Wikiplayer

vineri, 29 iulie 2016

Flora Graeca - Scaieti comestibili


Ce face un gradinar cand merge la mare  ?  Se uita la plantele ce cresc in nisip si se intreaba daca le-ar putea folosi in bucatarie.

In urma cu doua saptamani am ajuns sa facem baie langa estuarul raului AcheloosAm poposit pe o limba ingusta de nisip, intre laguna si mare. Plantele din zona erau fie tepoase, fie suculente, cu exceptia unui smochin crescut ca o tufa. Frunzele lui batute de vant miroseau de la o posta.

Scaietele albastru ( Eryngium maritimum ) si vecinul lui, scaietele auriu ( Scolymus hispanicus ), care figureaza in ultimele poze, sunt plante folosite atat in alimentatie cat si in medicina traditionala. Delicatese vegetale. Salata de scaiete auriu am gustat si eu in iarna si de atunci privesc frunzele tepoase cu alti ochi. Doar ca frunzele si lastarii trebuie recoltate cat sunt inca fragede. La iarna planuiesc sa mergem la cules.


Petrecere placuta in weekend  !  


miercuri, 27 iulie 2016

Agale


Inca patru zile si intram in ultima luna de vara ...
Ce e de nou  ?  Gradina e mai neingrijita ca niciodata, caldura ne tine in casa, in spatele ferestrelor cu obloanele trase. Plus ca e atat de placut sa te prinda seara pe o terasa cocotata pe coasta dealurilor, privind la lacul de o culoare incerta inainte de rasaritul lunii, incat treburile gradinaresti trec in plan secund. Mereu se intampla asa in perioada asta a anului. 

In straturi, buruieni si uscaturi si flori foarte putine. Implicit, nu am entuziasmul necesar sa fac poze in gradina. Mai degraba as fotografia maslinii vecinului si florile de morcovi salbatici de pe camp. 


Cercelusii sunt din curtea mamei. 

vineri, 22 iulie 2016

Amintiri de la munte


In asteptarea unei duminici toride, cu 39 de grade Celsius la umbra ...

Inca mai simt mirosul fanetelor proaspat cosite. Si pe cel al frunzelor uscate din padurea de fag, desi au trecut deja doua saptamani. 

Intai am trecut pe la Densus si am dat ocol bisericii celei vechi. Apoi am urcat pe Valea Luncanilor si am facut la dreapta pe un drum forestier, care ne-a dus pe Valea Alunului la Pensiunea Dacica . 

Am stat doua zile acolo, haladuind pe dealuri si odihnindu-ne pe terasa umbrita de vie. Alaturi se construia un cuptor de paine, pasteau doua vacute, un berbec, doua oi si o caprita nazdravana, plus un magarus cu canaf rosu la ureche. In camerele simple, peretii albi erau impodobiti cu manunchiuri de ierburi uscate, fereasta dadea spre padure si dupa oboseala drumetiei, dormeam ca leganati. Seara de-abia reuseam sa dam gata bucatele gustoase insotite invariabil de trei feluri de tuica, un minunat vin de Recas si prajitura de casa. Am ramas cu regretul, ca n-am gustat limonada din flori de sanziene cu apa de izvor ...

Si inca ceva ce merita subliniat. In camerele fara televizor, pe masuta, asteapta o stiva de carti. Eu m-am delectat cu " Medicina Dacilor ".

miercuri, 20 iulie 2016

Natura statica


In spiritul mesterilor flamanzi, din seria anuala dedicata lunii Iulie, gradina mea va prezinta multasteptatul  : " Tablou cu rosii  " 

Ca de obicei, au poposit pe masa din veranda, singurul loc umbros in care ma pot juca acum cu aparatul foto.  



marți, 19 iulie 2016

Acasa


N-am mai scris de mai bine de o luna pe blog si incerc sa revin la vechile obiceiuri. N-o sa va povestesc despre gradina mea, ci despre a mamei. Atat cat a scapat de apele ce au inundat-o la inceput de Iunie. Verde cat cuprinde, punctat de hortensii luxuriante langa fantana, ciorchini de buddleja, menta indiana, mure si crini, mere in devenire si o frumusete de condurasi.

 Sa nu va inchipuiti ca se auzeau doar greierii in iarba si alte cele. Gradina si curtea erau populate de cinci pisici si cinci copii de toate varstele, care in majoritatea timpului trageau la propriu felinele de coada. Si din cate am aflat recent, au mai aparut patru pisoi proaspat nascuti in menajerie.