Ce face un gradinar cand merge la mare ? Se uita la plantele ce cresc in nisip si se intreaba daca le-ar putea folosi in bucatarie.
In urma cu doua saptamani am ajuns sa facem baie langa estuarul raului Acheloos. Am poposit pe o limba ingusta de nisip, intre laguna si mare. Plantele din zona erau fie tepoase, fie suculente, cu exceptia unui smochin crescut ca o tufa. Frunzele lui batute de vant miroseau de la o posta.
Scaietele albastru ( Eryngium maritimum ) si vecinul lui, scaietele auriu ( Scolymus hispanicus ), care figureaza in ultimele poze, sunt plante folosite atat in alimentatie cat si in medicina traditionala. Delicatese vegetale. Salata de scaiete auriu am gustat si eu in iarna si de atunci privesc frunzele tepoase cu alti ochi. Doar ca frunzele si lastarii trebuie recoltate cat sunt inca fragede. La iarna planuiesc sa mergem la cules.
Petrecere placuta in weekend !
comestibili??? ce interesant!!!
RăspundețiȘtergereDa, Coco. Ia vezi daca ii gasesti si la noi.
ȘtergereSometimes it's hard to believe how this kind of plants can survive in the sand. And it's eatable too? Amazing. Beautiful photo's Dani.
RăspundețiȘtergereHave a great weekend.
Plants are amazing, yes :) Thanks, Marijke ! Have a nice weekend too, my friend !
ȘtergereLa tine si scaietii arata intr-un mare fel!Weekend placut!
RăspundețiȘtergereSunt si ei frumosi in felul lor :)
ȘtergereEu ştiu doar gustul florilor de salcâm. Scaieţii ce gust au ?
RăspundețiȘtergereFrunzele ce le-am gustat erau dulci si zemoase, cam ca o gulie frageda fiarta. Cand o sa am ocazia sa incerc radacinile, revin cu amanunate :)
Ștergereuau! foarte interesant! :) si foarte frumoasa marea! :)
RăspundețiȘtergereUna din plajele mai greu de accesat. Dar merita :) Am avut plaja noastra personala :)
Ștergerem'deee scaieti galbeni ,...n-am!!!da' gangaci d-aia rosii cu dungi,..am!!!de belea!!
RăspundețiȘtergereCautand cum ii cheama, am gasit un articol dintr-un ziar cretan despre cultura scaietilor aurii :) Se vand cu 7 - 10 euro kilogramul, curatati.
ȘtergereGandacii nu scot profit :)
Si eu ador plantele de pe tarmuri si plaje, incredibil cum cresc in plin soare si cu putina apa.Am aici un post cu cele de la Marea Neagra: http://timpingradina.blogspot.ro/2015/07/beachside-plants-joy-to-see.html
RăspundețiȘtergereO sa vin sa vad plantutele de la Marea Negra :) Sunt multi ani de cand n-am mai fost pe litoralul nostru ...
ȘtergereGradinarul cauta plante deosebite si face poze superbe, ca intotdeauna. Mai si gaseste de mancare :)
RăspundețiȘtergereNu de putine ori vine acasa cu seminte sau buchete de plante uscate :)
ȘtergereMă duce cu gîndul la culesul mugurilor de conifere pantru sirop si remedii naturiste. Trebuie să mergi în pădure înainte ca lumea să înceapă să aprecieze plimbările. Mi-a plăcut să aflu ceva atît de inedit. Merci Dani.
RăspundețiȘtergereMugurii de brad sunt o raritate la noi. Data viitoare cand mergem la munte o sa ma interesez daca aici se stie despre folosinta lor.
ȘtergereMa bucur, ca ai gasit ceva interesant in postul despre scaieti :) O zi buna, Marta !
Beautiful!
RăspundețiȘtergereScaiete, scaiete, da' tot are "musafiri"! ☺
RăspundețiȘtergereSăptămână ușoară, Dani!
Cum sa nu ? :)
ȘtergereMerci, Zina ! Zile frumoase, draga mea !
hahaha, si tu ca si mine: pe unde merg remarc ceva mancabil, fie un pom, fie un tufis, o frunza etc :)
RăspundețiȘtergereDoar ca eu nu stiu sa fac poze atat de reusite ca tine :)
Cel mai mult imi place cand le pot deosebi. Cu ciupercile mi-e mai greu :)
Ștergeredeosebit jurnal, fotografiile superbe iar melodia de fundal cel putin pentru mine sublim!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Corina ! Melodia de fundal se schimba periodic, dar nu de multe ori revin la motivele mele favorite :)
Ma bucur ca iti place !
Fotografiile sunt minunate, ca de obicei! Ce frumos si linistit pe acolo la mare, asa parca si eu m-as duce :) Dar lasa, imediat imi vad muntii din Romania! Vai, dar frunzele alea sunt ascutite, se mananca usor? Dar nu zic ca n-ar fi bun. Eu am mancat cactus la un restaurant mexican. Mi-a placut mult, niciodata nu m-as fi gandit ca o sa imi placa sa pap cactus :)) Doar trebuie incercate.
RăspundețiȘtergereO seara linistita si zile frumoase, Dani!
Ma bucur, ca iti plac pozele ! Intotdeauna ma bucur, cand va plac pozele :) Mi se pare mie, ca ele spun mai multe decat as putea eu in cuvinte.
ȘtergereSi la mare si la munte e frumos, la urma urmei e frumos acolo unde te simti tu bine :)
La cactus am gustat doar fructele, dar nu m-as mira sa se mananace si frunzele. La scaietii albastrii se curata frunzele si se fierb apoi lujerii tineri pe cand la cel auriu se mananca nervurile frunzelor dupa ce se da partea tepoasa jos ( cu manusi ). In Spania sunt folositi la gatit, ar trebui sa ii stii :)
Seara placuta Evelyn !
Imi aduci aminte de doi oameni faini din Mioveni cu care am coborat de pe traseul ce ducea spre Negoiu, cunosteau multe plante si cum sa le foloseasca. Tot la tine am mai citit de scaieti. Ce fain i-ai pozat!
RăspundețiȘtergereNoapte linistita!
Pe traseu e intotdeauna la indemana sa inveti cate ceva despre plante. Pe urma le cautam si pe net :)
ȘtergerePoate va trezesc si voua interesul sa ii gustati :)
O zi buna, Mihaela !
Stiu scaieii aia aurii, din...Grecia :) dar nu m-am gandit ca se mananca si inca intr-un fel atat de special, adica nervurile frunzelor! Cum se folosesc radacinile? Daca caut bine, am si eu poze cu ei, de pe langa Volos :)
RăspundețiȘtergereSe mananca in perioada de iarna-primavara. Radacinile se curata ca si morcovii si apoi se scoate partea lemnoasa din centru si de fierb. Se fac si murate in Creta. Desi cred ca trebuie sa ajungi ceva mai departe de civilizatie ca sa gasesti asa ceva la taverna. Sau din contra, la un restaurant cu multe stele.
Ștergere