vineri, 29 iulie 2016

Flora Graeca - Scaieti comestibili


Ce face un gradinar cand merge la mare  ?  Se uita la plantele ce cresc in nisip si se intreaba daca le-ar putea folosi in bucatarie.

In urma cu doua saptamani am ajuns sa facem baie langa estuarul raului AcheloosAm poposit pe o limba ingusta de nisip, intre laguna si mare. Plantele din zona erau fie tepoase, fie suculente, cu exceptia unui smochin crescut ca o tufa. Frunzele lui batute de vant miroseau de la o posta.

Scaietele albastru ( Eryngium maritimum ) si vecinul lui, scaietele auriu ( Scolymus hispanicus ), care figureaza in ultimele poze, sunt plante folosite atat in alimentatie cat si in medicina traditionala. Delicatese vegetale. Salata de scaiete auriu am gustat si eu in iarna si de atunci privesc frunzele tepoase cu alti ochi. Doar ca frunzele si lastarii trebuie recoltate cat sunt inca fragede. La iarna planuiesc sa mergem la cules.


Petrecere placuta in weekend  !  


32 de comentarii:

  1. comestibili??? ce interesant!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Coco. Ia vezi daca ii gasesti si la noi.

      Ștergere
  2. Sometimes it's hard to believe how this kind of plants can survive in the sand. And it's eatable too? Amazing. Beautiful photo's Dani.
    Have a great weekend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plants are amazing, yes :) Thanks, Marijke ! Have a nice weekend too, my friend !

      Ștergere
  3. La tine si scaietii arata intr-un mare fel!Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu ştiu doar gustul florilor de salcâm. Scaieţii ce gust au ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frunzele ce le-am gustat erau dulci si zemoase, cam ca o gulie frageda fiarta. Cand o sa am ocazia sa incerc radacinile, revin cu amanunate :)

      Ștergere
  5. uau! foarte interesant! :) si foarte frumoasa marea! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Una din plajele mai greu de accesat. Dar merita :) Am avut plaja noastra personala :)

      Ștergere
  6. m'deee scaieti galbeni ,...n-am!!!da' gangaci d-aia rosii cu dungi,..am!!!de belea!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautand cum ii cheama, am gasit un articol dintr-un ziar cretan despre cultura scaietilor aurii :) Se vand cu 7 - 10 euro kilogramul, curatati.
      Gandacii nu scot profit :)

      Ștergere
  7. Si eu ador plantele de pe tarmuri si plaje, incredibil cum cresc in plin soare si cu putina apa.Am aici un post cu cele de la Marea Neagra: http://timpingradina.blogspot.ro/2015/07/beachside-plants-joy-to-see.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa vin sa vad plantutele de la Marea Negra :) Sunt multi ani de cand n-am mai fost pe litoralul nostru ...

      Ștergere
  8. Gradinarul cauta plante deosebite si face poze superbe, ca intotdeauna. Mai si gaseste de mancare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu de putine ori vine acasa cu seminte sau buchete de plante uscate :)

      Ștergere
  9. Mă duce cu gîndul la culesul mugurilor de conifere pantru sirop si remedii naturiste. Trebuie să mergi în pădure înainte ca lumea să înceapă să aprecieze plimbările. Mi-a plăcut să aflu ceva atît de inedit. Merci Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mugurii de brad sunt o raritate la noi. Data viitoare cand mergem la munte o sa ma interesez daca aici se stie despre folosinta lor.
      Ma bucur, ca ai gasit ceva interesant in postul despre scaieti :) O zi buna, Marta !

      Ștergere
  10. Scaiete, scaiete, da' tot are "musafiri"! ☺

    Săptămână ușoară, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu ? :)
      Merci, Zina ! Zile frumoase, draga mea !

      Ștergere
  11. hahaha, si tu ca si mine: pe unde merg remarc ceva mancabil, fie un pom, fie un tufis, o frunza etc :)
    Doar ca eu nu stiu sa fac poze atat de reusite ca tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai mult imi place cand le pot deosebi. Cu ciupercile mi-e mai greu :)

      Ștergere
  12. deosebit jurnal, fotografiile superbe iar melodia de fundal cel putin pentru mine sublim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Multumesc, Corina ! Melodia de fundal se schimba periodic, dar nu de multe ori revin la motivele mele favorite :)
      Ma bucur ca iti place !

      Ștergere
  13. Fotografiile sunt minunate, ca de obicei! Ce frumos si linistit pe acolo la mare, asa parca si eu m-as duce :) Dar lasa, imediat imi vad muntii din Romania! Vai, dar frunzele alea sunt ascutite, se mananca usor? Dar nu zic ca n-ar fi bun. Eu am mancat cactus la un restaurant mexican. Mi-a placut mult, niciodata nu m-as fi gandit ca o sa imi placa sa pap cactus :)) Doar trebuie incercate.
    O seara linistita si zile frumoase, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca iti plac pozele ! Intotdeauna ma bucur, cand va plac pozele :) Mi se pare mie, ca ele spun mai multe decat as putea eu in cuvinte.
      Si la mare si la munte e frumos, la urma urmei e frumos acolo unde te simti tu bine :)
      La cactus am gustat doar fructele, dar nu m-as mira sa se mananace si frunzele. La scaietii albastrii se curata frunzele si se fierb apoi lujerii tineri pe cand la cel auriu se mananca nervurile frunzelor dupa ce se da partea tepoasa jos ( cu manusi ). In Spania sunt folositi la gatit, ar trebui sa ii stii :)
      Seara placuta Evelyn !

      Ștergere
  14. Imi aduci aminte de doi oameni faini din Mioveni cu care am coborat de pe traseul ce ducea spre Negoiu, cunosteau multe plante si cum sa le foloseasca. Tot la tine am mai citit de scaieti. Ce fain i-ai pozat!
    Noapte linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe traseu e intotdeauna la indemana sa inveti cate ceva despre plante. Pe urma le cautam si pe net :)
      Poate va trezesc si voua interesul sa ii gustati :)
      O zi buna, Mihaela !

      Ștergere
  15. Stiu scaieii aia aurii, din...Grecia :) dar nu m-am gandit ca se mananca si inca intr-un fel atat de special, adica nervurile frunzelor! Cum se folosesc radacinile? Daca caut bine, am si eu poze cu ei, de pe langa Volos :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mananca in perioada de iarna-primavara. Radacinile se curata ca si morcovii si apoi se scoate partea lemnoasa din centru si de fierb. Se fac si murate in Creta. Desi cred ca trebuie sa ajungi ceva mai departe de civilizatie ca sa gasesti asa ceva la taverna. Sau din contra, la un restaurant cu multe stele.

      Ștergere