Fructe de toamna primite in dar. O ladita intreaga.
Nu stiu inca ce o sa fac cu ele, dar cum inca sunt prea putin coapte, le folosesc pe post de decor. Pana se-ndulcesc, am timp sa hotarasc ce gatesc mai intai : chec, biscuiti, supa sau rizotto cu persimon.
asa se numesc? habar nu aveam dar am mancat!
RăspundețiȘtergereDiospyros kaki. In Grecia se cheama lotos, in amintirea unui fruct mai mic dar asemanator, ce e amintit in Odiseea lui Homer si despre care se zice ca aducea uitarea ...
ȘtergereKedysi, ešte za socializmu, bolo hurmi kaki u nás dostať v zimných mesiacoch za pár korún. Dnes stojí jeden kus viac, ako stálo kedysi kilo :-( Mám rada toto ovocie, ale nemám trpezlivosť čakať, kým dozrie. Predávajú ho veľmi nezrelé.
RăspundețiȘtergereAj tebe poslúži do času, kým nedozrie, ako dekorácia :-)
Ano, dekoracia :) Budeme vidiet ac upeciem aj kolac :)
ȘtergerePekny den, Danka !
Buna dimineata, foarte bune si gustoase cand sunt coapte. Au aparut de cateva saptamani si la noi dar inca sunt foarte tari. Poate ne delectezi si cu o reteta, pana acum nu le-am consumat decat fruct simplu. O zi minunata.
RăspundețiȘtergereO sa incerc sa pregatesc o reteta cat de curand, doar sa devina pulpa mai moale. Mie nu imi place ca e un fruct gelatinos, dar daca intra in aluat gustul e ok :) Toate cele bune, Vasile !
ȘtergereSi cum arata in interior? Cum se mananca?
RăspundețiȘtergereSunt doua soiuri pe care le stiu eu. Cele din poze trebuie lasate sa se coaca pana devin moi si apoi se taie un capacel si se mananca sau se scoate miezul cu lingurita ca la oul fiert. Au o pulpa portocalie ca un jeleu. Mie imi plac mai mult fructele din al doilea soi, care se manaca exact ca merele. Sunt foarte frumoase in salata sau ca garnitura in farfurie, taiate felii.
ȘtergereAstea gelatinoase sunt ideale pentru prajituri, dupa cum am descoperit cautand diverse retete pe net.
L e sta tare bine in farfuria aia! Nu stiam ca astea sunt lotos-ul lui Homer. Am mancat in sezonul asta deja de cateva ori. Ma bucur ca au aparut! Impreuna cu rodiile si castanele coapte, fac deliciul iernii :)
RăspundețiȘtergereE un platou de ceramica pe care il am mereu la indemana si imi e foarte drag :) Rodii si castane am avut din belsug, acum e randul mandarinelor si in curand al portocalelor. Fructele de persimon o sa mai astepte nitel, sa se fezandeze :)
ȘtergereSeamănă cu nespoli sau loquat. Te superi dacă te rog să secționezi un fruct în jumătate și să-i adaugi poza secțiunii aici? Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereSunt fructe mult mai voluminoase si se pastreaza timp indelungat atarnate in locuri racoroase. O sa tai un fruct imediat ce incepe sa se matureze. Am cateva puse in cosul cu mere special ca sa se coaca mai rapid.
ȘtergereSi eu am mancat doar crude, am luat o data de curiozitate sa vad gustul. La noi le comercializeaza sub denumirea de kaki, nici nu stiam ca e acelasi lucru cu persimon, despre care auzisem fara sa stiu ce fruct este. M-ai luminat azi. Asteptam si o reteta, deci!
RăspundețiȘtergereDepinde de soi. Cum am scris mai sus Cristinei, nu sunt toate fructele de persimon la fel. Cred ca in Romania se comercializeaza mai degraba cele ce seamana cu merele si se mananca ca atare.
ȘtergereSunt curioasa si eu cum vor fi la gust prajiturile, ca doar cu asta o sa incep :) Revin cu amanunte.
Si eu tot de kaki le stiu si mincam asa ca pe mere dar tot merele ne plac mai mult !
RăspundețiȘtergereAs fi vrut eu sa primesc o ladita cu mere :) Dar trebuie sa folosim ce avem.
ȘtergereA început sezonul de Kaki (așa sunt cunoscute pe aici)! :) Și eu aștept cu interes vreo rețetă (cu puține calorii, dacă e posibil :).
RăspundețiȘtergereEventual un smoothie cu putine calorii :))
Ștergerece de minuni descopăr eu la tine !!! nu am ştiut de aceste fructe !
RăspundețiȘtergereîţi doresc, cu drag, o duminică plăcută !
Sunt frumoase, nu-i asa ? Duminica placuta, Mary !
Ștergeream discutat cu 2 greci despre ele, si spuneau ca sunt unii copaci salbateci cu asa fructe. Nu reuseam sa cadem de acord la nume :D :D
RăspundețiȘtergereAcum am lamurit-o, datorita tie. Multumesc :)
In salbaticie n-am vazut niciodata, doar cultivati. Dar exista un soi nativ Europei de Sud, cu fructe mult mai mici care se cheama Diospyros lotus. Poti gasi amanunte in Wikipedia cautandu-l si sub numele de " date plum ", cum l-au botezat englezii.
ȘtergereCu placere, Roxana !