E sezonul citricelor si la ordinea zilei e marmelada de portocale .
Acum doi ani am descoperit o reteta foarte simpla. Imi place enorm dulceata din coaja de citrice, dar necesita mult timp si uite-asa, am adoptat marmelada. O fac des si o impart in familie, vecinilor si prietenilor.
De sarbatori am terminat a doua sarja si acum, am facut-o a treia oara.
Se folosesc portocale necerate ( 4 - 5 fructe, depinde de marime, eu le prefer pe cele mijlocii ), care se fierb in apa cam 40 de minute. Intregi. Fierb pina se inmoaie. Apoi se taie putin la baza si la virf si se arunca cele doua capacele. Se injumatatesc si se scot simburii si mijlocul. Se feliaza si se taie in bucati mai mici, avind grija, sa nu se piarda sucul ce se scurge in decursul operatiunii. Se cintaresc portocalele, cu tot cu sucul lor. Se da totul prin blender, fara a insista, ca sa ramina si ceva bucatele de coaja. Se pun in vasul de dulceata si se adauga aceeasi cantitate de zahar si sucul de la doua portocale . Se fierbe marmelada pe foc mic. Cind e aproape gata, adaugati suc de mandarina sau de lamiie si lasati pe foc mic, sa se lege.
De obicei, o las sa se raceasca inainte de a o pune in borcane, ca sa-i controlez mai bine consistenta finala. O acoper cu un servet curat si sta pina a doua zi, cind o incalzesc si o pun in borcanele fierbinti, sterilizate la cuptor. Uneori mai pun salicilat deasupra, inainte de a pune capacele, dar in ultima vreme am cam uitat si n-a patit nimic.
E minunata pentru micul dejun si nu numai. Imi place, sa o servesc cu iaurt, ca desert dupa o masa mai copioasa, cind se simte nevoia de dulce, dar o prajitura e prea mult. Iar vara, merge grozav si cu inghetata, pe post de sos sau intr-o salata de fructe.
Acum doi ani am descoperit o reteta foarte simpla. Imi place enorm dulceata din coaja de citrice, dar necesita mult timp si uite-asa, am adoptat marmelada. O fac des si o impart in familie, vecinilor si prietenilor.
De sarbatori am terminat a doua sarja si acum, am facut-o a treia oara.
Se folosesc portocale necerate ( 4 - 5 fructe, depinde de marime, eu le prefer pe cele mijlocii ), care se fierb in apa cam 40 de minute. Intregi. Fierb pina se inmoaie. Apoi se taie putin la baza si la virf si se arunca cele doua capacele. Se injumatatesc si se scot simburii si mijlocul. Se feliaza si se taie in bucati mai mici, avind grija, sa nu se piarda sucul ce se scurge in decursul operatiunii. Se cintaresc portocalele, cu tot cu sucul lor. Se da totul prin blender, fara a insista, ca sa ramina si ceva bucatele de coaja. Se pun in vasul de dulceata si se adauga aceeasi cantitate de zahar si sucul de la doua portocale . Se fierbe marmelada pe foc mic. Cind e aproape gata, adaugati suc de mandarina sau de lamiie si lasati pe foc mic, sa se lege.
De obicei, o las sa se raceasca inainte de a o pune in borcane, ca sa-i controlez mai bine consistenta finala. O acoper cu un servet curat si sta pina a doua zi, cind o incalzesc si o pun in borcanele fierbinti, sterilizate la cuptor. Uneori mai pun salicilat deasupra, inainte de a pune capacele, dar in ultima vreme am cam uitat si n-a patit nimic.
E minunata pentru micul dejun si nu numai. Imi place, sa o servesc cu iaurt, ca desert dupa o masa mai copioasa, cind se simte nevoia de dulce, dar o prajitura e prea mult. Iar vara, merge grozav si cu inghetata, pe post de sos sau intr-o salata de fructe.
si mie un borcaaaaaaan! o ador!!!
RăspundețiȘtergereImediat. Unde o livrez ?
ȘtergereSi mie unu!!! O ador cu inghetata!!! Iar cea cumparata n-are nici de departe gustul pe care il 'simt' la tine aici!!
RăspundețiȘtergereAnto, as vrea sa o gusti, e dulce-acrisoara-amaruie, mai ales asta ultima, care e facuta din portocale cu miezul rosu. Sint mai putin dulci decit celelalte si pline de suc ... Asta-i farmecul dulcetii de casa, iese de fiecare data putin altfel.
ȘtergereSună tare apetisant... :)
RăspundețiȘtergereLa noi, nefiind portocale la discreţie, folosim caise sau prune. Nu facem marmeladă, dar dulceaţa şi magiunul sunt şi ele foarte bune.
Max, fiecare fruct isi are farmecul lui. Caisele imi plac muuult, si magiunul e materie prima la o gramada de prajituri.
ȘtergerePoti face o portie mica, din trei portocale, cu suc de lamiie sau chiar grapefruit, sau deschid eu o afacere si ma pun pe facut marmelada in cantitati mari.
Minunata! Mi-ai facut pofta, trebuie sa fac si eu. Mai ales ca se pare ca am trecut spre portocale, de sarbatori am avut coaja multa de la portocale si am facut caja confiata.
ȘtergereTrebuie neaparat sa ma mobilizez, arata absolut grozav.
La fel si recipientele de ceramica din spate!
Corina, o sa-ti reuseasca sigur. Daca e prea groasa, mai adaugi suc de portocale sau mandarine. Coaja de portocale confiata e mai greu de facut.
ȘtergereIn recipientele de ceramica tin zahar aromat cu levantica si cu petale de trandafir. Mi-au placut la prima vedere ...
cum arataaaaaa...ca soarele...o minunatie...am facut si eu candva din mandarine !
RăspundețiȘtergerePrima pe care-am facut-o anul asta, din care n-a mai ramas nici un strop, era din portocale blonde si iesise mai deschisa la culoare si mai translucida.
ȘtergerePoti face si mix de citrice, iese perfect orice ai folosi. De mandarine fara altceva n-am facut, presupun, ca le-as fierbe mai putin, sint mai fragede. Am de gind, sa pun de-un lichior de mandarine salbatice ...
Ani neviem, či som už jedla pomarančový džem. Keďže pomaranče a vôbec všetky citrusy milujem, určite je aj džem výborný. Ja varievam iba z marhúľ, keď sú ich ceny také, že sa mi ich oplatí kúpiť, prípadne ak od niekoho marhule dostanem. Dala som si preložiť ten tvoj recept, ale veľmi tomu nerozumiem. Ak by som sa niekedy odhodlala kúpiť pomaranče aj na džem, tak ťa poprosím o recept.
RăspundețiȘtergereDaniela, ja ti to prelozim. Je velmej jednoduchy recept. Som ista, ze sa ti bude pacit ! Dobry den, prajem !
ȘtergereBudem ti veľmi vďačná. Ešte mi napadlo, že či sú tie pomaranče, ktoré k nám prídu chemicky ošetrené, vhodné na varenie aj so šupkou. Tak som to pochopila, ale možno že som to zle rozumela. Pekný deň aj tebe!
ȘtergereDaniela, ak sa chemicky osetrene, tak sa ni vhodne na dzem ... lutujem ...
ȘtergereCe bine arata!! Imi place si decorul cu macese!
RăspundețiȘtergereAre o culoare apetisanta, mai ales in lumina diminetii ... Macesele sint pentru contrast.
Ștergere"Beton" ca sa spun asa :)))
RăspundețiȘtergereCred ca este divina cu iaurt!
Pup!
Daaaa, Vasi, e o reteta de baza, favorita mea. Cu iaurt grecesc sau cu brinza dulce de vaci, e nemaipomenita. O recomand cu caldura !
ȘtergereTe sarut !
Bună DANI!
RăspundețiȘtergereWow ce bine arată!
O săptămână frumoasă îți doresc!
Cu drag te îmbrățișez!
Elena, e la fel de gustoasa, pe cit e de frumoasa.
ȘtergereNumai bine, draga mea !
Eu ador portocalele,asa ca imi place foooarte mult.O zi buna sa ai.
RăspundețiȘtergereMa bucur, DiaMar ! O seara linistita !
ȘtergereDani, ce inseamna - mai exact - portocale necerate?
RăspundețiȘtergereMarturisesc ca e un gand al meu, mai vechi, acesta de-a face un pic de dulceata/marmelada de portocale.
Mirela, sint portocalele netratate. Cele tratate, ca sa se pastreze mai mult, lucesc cumva, de parca sint date cu ceara. Nu stiu, ce se vinde in Romania la magazine ...
ȘtergereMmm, cred ca e deoasebit de aromata :).
RăspundețiȘtergereDaaa, si da dependenta ...
ȘtergereDani, that jam looks delicious. Orange jam is my favorite! I love the slightly bitter taste from the orange peel together with the sweet from the orange itself. I would love to cook some myself if I only could find the time... Have a nice week!
RăspundețiȘtergereChristina
It's very easy to cook this jam, Christina. You must try it !
ȘtergereI wish I could eat it on a bread just baked in the oven with real butter on it. It must taste wonderfull.
RăspundețiȘtergereHave a nice day
Marijke
Marijke, yes, it taste heavenly with homemade bread and butter ... and with a cup of hot coffe or tee. But I enjoy this only in weekends ...
ȘtergereHugs, my dear, and wishes for a beautiful day !
wow! cum am timp, fac si eu o portie, ca tare pofta mi-ai facut!
RăspundețiȘtergerePupici. Sa ai o saptamâna tihnita!
Sa-mi scrii cum ti-a reusit, Carmen. Succes !
ȘtergereSi urari pentru o zi minunata !
mmm...parca simt aroma portocalelor din marmelada ta :)
RăspundețiȘtergeretoamna asta am fost tentata sa fac si eu dulceata de portocale dar timpul nu prea mi-a permis...
in schimb,am un borcan cu miere in care am pus coaja rasa de portocala...cuneori adaug cate o jumatate de lingurita in cafea si astfel capata o aroma fantastica de portocale :)
Ideea asta cu coaja rasa de portocala in miere o s-o adopt imediat, tot mi-e mila de cojile aruncate, dupa ce storc portocale pentru suc. Mama face asta cu zahar si apoi foloseste amestecul la chec si alte prajituri.
ȘtergereSa faci marmelada, e super usoara reteta. Daca folosesti si zahar cu pectina, special pentru dulceturi si marmelade, o sa termini in timp record. Si o poti fierbe si in mai multe etape, ca sa nu stai mereu in bucatarie.
Ma bucur ca in sfarsit pot vedea si eu ce ai postat si bineinteles sa stau la taifas :), dulciuri inca nu am voie. Multa sanatate!:)
RăspundețiȘtergereRobert, s-a schimbat ceva pe Blogger, am vazut ca si altii aveau probleme.
ȘtergereTu nu puteai vedea pozele ?
Nici asa de forma nu gusti dulce ? Imi pare rau, ca te-am ispitit. Iti urez o seara frumoasa, prietene !
Era doar o pagina alba. Inca am problema asta cu alte bloguri si e de ceva zile bune. Degeaba vedeam pe blogroll ce postai ca nu puteam comenta. O seara buna alaturi de dragii tai:)!
ȘtergereSper, sa se remedieze rapid. Numai bine !
ȘtergereŞi eu o să incerc să fac, akum am mankat marmeladă de lămâi şi de portocale din italia şi era ffff bună o să fac mai ales din portocalr roşii
RăspundețiȘtergerePoti face marmelada din tot soiul de citrice, doar sa folosesti fructe netratate. Succes !
ȘtergereСпасибо,Дани! Хочу попробовать сварить!
RăspundețiȘtergere