Intii mi s-a parut ciudat ca foloseste ferigile ca leac pentru plantutele ei. Nu auzisem despre feriga pina atunci. Am pus o funda rosie la informatia asta si am cautat in cartile mele si in caietele cu note pentru gradina. Si iata ce am gasit printre insemnarile facute pe vremea cind inca nu aveam gradina.
Maceratul de feriga e bun impotriva paduchilor si furnicilor dar are efect si impotriva melcilor si a cosenilelor. Asta cu cosenilele mi-a cazut foarte bine, fiindca tocmai am gasit citeva pe unul din leandri cumparati asta toamna, ca sa nu mai zic de melcii mei, care ma asteapta seara pe trepte la intrare, asa de mult ma iubesc.
Metoda de preparare, dupa reteta incercata de Vasi, e foarte simpla : Se folosesc 1 kg de frunze de feriga zdrobite usor la 10 litri de apa de ploaie si se lasa 10-15 zile la macerat. Dupa ce lichidul se opreste din "fiert" se filtreaza si se dilueaza cu apa ( 1:10 ) apoi stropim plantele cu solutia obtinuta.
Ceva nou, de actualitate, dupa ce ploile din ultimele zile mi-au zapacit rasadurile, e ceaiul de salvie . E bun impotriva micozelor. Inca o calitate a salviei, pe care o ignoram.
Diluat cu apa, de preferinta de ploaie ( 1:9 ) se aplica rosiilor, castravetilor, dovleceilor, pepenilor, salatilor si chiar si vitei de vie impotriva virozelor si a manei -Phytophtora infestans . Hraneste concomitent frunzele si imbunatateste imunitatea plantelor.
Stiam de lapte ca se foloseste impotriva fainarii ce ataca frumosii trandafiri dar nu stiam ca e folosit pe scara larga. Nu incercati sa mariti concentratia solutiei de lapte, la peste 30 % se pare ca nu mai are acelasi efect, din contra favorizeaza ciupercile.
Amanunte gasiti aici.
Ce n-am putut sa gasesc, e o terapie impotriva gindacului puturos. Vara trecuta mi-a invadat rosiile in a doua parte a verii si tare mi-e teama ca o sa se continue teroarea si anul asta. Au aparut deja citiva indivizi plimbindu-se tacticosi pe veranda unde aveam rasadurile. Am citit ca e atacat de viespea parazitica. Ma intreb daca am asa ceva prin zona ? E un inamic redutabil si desi se zice, ca e alungat de menta, busuioc si nasturtium, la mine nu i-a pasat de plantele aromate cu care am ingradit straturile de rosii.
Sper sa va fie de folos !
Eu ieri m-am harnicit cu leacurile pentru gradina.
RăspundețiȘtergereAm pus urzici tocate, coada-calului si tataneasa.
Despre lapte nu stiam nimic, pana in acest moment.
Merci!
As vrea si eu niste tataneasa si coada calului, dar inca nu le-am depistat in flora spontana. Cu urzici am stropit deja si apoi cu piatra vinata. Avem o primavara destul de ploioasa, mi-e frica de micoze ...
ȘtergereLaptele l-am folosit cu succes la trandafiri. Sper sa faca treaba buna si la tine :)
Foarte interesant, o sa le spun si socrilor, ei au gradina:). Numai bine!
RăspundețiȘtergereE bine de stiut. Eu incerc sa nu folosesc chimicale in gradina, dar trebuie sa depistezi problemele in stadiul initial, asta-i secretul reusitei.
ȘtergereO zi frumoasa, Robert !
Nici ei nu folosesc chimicale, socrul e tare mandru de asta:)
ȘtergereFetita, salvia m-a imbolnavit, cat de frumoasa este, florile acelea mov si mici asa imi plac, si tufa, in genera este asa naturala...Cred ca ceaiul se face traditional si se stropesc prin pulverizare, nu?
RăspundețiȘtergereAcum caut pelin si la mine in gradini nu gasesc decat pelinita si nu are acelasi efect. Vreau sa fac cate o galeata de ceai de pelin si sa ud fiecare pom fructifer sau macar pe cei din fata casei.Spune autorul cartii din care am citit, ca nu-mi vine acum, ca are efect foarte bun in indepartarea moliei marului si altor daunatori care ataca pomii.
Am sa mai caut si eu remedii impotriva gandacului puturos si te anunt :))
Pupici multi, multi!!!
Salvia e gigantica si cum am mai mult decit imi trebuie la gatit, m-am bucurat, ca o pot folosi la gradina. Da, faci ceai din ea si stropesti plantutele.
ȘtergerePelin am pus o tufa in gradina, dar e inca mica ... bine ca mi-ai amintit, asta-i o planta ce creste in zona, trebuie sa ma uit dupa ea si sa-mi fac si eu provizii. Marul nostru are mare nevoie de o stropire buna.
Daca aflii ceva de puturos, o sa fiu cea mai fericita ! Te sarut !
Fetita, vezi ca galeata de pelin, daca faci sa o pui la radacina marului, ca intra in seva si astfel inlatura "gloangele", cum spunea bunica lui gioni :)))
ȘtergereAha, am inteles !
ȘtergereA very interesting post about things I did not know about. Thanks for the advice. I will test it.
RăspundețiȘtergereHave a great weekend Dani
I hope the results will be good, Marijke. You're welcome !
ȘtergereHave a lovely weekend too, my friend !
o sa folosesc si eu laptele la trandafiri...multumesc :)
RăspundețiȘtergereCu placere, Coco ! E un ingredient usor de gasit.
ȘtergereDe lapte nici ca-mi trecea prin cap! Si vine la fix informatia ca trandafirii mei au ceva probleme.
RăspundețiȘtergereMerci, Dani!
Cu mare placere ! Sper sa isi revina trandafirii.
Ștergeremai, despre feriga nu auzisem. bine de retinut.
RăspundețiȘtergeredani, incearca impotriva melcilor cu coji de oua. la mine au dat rezultate foarte bune.
Cojile de oua nu le-am prea folosit, desi stiam de ele. Le-am pus in compost la rasadurile de rosii. O sa incep sa le adun pentru melci de-acum :)
ȘtergereFoarte interesant articol!!!! Anul acesta am hotarat ca e momentul sa gasim solutii naturale pentru combaterea daunatorilor in special pentru partea din gradina ce ajunge pe masa.. insa nu am avut inca timpul sa o fac...asa ca articolul tau a venit la fix!Multumim frumos inca odata!
RăspundețiȘtergereCu placere ! Ma bucur, ca sintem tot mai multi cei ce folosesc farmacia verde :) Poate nu-i recolta asa de impresionanta, dar e sigur mai sanatoasa.
ȘtergereDa, sunt bune sfaturile tale, Dani. Oare orice fel de feriga e buna sau trebuie un fel anume? Iar laptele cum il folosesti c/a fainarii la trandafiri? Stropesti frunzele respective? Mai actioneaza cand planta s-a imbolnavit deja sau trebuie tratati preventiv?
RăspundețiȘtergereFeriga e cea comuna, ce creste la noi in padurile de deal si munte.
ȘtergereLaptele il diluezi cu apa ( 1 parte lapte - 9 parti apa ) si stropesti plantele. Poti folosi un recipient ramas de la solutiile de spalat geamul.
Acum, cu ploile astea poti stropi, ca e pericol mare de fainare din cauza umezelii. Metoda e valabila daca actionezi la primele semne, daca e atacata grav planta, greu faci fata cu metode naturiste ...
Multumesc, Dani!
Ștergere