Wikiplayer

miercuri, 3 octombrie 2012

Rasaduri noi si rozmarin

    In asteptarea plantutelor ce vor aparea din semintele puse de mine, am imbogatit gradina de legume cu rasaduri noi de salata, varza, conopida si broccoli, primite de la socrul meu. Plus trei siruri de praz sub visin ...
   S-au prins frumusel si, cu exceptia citorva frunze ciuruite de melci, le merge bine. Le ud zilnic la radacina si ma bucur de ele, ca de-o jucarie noua. 
   In ansamblu, gradina din spatele casei arata din ce in ce mai imbietor ... vita canadiana e inca verde si se catara pe gardul vecinului, trandafirii agatatori isi trimit lastarii noi deasupra cararii iar rozmarinul a luat-o razna. 








         Poate-mi dati vreo idee, ce se poate face cu rozmarinul ...

55 de comentarii:

  1. Am vazut pe net ca-l foloseau la fripturi, ii curatau frunzele si infigeau bucatile de carne in el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am propus de multe ori, sa fac si eu frigarui pe betisoare de rozmarin, doar ca eu le iau gata preparate de la macelarie, dar tot se va ivi o ocazie si incerc si eu metoda :) Merci, Robby !

      Ștergere
  2. Nu se tunde rozmarinul?! La noi el nu resista iarna afara. Am avut si eu o tufa mai mica in melcul de mirodenii dar a inghetat peste iarna si nu am mai plantat altul. Cred ca, daca nu se tunde, singura solutie daca te incomodeaza ca e prea are, ar fi sa desparti tufe mai mici, sa plantezi in alte parti sau pur si simplu sa le dai altora:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se tunde. In primavara dupa inflorire. De aia a crescut asa, fiindca l-am tuns fara mila :) De despartit nu se desparte, cu timpul face o tulpina lemnoasa ... tufa asta e legata de grilaj ca sa poata sta dreapta, e nitel asimetrica. Se inmulteste prin butasi, pe care ii daruiesc oricui trece prin gradina mea :)

      Ștergere
  3. frumos,frumos,frumos!mirela

    RăspundețiȘtergere
  4. Oi Dani!

    Que lindo lugar, os vegetais meu

    Encantam, seu jardim está lindo!

    Deus abençoe sua semana.

    Brasil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Rozmarin = roua marina
    banuiesc ca ai mereu proaspat si ca te referi la pastrat..in afara de uscat , poti sa-l faci pasta si il pui in pungute mici in congelator din care tai cat ai nevoie , poti face uleiuri si oteturi parfumate cu pasta de rozmarin si cu crengute intregi...mie imi plac tare mult , poti face unt amestecat cu aceasta pasta , e super bun , pentru friptura - amesteci pasta de rozmarin cu zeama de portocale sau lamai si faci o glazura de te lingi pe degete :)
    ca si ceai este un bun tonic cerebral , intestinal , stimuleaza arderea grasimilor , il poti pune si in apa de baie fierbinte , uleiul esential din el induce o stare de bine si un somn linistit , mai poti face saculeti parfumati pentru incaperi si dulapuri iar daca ai o problemuta cu vre-o raceala , fa inhalatii !
    sper ca ti-am fost de ajutor...am pus si eu cateva fire de iedera , sper sa se prinda , dar tare imi doresc iedera canadiana ...gasesc eu pana la urma !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa, de unt cu rozmarin si de glazura ptr. friptura nu stiam ( poate pun si niste miere la glazura, mierea si citricele merg de minune impreuna ). Eu il folosesc la stifado de iepure si la cartofii facuti in tava. In ulei am incercat, in otet nu ( am facut doar o tura de otet cu flori de rozmarin si n-a iesit bine ... ) si am mai ars crengute uscate iarna in semineu, pentru parfum. O sa pun in practica si ideea cu saculetii ptr dulapuri si, daca vine frigul, o sa fac bai fierbinti cu crengute de rozmarin :) Merci Coco !
      Daca vezi pe undeva vita din asta canadiana, cauta un lastar ce atinge pamintul si trage de el, sigur o sa vezi pe-acolo ceva radacinute. Il tai si-l duci acasa :)

      Ștergere
    2. asa o sa fac...dar gasesc numai verde...buna si aia !!!

      Ștergere
    3. Aia verde, va deveni rosie-aramie pe parcurs :)

      Ștergere
  6. Ce gradina frumoasa si ordonata.Abia astept sa ne arati frumusetile din ea.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata, partea asta-i ordonata :) Mai e de lucru, ca sa destelenesc partea mai uscata ... astept o ploaie cumsecade si trebuie sa cumpar si o coada de cazma, cea veche e bucati :)

      Ștergere
  7. Wunderbar, so ordentlich angelegt und eingesät, es wird sicher eine gute Ernte geben...

    Lieben Gruß und Sonnenschein
    CL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I hope, Cloudy :):):) Greetings and wishes for a great week !!!

      Ștergere
  8. Bună DANI!
    Ai o grădină de vis!
    Îmi place mult,rozmarinul este ca un condiment
    merge aproape la orice,sos,friptură,cartofi la
    pungă cu usturoi la cuptor(asta vreau să incerc și eu)
    O zi excelentă îți doresc!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena ! Daca faci cartotii, sa pui si niste suc de lamiie la sfirsit, garantez, ca vor avea succes :) Seara frumoasa !

      Ștergere
  9. Ce gradina frumoasa si aranjata ai! Extraordinara! Ce mi-ar place si mie una!! Eu rozmarinul in folosesc la fripturile la cuptor, sau la diverse garnituri, tot la cuptor....in rest, nu prea ma pricep ce se poate face cu el. Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E micuta gradina, asa apuc sa o mai pun la punct :)
      Ma bucur, ca iti place si iti doresc, din suflet, sa ai si tu una in curind, Larisa.
      O seara linistita !

      Ștergere
  10. Każdy kawałek ziemi wykorzystany i ślicznie Twoje grządki wyglądają. Jak mam za dużo rozmarynu, to go suszę i mam na zimę. Pozdrawiam i buziak.
    Fiecare bucată de teren utilizate pentru straturile de flori de dvs. și destul de uite. Așa cum am avea o mulțime de rozmarin, o secetă, și l-am avea pentru iarna. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I have always fresh rosemary, Giga, but I must dry some for my closets and dresser drawers. Pozdrawiam cieplo !!!

      Ștergere
  11. ordonate şi foarte bine îngrijite plantele din grădini! eşti o bună gospodină şi în bucătărie, şi în spatiile grădinilor - unde ai spus că-ţi place să te relaxezi, la adăpost de lumea ''dezlănţuită'' - ! frumoase fotografii! mulţumesc frumos pentru muzica cu care îmi bucuri sufletul!
    o seară bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul e, ca imi place mai mult in gradina, decit in bucatarie ... chiar daca degetele se aspresc si se inverzesc. Iar pozele arata latura frumoasa a gradinii ...
      De data asta e muzica greceasca. Ma bucur, ca iti place. Multumesc !

      Ștergere
  12. Hi Dani, It must be nice to have a winter crop of vegetables. Our cold winters make it next to impossible without a cold frame. I use rosemary on pork roast among other things.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. We have mild winters here, fortunately, because summers are so hot ... The best salad greens are growing in the cold season. We are waiting for a good rain now ... I will try rosemary on pork next time, thank you Jennifer !

      Ștergere
  13. Răspunsuri
    1. Chiar e o zicala in popor, ii zice " primavara Sf. Dumitru " :)

      Ștergere
  14. Cand vad ca te-ai apucat de rasaduri, parca imi vine un dor de primavara de nu-ti imaginezi. Rasaduri de salata am si eu si deabia astept sa creasca mare sa papam. Vad din comentarii ca ai aflat cu rozmarinul ce sa mai faci.
    Si mie imi place la nebunie si fac mereu exces de zel cand pun in mancare. Am vazut ca prinde foarte repede radacinute in apa.
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu o sa ai primavara in solar, Vasi, peste iarna :) Miezul gradinii ferit de frig ...
      Eu am doar frunzulite de roca de cules si, daca as putea, as trage salatile de frunze, sa creasca mai repede.
      Acum am busuioc in vaza, si are ditamai radacinile. O sa incerc, sa-l pun in pamint intr-o glastra pe veranda, sa-l pot muta la loc ferit daca vine frigul. Cu rozmarinul n-am probleme, rezista :)
      Te sarut !!!

      Ștergere
  15. Ce gradina ordonata si aranjata ai! Rozmarinul meu e prea mic ca sa dau sfaturi, deocamdata il astept sa creasca :) Rasadurile tale ma fac sa vreau si eu, doar ca n-am unde le pune, desi ma batea gandul la o jardiniera cu un mix de salate :). Poate le ingesui pe undeva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel putin, in zona straturilor de iarna e asa, dar mai e muuult de lucru, ca sa fie totul asa cum mi-as dori :)
      Rozmarinul din fotografie are sapte ani si primi doi i-a petrecut intr-un balcon, in asteptarea gradinii. Iti urez, sa fie la fel cu al tau, sa-l vezi peste ani si sa-ti amintesti, cum visai la inceputuri.
      Salata merge de minune in jardiniera. O sa le inghesui tu pe undeva :)

      Ștergere
  16. I have no idea what to do with rosemary. I just used them for roasting meat. Your garden is really nice. All those seedling look very healthy.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I will try to use rosemary for drawers, inhalation and even for a hot perfumed bath :) Thank you Diana !

      Ștergere
  17. Your fall garden looks splendid! I've only managed to start a bit of lettuce and mustard greens so far.

    Rosemary bread is the best.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Your garden looks marvellous !!!
      I am waiting for a good rain to sow some lettuce, spinach and carrots ... Rosemary bread ? Sounds great and I never heard of such a bread. Must try it. Thank you Sweetbay !

      Ștergere
  18. Dani, veľmi dobre polievaš a hnojíš svoju záhradu. Rozmarín ti narástol krásny. Pamätáš si na ten môj zjari? V lete mi vykapal. Neviem, či som ho veľa alebo málo polievala :-( Prečo máš záhradku rozdelenú na menšie kúsky tehlou? Má to nejaký špeciálny význam? Prajem ti pekný víkend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lutujem za tvoj rozmarin ...
      Zahrada je tak rozdelena, lebo je zvazujuca :), abi dazdova voda nezobrala vsetku zem ...
      Prajem krasnu nedelu, Danka !

      Ștergere
  19. Beautiful vegetable garden, and tomatoes look delicious. Monika B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you Monika ! Tomatoes are gone now, but lettuce is growing fast :)

      Ștergere
  20. :) excelenta gradina ta! esti o harnicuta!
    rozmarilul la mine in casa nu lipseste niciodata - proaspat! Daca gerul e prea mare în iarna, imi plantez o ramurica in ghiveci!am citit ca ai primit deja reteta pentru friptura, sosuri si ceai! :) mai adauga faptul ca eu nici nu pot sa-mi închipui cartofi la tigaie, fara rozmarin! cand pun uleiul la incins, pun si o ramurica de rozmarin; apoi pun cartofii fierti si taiati cuburi. Ii rumenesc si la sfârsit sarez si piperez... Sunt o garnitura excelenta pentru orice friptura! :)

    sa ai un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte multumesc pentru reteta, Carmen !!! Cu proxima ocazie o pun in aplicatie, imi plac foarte mult cartofii si nu i-am mai gatit asa :)

      Ștergere
  21. m-am indragostit de mult de gradina ta :)
    nu prea imi place rozmarinul,il folosesc totusi la friptura de porc dar in cantitate mica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Pandhora ! Si-ti multumesc, ca treci des pe-aici.
      Cu plantele aromatice trebuie pastrata intotdeauna masura, e o arta sa le folosesti cum trebuie ...

      Ștergere
  22. Your garden lookes like it's already springtime. We can't plant the young vegies because our could temperatures. It must be great to have space to grow your own vegetables.
    Have a wonderful sunday Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Well, it looks like spring, but we are missing the rain ... :)
      Wishing you a beautiful week, Marijke ! Hugs !

      Ștergere
  23. Rar imi e dat sa vad o asa gradina ordonata.
    Felicitari.
    Pt Rozmarin vezi raspundul lui Carmen RM la care subscriu

    RăspundețiȘtergere
  24. Impecabil arata gradinuta ta acum toamna! In ceea ce priveste tufa ta de rozmarin...de poveste. Nu ingheata la noi iarna ( e mai sensibila doar in primul an cand trebuie protejata un pic ).Ferran Adria punea pe farfurie la anumite feluri de mancare o crenguta proaspata de rozmarin pe care trebuia doar sa o mirosi in timp ce mananci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e mare tufa si mai am inca trei de marimea asta. In primavara, le-am taiat si am lucrat doua zile in jurul lor :) De fiecare data, plecind sau sosind, rup ace de rozmarin si le frec in palma ... ar trebui, sa-l folosesc mai des in bucatarie ...

      Ștergere
  25. Ce bucurie pe tine ca la voi inca se mai poate pune ceva in aer liber,la noi clima nu ne mai permite sa punem decat in spatiu acoperit,si asta doar pentru cei care locuiesc langa gradina.Prin noiembrie voi da si eu startul la semnata,ceapa,usturoi,salata si verdeturi,doar ca ma voi bucura de ele abia din primavara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuia sa pun deja mai multe, dar am avut o saptamina incarcata si planurile au ramas in aer ... in weekend, sper, sa ma harnicesc :)
      Inca o luna si incepi si tu activitatea :) Numai bine, Maria !

      Ștergere
  26. Il admiri! Este atat de decorativ, incat nu cred ca trebuie sa iti faci griji chiar daca nu folosesti mult la gatit. Noi folosim mereu, insa la mancarurile care au fost deja enumerate si despre care sunt sigura ca deja stiai. As mai adauga la gratare de orice fel, poti face o maturica din rozmarin si sa ungi cu ea carnea cu diverse, dupa caz - unt topit, ulei de masline etc. Va aroma frumos. Si bineinteles, asa cum arunci ramurica in semineu, arunca si pe carbunii incinsi ai gratarului dupa ce pui carnea. Eu am primit vara asta si un rozmarin tarator - ramurile sunt mai rare, mult mai lungi si ii atarna cumva in jos. Arata destul de rau pana s-a prins, iar eu l-am ascuns dupa magazie, dar acum a crescut si inflorit asa frumos. PS Nu am stiut ca rozmarinul se inmulteste atat de usor! Pai sa vezi cata treaba voi avea la primavara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu ramurica pe post de pensula trebuie sa o incercam. De obicei ungem gratarele si pestele cu ulei de masline amestecat cu suc de lamiie si oregano uscat. Si, cum ne ramin cupele lamiilor dupa stors, folosim o cupa de lamiie infipta in furculita ca instrument de uns. Dar rozmarinul va da alta aroma si vreau sa experimentez :)
      Rozmarinul cel nou o sa se indeseasca, nu-ti fie frica, o sa vezi ce tufa frumoasa va deveni. Incearca sa tai si acum crengute si sa le pui in apa, undeva unde ai lumina. O sa-ti decoreze pervazul si in doua luni ai gata plantutele noi.

      Ștergere