Wikiplayer

sâmbătă, 9 februarie 2013

Diverse ...

    Foarte pe scurt ... 
    Am avut cinci zile frumoase la inceput de februarie si ne-am dedulcit sa stam afara ...  
    De alaltaieri ploaia si-a intrat iarasi in drepturi ... Doar ce-am apucat sa sapam gradina si sa amestecam constiincios compostul in straturi, am semanat mazarea, condurasii si niste coriandru, seminte ratacite pe care nici nu stiam ca le am. Si-a gasit locul printre trandafiri si mazarea decorativa pe care o aveam intr-o jardiniera. Iar in locul ei am pus la incoltit in nisip trei tuberculi de cartofi dulci, cu care experimentam anul asta prima oara.
    Capsunii au fost transplantati, din cauza ca la radacinile lor am descoperit o colonie de larve de carabusi. Lor o sa le prinda bine umiditatea si sper sa-si revina repejor, dar capsune in primavara asta n-o sa avem prea multe.  Urasc larvele de carabusi ! 
    Pe marginea cararii a aparut o minuscula lalea violeta si au rasarit crocusii ... 
    Vino soare ! 


43 de comentarii:

  1. DANI!
    Welcome to Saturday morning!
    In my snowy. We are happy to watch the first crocus.
    I wish you a nice day.
    Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello Lucja !
      We are seeing the mountains near by with a lot of snow today, but here is raining ...
      It seems February will be the most rainy month of this winter.
      Have a beautiful weekend, my friend ! Pozdrawiam serdeczne !

      Ștergere
  2. Foarte harnicuta ai fost!
    Wee placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oau,pai cate lucruri ati reusit sa faceti in gradina!Eu nu am reusit nici macar sa tund pomii si sa aplic stropirile de iarna ca ninsorile nu mi-au dat posibilitatea.Sper sa le mearga bine in cotinuare capsunilor si sa aveti recolta bogata!Cat despre lalea,o fi ea mica dar vesteste venirea primaverii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o gradinuta mica, Marc, nu-s multe de facut in ea :) Eu am un mar ( pe care l-am tuns zilele astea ), un visin, un cais , un mandarin , un cires si un lamai. Mai mult e de lucru cu trandafirii cataratori :)
      Stropiri de iarna ? Hmmm ... noi n-am stropit inca deloc ... am pe undeva un ulei mineral, ar trebui sa-l scot mai la vedere.
      Laleaua m-a inveselit si pe mine, inseamna ca ceva a simtit ea, ca sa rasara curajoasa :)
      Weekend placut !

      Ștergere
    2. Stropirile se pot aplica oricand pana la aparitie frunzulitelor cu conditia ca temperatura sa fie de peste 5 grade cu +(la voi nu cred ca e problema).Cel mai bine e sa ii stropesti mai intai si cu ceva pe baza de cupru(eu ii stropesc cu sulfat de cupru-piatra vanata ca nu vreau sa bag alte chimicale)si mai apoi cu ulei mineral.Inseamna ca voi aveti fructe din gradina aproape in fiecare anotimp,nu?:)Trandafirii cataratori si mie imi dau multe batai de cap(si eu am 2)mai ales cand trebuie sa ii tund.

      Ștergere
    3. O sa-i informez pe domnul meu, cu stropirile la pomi se ocupa el :) Fructe iarna doar de la mandarin si de la lamai avem ( dar lamaiul nu merge prea grozav si probabil o sa-l altoiasca socrul meu, el se pricepe la asa ceva ). Si pomisorii-s inca tineri, de-abia isi formeaza coroana, dar speram sa vedem an de an recolte mai frumoase :)
      Trandafirii cataratori nu-s usor de comandat, dar merita efortul, infloresc fantastic :)

      Ștergere
  4. Oricum, ati facut ceva treaba! Acum stati in casa si priviti pe fereastra la ploaie... Si eu o sa pun din nou cartofi dulci, insa direct in gradina. Vom vedea rezultatele ambelor metode, si vom stii cum e mai bine. Ai semanat deja mazarea? Imi aduc aminte anul trecut cum ma uitam la tine si incepusei sa o culegi iar la noi abia rasarise. Odata ce vine caldura la tine, totul se desfasoara pe repede-inainte. La noi se mai poticneste. Poza cu lalaeaua si colajul de mai sus sunt superbe - marca Dani. Te salut si iti doresc un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au fost niste zile splendide ... iar acum ma simt ca un narcoman caruia ii lipseste doza zilnica ...
      Si nici nu ploua continuu, mai iese soarele printre nori, dar e frig afara, a nins mult pe muntii ce strajuiesc orasul si asta a racit aerul considerabil.
      Cartofii dulci i-am pus asa dupa ce-am citit pe net ca de fapt se planteaza doar lastarii ce cresc pe tuberculul pus la incoltit. Dar ma bate capul, sa mai pun vreo doi in gramada de compost asa cum zici tu, sa vedem ce iese.
      Anul trecut mazarea am semanat-o si mai repede, dar am zis sa am rabdare, ca oricum, daca nu da caldura nu creste. La 40 de grade Celsius, nu mai creste nimic ... vara totul stagneaza. Chiar si rosiile trebuie umbrite, ca altfel nu rodesc ...
      Ma bucur, ca ti-au placu pozele :) Am fost lenesa cu fotografiatul in ultima vreme :) Nerabdarea primaverii m-a molipsit ...
      Numai bine, Andreea ! Un weekend frumos, tie si frumoasei tale familii !

      Ștergere
    2. Te inteleg, stiu ca vara la voi este greu cu gradinaritul. Recuperati un pic primavara si toamna. Bine ca sunt niste diferente, ca altfel ne uitam toti la aceleasi poze si ne plictiseam :)

      Ștergere
  5. Imi inchipui ce bine a fost.
    Noi mai avem un pic de asteptat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa ma ierti, ca iti flutur imagini si cuvinte de primavara, Simona. La tine e inca iarna ... Crede-ma, ca azi ma simt si eu ca tine, nu pot iesi afara deloc si imi vine sa ma invelesc cu trei cojoace :)

      Ștergere
    2. Ca sa te iert, imi promiti ca nu renunti la blogging, da? :))) Si o sa ma bombardezi cu multe poze frumoase, nu-i asa?

      Ștergere
    3. Eeee , daca zici tu :))) Numai sa am ce fotografia :)))

      Ștergere
  6. Możesz już pracować w ogrodzie, a u nas śnieg go jeszcze przykrywa. Dobrze, że odkryłaś te wstrętne larwy i uratowałaś truskawki. Tulipan wychodzący z ziemi, to cudowny widok. Pozdrawiam.
    Ați putea fi, deja lucrează în grădină, și l-am acoperit cu zăpadă. Ei bine, faptul că a descoperit viermi dezgustătoare și căpșuni salvate. Lalea iese din pământ, este o priveliște minunată. Al tău.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incet, incet incercam sa punem totul in ordine. Azi stam in casa, in gradina e ud si rece ... Dar mini- laleaua promite primavara si speram, ca asta e ultimul val de ploaie si furtuna.
      Larvele le-am mai gasit si in alti ani, dar acum au fost in numar foarte mare. Capsunii vor face fructe la toamna ...
      Iti urez un weekend frumos !!! Pozdrawiam i buziak, Gigo !!!!

      Ștergere
  7. la voie e mult mai aproape sosirea soarelui decat la noi...ii las un zambet cald lalelei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laleaua o sa se deschida mai usor invaluita de zambet :) Multumec Pandhora !!!

      Ștergere
  8. Harnici, nevoie mare! Pe noi, vremea ne mai lasa sa visam...Si eu ma bucur intotdeauna de primele flori care scot capul din pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ne lasau norii, azi aproape terminam cu curatenia de primavara. Asa, o lasam pe weekendul urmator :) Azi stam la caldurica :) Ghioceii au fost deja infloriti, dar nu multi si n-am apucat sa-i trag in poza, pentru lalea am iesit in ploaie :) O seara frumoasa, Adriana, si o duminica reusita !

      Ștergere
  9. Tam u vás je už jar v plnom prúde, u nás ešte očakávame sneh a mráz. Kedy stihne príroda v Grécku oddychovať? Ani na to nemá veľa času, keď ty už začiatkom februára sadíš hrach a iné semená. Ja som tento týždeň objavila prvé snežienky.
    Prajem ti pekný víkend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neska je dost zima aj tu, Danka. Hutam si aku zimu mate na Slovensku ... Videla som snezienky, nadherne :)
      Priroda sa len troska oddychuje v Grecku . Zahrady sa chystaju na jar :)
      Zelam krasny vikend ! Srdecne pozdravujem !

      Ștergere
  10. zic si eu impreuna cu tine (desi la noi ar fi prea din timp, putin s-a jucat si cu noi - noi avem in gradina mica ... ghioceii ...), din tot sufletul: Vino, soare! ...Vino, soare! ...Vino, soare!
    weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, poate vine mai repejor dumneaei, Primavara :) Mai e putin si la voi .
      Ghiocei mi-a zis si mama ca are muuulti, le-a placut iarna asta mai miloasa :) La mine au inflorit doar doi ... Seara frumoasa si o duminica linistita !

      Ștergere
  11. Stai putin... ai pus cartofii la incoltit in jardiniera? Apoi ii plantezi la locul definitiv? Eu nu am incercat deloc cultivarea cartofilor. De fapt accidental s-a intamplat,am pus cateva jumatati de cartofi cu fata taiata in pamant, cam la 5 cm adancime si au crescut cartofi, printre rosii, din aceste jumatati. Am pus capcane pentru viermii de sarma si m-am trezit cu ei crescuti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartofi dulci, Mirela, din cei cu miezul portocaliu :) Pe ceilalti ii pun direct in gradina, dupa ce dau muguri. Si mie imi ies asa prin surprindere, mai ales in gramada de compost, unde arunc cojile de cartofi. E foarte usor sa ii cultivi. Eu am loc putin, dar tot pun de pofta, fiindca nu gasesc cartofiori noi la piata sa ma delectez si imi plac grozav cu unt si cu marar :)

      Ștergere
  12. Dani,Multa munca făcut! Clima noastră nu este posibil să crească mandarine, lamai . Vă doresc un weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timpul petrecut in gradina e intotdeauna placut, Alla :) Si munca e cu spor, daca faci ceva ce iti place. Lamaiul si mandarinul la tine pot creste doar in sera ... chiar si aici sufera de frig in iernile geroase si atunci trebuie protejati cu panza de sac. Anul asta n-au avut probleme, inghetul nu ne-a vizitat :)
      Un weekend frumos, draga mea ! Multumesc, ca treci des pe-aici si iti faci simtita prezenta !

      Ștergere
  13. Ce bine de voi!La noi a nins iar si suntem zgribuliti si eu cam virusata :).Trecerea inspre primavara se negociaza mai incet la noi. Nu as vrea sa te contrazic cu laleaua violet, dar mie dupa frunze mi s-ar fi parut ca ar putea fi altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanatate, Mihaela ! Sa te faci repede bine ! E perioada cea mai proasta, gripa isi face de cap ... si e asa de prost sa fii bolnav in weekend. Dar asta-i legea lui Murphy :)
      Nici nu-mi vine sa cred, ca e asa de frig si la noi ... Februarie e o luna ciudata. Eu uit asta in fiecare an si ma entuziasmez inainte de momentul oportun :)
      Cea din poza cred ca e o lalea salbatica, Tulipa humilis violacea, o specie botanica ce am plantat-o in toamna. Cel putin n-am pus altceva de culoarea asta acolo ... Are frunze inguste si e micuta, dar bobocul seamana a lalea. Daca reusesc, ii fac o fotografie si deschisa :)
      Numai bine si ai grija de tine !

      Ștergere
  14. Sunt interesat de blog-ul dvs., mă bucur să-l viziteze! Poți să-mi spui cum să pună muzică la blog-ul meu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Alla ! Eu folosesc SCM Music Player. Daca te uiti in partea de sus a paginii, o sa vezi o bara gri cu lista melodiilor. Faci clik pe link si odata intrata pe site gasesti instrustiuni despre cum se procedeza mai departe. Sper sa reusesti :) Daca nu intelegi, intreaba-ma si o sa incerc sa te ajut.

      Ștergere
  15. Va multumim Dani,eu nu înțeleg. Și codul pentru a insera în blog-ul dvs. este și modul în care să încorporeze

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alla,trebuie sa iti arate cineva cum se insera codul. Cauta prin google, poate gasesti un tuturial in limba rusa.
      Trebuie sa deschizi o fereastra de gadget la aspectul blogului si sa treci acolo codul listei muzicale ( pe care ai compus-o tu ) cu copy paste.

      Ștergere
  16. Hallo dear friend, I hope everything is oke! The tulip in your garden makes me smile. I wish the temperatures were already high enough to work in the garden but helas it is not. I thought spring would be on it's way but helas a week with strong frost is forecasted overhere. I wish you a wonderful day Dani.
    Hugs Marijke

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My dear Marijke, I think I am in the seam boat :) I can't go out, it's raining ... and for one week nothing will change ... I am so glad my tiny tulip cheered you up :)
      We must be patient :) Hugs, my friend !

      Ștergere
    2. Hallo Dani,

      ich komme aus Deutschland und lebe seit 10 Monaten mit meinem rumaenischem Mann hier in Rumaenien und wir haben einen Garten in dem wir auch viel arbeiten.
      Nach ein paar sonnigen Tagen zeigen sich auch bei uns die Spitzen von Tulpen, Krokussen und Narzissen. Ihr habt Glueck gehabt mit eurer Arbeit.Wir wollten auch beginnen, aber jetzt liegt wieder alles unter Schnee.
      Das der Fruehling mit seinen Sonnenstrahlen kommt und die Natur erwacht, ist auch mein groesster Wunsch.

      Ich sende Euch einen Gruss und denke dass ich bald auf rumaenisch schreiben kann.
      (Unser Blog ist noch in Arbeit und es kann sein dass er noch nicht zu finden ist)

      Ștergere

    3. Hallo GartenReich :)
      Ma bucur ca mi-ai scris si mi-ai dat astfel posibilitatea sa va cunosc virtual. Multumesc !
      Iti raspund in romaneste, daca esti gata sa incepi sa scrii in romana, inseamna ca poti citi cu usurinta. Eu pot citi si inteleg ce scrii in limba germana, dar mi-e mai greu sa ma exprim in scris. Daca esti pasionata cu gradina, o sa avem multe de discutat :) O sa vina repede mult dorita primavara si o sa se umple paginile noastre cu flori si fructe. Eu am norocul ca traiesc intr-o zona in care verdele e aproape mereu prezent si iarna e doar un anotimp ploios. Dar nerabdarea primaverii si pasiunea pentru gradina-s aceleasi si asta ne uneste indiferent de meridian :)
      O zi buna si multe salutari din Grecia !

      Ștergere
  17. Te invidiez, cand tu o sa culegi capsune, noi abia o sa scurmam in pamant.
    La vechea gradina am scapat de larvele de carabusi presarand pe pamant din belsug cenusa de lemn. A fost si un ingrasamant grozav pentru plante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa treaca luni bune, ca sa isi revina capsunii ... depinde ce vara va urma, daca va fi canicula o sa rodeasca in toamna. E bine si-asa, doar sa culegem fructe din gradina :)
      Eu pun cenusa de lemn in compost, uneori o imprastii si pe straturi. Dar in compost, unde e cenusa din belsug am gasit si mai multe larve din astea ... Din cautarile mele pe net nu exista nici un leac natural care sa le alunge. E o pacoste greu de inlaturat ... Le-am cules frumusel si le-am zdrobit constiincios. Mezinul familiei s-a distrat de minune :) O zi buna, Zina !

      Ștergere
  18. Singura mea consolare este ca daca s-ar face cald de acum, la vara o sa ne topim definitiv, asa ca, mai bine ma uit la fotografiile tale primavaratice si astept cu rabdare primavara romaneasca>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asa-i, pretul unei primaveri precoce e o vara fierbinte ... Deocamdata e tare umed :)

      Ștergere