Wikiplayer

vineri, 15 martie 2013

Probleme de rezolvat

   Recent, pe lista treburilor de rezolvat in gradina, s-a mai adaugat un capitol.
   In ultimele zile insorite, ca de ieri iarasi toarna cu galeata, am observat pe lastarii lui  'Alchemist ' niste cruste alburii pe care le-am identificat cu paduchii testosi , mai precis cu Aulacaspis rosae sau in engleza Rose scale.
   N-am mai avut asa ceva pe trandafiri, doar mandarinul a fost afectat de paduchii cafenii ai citricelor acum doi ani si si-a revenit dupa ce l-am stropit cu ulei horticol.
   Se pare, ca paduchii astia testosi fac casa buna cu furnicile si retrospectiv constat, ca anul trecut am avut o multime de furnici ... Daca stiam, ca pot favoriza instalarea paduchilor pe iubitii mei trandafiri, as fi fost mai drastica cu ele ...
    Pentru plantele de camera se poate aplica metoda cu batoneta inmuiata in spirt sau cea a usturoiului macerat in ulei, pentru un trandafir urias, care acopera un sfert din fatada casei, va trebui sa stropesc cu ulei horticol, adica ulei de parafina, care va asfixia paduchii inchisi in carapacele lor cerate. Mai prost e, ca deja trandafirul are frunze si muguri noi si nu stiu, cum va arata dupa terapia cu ulei ... mi-e teama sa nu se arda vegetatia frageda si sa compromit inflorirea. Va trebui sa stropesc cu muuulta grija, doar pe partea lemnoasa. 

N-am apucat sa fotografiez paduchii ce-mi terorizeaza trandafirii, dar aici gasiti o mostra reprezentativa. Daca vedeti asa ceva in gradina, incercati sa opriti atacul patogenilor in faze incipente, ca sa nu fie nevoie sa recurgeti la metode mai energice, ce pot afecta si insectele folositoare.


43 de comentarii:

  1. Ce frumosi sunt! La tine deja au inflorit trandafirii, la noi abia au mugurasi si pentru ca se anunta un sfarsit de saptamana destul de rece nici nu cred ca o sa le explodeze frunzulitele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza e de anul trecut, Aurelia, am uitat sa mentionez :) Au frunze trandafirii, dar nu-s asa de inaintati.

      Ștergere
  2. Mam nadzieję, ze terapia pomoże Twoim pięknym różom, a z pewnością nie zaszkodzi. Widzę, że zmieniłaś "ubranko" bloga, ładnie. Pozdrawiam i buziak.
    Sper că terapia va ajuta dvs. de trandafiri rosii frumos, și cu siguranță nu poate face rău. Văd că ați schimbat dvs. "hainele" pe blog-ul, frumos. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa se rezolve, Giga ... Toate cele bune ! Pozdrawiam cieplo !

      Ștergere
  3. Ce urati sunt
    Am vazut si eu pe un trandafir, intr-un parc
    Sper sa rezolvi problema, ca e pacat de el. E asa de frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper, Simona ! E cel mai frumos trandafir din gradina ... Daca se opreste ploaia, incepe operatiunea de salvare.

      Ștergere
  4. Hello DANI!

    Very informations, the Rose.......beautiful!

    Good weekend my dear friend!

    Brasil.

    RăspundețiȘtergere
  5. pe trandafiri am avut si eu paduchi albi intr-un an si i-am spalat pur si simplu de mai multe ori cu apa , anul trecut mi-a zis cineva sa-i stropesc cu apa in care am fiert tutunul de la o tigare 1 la 4 litri apa si nu au mai facut paduchi...a fost intamplare sau nu , nu stiu :) , am inteles ca este mai ecologic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dimineata Dani!

      In der Vergangenheit hatte ich auch dieses Problem bei meinen Rosen.
      Ich habe unter bzw. vor meinen Rosen Lavendel gepflanzt. Das hat in den letzten Jahren vor Laeusen geschuetzt. Hat sich denoch eine Laus festgesetzt, habe ich 1 Liter Wasser mit 1 Tropfen Geschirrspuelmittel gemischt und diese Wassermischung aufgesprueht. Das hat mir geholfen.

      Tabak oder Alkohol mit Wasser gemischt kann auch helfen.

      Wenn die Krankheit zu weit fortgeschritten ist, kann man die befallenen Pflanzenteile abschneiden und vernichten(eventuell verbrennen). So habe ich das auch gemacht, bevor ich Lavendel gepflanzt habe.

      Ansonsten kann man sich in einem Geschaeft mit Insektiziden erkundigen, welche Wirkung die Produkte auf die Pflanzen haben und in welcher Konzentration diese angewendet werden muessen,um die Rosen nicht zu beschaedigen.
      Jedes Land hat seine eigenen Produkte und daher kann ich dir nichts genaues empfehlen.

      Weekend placut!

      Ștergere
    2. Coco, cu paduchii albi e mai usor si as incerca si eu cu solutie de tutun sau cu solutie de sapun de casa si ulei vegetal. Dar astia testosiii sunt aparati de carapace si nu ajunge mare lucru la ei. Uleiul de parafina se presupune ca inmoaie ceara aia in care se invelesc si apoi ii poti inlatura mai usor cu un jet puternic de apa. O sa vedem rezultatele in vreo doua saptamani.

      Ștergere
    3. Garden Reich, multumesc mult pentru sfaturi !!!
      O sa plantez in mod sigur mai multe tufe de lavanda si sigur o sa stropesc in a doua faza si cu solutie de tutun, spirt si sapun de casa. Dar fiindca mi-e teama sa nu-l pierd, o sa dau in prima faza cu ulei de parafina. Si-apoi, dupa ce se vor ofili florile, la inceput de iunie, o sa-l tund drastic, ca sa inlatur partile bolnave. Deja am cumparat solutia de la pepiniera cea mai apropiata si imediat ce sta ploaia o sa-mi fac de lucru cu paduchii testosi. Uleiul de parafina nu-i toxic si la temperaturi moderate nu va arde planta. Daca stiam, puteam folosi praful de sulf preventiv ... Dar tot patitul invata :)
      Un weekend reusit si spor la treaba in gradina minunata !

      Ștergere
  6. Ii stiu. La mine s-au facut asa pe puii de leandrii, care pana la urma mi s-au si uscat :( La trandafiri nu am avut niciodata asa ceva. Sper sa-ti reuseasca tratamentul, fara sa-ti afecteze florile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe leandri am avut anul trecut si am scapat usor de ei, i-am sters cu vata imbibata cu spirt alb si apoi cu apa cu sapun de casa. Tratamentul a reusit din prima. Dar leandri au frunze pieloase si fiind puisori nu mi-a trebuit mult sa-i curat. Cu trandafirul asta enorm e mai greu si nu m-am mai luptat cu testosii pe scara mare. In coltul lui Alchemist e caldut si bine si nu bate ploaia cu putere, si-au gasit gazda ideala. Dar le vin eu de hac !

      Ștergere
  7. Succes in lupta cu fiarele alea ! La munte, unde am stat cativa ani si am avut gradina, nu prea am avut probleme cu daunatorii plantelor. Ma gandesc ca aici, la Bucuresti, vom avea destule necazuri dupa ce vom intemeia gradina. O sa-ti cer si tie sfaturi, daca nu te superi.
    Seara buna, Dani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Zina !!!
      Daca nu ploua asa de mult in ultimele doua luni, cred ca i-as fi depistat mai repede ... dar sper sa se rezolve. In cel mai rau caz, o sa trebuiasca sa il tai mai mult si mai devreme decit de obicei.
      Daca te pot ajuta cu sfaturi pentru gradina, cu draga inima :)

      Ștergere
    2. Mulțumesc, știam eu că n-ai să mă refuzi ! :)

      Ștergere
  8. Mie scarboseniile astea mi-au invadat intr-un am lamaiul. Care e un copacel de vreo 2,5 m inaltime. Cum aveam si copil mic si pisici si nu am vrut sa utilizez chimicale-am luat cu carpa umeda tot ce am putut timp de cateva zile. Pana la urma i-am mazilit. La tine e mai usor ca trandafirul e in exterior si poti sa il stropesti...Iti doresc sa ii extermini :)
    Nina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nina, macar de era vorba de un copacel ca al tau ... trandafirul asta e foarte mare si e un labirint de crengi tepoase ... e imposibil de curatat manual. Parafina o sa sufoce paduchii si probabil o sa distruga si ceva insecte folositoare, dar nu otraveste gradina si nu are efect toxic. M-am necajit, ca trebuie sa recurg la metoda asta, dar e un rau necesar si sper sa nu fie nevoie sa stropesc mai mult decit o data.
      Ma bucur, ca mi-ai scris :) Multumesc !!!

      Ștergere
  9. Oh, Dani, sper sa salvezi Alchemistul... e atat de frumos! Nu stiu ce sa-ti spun despre paduchii astia, dar poate uleiul horticol va fi de ajutor. Stropeste-i seara cand e racoare si daca va fi prea cald dimineata devreme da cu apa sa se spele un pic uleiul. Cred ca daca nu creste temp peste 20grd e in regula cu uleiul pe frunze. Mult noroc si spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma simt in stare, sa-l frec cu periuta de dinti, ca sa-l scap de parazitii astia. Uleiul horticol ii asfixiaza si apoi inmoaie crustele alea albe sub care se ascund. Dupa ce stropesc, o sa incerc sa curat lastarii bolnavi. Si ai dreptate, trebuie stropit seara, ca sa nu se arda frunzele. Saptamana asta o sa am mult de lucru ... Multumesc, Dana !!!

      Ștergere
  10. ce trandafiri frumosi! imi pare rau, nu imi place cand aud de paduchi si altele...anul trecut am omorat tot ce mi-a iesit in cale incercand sa scap de unii daunatori (imi pare rau dar asta am facut!)...dar tu esti altfel! si stiu ca ai o gradina frumoasa, indiferent de anotimp, pentru ca iubesti fiecare planta in parte si stii, ca o adevarata mama a gradinii, ce ii trebuie ca sa se dezvolte asa cum trebuie! si ele te rasplatesc cu coloritul lor frumos si cu roadele lor! iti doresc un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alchemist e foarte frumos si acum se pregateste sa se imbrace cu hainute noi ... Sper sa ma descurc si sa isi revina, paduchii nu s-au extins prea mult. Dar adevarul e, ca as fi prefera,t sa nu am de-a face cu pacostea asta. O sa vedem ... Iti multumesc pentru incurajare !
      Numai bine, draga mea !

      Ștergere
  11. Hello Dear DANI!
    I hope that therapy will help them!!
    I look at the picture rose and I can not resist this look like ...
    The picture is gorgeous.
    I wish a nice weekend.
    Yours :)
    Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you so much, Lucja !!!
      I hope too the therapy will help :) This rose is my favorite.
      Wishing you a great weekend, my friend !!! Greetings !!!

      Ștergere
  12. Frumosi trandafirii, sper sa se faca bine ca sa faca si anul asta flori frumoase. Nu stiam ca testosii astia apar si pe trandafiri. La noi pana acum i-am vazut numai pe plantele din ghiveci.O duminica frumoasa cu vreme buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper si eu sa-l vad inflorit in mai, il astept de un an ... daca nu era un trandafir ce infloreste doar o data in primavara, il taiam acum si aveam rabdare sa vad flori in toamna.
      Se pare ca testosii prefera trandafirii situati in colturi mai adapostite si furnicile ii ajuta sa supravietuiasca. Eu am mai vazut paduchi din astia pe citrice si pe leandrii, dar acum s-au dat la trandafirii mei si le-am declarat razboi :)
      Maine s-ar putea sa ninga, suntem la munte, dar luni o sa ne intoarcem acasa si revenim la verde :) O duminica frumoasa, Mihaela !!!

      Ștergere
  13. I hope you find a way to get the insects out. What a gorgeous large roses. I am jealouse (in a positive way).
    Have a wonderful sunday Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I hope too Marijke ! Have a beautiful evening my friend !

      Ștergere
  14. Hello, Dani, your Alchymist is so beautiful, and I hope it recovers. The English translation of your post was not very good, so I am sorry if I didn't get it right, but usually a dormant spray with copper offers some protection against scale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Masha ! Thank you so much for you advice. Maybe I'll try some cooper after the horticultural oil. I spray the roses with cooper sulfate but I usually do that in summer ...

      Ștergere
  15. Dani, eu am gasit, de fapt mi-a atras atentia cineva si m-am uitat, pe frunzele de dafin ce l-am cumparat de curand. Am facut o reteta gasita pe undeva: pentru un litru se oparesc cojile de la o portocala si se lasa acoperit 24 de ore, se strecoara si se adauga sapun lichid (eu am gasit la naturisti). Se ajita si se stropeste zilnic (eu asa am facut) sau cel putin o data la 3 zile, fiindca ce este sub carapace creste si iese dupa cateva zile, deci se repeta operatiunea daca vrei sa scapi definitiv.
    Cu sapun am scapat si lamaiul acum cativa ani, dar, tot asa, am stropit des.
    Cu o singura stropire u cred ca scapi de ei, de aia iti spun, u-i usor dar e necesar :)
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur voi repeta stropirea si sigur voi folosi diverse variante. Ceaiul de coaja de portocala e ceva nou, n-am mai auzit de el, merci de idee, Elisa :)

      Ștergere
  16. DANI succes in lupta cu nemernicii mici,sper sa reusesti:-)

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna :) Ma bucur, ca iti place pagina mea si ca vrei sa treci mai des pe-aici. Schimb de linkuri nu fac ... imi pare rau.

      Ștergere
  18. Dani, îmi pare rău să aud că ai probleme cu frumusețea asta de trandafir.
    Îmi închipui că nu vrei să strici spectacolul de primăvară, dar, pe de altă parte, dacă nu acționez prompt riști să ajungă și la alții.
    Nu știu dacă alchimistul ăsta repetă înflorirea, dar și dacă nu, eu tot aș stropi să mă asigur că scap de pestă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am stropit deja ... peste vreo doua zile o sa vad ce si cum. Urmeaza sa il tai in vara si sper sa nu se extinda parazitii la alte plante ...

      Ștergere
  19. Ok, acum am citit comentariile de mai sus și văd că are doar o înflorire. Baftă multă!

    RăspundețiȘtergere
  20. Răspunsuri
    1. Se vede ca s-au uscat parazitii adulti, dar nu cred, ca am scapat de larve. O sa stropesc din nou, initial cu ceva mai casnic, gen ulei, sapun si apa si apoi, dupa ce se vor ofili florile, peste vreo luna, o sa tai crengile mai afectate si il curat mai drastic. Daca nu vor fi calduri prea mari, o sa-l prafuiesc si cu sulf, se pare ca e eficienta si metoda asta.

      Ștergere