In gradina si-au gasit locul doar rasadurile de salata, patrunjelul si 10 fire de praz. Restul e in asteptare din cauza ploii si a unei viroze rebele ... plus, ca programul a devenit foarte incarcat de cand au inceput scolile.
Dar cum la mijlocul lunii vom merge la munte si tare-as vrea sa culegem ciupercute ( mi-a facut o pofta nemaipomenita Magda, cu fotografiile si retetele ei ), am luat in brate o carte despre buretii din Grecia si ma documentez. O sa avem si ajutorul gazdelor, care cunosc ce creste in zona si ne-au asigurat ca vom manca ciuperci, chiar daca n-o sa culegem, fiindca primavara a fost darnica si au facut provizii din belsug. De-abia astept, sa gust lichiorul de galbiori ...
Si uite-asa, citind, am gasit dovada, ca frumoasele fotografiate in iarba din fata casei anul trecut erau comestibile si regret ca n-au ajuns in tigaie ...
Iar imensa palarie din poza de mai jos am intalnit-o pe pasunile alpine la mijloc de toamna. E Palaria Sarpelui, dar atunci nu stiam sa o identific ... Cat traieste omul invata !
Dar cum la mijlocul lunii vom merge la munte si tare-as vrea sa culegem ciupercute ( mi-a facut o pofta nemaipomenita Magda, cu fotografiile si retetele ei ), am luat in brate o carte despre buretii din Grecia si ma documentez. O sa avem si ajutorul gazdelor, care cunosc ce creste in zona si ne-au asigurat ca vom manca ciuperci, chiar daca n-o sa culegem, fiindca primavara a fost darnica si au facut provizii din belsug. De-abia astept, sa gust lichiorul de galbiori ...
Si uite-asa, citind, am gasit dovada, ca frumoasele fotografiate in iarba din fata casei anul trecut erau comestibile si regret ca n-au ajuns in tigaie ...
Iar imensa palarie din poza de mai jos am intalnit-o pe pasunile alpine la mijloc de toamna. E Palaria Sarpelui, dar atunci nu stiam sa o identific ... Cat traieste omul invata !
Lichiorul ala suna bine de tot! O reteta poti sa ne spui:)
RăspundețiȘtergereStai sa-l gust si sa aflu amanunte :) Sigur as putea gasi ceva pe net, dar prefer sa intreb la sursa.
ȘtergereDa' ce palarie frumoasa are sarpele!
RăspundețiȘtergereLichior de galbiori?! Neaparat sa ne spui cum este! :-)
Are niste solzisori pe deasupra, de aia e " a sarpelui " :)
ȘtergereNeaparat ma intorc cu o sticla de lichior si va spun ce si cum :)
Tare curios sunt cum arata gradina ta acum, toamna. Va urez o excursie minunata la munte, si asteptam poze.:)
RăspundețiȘtergereP.S: Aveti grija la ciuperci (eu din cauza unor experiente mai vechi nu mai mananc ciuperci si tind sa ii avertizez mereu si pe altii :)) )
Gradina e de toamna si primavara :) Merci de urari, Marc, si de avertizare ! O sa fim precauti si o sa verificam :)
ȘtergereEste o metoda pentru determinarea ciupercilor otravitoare cu ajutorul argintului dar nu mai stiu exact reactia arginului la otrava, poate gasesti ceva pe net.
RăspundețiȘtergereE o metoda neconfirmata, Myky ... bunica imi spunea si ea de lingurita de argint cu care se amesteca in mancarea de ciuperci, dar nu se adevereste ... Trebuie sa fii sigur de recolta :)
ȘtergereMie imi plac ciupercile sa le culeg,dar mai putin sa mananc.Le cunosc destul de bine si merg uneori la padure.Am senzatia ca ciupercile se mananca bine cand sunt multi la masa.E o mancare de familie.Seara buna!
RăspundețiȘtergereAi dreptate, ciupercile se potrivesc la o masa festiva. Poate avem noroc sa punem deoparte provizii pentru sarbatori, cand o sa fie casa plina :)
ȘtergerePacat, ca nu esti mai aproape, te luam si pe tine in drumetie, sa ne inveti secretele ciupercilor :)
Daca vrei sa fi sigura ca o ciuperca e buna,mai ai dubii uneori,sa ai ceva din argint si freci putin ciuperca,daca argintul de innegreste inseamna ca ciuperca e otravitoare.Asta e mai simpla si mai sigura.
ȘtergereDin cate am citit, iar cel ce a scris cartea e profesor la universitate aici in Grecia, nu e bine sa incerci cu obiecte de argint, nu-i o metoda infailibila ... trebuie cules doar ce-i sigur comestibil. Ciupercile pot fi foarte ciudate ... cu cat aflu mai multe, cu atat ma atrag mai mult :)
ȘtergereCiekawe jakie danie zrobisz z grzybami, które masz w zapasie.. Nie jesteś pewna w 100% grzyba, nie bierz go . Pozdrawiam i buziak.
RăspundețiȘtergereMă întreb ce faci cu ciuperci fel de mancare pe care le au în magazin .. Nu sunt sigur 100% ciuperci, nu-l iau. Îi salut și sărut.
Intai sa le culegem si-apoi o sa vedem ce se poate face cu ele :) Ai mare dreptate, regula de aur e sa nu pui in cos o ciuperca de care nu esti sigur. Asa gandesc si eu. Pozdrawiam i buziak, Gigo !!!
ȘtergereO palarie tare frumoasa,dar necomestibila!
RăspundețiȘtergereTare curioasa sunt cum o fi lichiorul de galbiori!!
Numai bine!
E comestibila, Mihaela, chiar e printre cele mai gustoase ciuperci. Doar piciorul e lemnos si nu se gateste. De lichior toata lumea vad ca e curioasa :) Macar de-am gasi ceva galbiori, ca sa experimentez :)
ȘtergereO seara frumoasa, draga mea !
Frumos "portret" de ciuperca. Si chiar este "palaria sarpelui". Din ce mai tin minte de la scoala, era cu puncte rosii pe palarie si foarte toxica. Dar poate ca sunt de mai multe feluri. Bine ca ai gasit una buna de mancat!
RăspundețiȘtergereNumai bine, Dani!
N-are puncte rosii, doar niste solzisori de culoare mai inchisa. Cea mai periculoasa cu aspect asemanator e o amanita cafenie cu bulinute albe, Amanita pantherina ...
ȘtergereMerci de vizita, Alex ! O zi buna !
Eu nu consum decat ciuperci din comert, e mai sigur asa! Vad ca te-au avertizat toti si sunt sigura ca vei fi cu bagare de seama. Calatorie placuta si numai bine!
RăspundețiȘtergereSi eu cumpar, Aurelia, dar vreau sa invat sa le adun din padure. M-au avertizat toti, in frunte cu mama :) Multumesc pentru urare !
ȘtergereWhat a beautiful head this mushroom has Dani. The white mushrooms we can buy in our shops are more and more without any taste. Lovely photo.
RăspundețiȘtergereHave a wonderful day
I love mushrooms, Marijke ! And the wild mushrooms are the best, but I must learn to identify them with accuracy ... Hugs, my dear, and wishes for a great weekend !
ȘtergereSalutare, Dani!
RăspundețiȘtergereBunica mea culegea ciuperci tot timpul, dar nu m-a luat niciodată cu ea să învăț, plus că sunt la 2000km depărtare de locul îl care le recolta ea.
Aș vrea să te întreb: care este metoda prin care le verifici?
Buna, Ioana !
ȘtergereDe la bunica puteai invata multe despre ciuperci ... eu stiu doar cateva soiuri pe care le pregateam pe vremuri acasa si ani de zile m-am codit sa le adun aici, in Grecia. Intr-un tarziu, am hotarat sa fac un inceput :) Nu-s eu specialista, dar o sa cer ajutorul celor ce stiu mai multe ca mine. Cu ocazia excursiei de toamna am aranjat sa stam la un pension al unei familii ce se pricepe ciuperci si ne-am inteles, sa mergem la " vanatoare " cu ghid :)
Din ce am citit, in bibliografie si pe net, nu exista o metoda valabila sa le deosebesti pe cele otravitoare, in afara de a cunoaste caracteristicile ciupercilor. Trebuie sa stii cum arata fiecare, unde creste, cum se comporta daca o tai, samd ... si mai ales trebuie recunoscute ciupercile otravitoare. Cele mai periculoase sunt amanitele, mai ales A.phalloides, care e raspunzatoare de 90% de intoxicatiile cu ciuperci. Daca o intalnim, ii fac poze :)
Mersi de răspuns, Dani.
ȘtergereSă ne povestești cum a fost la căutatul de ciuperci
Sper sa am ce sa va povestesc :)
ȘtergereThat's one big beautiful mushroom!
RăspundețiȘtergereHi, Sweetbay ! Thanks for visiting !
Ștergeretare fotogenica, ciupercuta!!! nu ma pricep la ciuperci - le cumpar de la magazin doar! iti doresc multa sanatate!
RăspundețiȘtergereIn general ciupercile arata bine in poza :) Si eu cumpar si din cele proaspete si din cele uscate, dar imi place sa gust din toate. Merci de vizita, draga mea japoneza ! Duminica frumoasa !
Ștergerevaai ce frumoasa este! distractie placuta la munte!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Coco !!! De-abia astept :)
ȘtergerePălăria şarpelui, Parasol, Burete şerpesc - Macrolepiota procera - una dintre ciupercile pe care le mâncăm cu mare plăcere, pane! Cu ani în urmă, când mergeam și noi după ciuperci, o găseam la Pădurea Verde și la Bazoș. De multe ori, ele cresc în cercuri, numite Țhore de vrăjitoareȚ.
RăspundețiȘtergereGălbiori culegeam la Gârda, pe V.Ariesului. Si aceia îmi plac tare mult! Acum se găsesc congelați, dar cei proaspeți / mai ales dacă sunt culeși de tine / sunt și mai buni! Sper că ți-a trecut viroza. Eu mă pregătesc să ies azi puțin din casă, după o săptămână.
Palaria sarpelui, asa am gasit-o in cele mai multe pagini despre ciuperci. Buretele serpesc cred ca se cheama si o amanita ... dar oricum nu seamana cu Lepiota :)
ȘtergereMi-ar place sa gasesc o " hora de vrajitoare " ... aici in Grecia i se zice " drumul diavolului " ...
Am gasit multe umbrelute ca cea din poza in ultima excursie la munte, dar nu le-am putut aduna pe toate, traseul era dificil si mergeam contra cronometru ... Galbiori n-am gasit de fel. Ne-au spus niste elvetieni ca au vazut o multime in alt loc, dar n-am mai apucat sa ajungem si acolo.
Ma bucur, ca esti mai bine ! Eu mi-am revenit in cateva zile :)
Buna, ti-am mai scris un comentriu undeva pe blog tot in speranta sa pot lua legatura cu tine. Eu ma ocup exclusiv de cultivarea murului fara ghimpi, iar de curand am lansat www.muri.ro un site cu informatii despre cultivarea acestui arbust. Vreau sa iti propun un schimb in blogroll, sau alte variante de colaborare, te rog sa ma contactezi, deoarece nu gasesc pe blogul tau nici o varianta de contact. Multumesc.
RăspundețiȘtergereMarius, nu fac schimb de adrese . Probabil comentariul anterior nu era semnat ...
Ștergere