Wikiplayer

luni, 2 iunie 2014

Flori de vara


Infloresc inca degeteii cei pistruiati. 
In umbra tufei de cestrum s-au deschis primii crini. 
Clopoteii liliachii se leagana in vant alaturi de tijele subtiri ale nemtisorilor. 
Sub o tufa de roze a inflorit un usturoi salbatic. 
Intram in vara ... melancolic, cu multe petale uscate invartejindu-se pe alei si episoade de ploaie neasteptata. 






36 de comentarii:

  1. Cat de frumosi sunt! da-ne mai multe detalii despre degetei Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ai vrea sa stii, Reli ? Sunt plante bianuale ce se cultiva din seminte. Se autoinsamanteaza usor. Exista intr-o gama larga de culori. Ai mei sunt albi si viorii.

      Ștergere
    2. Multumesc Dani, i-am cautat pe internet si i-am gasit, i-am pus pe lista pentru balcon.

      Ștergere
    3. In balcon sa faci rasadurile pe care iti recomand sa le plantezi apoi in gradina. Nu stiu cum s-ar comporta in glastra ...

      Ștergere
  2. Parca si simt aerul de vara. Prima imagine e cea mai frumoasa! :) Abia astept sa infloreasca si la noi nemtisorii. O saptamana cu soare iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi e soare :) Sa vedem ce ne rezerva prima luna de vara. Ma bucur, ca ti-au placut degeteii :)

      Ștergere
  3. alb cu picaturi mov, se poate matase mai frumoasa?! :)
    sunt parfumate aceste flori? nu stiu daca le stiu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capisoane pentru zane si spiridusi :) Nu sunt parfumate, Pandhora, dar florile sunt foarte iubite de albine. Numele stiintific e Digitalis. cred ca ti-e mai cunoscuta digoxina care se extrage din specia Digitalis purpurea :)

      Ștergere
  4. Foarte frumoase.
    Nici nu ştiam că există aşa ceva. La noi nu am văzut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se potrivesc de minune intr-o gradina rustica. Nu cred, ca va fi greu sa gasesti seminte. Daca reusesc sa adun semincioare, poate va dau eu doritorilor :)

      Ștergere
  5. Tare frumosi!Eu nu am,dar usturoiul salbatic e tare frumos.In doua zile o sa fie pamantul plin de petale.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac toate florile in forma de clopotel si degeteii in mod special :) Mi-as dori sa am mai multe culori. Usturoiul salbatic l-am transplantat in primavara asta. Se zice ca e bine sa plantezi usturoi langa trandafiri si cum cel salbatic are o floare tare delicata si e mai mignon decat cel de cultura, mi s-a parut mai potrivit pentru gradina de flori.
      Petale ofilite am din belsug ... imi intra si in casa cand bate vantul si uitam usa de la terasa deschisa.
      O seara frumoasa, Flori !

      Ștergere
  6. Pozele impecabile ca intotdeauna si poate datorita lor si florile par foarte exotice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca iti plac fotografiile, Adriana ! Multumesc pentru apreciere !

      Ștergere
  7. superbe flori! dar, cred, că este greu să găseşti un cuvânt adecvat - sunt atât de deosebite florile tale... un adevărat colţişor de rai...
    multă muncă dar şi răsplata din partea grădinii este la înălţime!
    cu drag, îţi doresc multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul asta chiar n-am ingrijit gradina cum mi-as fi dorit, dar asta nu se vede in poze :) Multumesc, draga mea ! Toate cele bune tie si parintilor !

      Ștergere
  8. Wow! Faine flori!
    Crinii mei portocalii sunt aproape trecuti! :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja s-au ofilit ? Crinii nu tin mult, din pacate ... si infloresc doar o data. Dar merita asteptati, nu-i asa ? :)

      Ștergere
  9. Buna dimineata.
    Superbe imagini, minunate flori.
    Sa ai o vara linistita, plina de bucurii si roade bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vasile ! Sa speram, ca vara nu va iesi din normal si ca o sa ne daruiasca roade :) O seara placuta !

      Ștergere
  10. Ce frumos este degetelul cel alb, am cautat si eu seminte sa-mi pun in curte dar nu am gasit. Am in schimb lupin care este la fel de frumos si am si un fir de clopotei ca cei mov, numai ca este alb, am echinaceea, si menta indiana si multe alte flori, numai intre ele stau cand nu am alte treburi. Si crinul este deosebit, abia astept sa-i vad si pe ai mei. Stii ce mai vreau eu sa ma in curte si nu gasesc, delphinium, tot un fel de nemtisor dar mai mare si mai bogat in flori. NU stiu la ce spui tu usturoi salbatic, aici, usturoiul salbatic este leurda, din care eu fac mancare si chiar salata. Sa tina vremea frumoasa si sa te bucuri de flori cat mai mult, Te imbratisez, Dana B.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danuta, daca nu se scutura semintele inainte sa apuc sa le recoltez, o sa incerc sa-ti trimit. Anul asta n-am avut multi degetei, dar la anul o sa infloreasca bogat, au rasarit multe plante tinere in toamna trecuta. Si lupinul e frumos, mi-as dori sa am si eu ... Desi am pus seminte, n-au rasarit decat niste frunze anemice. Pentru echinaceea si menta indiana te invidiez :) Sunt foarte frumoase. Delphinium am plantat intr-un an un bulb si n-a rezistat la caldura de aici. Si mie imi place si o sa mai incerc.
      Usturoiul salbatic e floarea alba- rozalie din a treia poza. Are frunzele si bulbul absolut la fel cu usturoiul de cultura, doar ca la o scara mai mica si e mai gracil.
      Bine-ar fi, sa fie vremea frumoasa :) Ne e dor de vara, de mare ...
      O zi frumoasa maine si clipe fericite printre florile tale frumoase !

      Ștergere
  11. Acum, inainte sa vina arsita verii e perioada abundentei de flori, toate se imbulzesc parca deodata sa se bucure de razele inca blande de soare. Florile degetelului, Digitalis,sunt foarte frumoasa dar si toxice. Eu de-aia nu am incercat niciodata sa le plantez la noi, ca am animalute libere prin curte si sa nu le dauneze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut Digitalis intotdeauna in gradina de acasa, in Romania, si n-a fost niciodata o problema pentru animalele noastre. Cred ca de asta nu m-am ferit sa cultiv degeteii :)
      Suntem doritori de soare si noi si florile :)

      Ștergere
  12. Prima poza e fantastica! Chiar si-asa, tot e minunata vara...
    Zile frumoase, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E minunata vara, dar imi vine sa intreb unde e :) O singura data am luat masa afara si nici vorba sa stam seara pe terasa ... Zile frumoase si linistite, draga mea !

      Ștergere
  13. Foarte mult îmi plac digitalis și aș vrea să am loc de ei .. dar nu am :(
    Poate în grădina mea de la Brașov aș putea să presar semințe prin august că apoi clar nu mai apung acolo până cel mai devreme în decembrie.
    Îmi plac foarte mult și campanulele, dar și crinul alb.
    Ai mei au doar boboci, poate în 2 săptămâni vor înflori și ei.
    Să te bucuri de vară, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca au loc la mine, o sa le gasesti un locsor si la tine :) Ii semeni in toamna si o sa vezi florile peste doi ani. Cred ca se vor inmulti fara sa le porti de grija, doar sa le gasesti un colt mai umbrit. Campanulele si crinii invioreaza straturile acum, ca trandafirii au cam intrat in vacanta. Eu pun in fiecare an cate un bulb nou de crin si sper sa am in viitor o gradina alba si parfumata in serile de vara. Daca nu se dau peste cap anotimpurile :)
      Sa te bucuri si tu de vara, de flori, de parfumuri si culori, de toata frumusetea ce ne inconjoara ! Noapte buna si o zi frumoasa, maine , Ioana !

      Ștergere
  14. Clopoței în fel și chip, diafani. Cred că și cântă în bătaia vântului dar nu-i aud decât zânele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, ai dreptate, ii aud zanele, spiridusii si spiritele gradinii :)

      Ștergere
  15. Unele dintre poze par ireale, frumusetea florilor este fara doar si poate cauza principala dar si modul in care au fost fotografiate este de exceptie. Super Dani, faci o treaba extraordinara si cred ca iti aduce multa satisfactie, de multe ori asi vrea si eu sa am timp dar si loc sa fac macar un sfert din ce faci tu! Nu te invidiez pentru ca nu cunosc acest sentiment ci doar apreciez foarte mult faptul ca mai sunt persoane care mai vorbesc si despre altceva decat criza, bani, politica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru mesaj, Adriana ! Sa stii, ca timp nu am nici eu, doar doua dupa-amiezi si weekendul intr-o saptamana ideala, in care nu sunt alte activitati pe lista. Dar mi-am dorit mult sa am o gradina si ea imi daruieste clipe de relaxare si satisfactie fara de care echilibrul meu interior ar avea de suferit. Fotografiatul e cireasa de pe tort si a devenit un hobby tocmai fiindca mi-am dorit sa imortalizez frumusetea efemera a plantelor.
      Criza si politica ... si banii ... vesnica problema. Asa a fost sa fie. Bunicii nostrii au trait in vremea razboiului, parintii nostrii in vremea comunismului, noi avem parte de criza ... Partea buna e ca invatam sa fim mai economi si sa pretuim lucrurile simple. Sanatosi sa fim si sa speram in mai bine !

      Ștergere
    2. Asa este, am auzit niste povesti de la bunicul meu de efectiv te apuca plansul fara sa te poti abtine si totusi ei gasesc momente de relaxare chiar daca munca la camp este una istovitoare dar mult mai sanatoasa decat facem noi! Poate ai dreptate si cu timpul, daca chiar vrei iti faci timp cum de multe ori realizam ca pentru multe prostioare ne facem timp insa mai am o mica problema, stau la bloc unde pe sala am eu ceva asa cat de cat dar nici pe departe ce vad pe la tine. Daca nu sunt indiscreta ce aparat folosesti pentru poze!?

      Ștergere
    3. Chiar si la bloc iti poti organiza o mica sera in balcon. Nu numarul plantelor conteaza, ci dragostea ce le-o porti :)
      Am un aparat Nikon, Adriana.

      Ștergere
  16. Pur si simplu sunt minunate! Si ce frumos te-ai aplecat asupra lor, surprinzand frumusetea lor deosebita.
    O noapte frumoasa, Dani! :-)

    RăspundețiȘtergere