Wikiplayer

joi, 29 octombrie 2015

Glastre si bulbi


Din peregrinarile de asta vara, un vas de flori mai neobisnuit, un mic sfinx ce pazea balustrada unei terase, aproape de mare. 

De notat in jurnal, ca am plantat bulbi pentru primavara. Narcise Paperwhite, pe care am vrut sa le plantez intr-un vas si sa le fortez pentru sarbatori, dar pana la urma le-am pus tot in straturi, fiindca n-am gasit un recipient de portelan sau de ceramica asa cum mi-am dorit. Trei bulbi de Eremurus alb, frezii albe, inca un soi de narcise in forma de trompeta, tot albe si o duzina de lalele pitice, botanice, visinii. Intr-o ceasca de ceai desperecheata am cuibarit cinci bulbi de ghiocei cu floare batuta. Daca vor fi harnici, poate o sa stea la loc de cinste pe masa de Revelion.

In concluzie : intai trebuie sa gasesc vasul si apoi florile, daca vreau sa am narcise in casa la inceput de an.




duminică, 25 octombrie 2015

Culoarea lunii


Am inceput luna cu un buchet lila si o sa inchei in aceeasi gama cromatica.
Marea a fost darnica in Octombrie si colectia noastra de arici de mare s-a imbogatit cu multe cochilii violacee. Sunt cei mai rari si cei mai frumosi. 
In primele fotografii sunt mai palizi, in ultimele sunt uzi, 
asa cum arata cand sunt scosi din apa.


sâmbătă, 24 octombrie 2015

vineri, 23 octombrie 2015

Rodii


Ieri le-am cules pe toate.  Vreo cincisprezece in total si marisoare.
Merele anul asta am avut putine si batute de grindina, visine la fel. 
Caisele au fost intru totul absente, n-am vazut nici macar flori.
Dar avem rodii din gradina.

Ce se poate face cu ele, in afara de a manca boabele rosii ale miezului  ?
Suc proaspat, pe care de obicei il amestecam cu suc de portocale sau de grapefruit, sirop ( adica ceea ce francezii numesc grenadina ) si bineinteles, lichior de casa, aromat sau nu cu un betisor de scortisoara. 
Planuiesc sa fac si cuburi de gheata cu suc de rodie pentru sarbatori. 
O sa arate grozav in paharul cu votca sau rom.

Nu incercati sa stoarceti rodiile la aparat. Membranele ce captusesc si compartimenteaza fructul sunt amare si sucul obtinul la storcator nu va avea gust bun. E preferabila metoda manuala. Taiati fructul in doua si stoarceti jumatatile la fel cum ati face cu o portocala dar cu grija, sa nu va patati cu sucul rosu de rodie. Eu fac treaba asta in chiuveta bucatariei, ca sa am mai putina bataie de cap.


Weekend placut, fie el ploios sau nu  !  


miercuri, 21 octombrie 2015

In graba


Nu stiu cum se face, dar parca fac tot mai putine fotografii in gradina proprie. Fie nu imi termin treaba cat e inca lumina suficienta, fie nu sunt multumita de poze, fie aparatul pare prea departe si de la intentie la fapta calea e prea lunga. Si, uite-asa, fara poze nu-mi vine sa scriu despre frumoasele dupa-amieze in care imi fac de lucru printre trandafiri.

Ieri am stat pana seara sa smulg si sa tai si sa pigulesc pe ici pe colo si in final m-am oprit in fata trandafirasului rosu. Apoi am fugit repede sa ma spal pe maini si l-am fotografiat in speranta ca petalele o sa arate bine in lumina scazuta. 

In alta ordine de idei, ceapa verde a rasarit si in curand e buna de cules, spanacul e de-o schioapa iar salata verde a fost decimata aproape in intregime de melci sau de pasari. Sambata o sa cumpar din nou rasaduri. 

Zilele trecute am scos o radacina de cartofi dulci, desi sunt inca verzi. De inflorit nici vorba. Recolta s-a dovedit miniaturala - cativa tuberculi pe care ii puteam tine intr-o palma. Daca si restul radacinilor o sa se comporte la fel, o sa pun punct experimentului. Ma intorc la cartofii obisnuiti.

De notat, ca s-a intors dragul de macaleandru care patruleaza prin gradina in timpul anotimpului rece. Si din fuga masinii am vazut ciclamele inflorite in marginea drumului ...

O saptamana frumoasa in continuare si spor la treaba  !


luni, 19 octombrie 2015

Fructe


Nu sunt masline, desi seamana mult, mai ales cu cele salbatice. Le-am fotografiat ieri, in curtea Muzeului de Istorie Naturala Goulandri, la Atena.

Am mai povestit despre ele pe scurt undeva pe blog, dar n-am intrat in amanunte. Sunt fructe de dafin, la fel de pretioase ca si frunzele, dar nu in gastronomie. Din ele se obtine uleiul de dafin, un ulei verde si foarte parfumat, folosit mai ales pentru ingrijirea podoabei capilare. Intra in componenta vestitului sapun de Alep.

Uleiul intareste firul de par, il hidrateaza si ii inchide culoarea. 
In plus, produce hiperemia scalpului in urma masajului si are efecte benefice impotriva alopeciei. Face bine si la matreata. 
Intr-un cuvant, e leacul minune pentru sanatatea parului.

Eu il folosesc inainte de baie, la radacina firelor de par. 
Infasor apoi un prosop in jurul capului, In cateva minute pielea se incalzeste si simt ca ma furnica din loc in loc. Dupa o jumatate de ora ma spal pe cap cu samponul obisnuit. De prisos sa adaug, ca in baie mirose dumnezeieste iar parul si palmele mele raman parfumate ore in sir.

Se gaseste de cumparat in farmacii si in magazinele naturiste. De notat, cel mai bun ulei de dafin provine din Creta si de la manastirile Muntelui Athos.

vineri, 16 octombrie 2015

Putin verde si mult alb


Un stop-cadru dintr-o plimbare.

Pereti albi ca laptele si o mica agava, ca unic decor la intrare.
E nevoie de atat de putin, ca sa se bucure ochii si sufletul.


Weekend placut  !  



marți, 13 octombrie 2015

Urcus


Am mai povestit despre muntii Pindului si satele de deasupra Ioanninei.
E polul nostru de atractie cand scade temperatura si se coboara ceata peste vai. N-am facut exceptie nici anul asta. Excursia de toamna a fost centrata pe "  Scara Vradetului  ", un caldaram ce serpuieste pe coasta abrupta a muntelui. Pana nu demult era singura cale de legatura cu lumea a satului omonim, satul situat la cea mai mare inaltime, cam la mijlocul peretelui estic al canionului raului Vikos. Scara e astfel facuta, incat sa treaca un magarus cu o incarcatura de latimea grindelor folosite la caselor muntenilor. 
Se integreaza atat de bine, incat de departe nici nu se observa. 
Soseaua s-a construit de-abia prin anii '70. 

Pe langa carare serpuieste la inceput un firisor de apa. Apoi se urca brusc, in curbe stranse, construite cu migala. Sus asteapta o mica taverna in piata cu platani si un izvor cu apa rece, ce murmura in caus de piatra. 

De cu seara, cand am ajuns, ploua mocaneste. A doua zi am pornit la drum cu ceata deasa si pe parcurs au aparut petece albastre printre fuioarele norilor, pentru ca in final sa avem parte de o zi perfecta.






Am adunat seminte de salvie salbatica de pe carare. Inca mai stau frumusel in cutiuta transparenta a cartelei de memorie a aparatului foto.


duminică, 11 octombrie 2015

Momente


Azi ploua cu soare, dupa furtuna de azi noapte.
 E racoare, dar inca nu e frig. In gradina pamantul e moale si noroios. 
Gramada de compost a inceput sa se aseze binisor
 si iarba proaspata rasare pe langa gard. 
Am cules primele rodii si am curatat tulpinile uscate ale rosiilor.
Bulbii de narcise, de frezii si cei de lalele, asteapta sa le imprastii in straturi.

Toamna si-a intrat in drepturi.


Duminica frumoasa  !



vineri, 9 octombrie 2015

Busuioc de-a dreapta si de-a stanga


Un soi peren, ce rezista iernii in zonele sudice ale Greciei,
busuioc de la Sfantul munte, busuioc calugaresc.
Strajuieste foarte des portile lacasurilor sfinte.

Sfarsit de saptamana luminos, linistit si parfumat cu busuioc  !
Cu drag  !


sâmbătă, 3 octombrie 2015

Sambata liliachie


Azi a fost o zi buna, sub semnul primului buchet de Octombrie.
Am cules crocusi imensi pe un varf de deal, aproape de casa. 
In drum spre pepiniera, ca sa cumpar rasaduri pentru gradina de toamna, 
i-am gasit pe ei in marginea unei livezi de maslini.

E prima oara ca vad crocusi de felul asta, cu petalele pictate.





Seara frumoasa si o duminica perfecta  !