Ieri le-am cules pe toate. Vreo cincisprezece in total si marisoare.
Merele anul asta am avut putine si batute de grindina, visine la fel.
Caisele au fost intru totul absente, n-am vazut nici macar flori.
Dar avem rodii din gradina.
Ce se poate face cu ele, in afara de a manca boabele rosii ale miezului ?
Suc proaspat, pe care de obicei il amestecam cu suc de portocale sau de grapefruit, sirop ( adica ceea ce francezii numesc grenadina ) si bineinteles, lichior de casa, aromat sau nu cu un betisor de scortisoara.
Planuiesc sa fac si cuburi de gheata cu suc de rodie pentru sarbatori.
O sa arate grozav in paharul cu votca sau rom.
Nu incercati sa stoarceti rodiile la aparat. Membranele ce captusesc si compartimenteaza fructul sunt amare si sucul obtinul la storcator nu va avea gust bun. E preferabila metoda manuala. Taiati fructul in doua si stoarceti jumatatile la fel cum ati face cu o portocala dar cu grija, sa nu va patati cu sucul rosu de rodie. Eu fac treaba asta in chiuveta bucatariei, ca sa am mai putina bataie de cap.
Weekend placut, fie el ploios sau nu !
Aha, de cand asteptam postarea aceasta! :)
RăspundețiȘtergereMa bucur foarte tare pentru voi ca ati avut recolta bogata - bravo, felicitari!
Pentru mine, actiunea de a culege rodii din gradina propie nu poate fi descrisa in cuvinte. Am vanat florile si fructele acestui copac de cand am calcat prima oara pe pamant grecesc. :) Ti-am spus ca si in Toscana m-am invartit pe langa unul, dar n-am avut noroc.
Sa le mancati cu placere! Mi-a placut si ideea cuburilor de gheata cu suc de rodie. :)
Weekend placut si tie, Dani!
Poate te hotarasti sa vii toamna in Grecia, ce zici ? Monemvasia, rodii, castane si alte bunatati de sezon :) Poate chiar si un foc in semineu, daca vremea se raceste brusc.
ȘtergereRodiul e tare frumos si fascineaza prin fructe si flori. Sa stii, ca exista si soiuri ornamentale, pitice pe care le poti cultiva in glastra.
Multumim de urare ! Ieri seara ne-am vitaminizat cu o ceasca de boabe fiecare :)
Te imbratisez, cu drag !
Buna ziua. Sunt minunate fructele si cu o multime de beneficii pentru sanatate.
RăspundețiȘtergereWeekend placut va doresc.
Buna, Vasile ! Sunt foarte bune pentru sanatate, mai ales acum, in prag de iarna. Doar ca nu se pot pastra foarte mult. Dar mai luam si de la piata :)
ȘtergereToate cele bune !
CE frumos ca le ai in gradina. Noua ne plac mult si mancam mereu, dar cred ca nu se compara cu ale tale ..proaspete.
RăspundețiȘtergereBoabele nu-si pierd din prospetime, chiar daca fructele nu sunt consumate imediat. Doar pe dinafara arata mai uscate.Daca coaja e crapata se poate sa se strice, asa ca mai bine le mancam rapid :)
ȘtergereÎmi place aceste fructe, ideea de cuburi de gheață cu suc de care cred că este mare. Salut și sărut.
RăspundețiȘtergereCuburi de gheata sarbatoresti :) Pozdrawiam cieplo i buziaki, Gigo !!!
ȘtergereAstept si eu sa culeg o rodie din pomul meu; deocamdata, i-au ramas doua flori care s-au deschis, prima a cazut si a doua...nu stiu, probabil ca o sa cada fiindca deja frunzele rodiului se ingalbenesc si cad.
RăspundețiȘtergereNu, nu se poate face suc din ele, dar nici semintele nu le mancam. Cu toate astea ne plac si, din cand in cand, ne rasfatam cu ele.Te salut, Dani!
A inflorit tarziu rodiul tau ... Sa stii, Elisa, ca si la noi cad multe fructe in faza de inceput. E normal. Dar ar trebui sa ii mearga mai bine de la an la an.
ȘtergereIncearca sa pui boabele de rodie in salata verde. Arata bine si se potrivesc la gust. Tot iti plac tie salatile cu fructe :)
Da, a început sezonul și aici (mă refer la apariții în marketuri :) ) Obișnuiesc să folosesc boabele în diferite salate de crudități și ca deco la prăjituri.
RăspundețiȘtergereBună ideea cu storsul, voi încerca (după care va urma curățenie generală în bucătărie:).
Sfârșit de săptămână fain, cu ...roade și rodii! :)
Si eu le-am pus azi in salata : laptuci, rucola, ceapa verde, mar si boabe de rodie. Am golit salatiera :(
ȘtergereChiar asa de mare dezordine nu-i sa storci rodii, doar ca e mai sigur sa o faci intr-un loc in care e usor sa cureti si sa-ti iei precautiile de rigoare.
Seara placuta si duminica la fel !
Stiu, stiu :) Din fericire, am un sot rabdator :) Daca citesti pe net in greceste, o sa vezi ca se folosesc in scop medicinal si florile si frunzele rodiului, chiar si coaja fructelor. Dar cum n-am experimentat, n-am intrat in amanunte.
RăspundețiȘtergereAm ratat postările din acest week-end. Dar ce frumos fruct este rodia! Și ce bun! Ești o norocoasă și ceea ce-i mai fain este că îți place să împărtășești! O săptămînă binecuvîntată!
RăspundețiȘtergereDulce-acrisoara si foarte racoroasa. Numai buna pentru perioada primelor viroze :) O saptamana frumoasa, Marta !
Ștergerele ador, nu prea imi place sa scot sambureii, dar de...fara munca? para malaiata? :))
RăspundețiȘtergereSa incerci sa le faci suc :) E mai putin de lucru.
Ștergerecoc, citeste ce am scris la postatrea Luizei, sa vezi ce usor se scot!
ȘtergereLuiza, rodiile se pot curata/desface foarte usor (am invatat de pe net) astfel: le tai captele, apoi crestezi in cateva locuri coaja, pe meridiane, sa aiba loc sa se umfle. Pui rodia in apa si o lasi cateva ore. Se curata apoi foarte usor, boabele se desprind din "casuta" lor alba.
RăspundețiȘtergerece bine arata in cosuletul acela! mie imi place sa le mananc ca atare
RăspundețiȘtergerePe ale noastre deja le-am terminat. Ramane sa ne aprovizionam din piata. Vreau sa iau cateva pentru sarbatori, e traditie sa intram in anul nou cu rodii :)
ȘtergereMetoda asta nu o stiam. Bineinteles, ca o s-o incerc :) Multumesc, Adriana !
RăspundețiȘtergere