In spirit mai putin sarbatoresc, va scriu despre un fel de mancare traditionala greceasca ce intra in categoria felurilor gatite cu legume si orez. Se cheama spanakorizo. Tot ce se termina cu -rizo, in greceste inseamna
' cu orez '. Adica ce se vede in farfuria de mai jos e spanac cu orez.
Simplu de preparat si gustos. Se poate face si cu spanac congelat si ceapa uscata in loc de cea verde. Ingredientele sunt exact cele ale umpluturii placintei de spanac, minus ouale si branza, plus orezul si, la alegere, o ceasca de suc de rosii sau sucul unei lamai.
Aveti nevoie de 1 kg de spanac, un manunchi de ceapa verde, un praz ( daca aveti, nu neaparat ), o ceasca de orez pentru rizotto, un manunchi de marar proaspat, o ceasca de bulion, ulei de masline, sare si piper.
Ceapa si prazul, taiate marunt, se calesc in ulei de masline ( turnati ulei din belsug, cat sa acopere fundul cratitei de un deget grosime ). Se adauga frunzele de spanac spalate bine si taiate fasii. Se soteaza si se stinge cu apa calda, cam o ceasca. Cand incepe sa fiarba, se adauga orezul si apoi inca doua cesti de apa si sucul de rosii sau, daca aveti, rosii proaspete date pe razatoare. Urmeaza mararul tocat, sarea si piperul. Nu se amesteca mereu ca la rizotto, dar trebuie avut mare grija sa nu se prinda mancarea. Cand orezul e aproape gata, se trage deoparte. In faza asta mancarea trebuie sa fie zemoasa, sa curga din lingura. Se lasa sa se raceasca acoperita cu un servet. In greceste se zice ca se lasa " sa isi traga zeama ".
Serviti cu masline si cu branza de oaie.
PS - daca folositi lamaie in loc de rosii, puneti sucul de lamaie in farfurie in momentul in care serviti, dupa gust.
Sper sa va placa, daca incercati reteta. Pofta buna !
Buna reteta pentru perioada de post, spanacul este bun, ieftin si se gaseste peste tot. Facea si mama un fel de spanac cu orez, in copilaria noastra.
RăspundețiȘtergereDa, e o reteta de post. Si merge facuta si cu varza sau cu praz. Acum iarna, cand ne dorim o mancare mai satioasa e numai buna :)
ȘtergereSi eu gatesc spanac cu orez, nu stiam ca este o mincare traditionala greceasca !
RăspundețiȘtergereToata lumea stie de mousaka si tzatziki :)
Ștergeream in congelator spanac si fac! si iti arat ca sa vezi ce eleva silitoare ai :)))
RăspundețiȘtergereSa faci si sa-i dai si Evei. Baietii mei il apreciaza. Eventual, fiindca e de post, le fac si cate un ou ochi ca supliment :)
Ștergerece frumoase sunt macesele alea mici!
RăspundețiȘtergereMargeluse rosii :)
Ștergereinteresantă reţetă - am să i-o transmit mămicuţei !
RăspundețiȘtergerefotografia este minunat realizată ! felicitări !
cu drag, îţi doresc o seară liniştită, cât mai plăcută !
Multumesc ! Seara placuta, draga mea japoneza !
ȘtergereDragă Dani, am salvat rețeta. Trăbă-musai încercată :)
RăspundețiȘtergereEu tin pumnii sa iasa bine :)
Ștergere░░░░░░░░░░ ★
RăspundețiȘtergere░░░░░░░░░░██
░░░░░░░░░████
░░░░░░░██▒▒▒▒██
░░░░░██▒▒▒▒▒▒▒▒██
░░░░░░░██▒▒▒▒██
░░░░░░░░██████
░░░░░░░███▓▓███
░░░░░░░░█▓▓▓▓█
░░░░░░░█▓▓▓▓▓▓█
░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░░████▓▓▓▓▓▓▓▓████
░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░███████▓▓▓▓▓▓███████
░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓███
░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
███████▓▓▓▓▓▓▓▓███████
░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
░██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██
██████████████████████
░░░░░░░░██████.░░░░░░░★Felices Fiestas★MaRiBeL★
Thank you, Maribel ! Happy Holidays !
ȘtergereNu am timp, nici ingrediente la îndemînă, deși mi se pare tentant să fac așa o mîncare. oricum, am să găsesc rețeta aici chiar și mai încolo. Merci Dani.
RăspundețiȘtergereO poti face la fel de bine in primavara, cand o sa ai spanac proaspat la discretie. La noi acum se gaseste din belsug. Cu placere, Marta !
ȘtergereAdica ti-am luat-o inainte ? E de sezon :) Si eu il fac cu suc de rosii, dar am incercat si varianta cu lamaie si e la fel de buna.
RăspundețiȘtergereAzi avem in meniu trachana :)
Voi incerca si eu reteta propusa de tine, suna tare bine! Si ma ajuta, avand in vedere ca nu mai mananc carne decat in weekend. :)
RăspundețiȘtergereMultumesc, Dani!
Ar mai fi o varianta de spanac cu calmari sau sepii. Cred ca i-ar place sotului :)
ȘtergereDaaaa, doar sotului. :)
ȘtergereEram sigura :)
Ștergerecu lamaie nu facui niciodata, dar suna f. bine!! E fix pe placul meu, nu stiu daca si a celorlalti.
RăspundețiȘtergereImi dau seama ca e un fel lejer, usor de facut, si ieftin.
Si destul de satios, mai ales daca il mananci cu paine. E foarte usor de facut. Eu mananc spanacul asta si a doua zi, daca ramane vreo portie, doar ca are alta consistenta.
ȘtergereO intrebare Dani, trebuie sa pun neaparat atat de mult ulei? Adica noua ni se pare extrem de mult ulei de un deget... mai ales ca eu am degetele cam borcanate :))
RăspundețiȘtergereNu serios acum...daca pun mai putin ulei iese mancarea? As vrea sa o incercam cu mai putin ulei...
P.S Imi place aranjamentul si imi plac si macesele!
Sigur ca se poate. Incerci si vezi cum va place voua. Poti adauga putin la sfarsit, ca sa arate bine in farfurie :)
ȘtergereMacesele astea se plimba din salon in bucatarie de vreo luna :)
Sigur ca se poate. Incerci si vezi cum va place voua. Poti adauga putin la sfarsit, ca sa arate bine in farfurie :)
ȘtergereMacesele astea se plimba din salon in bucatarie de vreo luna :)
Fain aranjamentul! Îmi place mult.
RăspundețiȘtergerecât despre spanac... printre favoritele mele.
O sa-ti placa gatit cu orez, sunt sigura :) Si daca vrei, il servesti cu carnati sau cu o felie de slanina prajita.
ȘtergereE perfecta pentru noi reteta! Chiar voi face mancarea foarte curand. Sa mai vii cu retete traditionale grecesti!
RăspundețiȘtergereSper sa va placa si sa devina o obisnuinta sa gatesti spanacul asa :)
ȘtergereEu fac ceva asemanator dar fara spanac, doar cu mai mult praz si masline. Esta o reteta mostenita de la bunica, o facea in zilele de post. Voi incerca si cu ceva spanac. Multumesc!
RăspundețiȘtergereSe cheama prasorizo :) Eu gatesc prazul cu orez si il servesc cu masline. E o reteta asemanatoare.
ȘtergereCu placere !