Un ritual ce nu lipseste din nici o casa greceasca, Vasilopita .
De obicei un chec nins cu zahar praf, dar fiecare gospodina isi poate pune amprenta personala. Anul asta am incercat o reteta noua, cu migdale si apa de trandafiri. Si cum ieri am fost in hoinareala, am cautat azi banutul norocos.
Si sper ca nu v-ati plictisit de irisi.
N-am facut inca poze in gradina ...
Buna seara frumoasa traditie si apetisanta prajitura, mai ales ca detaliile o fac deosebita. Despre irisi, minunati mai ales acum cand gerul a inceput sa biciuie fetele. O seara linistita va doresc.
RăspundețiȘtergerePovestea o face deosebita :) Seara placuta, prietene !
ȘtergereCum e cu banutul norocos? Suna interesant...
RăspundețiȘtergereBanutul e ascuns in prajitura ( pe vremuri se punea chiar un banut de aur ). Se taie atatea felii cate persoane sunt la masa plus una pentru Sf. Vasile sau pentru Christos. De obicei se impart in ordinea varstei. Cine gaseste banutul primeste o suma de bani sau ceva de valoare si se zice ca e norocos tot anul.
ȘtergerePovestea spune ca la originea obiceiului sta un fapt istoric de pe vremea lui Vasile cel Mare. Cand cetatea lui a fost atacata si armata adversa a cerut aur si bijuterii ca sa nu treaca orasul prin foc si sabie, sfantul s-a rugat si printr-o minune, orasul a fost salvat. Dar cum deja se adunasera banii si era greu sa ii imparta la loc, a pus sa se coaca paine si a ascuns in fiecare paine un banut. Painile s-au impartit localnicilor si de atunci de ziua sfantului se practica acelasi ritual, an de an.
Și, uite-așa, am aflat lucruri noi. Minunate imagini!
RăspundețiȘtergereCum am putea să ne plictisim de iriși? :)
Merci, Gy ! Irisii erau in ton cu fata de masa :)
ȘtergereDe irisi nu ne putem plictisi niciodata!
ȘtergereSper sa va arat in curand si alte culori :)
ȘtergereInteresant, si mi-ai dat o idee pe care sper sa nu o uit pana la Craciunul viitor, noi din cand in cand facem meniu international, acum mi-am dat seama ca prin Grecia nu 'am trecut':).
RăspundețiȘtergereDe Revelion, nu de Craciun :) De fapt, la sfarsitul primei mese sarbatoresti, dar neaparat in anul cel nou. Si poti incerca si varianta sarata, important e banutul :) Retete exista o multime, cu tot soiul de ingrediente.
ȘtergereDe irisi nu ne plictisim niciodata! Iar cu vasilopita iar ne-ai mai invatat ceva nou si am aflat si de obiceiul banutului. A, si am uitat sa iti laud si coronita din postarea trecuta, ma bucur ca ne-ai aratat-o.
RăspundețiȘtergereLa multi ani! An Nou cu sanatate si numai bucurii, draga mea! ☺
Ma bucur, Mihaela :) As vrea sa poti simti si parfumul irisilor. Coronita inca arata bine :)
ȘtergereAnul Nou cu bine, draga mea !
Am facut si eu prajitura acesta candva, la un Revelion, dupa ce am aflat retata ei intr-o revista!
RăspundețiȘtergereUn an bun! La multi ani!
Eu am o colectie de retete si din cand in cand incerc si cate ceva nou. Pana acum cele mai reusite sunt reteta soacrei mele, cu iaurt, si cea de anul asta, cu migdale.
ȘtergereMultumesc pentru mesaj si pentru urari, Loredana !
An Nou Fericit !
Frumoasa legenda! Irisii arata minunat pe acea fata de masa deosebita. Sper ca ati petrecut cu bine sarbatorile si ati pasit in noul an sanatosi si voiosi!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Adriana ! Am petrecut linistit, fara mare tevatura. Si imi place, ca am intrat odihnita in noul an :)
ȘtergereFrumoși irișii tăi și tot aranjamentul! Cred că am mai auzit o poveste asemănătoare de Bobotează, poate la francezi...
RăspundețiȘtergereMerci, Marta ! Citisem recent de o paine sarbatoreasca provensala, in forma de cununa, care se rupe cu mana : Pompe a l’ Huile. Chiar ma gandeam ca as vrea sa incerc reteta.
ȘtergereDani, iti doresc sanatate si fericire, mult noroc si veselie! Incanta-ne in continuare cu frumusetile astea de pe alte taramuri, fa-ne sa visam mereu la tari calde si la concedii de vis!
RăspundețiȘtergereTe sarut cu mult drag.
Multumesc mult, Iulia ! In momentul de fata si eu visez la zile insorite si concedii de vis :) Afara ploua indesat si atmosfera e in sfarsit de iarna. Bineinteles, ca iarna de aici e cu totul alt anotimp :)
ȘtergereNumai bine in anul ce a inceput si mult succes in toate ! Te imbratisez, cu drag !
Irisii sunt superbi!
RăspundețiȘtergereCe frumoasa este legenda!
La multi ani si mult noroc in noul an!
Multumesc, Brindusa ! Cele mai bune urari, draga mea ! Cu mult drag !
Ștergerece bine arata, cred ca e o bunatate!
RăspundețiȘtergereun an nou cu mult bine, Dani!
A iesit grozav de buna prajitura. Cu atatea migdale, nici nu-i de mirare :)
ȘtergereMerci, Coco ! Si voua la fel !
That cake looks lovely!!! Your irises are beautiful. Wishing you and your family a fantastic 2016.
RăspundețiȘtergereThank you, my dear Marijke !!! Best wishes for you and your family, my friend !!! Hugs and kisses !!!
Ștergereanul nou, pe blogul tău, este minunat !
RăspundețiȘtergerefelicitări pentru fotografiile postate - sunt minunate !
la noi este viscol, puţina zăpadă - adusă azi noapte - este spulberată, singurele flori sunt cele din ferestre unde se joacă gerul...
cu drag, îţi doresc un an minunat şi multă sănătate !
Si florile de gheata sunt frumoase :) Iar daca stai la caldura, viscolul e doar un concert indepartat. An Nou Fericit, draga mea japoneza !
ȘtergereArata delicios! Avand in vedere cate dulciuri am mancat sarbatorile acestea ar trebui sa spun ca nu veau sa mai vad prajituri in fata ochilor dar nu m-ar deranja sa gust si eu din checul tau artistic! :P
RăspundețiȘtergereAu mai ramas cateva felii :)
ȘtergereWhat a nice tradition to bake a New Years cake! Looks pretty yummy!
RăspundețiȘtergereHow can one get tired of irises when they are as beautiful as yours?
Happy New Year to you, Dani!
Christina
It's an ancient food tradition here, in Greece. And the irises are the kings of the garden :)
ȘtergereHappy New Year, Christina !
Cine a gasit banutul? Se spune? :)
RăspundețiȘtergereSeniorul familiei, adica bunicul :) Si a impartit premiul copiilor :)
ȘtergereDani, sa fii cat se poate de fericita in anul care a inceput!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Cristina ! Asa mi-am propus si eu :)
ȘtergereO prăjitură pe măsura poveștii! Dar nu ne-ai spus: cine a găsit bănuțul?! ☺
RăspundețiȘtergereSă ai un an minunat, cu sănătate și belșug, împreună cu cei dragi!
Norocul e al bunicului anul asta :) Si speram din suflet, sa fie bine si sanatos, ca sa ne fie si noua bine.
ȘtergereMultumim, Zina ! Si voua, toate cele bune !
La multi ani Dani!
RăspundețiȘtergereSunt minunati irisii. De chec nu mai zic nimic, doar salivez pavlonian :)
La Multi Ani ! Anul nou cu bine, Oana !
ȘtergerePrajitura asta si sarmalele au fost cele mai reusite din meniul sarbatorilor :)
Da, o cupa intreaga de migdale taiate bastonase si o cescuta de apa de roze indoita cu coniac :) A iesit un chec dens si parfumat. Data viitoare o sa-l servesc cu frisca, cred ca i se potriveste :)
RăspundețiȘtergereSper sa apara si narcisele salbatice in curand. Imi plac atat de mult alaturi de irisi.
Καλή Χρονιά, Luiza !