sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Traditie


Un ritual ce nu lipseste din nici o casa greceasca,  Vasilopita . 
De obicei un chec nins cu zahar praf, dar fiecare gospodina isi poate pune amprenta personala. Anul asta am incercat o reteta noua, cu migdale si apa de trandafiri. Si cum ieri am fost in hoinareala, am cautat azi banutul norocos. 


Si sper ca nu v-ati plictisit de irisi.


N-am facut inca poze in gradina ... 

42 de comentarii:

  1. Buna seara frumoasa traditie si apetisanta prajitura, mai ales ca detaliile o fac deosebita. Despre irisi, minunati mai ales acum cand gerul a inceput sa biciuie fetele. O seara linistita va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestea o face deosebita :) Seara placuta, prietene !

      Ștergere
  2. Cum e cu banutul norocos? Suna interesant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banutul e ascuns in prajitura ( pe vremuri se punea chiar un banut de aur ). Se taie atatea felii cate persoane sunt la masa plus una pentru Sf. Vasile sau pentru Christos. De obicei se impart in ordinea varstei. Cine gaseste banutul primeste o suma de bani sau ceva de valoare si se zice ca e norocos tot anul.
      Povestea spune ca la originea obiceiului sta un fapt istoric de pe vremea lui Vasile cel Mare. Cand cetatea lui a fost atacata si armata adversa a cerut aur si bijuterii ca sa nu treaca orasul prin foc si sabie, sfantul s-a rugat si printr-o minune, orasul a fost salvat. Dar cum deja se adunasera banii si era greu sa ii imparta la loc, a pus sa se coaca paine si a ascuns in fiecare paine un banut. Painile s-au impartit localnicilor si de atunci de ziua sfantului se practica acelasi ritual, an de an.

      Ștergere
  3. Și, uite-așa, am aflat lucruri noi. Minunate imagini!
    Cum am putea să ne plictisim de iriși? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Gy ! Irisii erau in ton cu fata de masa :)

      Ștergere
    2. De irisi nu ne putem plictisi niciodata!

      Ștergere
    3. Sper sa va arat in curand si alte culori :)

      Ștergere
  4. Interesant, si mi-ai dat o idee pe care sper sa nu o uit pana la Craciunul viitor, noi din cand in cand facem meniu international, acum mi-am dat seama ca prin Grecia nu 'am trecut':).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De Revelion, nu de Craciun :) De fapt, la sfarsitul primei mese sarbatoresti, dar neaparat in anul cel nou. Si poti incerca si varianta sarata, important e banutul :) Retete exista o multime, cu tot soiul de ingrediente.

      Ștergere
  5. De irisi nu ne plictisim niciodata! Iar cu vasilopita iar ne-ai mai invatat ceva nou si am aflat si de obiceiul banutului. A, si am uitat sa iti laud si coronita din postarea trecuta, ma bucur ca ne-ai aratat-o.
    La multi ani! An Nou cu sanatate si numai bucurii, draga mea! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Mihaela :) As vrea sa poti simti si parfumul irisilor. Coronita inca arata bine :)
      Anul Nou cu bine, draga mea !

      Ștergere
  6. Am facut si eu prajitura acesta candva, la un Revelion, dupa ce am aflat retata ei intr-o revista!
    Un an bun! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o colectie de retete si din cand in cand incerc si cate ceva nou. Pana acum cele mai reusite sunt reteta soacrei mele, cu iaurt, si cea de anul asta, cu migdale.
      Multumesc pentru mesaj si pentru urari, Loredana !
      An Nou Fericit !

      Ștergere
  7. Frumoasa legenda! Irisii arata minunat pe acea fata de masa deosebita. Sper ca ati petrecut cu bine sarbatorile si ati pasit in noul an sanatosi si voiosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Adriana ! Am petrecut linistit, fara mare tevatura. Si imi place, ca am intrat odihnita in noul an :)

      Ștergere
  8. Frumoși irișii tăi și tot aranjamentul! Cred că am mai auzit o poveste asemănătoare de Bobotează, poate la francezi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Marta ! Citisem recent de o paine sarbatoreasca provensala, in forma de cununa, care se rupe cu mana : Pompe a l’ Huile. Chiar ma gandeam ca as vrea sa incerc reteta.

      Ștergere
  9. Dani, iti doresc sanatate si fericire, mult noroc si veselie! Incanta-ne in continuare cu frumusetile astea de pe alte taramuri, fa-ne sa visam mereu la tari calde si la concedii de vis!
    Te sarut cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Iulia ! In momentul de fata si eu visez la zile insorite si concedii de vis :) Afara ploua indesat si atmosfera e in sfarsit de iarna. Bineinteles, ca iarna de aici e cu totul alt anotimp :)
      Numai bine in anul ce a inceput si mult succes in toate ! Te imbratisez, cu drag !

      Ștergere
  10. Irisii sunt superbi!
    Ce frumoasa este legenda!
    La multi ani si mult noroc in noul an!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Brindusa ! Cele mai bune urari, draga mea ! Cu mult drag !

      Ștergere
  11. ce bine arata, cred ca e o bunatate!
    un an nou cu mult bine, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A iesit grozav de buna prajitura. Cu atatea migdale, nici nu-i de mirare :)
      Merci, Coco ! Si voua la fel !

      Ștergere
  12. That cake looks lovely!!! Your irises are beautiful. Wishing you and your family a fantastic 2016.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, my dear Marijke !!! Best wishes for you and your family, my friend !!! Hugs and kisses !!!

      Ștergere
  13. anul nou, pe blogul tău, este minunat !
    felicitări pentru fotografiile postate - sunt minunate !
    la noi este viscol, puţina zăpadă - adusă azi noapte - este spulberată, singurele flori sunt cele din ferestre unde se joacă gerul...
    cu drag, îţi doresc un an minunat şi multă sănătate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si florile de gheata sunt frumoase :) Iar daca stai la caldura, viscolul e doar un concert indepartat. An Nou Fericit, draga mea japoneza !

      Ștergere
  14. Arata delicios! Avand in vedere cate dulciuri am mancat sarbatorile acestea ar trebui sa spun ca nu veau sa mai vad prajituri in fata ochilor dar nu m-ar deranja sa gust si eu din checul tau artistic! :P

    RăspundețiȘtergere
  15. What a nice tradition to bake a New Years cake! Looks pretty yummy!
    How can one get tired of irises when they are as beautiful as yours?
    Happy New Year to you, Dani!
    Christina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It's an ancient food tradition here, in Greece. And the irises are the kings of the garden :)
      Happy New Year, Christina !

      Ștergere
  16. Răspunsuri
    1. Seniorul familiei, adica bunicul :) Si a impartit premiul copiilor :)

      Ștergere
  17. Dani, sa fii cat se poate de fericita in anul care a inceput!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cristina ! Asa mi-am propus si eu :)

      Ștergere
  18. O prăjitură pe măsura poveștii! Dar nu ne-ai spus: cine a găsit bănuțul?! ☺

    Să ai un an minunat, cu sănătate și belșug, împreună cu cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norocul e al bunicului anul asta :) Si speram din suflet, sa fie bine si sanatos, ca sa ne fie si noua bine.
      Multumim, Zina ! Si voua, toate cele bune !

      Ștergere
  19. La multi ani Dani!
    Sunt minunati irisii. De chec nu mai zic nimic, doar salivez pavlonian :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Multi Ani ! Anul nou cu bine, Oana !
      Prajitura asta si sarmalele au fost cele mai reusite din meniul sarbatorilor :)

      Ștergere
  20. Migdale si apa de trandafiri, suna delicios!!!
    Irisii sunt superbi, ii admir si eu in livada, dar cei de aici sunt mai pitici decat ai tai :))
    La multi ani, Dani!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, o cupa intreaga de migdale taiate bastonase si o cescuta de apa de roze indoita cu coniac :) A iesit un chec dens si parfumat. Data viitoare o sa-l servesc cu frisca, cred ca i se potriveste :)
      Sper sa apara si narcisele salbatice in curand. Imi plac atat de mult alaturi de irisi.
      Καλή Χρονιά, Luiza !

      Ștergere