Wikiplayer

marți, 17 mai 2016

Minimum minimorum


As vrea sa am mai multi bujori in gradina si as vrea sa fi inflorit mai bogat.
Dar lor nu le-a mers grozav anul asta si am numarat doar trei inflorescente. Bujorul alb n-a inflorit deloc, i s-au stafidit bobocii pe nesimtite. 
In plus, doua tufe au disparut din peisaj. Bun si-asa. Mai ales ca am vazut flori de la cei adusi din gradina de acasa, din Romania. 
Ma gandesc, sa ii acopar la radacina cu frunze si crengute tocate, ca sa se pastreze cat de cat umezeala peste vara, si trebuie sa disciplinez drastic tufele de iasomie si de maghiran, care la fura soarele. Poate asa reusesc sa vad mai multe flori in anul ce vine. Nu ma descurajez. La urma urmei, imi plac si frunzele bujorilor. 




25 de comentarii:

  1. Mi te și imaginez purtând o dicuție de genul: "Iasomio, stai în banca ta, nu sufoca Bujorul! Măghiran, ai azuit? Chestie valabilă și pentru tine. Furăcioși mici de soare, ce sunteți! :))"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca le vorbesc :) Dar pe soptite, sa nu ma auda vecinii :)

      Ștergere
  2. La noi inca n-au inflorit, sunt abia boboci, e asa de friggggg :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca esti optimista, vei gasi solutii pentru rezultate mai bune.
    Fotografii cu iasomia ai?
    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vreu sa le schimb locul, sunt pretentiosi la mutat. Asa ca trebuie sa intervin la plantele din jur.
      Iasomia e mare si intra greu in cadru. Dar o sa-i fac poze cand infloreste. Ultima oara am fotografiat gogoasa de calugarita din iasomie :) Chiar trebuie sa verific ce s-a intamplat cu ea.
      Toate cele bune, Mihaela !

      Ștergere
  4. Si mie imi plac bujorii si ii admir pe unde apuc: la mama, la tine, la noi la casuta de la Botosani-o data-n cincinal ajung primavara...Si cel mai des ii admir pe strazile bucurestene, in curtile oamenilor sau blocurilor. Azi sau maine vreau sa fac ceva poze. Vezi sa nu superi foarte tare nici iasomia, si ea este o frumoasa si o delicata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se supara iasomia :) Trebuie tunsa de jur imprejur, ca nu se mai poate parca in strada de ea. Poate ca n-o sa infloreasca imediat, dar pana in toamna o sa dea lastari noi.
      Eu iti urez sa ajungeti cat mai des la casuta cu gradina !

      Ștergere
  5. tunde si tu iasomia dupa perioada de inflorire... zau, daca e sa aleg intre iasomie si bujor, voi alege....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta a mea infloreste tarziu, in August-Septembrie, uneori si mai tarziu. Nu pierd nimic daca o tund acum, inca n-are boboci de floare si creste ca o caracatita. O sa incerc insa, sa tai de preferinta lemnul vechi si sa las ce e proaspat si verde. Dar e o munca de Sisif ...

      Ștergere
  6. am vazut la tv cum au devastat rezervatia de bujuri, nu se poateeee, unde sunt autoritatile? de necrezut!!!
    sunt superbi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai spune !!! Imi pare enorm de rau ... dar nu ma mai mir de nimic, Coco :( Sper doar, ca n-au distrus radacinile ...
      Ar trebui sa plateasca sa vada asa ceva si apoi cred ca ar avea mai mult respect pentru plantele din rezervatie.

      Ștergere
  7. Fara sa fiu rea,dar sunt mai norocoasa la bujori.Poate si soarele ma ajuta,dar eu nu tai frunzele decat toamna tarziu.Am citit ca artrebui sa nu-i taiem,dar nu rezist pana primavara.In schimb maghiranul meu e...vai de el,cu toata atentetia acordata.O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu tai frunzele pana nu se usuca de tot. Nu stiu ce nu le-a placut, pana acum erau fericiti si an de an imi daruiau mai multe flori. O sa vedem cum se prezinta anul viitor.
      Maghiranul e in floare si de-abia astept sa il adun manunchiuri, ca sa il tai cat mai aproape de sol. Ti-as da cu drag o tufa intreaga, la mine creste peste masura.
      Toate cele bune, draga Flori !

      Ștergere
  8. Bucură-te de cei pe care îi ai și așteaptă anul viitor. Sigur își vor reveni, presimt eu ! ☺

    RăspundețiȘtergere
  9. Bujorii nu au sensibilități deosebite dar au nevoie de o lungă perioadă de acomodare. Știu asta di experiența mea. Bujorul alb nu s-a prins, s-a pierdut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii am de la inceputurile gradinii. Au inflorit greu, dar am vazut mai multe flori in alte primaveri. Ceva n-a mers bine anul asta ... Daca ii pierd, o sa plantez altii.

      Ștergere
  10. Îmi pare rău că am făcut nu bujori frumos inflorit tine. Sper că veți găsi acest sfat, iar anul viitor va fi din nou o mulțime de flori. Toate cele bune si sa trimit sărutări.

    RăspundețiȘtergere
  11. In fosta gradina am avut 6 bujori + 2 arbustiferi. Pe doi dintre ei, adusi din Olanda, s-a nimerit sa nu-i vad niciodata infloriti..Anul acesta, i-am vazut macar boboci, acum veo doua saptamani. Un arbustifer am transplantat anga bloc si a avut 5 flori anul acesta. Cel ramas in gradina, a pierit...Ma doare sufletul sa spun dar revederea gradinii mi-a produs multa amaraciune. Noua stapana, care se afisase drept iubitoare de flori, nu le ingrijeste deloc! Gradina e sufocata de buruieni. O gramada de arbusti si trandafiri au pierit. Mai bine nu o vedeam asa dar n-am banuit nici o clipa...Pe V. Ariesului nu le merge bine bujorilor, poate pentru ca e prea rece sau apa freatica prea sus la mine in gradina, nu stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ιmi pare asa de rau ... mai bine nu stiai, ca sa nu te necajesti. Macar ti-a inflorit bujorul transplantat.
      E mare lucru, bujorii sunt dificili la schimbarea de domiciliu. Pe Valea Ariesului o sa poti cultiva alte plante. Nici o gradina nu-i la fel.

      Ștergere