Wikiplayer

duminică, 18 septembrie 2016

Magie


Dupa ploaie, infloreste bogat dumneaei, gigantica si parfumata.
Prima bucurie a gradinii de toamna de anul asta e iasomia cu flori simple. Chiar si acum, la ceas de seara, cand aleg fotografii si cuvinte, stau cu usa de la veranda deschisa ca sa ii simt parfumul. E racoare si liniste. Se aud doar greierii. In conditiile de fata, ziua de luni pare inca departe. Ca sa vezi, ce poate face o iasomie inflorita  !





O saptamana buna, la mijloc de Septembrie   ! 

18 comentarii:

  1. Mirosul este imbatator,daca seamana cu al iasomei noastre,primavara.Florile sunt tot albe,dar au forma petalelor mai ascitita.O sa dorm cu gandul la ele.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea ce numim noi iasomie in Romania e Philadelphus si e cu totul alta planta. Iasomia miroase mai puternic si mai dulce, cumva asemanator gardeniilor. Florile seamana a stelute, mai ales cand incepe sa se intunece si nu se mai observa lujerii subtiri. Si eu o sa adorm cu gandul la ele :)
      Noapte buna si vise frumoase, Flori !

      Ștergere
  2. si...mirosul? il poti pune le blog, mirosul?

    Multumim ca ne imparti cu noi din frumusetile gradinei tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea eu sa pot posta si mirosul :) Si mie imi place sa ma plimb virtual prin gradinile altora, asa ca impart cu placere.

      Ștergere
  3. Poate vei reuși în cele din urmă. O să ne trimiți la o pagină cu parfumul acestei plante...Minunat textul tău, ce să mai spun despre fotografii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine stie cum va evolua tehnologia :) Pana atunci ne multumim cu imaginatia :)
      Merci, Marta !

      Ștergere
  4. cum se numeste iasomia pe care o aveti??
    rezista iarna ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jasminum officinale. Radacinile si partile lemnificate rezista pana la -5 grade Celsius, lujerii verzi doar pana la zero grade.

      Ștergere
  5. Cunosc iasomia asta, din Grecia și din Turcia li e minunată! Spuneai recent că te gândești la bulbi de narcise...

    Am cumpărat deja din soiurile Dick Wilden, Avalanche, Orangery și Bridal Crown, la care am adăugat bulbi de lalele roșii Red Shine și de zambile simple, mirositoare, Anastasia. Le voi planta pe toate în grădina de la munte, luna viitoare. Am văzut că narciselor le merge bine acolo, chiar dacă înfloresc mai târziu ca la noi. Sper să le meargă și lalelelor și zambilelor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cea mai simpla dintre iasomii, dar are avantajul ca infloreste indelung.
      Din soiurile enumarate de tine, recuosc doar narcisele Avalanche. Lor, adica narciselor, o sa le mearga bine, sigur. Cu lalelele sunt in dubiu. Am impresia ca bulbii cumparati sunt toti programati sa infloreasca o primavara, cel mult doua. La mine asta e regula :(
      Zambile albe, simple si parfumate am comandat si eu ieri :) De-abia astept sa imi ajunga pachetul prin posta si sa incep sa umplu golurile in gradina.
      Spor la treburile de toamna in gradina de la munte, Adriana !

      Ștergere
  6. It seems like as Melati Gambir (Jasminum officinale). We use the nearly blooms as aromatic tea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I am glad you wrote me the name of jasmine in your language. Thank you, Endah !
      And maybe I'll use some flowers to scent a cup of tea :)

      Ștergere
  7. Adica ai iasomie de toamna. Si soiul acela de la noi ce este? Floricelele imi par mai micute. Te bucuri ca isi revine gradina, toamna este mai buna pentru ea. Ar fi frumos ca toata vara sa stai in Romania ca sunt temperaturi mai usor de tolerat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Infloreste de la inceputul verii pana toamna tarziu, dar cand are apa din belsug si zile insorite dupa ploaie ii merge tare bine. Parca si florile au miros mai puternic.
      Soiul de la noi e in alta categorie, se cheama Philadelphus. Iasomie ii spunem noi in Romania :) Am si un mic Philadelphus, pe care il astept sa infloreasca in primaverile viitoare. Nu pare insa sa ii placa atat de mult in clima nostra si nici nu am vazut astfel de arbusti in alte gradini in zona.
      Ma bucur cand vad plantele fericite, cum altfel ?
      Cat despre Romania, as vrea eu sa stau mai mult dar zilele libere sunt numarate ...

      Ștergere