Wikiplayer

marți, 20 septembrie 2016

Provizii


E vremea cand pregatesc o portie de maghiran pentru rezerva de condimente. Nu il folosesc la fel de mult ca rigani, dar e nelipsit cand gatesc ceva cu carne. Si desi e verde in gradina tot anul, cel uscat, cules in preajma Rusaliilor, e mult mai aromat.

Manunchiul de flori a stat agatat la umbra si racoare si si-a pastrat aroma si culoarea. Planta contine uleiuri eterice din belsug. Dupa ce am frecat constiincios intre palme fiecare ramurica si bobocii rotunzi s-au desfacut usor, mainile imi erau lucioase si miroseau ca o spiterie. 
Si bucataria mirosea intr-un mare fel.




17 comentarii:

  1. foaie verde maghiran, mai...stii melodia?

    RăspundețiȘtergere
  2. E prima oara cand vad maghiran. Poate am mai vazut dar nu am stiut ce e. Frumoase poze!Spor la facut provizii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu il stiam de acasa, din Romania, puneau ai mei la amestecul de carne pentru carnati. Dar acum, ca stiu ce beneficii are pentru sanatate, il folosesc mult mai des la gatit. Am de gand sa il incerc si pe post de ceai :)

      Ștergere
  3. Foaie verde maghiran, m-a facut mama oltean !

    Eu n-am folosit niciodata maghiran, nici nu stiu cum miroase, o sa caut sa cumpar o pungulita pote gasesc la megaimage ca au un raft special cu condimente de pretutindeni !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rimeaza perfect :))

      Miroase foarte bine. Dar nu stiu daca ce o sa gasesti tu la supermarket va fi la fel de aromat. Mai degraba sa cauti o planta si sa o ai in fereasta bucatariei in ghiveci.

      Ștergere
  4. văd prima oară florile de măghiran ! frumoase ! câte minunăţii ai în grădiniţa ta ! cu drag, îţi doresc o seară cât mai plăcută !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand sunt proaspete au si niste petale mici, albe si diafane, care de-abia se disting in prima fotografie. Plac mult albinelor.
      Seara placuta, draga mea japoneza !

      Ștergere
  5. Am avut maghiran. Mai demult. Am găsit niște răsad în piață. Îmi place aroma lui, dar...Poate fi înlocuit cu alte arome. Numai bine și o toamnă minunată să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine creste luxuriant in gradina si am mai mult decat pot sa consum. Asa ca incerc sa il folosesc cat mai des.
      Toamna frumoasa, Marta !

      Ștergere
  6. Il am printre condimente, imi place sa vad/descopar planta intreaga la tine.
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Planta intreaga ajunge la vreo jumatate de metru inaltime si se extinde vertiginos :) Toate cele bune, Mihaela !

      Ștergere
  7. Desi sunt pe jumatate olteanca (dupa mama), nu am vazut niciodata maghiran in realitatea. :) Nici de la supermarket nu am cumparat vreodata.
    Recunosc ca am incercat, in trecut, sa-l cultiv la ghiveci, dar nu am avut noroc. Acum dupa ce am vazut pozele tale, ma gandesc serios sa mai incerc. Cand ai spus intr-un comentariu mai sus ca-l vei incerca pe post de ceai, am dat fuga pe google sa vad la ce ajuta. Si am aflat ca este o plantă medicinală considerată remediu natural în tratamentul balonărilor, durerilor reumatice si multe altele. O sa-l incerc si eu sa vad daca ajuta. Multumesc, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu stiam planta pana am plantat-o in gradina. S-a nimerit sa ii merga de minune si am inceput sa ma informez si eu pe parcurs la ce e buna. E folosita mai ales pentru efectele benefice asupra digestiei si in caz de raceala. Dar are si efect calmant, ajuta in insomnii si depresie. Hippocrate o folosea ca antiseptic si in Grecia Antica era un simbol al fericirii. Se zice, ca zeita dragostei mirosea a maghiran. Chiar si cununile mirilor erau facute din ramurile parfumate ale plantei :)
      Daca incerci ceaiul, fa-o in amestec cu o planta cu gust dulce, o sa fie mai placut. Si bineinteles, cu miere :)

      Ștergere