Wikiplayer

joi, 2 martie 2017

Martie la inceput


Narcise galbene pitice, frezii in devenire, zambile firave dar foarte parfumate si frunzele trandafirilor efervescente ca fasolea din poveste. Februarie si-a luat ramas bun cu 27 de grade pe scala termometrului iar Martie ne-a salutat cu un rapait de ploaie ce-a scuturat ultimele frunze uscate ale trandafirilor agatatori pe dalele aleilor.

Si inca o noutate. Am semanat rosiile ieri. 
Toate deodata anul asta.

Lista rosiilor 2017  : 
negre ( Crimeea, Berao Black, P. Robeson si Black Cherry ), 
 galbene ( Yellow Perfection ), 
bicolore ( Ananas ), 
portocalii ( Verna Orange ) 
si clasicele rosii ( trei soiuri traditionale grecesti colectionate in vacanta de vara trecuta si unul dintr-un pachet cu seminte de rosii mari in amestec, 
ce s-a comportat remarcabil in anii trecuti ). 





Cred ca si voi iesiti incet din carapacea iernii. 
Clipe placute in gradina sau macar pe balcon  ! 


20 de comentarii:

  1. Of,of ... ce frumusti ai tu pe acolo!
    La noi tot într-o furtuna si ploaie o tine, nu putem face nimic pe afara!
    Sa ai ce-a mai roditoare gradina îti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarasi furtuna ? Of, cred ca te-ai plictisit sa stai in casa ... Nu pot decat sa iti ofer o plimbare virtuala in gradinita mea.
      Ganduri bune, Ella !

      Ștergere
  2. ce primavara frumosa si insorita!!!! :) in poza 2 sunt frezii?
    imbratisari cu drag, Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi e ceva mai racoare, dar soarele ne zambeste din nou :)
      Da, in a doua poza sunt doi boboci de frezii intr-o jardiniera de terracotta pe terasa. Ai soare acolo toata ziua si in curand o sa infloreasca.
      Zi frumoasa, Ioana !

      Ștergere
  3. Noi am cumparat 10 bascule cu pamant bun cand am facut gradina la inceputuri. Toata treaba a fost facuta de agronomul de la pepiniera din cartier. De atunci imbunatatim in fiecare an cu cativa saci de compost si ingrasamant natural.
    Rosiile le-am semanat in cutiute de iaurt. E prea devreme sa fie semanate in gradina. Inca n-au inceput sa planteze nici macar cei ce cultiva rosiile in solar. In gradina o sa le pun la sfarsitul lui Aprilie, inceputul lui Mai. Mai e cale lunga pana atunci :)
    Ai grija la gainat, trebuie diluat ca sa nu arda plantele, sau macar sa nu fie proaspat.
    Raised beds = straturi suprainaltate. E o idee buna daca nu ai pamant roditor.
    Spor la treaba, Luiza !

    RăspundețiȘtergere
  4. La această temperatură, plăcerea am admirat florile de primăvară în grădină. Îmi doresc să semănat semințele de tomate pe care cresc frumos. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, Ce bine ca s-a sfarsit cu iarna( e un anotimp frumos cand e acompaniat de zapada dar cand e numai moina, ceata si frig patrunzator parca nu mai e atat de atractiv)si au aparut si la noi primele semne ale anotimpului verdetii. Pana pe 11 martie cand sper sa ajung la gradina ma bucur de imaginile cu floricelele trezite la viata din gradina ta. Azi am dat o tura prin magazine si iar am rezerva de 5 ani de seminte chiar daca unele n-au atat de mare termenul de valabilitate. O primavara minunata si incantatoare iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au mai ramas putine zile pana la inceputul sezonului si la tine, Vasile :) Cat despre boala semintelor, am si eu puseuri acute din timp in timp :)
      Zile frumoase si urari de vreme buna, sa poti face treaba cu semintele !

      Ștergere
  6. Ieri am fost la gradina si am gasit niste seminte de rosii,puse la uscat pe o scandura de mine in vara.Azi,m-am invednicit,am luat pahare, pamant de flori si pentru prima oara incerc sa-mi fac rasad.Sunt tare curioasa ce va iesi.Tu esti experta la legume,flori, soiuri si multe altele.O seara placuta!.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt curioasa, Flori, daca vor germina :) Iti tin pumnii !
      Eu nu sunt nici pe departe experta si de multe ori o dau in bara, dar ma incapatanez si o iau de la capat.

      Ștergere
  7. O sa fie perfect cu straturi suprainaltate, compost si ingrasamant pasaresc maturat :) Si iti urez sa ai recolta bogata anul asta, Luiza !

    RăspundețiȘtergere
  8. Iesim si noi, dar mai incet!La tine e deja primavara adevarata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noaptea e inca racoare bine, dar ziua soarele ne rasfata.

      Ștergere
  9. Eiii, cu zambile parca sunt mai obisnuita, sunt mai aproape de ce vom vedea si noi in curand. Da, da ies din carapace, am umplut casa de flori. In vaze :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce intrare triumfala isi face primavara! Si ce datatoare de noi sperante e! Mi-ar pica bine asa o gradina acum, fiindca bolesc de aproape doua saptamani, cu o viroza care nu-mi mai trece si ma simt foarte slabita. Sper, totusi, sa imi revin, fiindca in 15 martie ar trebui sa plec, pe 3 zile, la Bari (inaugurarea sezonului de anul acesta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa iti treaca viroza cat mai repede. Doua saptamani nu-s de joaca ... Insanatosire grabnica, Adriana !!!
      Bari ? Doar Bari sau ai de gand sa ajungi si la Alberobello, Matera etc. Sunt multe de vazut in zona. Anul asta o sa ajungem si noi la Bari, dar o sa avem la dispozitie doar o dimineata. Cat sa vedem Basilica San Nicola si sa mancam un panzerotto si o inghetata in orasul vechi :)

      Ștergere
  11. Sa ai rasaduri frumoase, sanatoase si-o recolta bogata, Dani ! Si multumim pentru florile de primavera. La noi in curte abia au iesit putin din pamant. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari ! Trebuie sa speram la recolte cat mai frumoase, altfel nu ne-am apuca de rasaduri :) Cat despre flori, deja am de curatat narcisele ofilite. Timpul trece repede in gradina ...

      Ștergere