Wikiplayer

luni, 29 mai 2017

La zi


Ce se mai intampla in gradina : 

in weekend a plouat in mai multe viteze, cand mai molcom, cand mai furtunos si a cazut si o grindina mititica. S-a soldat doar cu cateva frunze gaurite si o plantuta de rosie cu varful frant. 

sambata, intr-o pauza de ploaie, am apucat sa plantez sase fire de rosii rotunde cumparate la piata si patru fire de busuioc cu frunza lata. Ieri seara in graba mare totul a fost stropit cu piatra vanata si astazi a iesit soarele. 

Se anunta o vara capricioasa ...


Degeteii aproape ca s-au trecut. 
Ultimul e cel din poza, paznic langa parcela rosiilor. 

Si au inflorit crinii ...

vineri, 26 mai 2017

Ceva simplu cu caise


Cea mai simpla prajitura cu fructe, prima de anul asta.
Ce urmeaza e cu caise, originalul e cu prune.

Ingrediente  :

125 g de faina
1 lingurita de praf de copt si un praf de sare
200 g de zahar tos
115 g unt moale
2 oua mari
caisele injumatatite, curatate de samburi
2 liguri de zahar tos
2 ligurite de suc de lamaie
1 lingurita de scortisoara

Zaharul si untul se bat spuma. Se adauga pe rand ouale intregi, apoi faina cernuta, cu praful de copt si sarea. Se toarna totul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Forma poate fi din cea cu inel detasabil sau o tavita de tarta. Deasupra se aseaza jumatatile de fructe cu miezul in jos, se stropesc cu sucul de lamaie, se presara cu cele doua linguri de zahar tos si in final cu praful de scortisoara. Se da la cuptor ( preincalzit la 180 de grade Celsius ) pentru 40-5o de minute. 

In poza e o felie de prajitura coapta in forma de tarta si fiindca forma mea e marisoara, am folosit cantitati duble. Fructele s-au afundat de tot in aluat si a iesit ca o prajitura umpluta. Cand am facut-o in forma cu inel si cu cantitatile initiale, a iesit mai subtire si fructele erau vizibile ca un mozaic. 

De obicei o servesc pudrata cu zahar, dar merge de minune si cu o cupa de inghetata, cand prajitura e inca fierbinte. Mi-ar place si cu un mot de frisca sau cu mousse de iaurt. 

Presupun ca ar fi la fel de buna cu cirese, visine, piersici si coacaze. 
Mai am de experimentat.


joi, 25 mai 2017

De sfarsit de Mai


Roz pal si roz mai putin pal. 
Incet, incet se trec trandafirii mei. 


In ultima saptamana a plouat de doua ori, ieri mai cu spor.
S-a racorit binisor, petale ofilite s-au asternut pe aleile gradinii si brusc si-au luat avant micozele. Rosiile au fusarioza si le tratez cu usturoi, caldarusele si tufele de Euonymus s-au " fainat " si  pe lastarii fragezi ai glicinei s-au inmultit afidele. Are si paradisul meu problemele lui. 


miercuri, 24 mai 2017

Moment


Azi mi-e dor de padurile Romaniei.

Ma uit la fotografiile din anii trecuti. 
Visez ca imi fosnesc frunze vechi sub picior ...  
Ma aplec sa vad mai bine o floare incalcita intr-o tufa de afine. 
In vale se aude apa bolborosind intre maluri surpate de ploaie ...  

Erica transsylvanica

Cat de putin ne trebuie ca sa fim fericiti.


sâmbătă, 20 mai 2017

Tot flori


De legume, de data asta. 
Au inflorit cartofii si ma bucur sa ii vad atat de frumosi.
N-au fost stropiti cu nimic, am amestecat doar o jumatate de roaba de ingrasamant organic in pamant, inainte de plantare. De-abia astept sa scot prima tufa si sa pun cartofiorii la cuptor cu ulei de masline, sare si oregano. O sa-i mancam cu tot cu coaja, bineinteles.





Weekend placut si spor la gradinarit  !

miercuri, 17 mai 2017

Into the blue


De duminica se cheama ca a inceput vara ...
Marea a fost racoroasa, dunele de nisip erau punctate cu margarete pitice
 si apa plina de stele de mare. 




E inca devreme, sa va urez o vara frumoasa  ? 

vineri, 12 mai 2017

Roze si planuri de weekend


Sa revenim la trandafiri, cat inca nu s-a terminat stagiunea de primavara-vara 2017  😊. Frumoasa cu petale dungate e roza mea cea mai sensibila la micoze, mai ales la " pata neagra ". Cu toate astea, ma bucur enorm sa o vad inflorita in fiecare primavara si nu ma indur sa ma despart de ea. Florile bogate se leagana pe ramuri arcuite si au parfum de zmeura ...





Intre timp, in gradina din spate rosiutele s-au inaltat considerabil si multe din ele se pregatesc sa infloreasca. In weekend planuiesc sa le leg de araci si sa le ud/stropesc cu o solutie de saruri de magneziu ( Epsom salt ). Cartofii se pregatesc si ei sa infloreasca in rand cu tufele de oregano si maghiran. Acum, ca am scris de plantele aromatice, mi-am amintit ca trebuie sa plantez busuioc intre rosii. O sa merg sa cumpar cateva fire din piata. Multi ani am facut si rasad de busuioc, anul trecut am luat din piata si a fost perfect. De obicei cumpar de la cate o bunicuta, cu cativa centi, busuioc din cel calugaresc, care se pastreaza pana cand da frigul. 

Clipe placute in gradina sau oriunde v-ati afla  !

marți, 9 mai 2017

Sassi di Matera


Ce fotografiaza un gradinar intr-un oras de piatra  ?
Tot ce creste in glastre, printre bolovani si unde se mai nimereste. 
Mult galben si verde, putin roz, alb, visiniu si liliachiu. Pe fundal de calcar, cu sau fara licheni. Pamant putin si sarac, plante putine si rezistente. O lectie despre cum se poate incropi o gradinuta cu mijloace minime.

duminică, 7 mai 2017

Flora Graeca - Din gradina


Printre altele, la vremea asta de inceput de vara, intre trandafiri 
infloreste si un soi de usturoi salbatic cu flori rozalii  :  Allium roseum
Un companion reusit. Delicat si neasteptat de frumos, zic eu, pentru o planta atat de banala. Il las sa faca seminte, in speranta ca o sa se semene sigur.


Poate daca o sa se inmulteasca, o sa ma indur sa ii folosesc 
florile in salata. Doar de zile mari, bineinteles.😊

joi, 4 mai 2017

Strong colours


Fara filtru, fara prelucrare, fotografii pline de culoare.

Eden Rose, Frenesie si irisii florentini, care s-au dovedit minunati langa trandafirii de sub cires.

miercuri, 3 mai 2017

Consemnare

Doar o notita in jurnal, ca sa-mi amintesc cand am pus rosiile in gradina anul asta. Mai tarziu ca niciodata, pe de-o parte, fiindca vremea a fost mai racoroasa ca de obicei si mi-a fost tare frica de grindina ( patitul sufla si in iaurt ), pe de alta, fiindca am fost calatori inainte de Paste si nu m-am aventurat sa le plantez chiar inainte de plecare. 

Primele au fost plantate acum doua saptamani rosiutele aduse din Italia. Cateva fire din trei soiuri traditionale pentru Coasta Amalfitana ( rotunde, de Sorrento si Corbara ). Doua, trei au deja floare, desi sunt mititele. Apoi, ieri seara am avut treaba cu rasadurile mele. Sunt mai scunde decat in alte primaveri, dar mai calite. Anul asta n-am mai inchis veranda cu folie, le-am scos direct afara pe balcon. E drept ca le-am semanat tarziu si timpul mi-a permis sa la ofer conditii spartane fara sa-mi fie teama ca o sa le pierd.
De-acum, incep sa ma uit mai putin la trandafiri si mai mult la rosii  😊. 


luni, 1 mai 2017

Domol


Pe rau in sus, inspre arcul podului de piatra. 
Izvoare sub platani umbrosi, verde punctat cu flori, talangi in surdina, apa limpede intre malurile albe si soare ca in miez de vara.