Wikiplayer

luni, 25 aprilie 2011

Trandafiri de Aprilie

Incep sa infloreasca si,  pe zi ce trece,  gradina intra in stapinirea lor.
Primul a fost  " Pink Gruss an Aachen " ( Floribunda - Geduldig 1909 ).  Foarte grabit, e in gradina mea de doar citeva luni . Si de cind s-a deschis primul boboc , nu s-a oprit deloc, e mereu inflorit. Are o floare superba , frumoasa in toate stadiile si ma face sa ma gindesc la un nufar roz. Un trandafir ideal pentru o gradina mica, sau chiar pentru un balcon insorit.








Imediat, l-a urmat  " Rose de Rescht " ( Damascena ), si ea de doar citeva luni in gradina si la fel de prolifica. Trandafir descoperit in Persia, mai precis in Iran, in 1950 . Rezistent la caldura,  fantastic de aromat si bun de dulceata.  Are o floare ca o rozeta cu muuulte rinduri de petale. 




                    Fiecare  trandafir e altfel, fiecare are frumusetea lui aparte. 

16 comentarii:

  1. Dani, sunt atat de frumosi trandafirii tai!Si ma tenteaza sa mai incerc odata si mai ca-mi vine sa ma incumet din nou, poate de data asta voi avea mai mult noroc. Imi plac tare mult trandafirii, dar nu am deloc "mana buna" la ei. Felicitari, sunt atat de frumosi si parca le simt parfumul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos a inviat!!!!
    Te apuci de dulceata????Trandafirul de Damasc este trandafirul de dulceata.....dulceata se face foarte usor si este delicioasa...
    Te sarut!Zi minunata iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  3. Dana, ma bucur, ca iti plac trandafirii mei ! Neaparat , sa mai incerci . Sfatul meu , e sa te informezi inainte de a-i cumpara, sa vezi ce soiuri se potrivesc in gradina ta. Sint atitea soiuri si acolo, in Canada ,trebuie sa aiba rezistenta mare la frig . Sigur, o sa reusesti !

    RăspundețiȘtergere
  4. Codrina, buna dimineata ! Adevarat a inviat !
    As vrea eu, sa fac dulceata , dar n-au prea multe flori. Sint doar doua tufe micute. Si , fiind primul an, imi place sa ma uit la ei, nu ma indur sa ii rup... Te rog , daca poti, posteaza reteta de dulceata , Codrina . Ma intereseaza mult. Unul din deserturile mele favorite, mic dejun sau cina e iaurtul cu dulceata . Dulceata de trandafiri n-am mai facut-o , o sa fie o premiera. Multumesc mult ! Te sarut si eu !

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu credeam ca trandafirii de dulceata sunt cataratori si cu flori mici.....Eu am incercat de 2 ori sa prind si nu am avut noroc, dar din cei care iti spusai. Off, cate ma invata omul.
    Foarte frumosi sunt !

    RăspundețiȘtergere
  6. Vasi, ce mai faci ? Trebuie sa fi avut multe treburi in ultimele zile .
    Trandafirii de dulceata sint soiuri vechi, de obicei din grupa celor de Damasc. Mai am o tufa, pe care o astept sa infloreasca de anul trecut.Cei pe care ai incercat sa-i prinzi tu ,ce soi erau ?
    Abia astept, sa pui poze cu gradina dupa ce a dat caldura !

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, intr-adevar, am avut o groaza de treaba. Dar de maine, gata, la gradinareala.
    Cat despre gradina, nu pot sa cuprind intr-o poza linistea si pacea pe care ne-o ofera gradina, acum. Gazonul un pic dezordonat, plin de nasturei si flori galbene de papadie si in acelas timp, nins de petalele florilor de peri. Pilcurile de lalele fac deliciul final.Rai.

    Spre rusinea mea, nu cunosc soiurile de trandafiri.La noi, cei despre care vorbeam, se catara singuri pe orice suport si florile sunt marunte si multe si roz. Mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trandafirii sunt florile care imi plac cel mai mult, de departe!
    Trandafirul de Damasc este folosit si pentru obtinerea uleiului esential, he,he!

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexanda, stiu, ca acum, cauti ulei esential de trandafir pentru minunatela tale sapunuri. Daca o sa vad pe undeva asa ceva , iti spun .

    RăspundețiȘtergere
  10. Those two have been on my wish list for a while. They are so beautiful!

    RăspundețiȘtergere
  11. Superbi trandafiri ai.Sa te bucuri de ei cat mai mult. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc, Victoria ! Pina prin Iulie au flori. Pe urma intra in repaus , din cauza caldurii... Si isi revin prin Octombrie, dupa primele ploi de toamna.

    RăspundețiȘtergere
  13. Superbi trandafiri!
    Avem si noi niste trandafiri ca cel din ultima poza, cu floare batuta, roz intens si foarte aromati. Nu stiu cum se numesc, poate ca sint ca si ai tai, insa stiu ca avem acel soi de la strabunica mea, e cel mai rezistent.

    RăspundețiȘtergere
  14. Probabil ca e un soi vechi, Daiana. Trandafirii vechi, cei care se cultivau in gradini inainte de 1900, sint aromati si rezistenti la micoze si alte cele. Asa un trandafir, e o comoara. Cind infloreste, fotografiaza-l, sa il postezi pe blog ( inca nu am apucat, sa citesc multe la tine, daca ai acolo foto cu trandafiri, sigur o sa le gasesc )

    RăspundețiȘtergere