Wikiplayer

luni, 27 iunie 2011

Cistus - trandafiri de piatra


   Se intilneste in tarile scaldate de apele Mediteranei. Ii place soarele si pamintul sarac si  pietros. Creste ca o tufa nu foarte inalta, cu frunze inguste de un verde argintat. 
   Nu o am inca in gradina mea, dar e o planta care imi place si e in planurile mele de viitor.  Floarea nu tine mult si in compensatie infloreste in valuri. Bobocii se deschid zilnic si astfel, cistusul coloreaza gradina pe o perioada lunga de timp.  Are un aspect somnoros, cu petalele ca o hirtie de matase sifonata.



                                                  link  : Mosaic Monday

30 de comentarii:

  1. Nu cunosc planta asta, probabil e prea frig la noi, imi aduce aminte insa de Rosa persica,cu petele alea visinii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Czystki maja piękne kwiaty. Ten zaprezentowane są bardzo ciekawe i dekoracyjne. Muszę bliżej się przyjrzeć tym roślinom :)

    Pozdrawiam
    Grzegorz
    http://ogrodnictwoaz.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Corina, arata aproape ca un trandafir salbatic. Nu stiu, daca ar creste in Romania, eventual intr-o clima blinda, cum e a Banatului.Acolo, rezista afara smochinii si bananierii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Grzegorz, sint atit de multe plantele pe care nu le cunoastem ... Si e important, sa alegi planta potrivita pentru fiecare gradina. Cistusul e splendid, dar nu rezista la frig, trebuie protejat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Majoritatea soiurilor de Cistus incep de la zona 7A. Deci ar merge cultivata pe la Constanta, etc. Cateva soiuri sunt 6B, dar sunt putine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat sunt de frumoase !!! mi-am luat vineri un ghiveci cu menta si m-am gandit la gradina ta ;)) nu e menta mea nici a mia parte... dar ma mandresc cu ea.. Sper sa nu-mi moara in doua zile.. ca am eu asa un har... le iubesc prea mult pana le-nnec... Poti sa ma ajungi si sa-mi spui cum trebuie sa o ingrijesc?/ sa o ud mult, sa o tin la soare, la umbra?? multumesc anticipat. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Sigur, ca ajut !
    Menta e planta iubitoare de soare, dar nu direct. Eu as pune-o la semiumbra. Si trebuie udata des, ii place apa, dar nu sa stea in farfurie. O tai cind e verde, pina nu se usuca frunzele si neaparat inainte de inflorire, altfel isi pierde aromele, frunzele fragede sunt cele mai bune. Si, daca o tai,iasa lastari noi de pe tulpinita ramasa. Ii place sa se inmulteasca prin stoloni. Daca vezi asa un virf verde rosiatic, care pleaca la plimbare. il dirijezi in ghiveci pe o portiune mai golasa, sau il pui in alt ghiveci invecinat si cind s-a prins ai o noua plantuta.
    Daca am omis ceva , ma mai intrebi !
    Si, sa stii, ca asa am inceput si eu pe vremuri, intr-o jardiniera de bloc, cu un patrunjel cret.

    RăspundețiȘtergere
  8. So pretty! I love the little dots of color in the center!
    Happy Monday!

    RăspundețiȘtergere
  9. Flordel, multumesc de precizari.
    Oare, creste vreun cistus autohton in Romania ? Adaptarea plantelor e miraculoasa. Si, cum apa e tot mai scumpa, plantele calite in conditii aride ma atrag tot mai mult.Eu, deja, nu mai am flori in gradina, doar seminte. Daca aveam un cistus...

    RăspundețiȘtergere
  10. Thank you, Cindy ! Happy Monday too !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. foarte draguti...eu acum vreau sa pun in gradina luleaua turcului si nu stiu cum...am in vecini un gard plin cu floarea asta ...si nu stiu ce sa i-au dim ea...radacina cumva ?...poate ma ajuti...si ma chinui de azi dimineata cu translatorul ala :):)...poate ma ajuti si cu asta...daca nu am indraznit prea mult ..daaa...asa..cu explicatii ca la cl 1-a......carmen_g39@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  12. Coco, apropo de Luleaua turcului - poti lua radacina ( prin divizare ) sau faci butasi, lasi sa se usuce taietura si ii plantezi in pamint. Sau, a 3-a metoda e, prin marcotaj, adica ingropi un lastar si astepti sa dea radacini, dupa care il separi de planta mama si ai o plantuta noua.
    Apropo de translator - eu am intrat pe un blog, care avea asa ceva, am apasat acolo unde zicea, sa apesi, daca vrei si tu asa ceva ( get this widget for your own site ), mi-a dat codul, l-am copiat si l-am introdus pe una din coloanele paginii de la Design. Daca te uiti putin pe net, exista tutoriale pentru asta .

    RăspundețiȘtergere
  13. Dragute!
    Dar cu postul anterior m-ai spart, acum nu-mi sta mintea decat la imaginile alea de vis. De vis frumos!
    Dar trandafirasul meu l-ai vazut? Ca eu mi-s tare mandra de el si voiam sa-ti aflu parerea, asa ca ti l-am adus sa-l vezi. pacat ca nu poti sa-l si mirosi!
    http://sapundecasa.wordpress.com/2011/06/26/little-rose/

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, l-am vazut ! " Micul trandafir " - e tare frumos, Alexandra. Ai de ce, sa fii mindra ( eu scriu, cum am invatat la scoala, da se intelege ). Ma duc sa comentez si la obiect.
    Ma bucur, ca te entuziasmeaza fotografiile "violete" ... O sa iti trimit mail apropo de concediul din toamna .

    RăspundețiȘtergere
  15. Love Cistus and have both of these in my garden. Your photos are stunning!!1

    Veronica
    www.tasselsandtwigs.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  16. Thank you, Veronica ! You have a beautiful blog !

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt complet de respiraţie ...
    Deci, de multe frumoase fotografii ...
    Un blog este frumos ...
    Minunat!
    Nu este frumos şi pentru mine e ca si cum călătoresc cu tine ... Vă mulţumesc.
    Au o vara mare!
    O mulţime de felicitări, Soňa

    RăspundețiȘtergere
  18. Sonia, multumesc mult, pentru cuvintele calde si frumoase.
    Poti scrie in limba ta natala, daca ti-e mai usor. Pot citi si inteleg limba ceha. Mai greu, e cu scrisul... Ma bucur, ca iti place ! Si mie imi face placere, sa vad casuta ta fermecata. E multa daruire in tot ce faci ...
    O vara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  19. Szkoda,że te śliczne kwiatuszki mogę oglądać tylko na zdjęciach, bo u nas za zimno dla nich. Pozdrawiam serdecznie

    RăspundețiȘtergere
  20. Giga, ma bucur, ca iti plac !
    Te imbratisez si astept, sa vad, ce mai creste in gradina ta . Mi-as dori si eu, asa o oaza de verdeata, la mine vara e foarte arid ... si caut alternative, ca sa fie inflorita gradina si in Iulie - August.

    RăspundețiȘtergere
  21. mersi de raspuns...pot lua din radacina si acum , de exemplu ? sau intr-o anumita perioada a anului? si daca i-au , cum o pastrez cateva zile ? marcotajul ...cade...vreau sa duc planta la 100 km..:)....cu partea 2-a ...am rezolvat !

    RăspundețiȘtergere
  22. Coco, cred ca poti lua din radacina si acum. O pui in pamint ( o glastra sau chiar o punga mai rezistenta ) si o uzi bine, sa nu se usuce pina la plantare. Dupa ce o plantezi, trebuie udata bine toata vara, pina se prinde.
    Dar, in general, plantele se transplanteaza, de regula, intr-un anotimp mai umed - toamna sau primavara. Ai mai multe sanse !

    RăspundețiȘtergere
  23. Coco, nu stiu de ce, dar nu mai pot accesa blogul tau .

    RăspundețiȘtergere
  24. cine stie...curios.. o fi ceva in neregula , sa speram ca se remediaza..blogger...a avut multe probleme in ultimul timp...si mersi de raspuns , asa o sa fac !

    RăspundețiȘtergere
  25. You have a very nice blog too with great music.
    Cistus are so beautiful. I have many in my garden and i love the smell.
    I will visit you again soon...

    RăspundețiȘtergere
  26. Julio, welcome and thank you for your comment. Glad you like my blog.
    You are lucky, to grow cistus in your garden ...

    RăspundețiȘtergere
  27. Cunosc Cistus, l-am vazut in Thassos si in alte parti din Grecia. Nu stiu daca ar merge la noi.

    Pentru Coco: luleaua turcului e extrem de invaziva! O pui in gradina si daca candva te razgandesti, nu mai scapi de ea! Rasare mereu! Eu am patit-o, vorbesc din experienta proprie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, daca ar merge ... ii place mult soarele si coastele pietroase.
      Mama a plantat o radacina de luleaua turcului. Si-o dorea de mult. Sunt curioasa, daca va face flori din primul an :)

      Ștergere