Wikiplayer

marți, 17 ianuarie 2012

Lady Banks

  Lady e grabita. S-a lasat inselata de soare si a inflorit, cind afara sint temperaturi de minus citeva grade la primele ore ale diminetii. In ultimele zile se simte un val de frig din nord, iarna isi arata puterea si gradina intra in hibernare. Dar am apucat, sa o fotografiez intr-o  zi cu soare. 


  In toamna i-am taiat lastarii de doua ori, prima data, fiindca umbrea prea mult tot coltul in care creste, a doua oara, dupa ce am citit un articol intr-o revista de gradinarit, despre cum trebuie dirijata, ca sa poata, sa-si arate frumusetea in timp. Si a fost de lucru, nu gluma, e un trandafir foarte robust. Noroc, ca n-are spini.

  O am de trei ani, anul trecut a fost ca o ploaie galbena, minunata. Anul asta, dupa taierea drastica ( am lasat doar trei lastari, doi pe care i-am dirijat vertical, spre balconul de la etaj si unul mai subtirel pe balustrada de la parter ), n-o sa vad prea multe flori, dar sint increzatoare, ca o sa se infoaie incet, incet si odata ce  a ajuns la inaltime, nu se mai pune problema sa fure soarele plantelor de la baza. 
   Mai sus e dupa ce am curatat-o, in Octombrie. Linga ea, chiar in colt, mai e un trandafir agatator, Sombreuil, cu flori albe. Lastarii infrunziti sint ai lui. Faza urmatoare a fost sa montam o pergola pe perete si sa leg trandafirii. 
  Si-acum, uitati-va la cel mai grabit trandafir ce-a inflorit in rind cu ghioceii.









    

30 de comentarii:

  1. Flordel

    Este superba, ai noroc ca poti s-o cresti la tine in gradina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Flordel, cind am luat-o nu stiam prea multe. Incerc, sa ii ofer spatiu pe verticala, fiindca va creste foarte mult.
    E mai rezistenta decit credeam ... La minus cinci grade e bine mersi, nu da semne, sa fi inghetat. E adevarat, ca e plantata intr-un coltisor ferit.
    Sint curioasa, cum se va comporta in continuare ...
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  3. No tak, nie dość, że śliczna i już pokazuję swoje kwiatki, to jeszcze nie ma kolców. Wspaniałe. Pozdrawiam.*** Ei bine, nu destul de drăguţă şi că prezintă deja florile lor, acest lucru încă nu are piroane. Mare. Îi salut de căldură

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Giga, e splendid trandafirul asta, dar prea grabit ... Te imbratisez ! Pozdrawiam cieplo !

      Ștergere
  4. E superba ,sa te bucuri de florile ei ...la noi chiar azi sa instalat iarna .... mult asteptata .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si aici e friiiig tare, nu pot sta afara, sa ma bucur de flori. Ma minunez, ca nu a ars-o frigul. E bine, ca a venit iarna, anotimpurile isi au rostul lor.

      Ștergere
  5. E minunata aceasta Lady, in special in pozele din postarea cealalta. Am multi trandafiri dar nu sunt mereu langa ei, acum de ex. lipsesc de luni bune si nu prea stiu sa ma port cu ei. Ei insa nu tin seama de asta si fac mereu multe flori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In prima postare era inflorita bine. O sa vedem, care va fi urmarea ...
      Trandafirii sint plante rezistente, de multe ori ii vezi in gradini parasite si infloresc minunat. Daca vei sta mai mult pe linga ei, o sa-i urmaresti si o sa inveti mai multe.

      Ștergere
  6. Oh my gosh, Dani, your 'Lady Banks' rose is absolutely wonderful! How nice to have the beautiful light yellow blooms at this time of the year. For climbing roses building a good structure is key to make them look beautiful in the long run and appropriate pruning definitively can help with that. I can't wait to see how yours develops in the future.
    Christina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Christina, she's a beauty and I hope to see her growing in the years to come. She is now 4-5 m high ...

      Ștergere
  7. What lovely to see this beautiful roses. I wish I could smell the scent
    Have a lovely week
    Marijke

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marijke, only the white Lady Banks is perfumed. But I like mine anyway. Have a good week too, my dear ! Hugs !

      Ștergere
  8. Cred ca ii faceam zeci de poze:). Am obiceiul de pun si la uscat frunze si flori care-mi plac, pun si la ierbar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul trecut am pozat-o de zeci de ori ... Anul asta, are circumstante atenuante, va inflori mai putin.
      Si eu pun frunze si flori intre paginile cartilor dragi si chiar in albumele foto ( cele cu fotografii pe hirtie ). Ierbar n-am. As face niste tablouri cu frunze si flori presate. Se decoloreaza in timp, dar sint tare frumoase ...

      Ștergere
  9. E tare frumos! Până în 2000 am stat la bloc. A mea doamnă a plantat unul la parter, într-un scuar din faţa ferestrelor noastre. Începuse să crească frumos, dar ne-am mutat. L-am lăsat acolo, crescuse deja prea mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca era un trandafir bun, mergi sa tai un butas. In citiva ani, va creste in curtea ta. Ai gard, un trandafir agatator va fi fericit, sa se intinda pe el.

      Ștergere
  10. imi place gradina ta si mai ales muzica.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca Lady stie ea ceva secrete, de a inflorit acum. Poate a ajuns la o intelegere cu ghioceii si vor sa imbuneze iarna. Minunate flori! Toate cele bune, Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa, e conspiratia florilor !
      Mai au de rezistat citeva zile, de simbata se schimba vremea si o sa avem parte de aer mai cald, din sud si probabil va ploua.
      Dar trandafirul asta, prea s-a grabit ...
      Te imbratisez !

      Ștergere
  12. Dani ne-ai luat-o la toti inainte!! Banksia e ea timpurie... dar inflorita in ianuarie!? Eu am o Fortuniana din aceeasi familie, dar nici vorba sa dea boboci. Incepe prin februarie. Si eu care ma miram ca a inceput sa inmugureasca clematita... te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A inflorit extrem de devreme anul asta. Au intirziat in schimb narcisele, anul trecut au fost ele tovarasele ghioceilor.
      E imprevizibila gradina ... Clematitele au muguri toate si la mine. Nu ma mai mir, ma rog doar, sa nu vina un frig mare in februarie.
      O seara frumoasa ! Te imbratisez si eu !

      Ștergere
  13. Un trandafir fabulos! Esti norocoasa ca il poti avea in gradina.
    Felicitari pentru fotografii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Szeti ! Ma bucur, ca iti place. Ti-am vazut si eu trandafirii, sint minunati, pentru citiva te invidiez si eu.
      L-am luat impulsiv, dar nu regret, va tot mai frumos, pe masura ce va creste ...
      Multumesc pentru vizita si aprecieri !

      Ștergere