miercuri, 8 februarie 2012

Recolta de ciuperci










                                              Miercurea fara cuvinte

112 comentarii:

  1. Nu am reușit să-mi dau seama. Chiar sunt ciuperci ? Adevărate ? Arată ca niște bibelouri fine ! :)
    Să ai zile frumoase, Dani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sint ciuperci, cultivate de noi, doar ca cele galbioare sint mititele ...
      O zi frumoasa de miercuri, Zina !

      Ștergere
  2. superbe fotografii! câte detalii, câta finete! ce culori... parca simt mirosul ciupercilor proaspete! hmmmmm...
    Happy WW! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o placere, sa le fotografiez. Sint foarte fotogenice. Mirosul e de padure uda, de scoarta de copac ...
      O zi minunata, Carmen !

      Ștergere
  3. cipercutele galbioare sunt pur si simplu un poem....
    sunt minunat de fragede si frumoase...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, da, sint parca iesite dintr-o poveste cu zine si spiridusi ...

      Ștergere
  4. Minunat! Am vazut si eu de curand o tehnica de cultivare si am sa o incerc pentru ca ador ciupercile! Minunat! O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint foarte usor de cultivat si cresc fantastic de repede. Ne plac mult de tot. Sint nutritive si se pot prepara in foarte multe feluri.
      Succes la ciuperci ! Iti urez, sa ai parte de o zi buna si frumoasa !!!

      Ștergere
  5. Ce frumoase ciupercuţe. Ce "arhitecturi" minunate ne oferă natura, de la cele mai mici lucruri până la cele mai măreţe.
    Superbe poze, Dani!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i, ca sint impresionante ? E o placere, sa le vad cum cresc ...
      Ma bucur, ca ti-au placut, Alex !

      Ștergere
  6. Ce faine sunt:) E ca si cum as vrea sa le culeg din fotografie.
    Sa ai o noapte linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Tudor ! Sint irezistibile !
      Numai bine !

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Sint delicate,fine,sensibile.Stau una linga alta sa se protejeze,dar si sa se puna in valoare.
      Si-mi inchipui ca sint si bune de mincat.
      Foarte frumoase pozele,felicitari!

      Ștergere
    2. imi aduc aminte de verile copilariei cind alergam prin paduri si gaseam galbiori frumosi pititi sub frunze..f frumos

      Ștergere
    3. Fosile, da sint comestibile. E prima data, ca incercam, sa crestem ciupercute si ne minunam zilnic de ele. O zi buna !!!

      Ștergere
    4. Karma Police, multumesc ! Si mie imi amintesc de excursiile de toamna, cind gaseam bureti pe trunchiurile fagilor ...

      Ștergere
  8. DANI bardzo lubię Twoje śliczne zdjęcia. Grzyby ładnie wyglądają. Ciekawe, czy smakują jak nasze kurki :-). Pozdrawiam. *** DANI Μου αρέσει πολύ όμορφη εικόνα σας. Μανιτάρια φαίνονται καλά. Αναρωτιέμαι αν δοκιμάσετε ως στρόφιγγες μας :-). Δικός σου.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Giga, sint si frumoase si gustoase. Si ies minunat in poze.
      Te imbratisez !!!
      Pozdrawiam !!!

      Ștergere
  9. bogata recolta...sigur nu sut otravitoare?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primele sint Pleurotus. Cele galbene difera, dar sint tot ciuperci ce cresc pe copaci. Ne-am lins pe degete ...

      Ștergere
  10. Ele sunt reale, dar pozele par SF:). O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuia sa le prezint frumos, prea mi-e drag de ele !
      O zi linistita si optimista, Robert !

      Ștergere
  11. sunt doar subiect foto sau vor fi si mancate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele din primele poze le-am facut pe carbuni, cu ulei de masline si suc de lamiie. Urmeaza citeva borcane de muraturi si-o tocanita cu smintina.

      Ștergere
  12. ce frumoase sunt! parcă-s flori!
    o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In lipsa florilor, avem ciuperci. Ma bucur, ca iti plac !
      Numai bine, Asia !

      Ștergere
  13. Bună DANI!
    Wow cât sunt de frumoase și fragile!
    O zi excelentă îți doresc!
    Cu drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, multumesc ! O zi reusita, cu zimbete si voie buna !

      Ștergere
  14. Parcă-s pictate... Superbe imaginile!
    Zi de miercuri frumoasă vă doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara, pe mine ma duc cu gindul la povesti cu zine, la lumi fantastice si paduri uitate de vreme ...
      O seara minunata, draga mea !

      Ștergere
  15. extraordinar! tu nu incetezi sa ne uimesti, Dani! da-ne si detalii, de unde ati luat "semintele" (nu stiu cum se numesc la ciuperci), in ce mediu de cultura le-ati crescut, unde, de cata vreme ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, e foarte simplu ! Sotul meu a cumparat in urma cu vreo luna si jumatate doi baloti gata inoculati. I-am pus in subsol, unde au lumina filtrata si e cald. Udam, mai bine zis stropim cu apa la doua zile si ciupercile isi vad de treaba. Duminica trecuta am recoltat prima tura ( 3 manunchiuri = 1,3 kg ). In citeva zile, deja urmeaza tura a doua.

      Ștergere
  16. Eu am lesinat de jumate, sunt miceliile pe care le-ai comandat tu mai demult?
    Am vazut si eu in cataloagele de gradina dar nu am aflat impresii despre cum se comporta.
    Pozele sunt bestiale!!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vasi, de data asta n-am fost eu cu initiativa. Sotul meu s-a dus, sa-mi ia pamint de rasaduri si a colectionat balotii de ciuperci. Se vind la pepiniere. Si sint fantastic de usor de cultivat.
      Ne topim dupa ele - cei mici le controleaza zilnic si ne dau raportul. Se schimba asa de repede ...
      Te sarut !

      Ștergere
  17. Răspunsuri
    1. Tatjana, thank you so much !!! Have a wonderful day !!!

      Ștergere
  18. braaavooo..cultivati ciuperci ? supeeerr ...o sa iasa o mancaricaaaa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In premiera, Coco !
      Noroc, ca se pot prepara in foarte multe feluri, inclusiv muraturi, care imi plac la nebunie.

      Ștergere
  19. Jos palaria, extraordinar Si pozele, si fapta in sine.
    Ai inoculat tu sau ai luat substrat cata inoculat? Daca ai inoculat, ce tip de miceliu ai luat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne-am distrat grozav, cu fotografiatul, in timp ce pregateam masa de prinz ...
      Sint crescute pe baloti gata inoculati, Corina. E isprava sotului meu. Eu stropesc rasadurile de rosii si ardei, el stropeste ciupercile. Fiecare, cu jucaria lui.
      Sint bureti de fag si inca un soi, pe care scrie " ciuperca aurie ", tot ceva ce creste pe lemn. In baloti e rumegus amestecat cu paie.

      Ștergere
  20. Frumoase frumoase, dar si gustoaase.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, daaa, delicate delicatese !
      Numai bine, Costin !
      PS - Sper, sa reusesc, sa postez duminica viitoare la tine. Ultima oara, a fost imposibil.

      Ștergere
  21. Templu de galben diafan la care se închină privirea.
    Minunat ca de fiecare dată, Dani.
    Happy WW!
    Serenella

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Palate filigranate ... scarite, trompete ... rotunjimi matasoase ...
      O seara calda si plina de vise !

      Ștergere
  22. Ce lume frumoasa si luminoasa, nici n-ai crede! Superbe! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma tot mir, ce frumoase-s, Mirela. Merci de vizita !

      Ștergere
  23. Ce frumoase sunt!Ma uimesti cu postarile tale.Te imbratisez cu drag,as vrea sa le vad mai de aproape!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint adorabile, ca niste decoratiuni in casa papusilor. Poate va aduc in vara si voua, sa se distreze tata cu ele. Miine facem muraturi dupa reteta lui.
      Va sarutam si va imbratisam, cu mult drag !

      Ștergere
  24. Chiar sunt fotogenice! Cred ca ies niste preparate delicioase din ele! :)
    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  25. Răspunsuri
    1. The only harvest in February ...
      Have a lovely evening, Sweetbay !

      Ștergere
  26. σαν κεικάκια φαίνονται αρχικά!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Μικρά ντόνατς ... για νεράιδες ...

      Ștergere
  27. Neviem, ako sa volajú tie druhé huby, ale na prvých troch obrázkoch máš hlivu ustricovú, ktorú chodím kupovať na trh a máme ju radi. Možno nám do ďalšieho článku pripravíš aj nejaké recepty, ktoré nepoznám :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aj mi sme hlivu ustricovu kupovali do teraz. V Rumunsku, pre 20 rokov sme zbierali take huby v lese ... Napisem recepty. Dobry vecer !

      Ștergere
    2. Dá sa zbierať aj v lese, ale ja som ešte nemala to šťastie, aby som našla hlivu. Mám kamaráta, ktorý má svoje tajné miesta, kam chodí na hlivu do lesa. A môj brat tak isto :-)

      Ștergere
  28. Cel mai mult mi-a placut cum ai plasat castelul in fundal, inclusiv jocul de culori.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce se vede in spate, e o bisericuta alb-albastra de ceramica. O folosesc pe post de candela si e mereu acolo, sub pervaz. In ea, aprind o luminare, in zilele de sarbatoare ... S-a potrivit cu ciupercutele fragede.

      Ștergere
  29. Felicitări atât pentru prima recoltă cât și pentru felul ingenios cum le-ai aranjat și fotografiat.
    Într-adevăr o reușită deosebită !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa, multumesc mult pentru aprecieri ! Trebuia, sa le pun in valoare. Si am descoperit, ca-mi place sa fotografiez ciuperci.
      O seara frumoasa de miercuri !

      Ștergere
  30. Pleurotusul l-am recunoscut, mancam si noi asa ceva. Daca sunt mari, le fac pane, daca nu, le folosesc in amestec cu alte ciuperci la paste cu ciuperci sau cu oua pentru umplut clatite, de dat la cuptor...yummy...Pe cele galbene nu le stiu. Pozele le fac insa o buna imagine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi ii facem la grill sau pe carbuni, pensulati cu ulei de masline si stropiti cu lamiie. A doua varianta e escalop sau snitele natur cu ciuperci. Apoi in omlete si placinte. Si rulouri umplute cu ciuperci ...
      Acum pot incerca diferite retete. Am materie prima din belsug.
      Cele galbene sint foarte asemanatoare, doar ceva mai diafane. Cresc mai incet si asta-i bine, ca nu se matureaza toata recolta deodata.
      Numai bine, Soimule !!!

      Ștergere
  31. ce ar merge o salata de ciuperci...mmmm

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna idee, si iarna cand altceva nu prea creste tu ai recolte din propria curte/casa.Sunt si fotogenice :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, da, nesperata a fost recolta asta. Cred, ca de-acum incolo, o sa intre in rutina. Ciupercute, palariute ...

      Ștergere
  33. Dani, this is a wonderful image.
    Such fantastic detail you have captured!

    RăspundețiȘtergere
  34. Your photo's are spectaculair. Are you going to eat them?
    Warm wishes
    Marijke

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, we already eat the first mushrooms. They are growing soooo fast !
      Hugs, Marijke !

      Ștergere
  35. Ce frumoase sunr si cat de frumos le-ai prins in poza, in lumina perfecta! Superb! Parca imi pare rau ca trebuie mancate ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint frumoase, da, dar trebuie culese, altfel se ofilesc si e pacat ...
      Bine, ca exista aparatul foto !

      Ștergere
  36. Niste frumuseti pe care nu prea te induri sa le mananci! Le-ai surprins foarte bine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Lolita ! Efemere dar cu atit mai frumoase ...

      Ștergere
  37. uimitor! natura te lasa fara cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i. E un maestru cu o experienta foarte vasta ...

      Ștergere
  38. Am o slabiciune pentru ciuperci...mmmm
    si nu ma mai satur sa le admir.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii, ca au fost foarte admirate si in farfurie :)
      Numai bine, Iulisa !

      Ștergere
  39. Foarte frumos! Nu prea mai ramane loc de alte cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  40. So pretty an I bet tasty too. Lovely harvest.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Very tasty, Diana ! Clean and easy to cook.

      Ștergere
  41. Absolut minunate,parca sunt din povesti.O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ciupercute din poveste ... O seara minunata !

      Ștergere
  42. Ce frumooosss.Si din ce scrii pe la comentarii sunt si usor de ingrijit.Eu ma gandeam sa comand dar nu eram prea sigura.dar acum,ca am vazut la tine,ma bate gandul serios.
    Sa aveti pofta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i greu deloc. Nu facem altceva, decit sa udam. Si e grozav, sa ai ceva de cules, cind afara nu creste nimic. Sint foarte buni si le plac si copiilor.
      Numai bine, Victoria !

      Ștergere
  43. Si frumoase si bune!!! Ai imbinat perfect utilul cu placutul !!! La mine citiva ani la rind a crescut pleurotus pe un bustean de nuc. Apoi au disparut. Acumca le-am vazut la tine,stau si ma intreb daca n-or fi si la noi astfel de baloti. Trebuie musai sa ma interesez. Dani,daca te podidesc si-s muulte,poti pune in congelator si ai si pentru cind n-or mai creste.
    Recolta bogata !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Gabi ! Am pus la frigider si vreau sa fac zilele astea si niste conserve. Au iesit cam 3 kg din prima tura. Sper, sa rasara si altele ...

      Ștergere
  44. ce minunatie! ca o posesoare de blog culinar te intreb: ce-ai facut bun din ele? sau nu-s comestibile? ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint foarte comestibile, Zazuza.
      Am facut doua ture de bureti prajiti pe carbuni, cu ulei de masline si suc de lamiie (garnitura la cirnati fripti pe furculita si cartofi copti in spuza).
      Am imbunatatit compozitia unui sufleu de macaroane cu carne de pui fiarta in sos de vin rosu.
      Am facut o tocanita, cum facea strabunica - ciuperci, ceapa, lapte, smintina, faina si patrunjel.
      Si urmeaza o reteta descoperita ieri, cu ciuperci fierte intr-un fel de saramura si conservate in ulei. Restul merge la congelator.
      Plus, ca am de incercat o reteta de pate de ciuperci, numai timp sa am ...

      Ștergere
  45. Ce frumoase sunt!!!Primele sunt pleurototus?Cele galbui cum se numesc?
    Sa faci si o ciorbita acrita cu bors din ciuperci, e o bunatate.Sau o ciorbita in care in loc de burta pui ciuperci.Tot ce trebuie ca la ciorba de burta:usturoi,smantana, otet...Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manuela, tot pleurotus sint si cele galbene. Bors nu stiu sa fac, in Banat nu se gateste cu bors. De acrit folosesc lamiie si zeama de varza acra sau otet de mere. Ciorba de ciuperci inca n-am incercat, e pe lista.
      O seara frumoasa !

      Ștergere
    2. In loc de bors poti folosi lamaie.Iese la fel de buna.Pofta buna la ciuperci:))

      Ștergere
  46. Asemenea bunătăţi n-am văzut pe aici nici măcar în magazine... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acasa le culegeam direct de pe trunchiul fagilor din padure ... aici nu m-am familiarizat cu ciupercile din salbaticie. E mai sigur, sa le cultiv ...
      Sint frumusele, mai ales in prima faza, inainte de maturare. Numai bune, de pozat :)

      Ștergere
  47. Cat sunt de frumoase si cat de fericiti trebuie sa fiti ca puteti cultiva voi asemenea minunatii .Eu deocamdata ma bucur de ele culegandu-le din padure : http://catkitchen.wordpress.com/2012/05/22/buretii-de-fag-m-au-facut-fericita/ , http://catkitchen.wordpress.com/2012/10/13/frumoasele-craite/ , insa cand ne vom muta la casa vrem si noi sa cultivam ciuperci , iar daca nu te deranjeaza iti voi cere multe sfaturi !! :)
    O seara minunata !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt grozave, daaa :) Si sa nu crezi, ca suntem specialisti in ciuperci, am cumparat balotii de gata si doar am udat constiincios. Dar tu intreaba-ma si eu o sa incerc sa te lamuresc :)
      Iti urez, din inima, sa va mutati la casuta voastra !
      Maine o sa citesc ce-ai postat despte ciupercute. Buretii de fag imi plac enorm murati, am facut si aici in Grecia din recolta proprie, dupa reteta tatei. Craitele-mi lipsesc, n-am reusit sa le depistez pe piata locala ... visez sa merg intr-o toamna la cules de ciuperci cu oameni ce cunosc buretii din zona ...
      O seara frumoasa si o zi buna maine !!!

      Ștergere
  48. Te rog, poti sa-mi spui o denumire in engleza a balotilor aia sau sunt grecesti? Trebuie sa dau de ei pe undeva. (e cu "must") :)

    cititorul de noapte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zau daca stiu, cum se cheama in engleza'. Poate ca la voi se cultiva altfel ... Daca ajung la magazin, ma uit sa vad ce scrie pe eticheta. Anul asta n-avem ciuperci ...

      Ștergere
  49. Daca afli, da un semn, te rog! am "googalit" fara rezultat. Merci!

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna Dani ! De unde pot lua si eu spori de bureti de fag? Si pasi ce trebuie urmati pana la culegere lor . O zi buna si astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Danut ! Daca as stii, ti-as spune, dar eu iau balotii gata insamantati de la pepiniera, n-am cumparat niciodata spori.
      Toate cele bune !

      Ștergere