Wikiplayer

miercuri, 4 iulie 2012

De iulie ...

   Sa mai dam o raita printre straturi ?
   Stiu, stiu, e asa de cald, ca se topeste plasticul papucilor de gradina, dar uite, ca intr-un coltisor incepe sa se astearna umbra binefacatoare si pamintul uscat o sa se racoreasca in prag de seara ... 
   Au mai inflorit timid citiva trandafiri, s-au deschis si daliile, ca niste nuferi multicolori si au germinat, in ciuda secetei, degeteii si garofitele de Rusalii ce vor impodobii gradina anul viitor. Ametitoarea levantica e plina de spice albastrui ce se intind lenes deasupra bordurii si se agata de mine, ma atrage sa o culeg de fiecare data cind trec pe linga ea. 
   Menta dulce ( o achizitie noua, pentru coktailurile de weekend ), tufele de oregano si majoranul s-au gatit toate cu ciucuri de floricele mici si parfumate. Glicina a dat niste lastari enormi, pe care nu prididesc sa ii tund, iasomia s-a impestritat cu stelute albe iar tufele de tufanele au invadat cam tot ce se poate ... Clematitele n-au fost asa frumoase, ca in alti ani, dar nu le-am dadacit prea mult. S-au catarat pe trandafiri si iasomie si si-au deschis bobocii peste noapte. 
   Dulceata de capsuni si-a gasit locul pe rafturile din camara, am gatit vinete si dovlecei, am cules primele rosii coapte si dulci ( cele negre de Crimeea, cele galbene de la Elisa si un soi rozaliu, de pe meleaguri rusesti ) si am stat pe veranda, visind la gradina de toamna, cu buzele negre, dupa ce-am golit castronelele pline de mure. Trebuie sa gasesc o reteta de lichior de mure ...  
   In plus, m-am distrat cu paianjenul rosu si cu niste cuiburi de viespi si furnici  si-am gasit pentru prima data niste paduchi albi si pufosi plimbindu-se nestingheriti pe frunzele crizantemelor. Paianjenul a primit o portie de lapte acru, paduchii au fost indepartati manual, furnicile au plecat din glastra unui leandru dupa ce le-am inundat de citeva ori iar viespile, ce si-au facut cuib in oblonul de aluminiu, au  fost tratare cu " gaze de lupta ".   
   Am avut ajutoare de nadejde in ultimele doua saptamini, mama si tata au venit sa-i ia pe baieti in vacanta si  s-au ocupat si de plantutele mele. Am vorbit de fiecare floare, am facut schimb de ghivece si de seminte ... si ne-am bucurat de vara. 










47 de comentarii:

  1. Such lovely pictures Dani - you are so skilled at taking beautiful photographs.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o adevarata incantare.
    De fiecare data cand iti vizitez "gradina", ma simt in vacanta.
    Imagini minunate acompaniate de muzica pe masura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bineee !!! Sa vezi cum ma simt eu, dupa comentariul tau :) Merci !!!

      Ștergere
  3. Lovely flowers with very nice colors......good shots Dani.

    greetings, Joop

    RăspundețiȘtergere
  4. Plăcute imagini și plăcute ocupații ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In momentele libere, Zina ... dar ma uit si eu la partea plina a paharului :)

      Ștergere
  5. Frumoase fotografii...se simte mirosul verii in gradina :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună DANI!
    Sunt superbe pozele tale draga mea!
    Aici când intru mă relaxez!
    Seară minunată îți doresc!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase daliile, la fel și clematitele.
    E bine să ai părinții în vizită, se te ajute cu copiii și să împărtășiți pasiunea grădinăritului
    Ești norocoasă, Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au fost doar doua saptamini si au trecut asa de repede ... dar la sfirsitul lunii mergem noi in vizita :) Numai bine,Ioana !

      Ștergere
  8. I always love the vieuws of the flowers in your garden Dani. What a lucky girl to have your parents on a holiday. I wish I stil had them.
    Great week Dani,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Marijke ! I am lucky, yes ... Hugs and wishes for a wonderful day, my friend !

      Ștergere
  9. demult va urmaresc gradina!e minunata!sa va bucurati sanatosi de ea!mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela ! Gradina e mica, dar incercam sa o umplem cu de toate. Si in fiecare an e altfel ... Anul asta murele stau la loc de cinste, alaturi de rosiile galbene :)

      Ștergere
  10. 'Au fost doar doua saptamini si au trecut asa de repede ... dar la sfirsitul lunii mergem noi in vizita :)'
    poate treceti si prin Bucuresti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, Myky ... Bucurestiul e asa de departe ... M-as bucura, daca as ajunge la Vasi, la TG. Jiu :) Tata vrea sa mergem pe Transalpina si as profita de ocazie, sa ii fac o vizita.
      Dar nu uit invitatia ta. Multumesc !!!! Nu se stie niciodata, poate iti calc pragul in viitor :)
      Te imbratisez !!!

      Ștergere
  11. Daliile... daliile mi-s tare dragi. Curtea bunicii era plina de dalii, unele cat fasolea din "Jack si vrejul de fasole", unele pitice... toate frumoase...

    Imi plac tare mult si clematitele tale. Miss Bateman a ta e superba. La mine e singura care nu vrea sa creasca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi sint dragi daliile ... dar le mai pierd de la an la an si mereu plantez altele ... Anul asta a fost un an bun pentru ele :)
      Ce mi-as dori si eu un vrej gigantic de dalie ... ah, gradinile copilariei ...
      Clematita alba s-ar putea sa fie Miss Bateman, dar nu e sigur. E cumparata la LIDL si nu scria nimic pe eticheta. Dar e frumusica si harnicuta :)

      Ștergere
  12. mă bucur de frumoasele fotografii ce povestesc despre un colţişor minunat ... se simte aerul îmbălsămat de arome, atmosfera plăcută ... ai realizat o grădină care tot timpul îţi oferă ceva deosebit de plăcut ... chiar şi păianjenii par drăguţi la tine, cand povesteşti despre ei ... însoţită de acordurile plăcute ale muzicii, cred că te plimbi cu mare plăcere prin micul colţişor de rai ... o seară plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga mea japoneza !!!
      Mi-am dorit, sa am gradina mea si imi faceam liste cu plantele dorite cu multi ani in urma ...
      Nu-i totul perfect in gradina, cum nu-i totul perfect nici in viata, dar imi daruieste atitea clipe fericite ... frunzele noi ce se descretesc in lumina, picaturile de roua in zori de zi, petalele maiastre ale florilor, dulceata legumelor crescute fara adausuri, promisiunea anilor viitori ... si linistea sufleteasca, poate cel mai pretios cadou al gradinii pentru mine ...
      O zi frumoasa !!!

      Ștergere
  13. Nu stiu cum faci de ai timp si pentru ele,ai o gradina superba si asta necesita si multa grija si atentie,dar cand exista si multa pasiune asa cum ai tu ,atunci nimic nu este prea greu sau prea mult.
    Este o adevarata incantare sa intri la tine pe blog,pentru ca de fiecare data ne incanti cu imagini de vis.
    O seara minunata Dani,toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Maria ! Eu n-am asa de multe legume ca tine, florile-s mai numeroase :)
      O zi frumoasa si spor la treaba ! Presupun, ca esti la casuta de vacanta ...

      Ștergere
    2. De la anul nici eu nu voi mai avea atat de multe legume,voi renunta la cartofi,ma rog vor fi ei acolo cateva cuiburi dar nu se vor mai intinde pe 400 de metri patrati,asa ca imi voi aduna toti pomisorii pe care i-am pus de-a lungul timpului intr-un singur loc.
      Am planuri mari dar, pentru la anul,sa impart gradina in doua o parte pentru gradinuta de legume,cealalta jumatate pentru zona de verdeata, unde voi avea doar pomi fructiferi si muuulti trandafiri.
      Am cochetat eu cu mai multe floricele si degeaba,daca nu locuiesti permanet nu ai cum sa te bucuri de ele ,si apoi mor daca nu sunt udate la timp si ingrijite,asa ca am ramas doar la trndafiri si pe acolo pe langa mai o craita,un bujor si binenteles vestitori primaveri.
      Oricum am o gradinita separat in fata casei unde ma pot desfasura,dar.....cine stie, poate cand voi iesi la pensie sa pot sa imi petrec mai mult timpul pe aici.
      Toate cele bune!

      Ștergere
    3. A plecat mai repede mesajul...........!
      Da suntem in vacanta la casuta noastra draga pana pe 14,apoi plecam in vizita la socri prin nordul tari,destul de departe ,mergem mai mult sa o duc pe cea mica pentru ca vor pleca cu ea pe 16 la mare,apoi vor veni si ei la noi in concediu la casuta de vacanta.
      Anul acesta nu am reusit sa ne luam impreuna concediul asa ca cea mica v-a fi de 2 ori la mare anul acesta si de 2 ori la munte.Eh ece bine sa ai bunici!

      Ștergere
    4. E bine sa faci planuri, asta-i partea cea mai frumoasa :) Si pentru gradina si pentru vacanta :)
      Copii vor fi fericiti sa aibe spatiu in plus de joaca, la umbra pomilor fructiferi si trandafirii la fel.
      O sa vezi, gradina se va forma incet, incet si o sa gasesti si plante care n-au nevoie de multe ingrijiri.
      Sanatate tuturor si petrecere frumoasa !

      Ștergere
  14. Ce minunatii in gradina ta.Tot timpul ma relaxez aici la tine.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  15. Hello! Your photos are very beautiful!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dalii...deja inflorite. Am doar 4 fire, le astept sa infloreasca.
    Clematite albe si indigo...(dar nu Clematis Ascotiensis care are doar 4 petale)...sunt foarte frumoase.
    Ultimele flori ce sunt?
    Splendide fotografii!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am vreo sase fire de dalii, si doar una e de anul trecut :) Dar ma bucur de ele, ca fac fata caniculei ... sint curajoase :)
      Clematitele din poza cresc impletite si arata tare bine, fiindca au culori contrastante. In ultimele doua poze e levantica. Exista mai multe soiuri, mai am si eu inca un fel de levantica, dar asta e cea mai comuna, creste peste tot.
      Ma bucur, ca ti-au placut florile mele varatice. Numai bine, Elly !

      Ștergere
  17. Vin aici sa ma relaxez:). Ma bucur ca ai avut un timp bun cu ai tai si ai rezolvat si problema intrusilor. Numai bine va doresc in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un coltisor, in care timpul curge mai incet ... Merci de vizita, Robby ! Zile frumoase !

      Ștergere
  18. gradina ta miroase tare fain. Dani!

    pt viesti eu am un recipient de la detergentul de geamuri in care am pus motorina. doua pufuri pe locul unde vor sa-si faca cuib si am scapat de ele (stand langa padure, avem belsug de viespi). furnicile le tretez cu un strop di bicarbonat. paduchii de plante - cu suspensie de sapun lichid si spirt medicinal.
    domnul meu si-a propus si el sa faca murata (adica in reteta de visinata sa schimbe visinele cu murele. cum anul trecut a facut zmeurata si a fost ok, nu vad de ce n-ar iesi murata buna)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu motorina o s-o cercetez, ca prea s-au inmultit viespile si la noi.
      Bicarbonatul ar schimba si pH-ul solului, mi-ar fi frica, sa nu distrug plantele ... dar o sa incerc eventual o solutie ft. diluata.
      La paduchii clasici asa fac si eu, ii stropesc cu o solutie din asta casnica, dar cei pufosi i-am distrus manual, erau in numar mic :)
      Multumesc pentru sfaturi, Simona !
      O sa fac murata si o sa-ti spun cum a iesit :)

      Ștergere
  19. eu as sta numai printre straturi :)...cum prind o gradina...acolo ma prinde si noaptea :)))

    RăspundețiȘtergere
  20. Doar pe seara, ca ziua te-ai topi de tot ...

    RăspundețiȘtergere
  21. Frumoase daliile, dar chiar ma intrebam de ce nu ne arati si rosiile tale :)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri le-am pozat pe primele galbene, in compania murelor :) Sper, sa reusesc, sa pun pozele azi :)

      Ștergere
  22. Ce bogatie de flori! una si una... o foarte placuta plimbare prin gradina ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cind am scris postul asta si a venit ultimul val de caldura, aproape ca nu mai am culoare in gradina ... niste verbine mai rezista eroic si citiva boboci de trandafir, ce nu mai au putere sa se deschida. Dar asa-i in miezul verii, o sa-si revina la normal in toamna :)
      Merci de vizita, Dana !

      Ștergere