Wikiplayer

duminică, 9 februarie 2014

Ordinea de zi

Doua picaturi de verde si un strop de liliachiu ...

  • Primii crocusi si-au deschis cupele, majoranul e mai frumos ca niciodata, iar broccoli a inceput in sfarsit sa isi arate bobocii. 
  • Am semanat mazarea. Tarziu, dar sper sa creasca repede si sa gustam boabe dulci pana de Paste.  
  • Semintele de rosii ( prima tura ) si ardei ( dulci si iuti ) au intrat sub paturica de pamant si au fost tratate cu infuzie de musetel. 
  • Au rasarit patru plantute de Echium fastuosum si cateva de cicoare cu flori de culoarea ciocolatei. Sper sa le transplantez in curand si sa-si gaseasca locul apoi in gradina. 
  • Ma bate gandul, sa incerc urzicile in placinta. 


47 de comentarii:

  1. Ce faini sunt crocusii:) Sa incerci musai urziciile in placinta ca sunt delicioase:)
    Primavara frumoasa sa ai:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incerc, am o reteta noua cu iaurt si de-abia astept sa o pun in practica. Sa fie primavara normala si-o sa fie bine :) Multumesc, Brindusa !

      Ștergere
    2. Sa pui si pe blog reteta, cand a incerci!

      Ștergere
  2. Frumos! Spor la treaba si recolta bogata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Daiana ! Ma bucur, cand ma viziteaza prieteni vechi :)

      Ștergere
  3. au inceput miscari de trupe pe la tine! imi place!

    RăspundețiȘtergere
  4. Crocusii sunt superbi! Majoranul este un fel de menta? La ce il folosesti?
    Urzicile in placinta cred ca nu au cum sa nu fie bune, sa ne zici daca faci! :-)
    Din cate se pare esti la zi cu lucrarile agricole :-)
    Numai bine, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crocusii ii asteptam de cateva zile. Azi au vazut soarele si s-au deschis. Majoranul e verisor cu sovarful sau oregano si imi place sa il folosesc la gatit. Acasa, in Romania, tata il punea in carnati.
      Sper sa ajung sa fac poze, daca pregatesc placinta :)
      La zi nu-s cu lucrarile agricole, dar nu ma agit, nu pare sa se incalzeasca vremea prea curand.
      O seara frumoasa, Vulpito !

      Ștergere
    2. Mama mea facea cartofi cu majoran (cam ca si papricasul dar erau cu majoran), care tare imi placeau si ii mancam cu carnati prajiti. Eu insa n-am incercat.

      Ștergere
    3. Cu sos rosu sau natur ? Am atat majoran, ca pot incerca toate retetele :)

      Ștergere
  5. Plantele tale arată foarte bine. Cel mai mult îmi plac brînduşele, sper să am şi eu în primăvară. Îmi place şi majoranul sau maghiranul, o plantă, care ca şi busuiocul dă gust şi aromă unor feluri de mîncare, dar şi buchetelor de flori mai puţin parfumate. Bun lucru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti urez, sa ai muuulte branduse in curand, Marta :) Sunt atat de delicate si frumoase. Majoranul sau maghiranul ( ce-mi place cum suna si ma bucur, ca mi-ai amintit ca se numeste si asa ) il pun la chiftelute, in sosuri si la fripturile facute in tava si nu de putine ori am ramurele pe pervazul ferestrei din bucatarie, fie singure, fie in compania florilor de sezon. Imi place sa frec frunzulite verzi de maghiran intre degete si ating tufa aproape de fiecare data cand trec pe langa ea. Multumesc de urare ! Si tie la fel, draga mea :)

      Ștergere
  6. cum e cu infuzia de musetel, ca si eu ma pregatesc de rosiile de anul asta; nu-s asa de avansat ca tine da' nici... iarna nu-i xa vara!... pardon: Grecoa ca România... ma rog, intelegi tu unde bat. ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, ma bucur de vizita !
      Musetelul are un usor efect antiseptic si il folosesc alternativ cu ceaiul din foi de ceapa ( hranitor si dezinfectant ) sau apa ce-mi ramane dupa ce fierb diverse legume cu frunze ( broccoli, spanac, andive si alte cele ), asta din urma, fiindca contine minerale benefice plantelor . Azi am ramas fara musetel si am pregatit o infuzie de salvie. Mai improvizez si eu : ) Bat in lemn, pana acum n-am avut probleme cu rasadurile in nici un an.
      Spor la rasaduri si fie sa ai o recolta bogata in vara !

      Ștergere
  7. Ultimul gand imi place! Cred ca e foarte buna placinta cu urzici! Ma gandesc asa cum ar putea sa fie si salivez.... Si cu iaurt... O bunatate! Acum trebuie sa o faci, ca prea ne-ai atatat. Asteptam vesti! Frumoasa primavara se arata la tine. Sa ai spor la treaba si chef sa le faci pe toate. Ca sunt sigura ca ti-ai propus multe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De mult ma uit la urzicutele din gradina :) Initial le vedeam in farfurie sub forma de rizoto. Socoteala s-a schimbat, fiindca saptamana trecuta am facut o placinta cu spanac si a iesit foarte gustoasa. Acum, ca ne-am dedulcit, vine si randul altor verzituri :) Reteta nou descoperita e cu urzici, feta, oua si iaurt strecurat. Mi-a placut simplitatea ingredientelor si, cum am materia prima la dispozitie, e must sa ma mobilizez, pana sunt frunzele fragede.
      Multumesc pentru incurajare, Andreea, dar niciodata n-ajung sa le fac pe toate :) Incerc sa fac bine ce se incadreaza in timp.

      Ștergere
  8. Placinta cu verzituri...mmm
    Ce bine arata broccoli

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e foarte buna, Simona :) Mai ales, daca e cu foi de casa.
      Broccoli are buchetele mititele, dar eu sunt multumita. O sa continue sa rodeasca pana vine randul sa transplantez rosiile si ardeii.

      Ștergere
  9. Hi Dani, love to see the fresh broccoli, the marjoram, with is velvety texture, and the crocus. Spring is undeniable approaching in your area, how nice! You have been quite busy in the garden. Must feel great to have all these things planted. Wishing you a nice evening!
    Christina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I am happy to spend more time working in the garden. We had a pefect sunny morning today :) Wishing you a nice week and great moments in the garden, Christina !

      Ștergere
  10. Ce sa mai zic, la noi inca domneste iarna iar noaptea-i chiar rece, n-am avut curaj sa ma apuc de seminte sa fac rasaduri, cand va vad ca tropaiti de nerabdare sa faceti rasaduri ma apuca jalea. Daca eram la Valcea toate geamurile erau pline asa... O veni si soarele pe strada mea, pana atunci intru in gradina ta ca-i super fain iar muzica nemaipomenita. O saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca eram in locul tau, nici eu nu ma grabeam. La mine-s 9 grade peste zero noaptea, ziua ajunge termometrul la 15-16 grade plus. Anul asta chiar nu m-am grabit :) Am vazut la Mirelun azi, ca ea deja transplanteaza primele rosii.
      O sa vina si randul tau si deabia astept sa-ti vad rasadurile pozate cu noul aparat. Esti intotdeauna binevenit in gradina mea, Vasile ! O saptamana buna !

      Ștergere
  11. Inseamna ca ai multa treaba, Dani! Si la mine au rasarit crocusii, se vad prin zapada. Abia astept se sa-i vad inflorind. Spor la treaba! Eu inca ma mai gandesc ce plantez. Pana cum am plantat doar panselute, primule si astazi niste salvie. Saptamana urmatoare rosiile si poate niste ardei. La tine lucrurile sunt mult mai avansate din cate vad...Spor la treaba inca o data!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am multe de facut, da :) Uneori ma incadrez, alteori nu, dar e asa de bine in gradina, ca nu conteaza daca termin tot ce mi-am propus. Important e ca petrec ore placute printre plantutele mele. Spor si tie la rasaduri, Adriana !

      Ștergere
  12. A moi krokusom dopiero listki wyszły z ziemi, więc z radością patrzę na Twojego kwiatuszka. Pozdrawiam i buziak.
    Și krokusom mea lasă doar din pământ, atât de fericit să se uite la floare ta, mica. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand la mine se vor ofili crocusii, la tine vor fi la apogeu :) Seara placuta, draga mea ! Pozdrawiam serdeczne i buziaki, Gigo !

      Ștergere
  13. Cicoare cu flori de culoarea ciocolatei? Am citit de 2 ori - nici n-am auzit , daramite sa vad! Nu le faci poze, sa vedem si noi? Te rooog!
    Mie mi-i pofta de urzicute cu usturoi si mamaliga...
    Si dor de crocusi - nu-mi place cum suna, branduse le zicem noi, cred...
    Anul asta zic pas, nu mai fac rasaduri. Clar n-are rost. O sa pun ceva seminte de flori, sa vad ce mai am ,nici sa cumpar nu mai vreau.
    Da, la tine e mereu mai cald si dupa ploile care au fost, cred ca o sa ai o recolta bogata anul acesta! Sanatoasa sa fii - si ai tai la fel -, ca sa le poti munci, nu?! Si sa va bucurati de ele! Mama, cat am scris... Te pup, Dani, saptamana buna sa fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cicoarea e inca la primele doua frunze. Daca ajunge sa infloreasca o s-o vezi sigur, Maria ! Poti cauta pe Google poze, se cheama Centaurea atropurpurea sau in engleza Maroon Cornflower.
      Urzicute cu mamaliga ? Cum pregatesti urzicile ? Mama le prepara uneori ca si spanacul, le fierbea, le toca si le amesteca intr-un sos de faina cu lapte, usturoi si pe deasupra un ou proaspat.
      La branduse le zic crocusi, fiindca imi seamana cu numele grecesc :) De fapt κρόκος inseamna si galbenus si e legat de culoarea galbena-portocalie a staminelor florii.
      Daca n-ai gradina, n-are rost sa faci rasaduri de legume, ai dreptate, Maria. Anul asta nici eu n-am luat multe seminte. S-au adunat atatea din anii trecuti :) Si de aruncat nu-mi vine sa arunc nimic :)
      O sa vedem cum va fi recolta, sper sa fie bine, dar surprize pot aparea si pe parcurs. Merci de urari, draga mea ! Si tu sa fii sanatoasa si optimista si sa te bucuri de cei dragi ! Te imbratsez si iti urez o saptamana linistita !

      Ștergere
  14. Si la mine au rasarit crocusii dar nu au înflorit înca!
    Sunt tare frumosi, abia îi astept!
    Sa ai o saptamana cu spor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoase brandusele! :) Acum ca vad ca le-ai pus deja, incep si eu sa nu mai am rabdare pana cand voi pune semintele in pamant. Mai ales cu vremea asta primavaratica care a venit si pe la noi as fi in stare sa le pun si azi doar ca astept sa vad ce surprize ne mai rezerva iarna asta ca nu cred inca sa scapam chiar asa de usor:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marc, daca era sa plantezi in solar, puteai semana deja. Asa mai ai putin de asteptat. Peste vreo doua saptamani va fi numai bine :) O sa treaca repede zilele :)

      Ștergere
  16. Frumos si util.La mine e o zapada,ca abia am pasit pe alee.Poate peste doua luni sa pun rasaduri.O saptamana spornica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos si gustos :) Toata zapada s-a adunat in estul si sudul Romaniei, dupa cate vad, in Banat si in Transilvania a fost iarna mai zgarcita. Peste o luna o sa pui rasaduri, Flori, ca doar pana in Mai le vine randul sa le muti in gradina :) Sper sa nu urmeze o primavara friguroasa.
      Numai bine, la inceput de saptamana !

      Ștergere
  17. La tine este deja primavara la 15-16 grade! Minunat este broccoli, si brandusele. Peste doua saptamani vreau sa incep si eu pregatirile pentru rasaduri, deocamdata este frig si zapada inca nu s-a topit. O primavara frumoasa Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri seara am auzit la radio, ca in Banat si Crisana vor fi azi maxime de 18 grade :) La noi mi se pare chiar ca suntem ceva mai in urma cu vegetatia in gradina fata de anii trecuti. Spor la pregatiri, Aurelia, si sa intri cu dreprul in primavara !

      Ștergere
  18. Superbi sunt crocușii ! Mi-ai făcut dor de curtea de la munte, care era plină de floricelele astea, mai târziu, prin aprilie-mai, nu acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nostalgia locurilor in care am trait ... eu la inceput de primavara ma gandesc la dealurile de acasa din Romania, la padurea cu ghiocei si viorele ...

      Ștergere
  19. Frumos in gradina ta, Dani! La noi e caldut dar banuiesc ca in gradina mea dintre coline nu e chiar asa, ca sa nu vorbesc de cea din V.Ariesului, unde sigur e zapada. Sotul meu tot planifica sa dea o fuga pana la gradina dar trece mai greu la fapte. Eu nu gatesc urzici, dar poate anul asta incerc. Am vazut deja la piata. Iti doresc un weekend frumos si productiv!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi e cerul cenusiu iar .. o zi e soare, o zi ploua ...
      Ce bine suna " gradina dintre coline " ! Poate gasiti urzicute proaspete acolo, ca doar ce-i din gradina ta e mai gustos, nu ? :) Sa incerci urzicile, eventual in combinatie cu spanacul, ca sa nu aibe un gust asa intens. Sunt sanatoase si o buna sursa de minerale in primele zile de primavara.
      Iti multumesc, ca imi tii companie in gradina virtuala, Adriana ! O saptamana reusita in continuare !

      Ștergere
  20. Răspunsuri
    1. Te primesc, cu drag :) Sa-mi zici, cand vii, sa fac o placinta proaspata :)

      Ștergere
  21. Brindusele sint florile mele preferate! Micute si delicate si asa de intens colorate!
    Cea din fotografie zici ca e pictata: mov in interior si alba la exterior! E prima data cind vad acest soi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am constientizat, ca ai o brandusa ca avatar :) Si mie imi plac mult. Exista soiuri in nuante variate, unele in doua culori, altele dungate, care de care mai frumoase. Preferatele mele sunt cele albe ca spuma laptelui.

      Ștergere