Wikiplayer

vineri, 7 martie 2014

Amestecate

In sfarsit, dupa o saptamana ploioasa si rece, azi am vazut soarele si cerul albastru. Se cuvine, sa dam o raita prin gradina.

Intai o sa ne oprim la salata, care se imputineaza pe zi ce trece. Ii acordam respectul cuvenit in farfurie, in diverse combinatii : cu varza alba sau rosie, cu ceapa verde, cu rucola, cu ridichi sau cu masline, uneori cu fasiute de rosii uscate sau bucatele de portocala.


Urmeaza mazarea, care creste vazand cu ochii. Inca n-am sprijinit-o cu betisoarele de bambus, dar pana duminica trebuie sa am grija de ea.


Si ajungem la stratul lamaiului si al anghinarei. Undeva pe-acolo, printre frunze se semetesc cele doua orhidee catifelate si sunt gata sa se deschida primele frezii galbene.




In gradina din fata e alb de narcise, dar multe s-au ofilit prematur si deja am inceput sa adun lujerii cu petalele topite de ploaie. Stiati ca se pot folosi inflorescentele narciselor la vopsitul panzeturilor ?  Am citit recent un articol legat de vopsitul cu substante naturale si m-am minunat. 


... si-a inflorit o mica lalea, frumoasa ca o acadea ...


Sper sa nu se razgandeasca vremea si sa toarne maine cu galeata, 
mi-e dor sa-mi fac de lucru pe-afara. 
Va doresc un weekend insorit si plin de culoare  !


42 de comentarii:

  1. Frumos, foarte frumos in gradina si mai frumoase detaliile din fotografii.Sa ai un weekend plin de spor si un calduros LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vasile ! O duminica frumoasa si scuze pentru ca raspund cu intarziere :) A fost o zi asa de plina ieri ....

      Ștergere
  2. I hope the rain will leave your country soon Dani.
    Have a wonderful weekend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. This weekend was normal, at least :) Thank you, dear Marijke ! Hope you enjoyed your garden too. Hugs and wishes for a nice week !

      Ștergere
  3. Nici nu ştiu ce să admir mai întîi: salata fragedă, mazărea curajoasă, frezia parfumată, narcisele sau laleaua timidă. Aşa multe şi toate în aceeaşi grădină! Ferice de grădinar! Mult soare în grădină dar şi în inima ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cate putin din toate :) Asa-i in gradinita mea, Marta ! Multumesc. pentru cuvintele calde si frumoase, draga mea si iti urez si eu tot binele ! Imi inchipui, frumusetea Apusenilor acum, cand natura se trezeste la viata si ma bucur, ca citind jurnalul tau, pot simti pulsul primaverii de acolo :)

      Ștergere
  4. Sa nu îmi spui ca si Freziile stau sa înfloreasca....
    Iti doresc un 8 Martie plin de iubire si de soare si caldura!
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Minnie, unele chiar au inflorit :) Si in cateva zile o sa se deschida toate.
      Multumesc, pentru urare ! Si tie la fel, draga mea ! O imbratisare si ganduri bune pentru tine !

      Ștergere
  5. Si la noi tot ploua si nu prea da semne de domolire.
    Nici macar o samanta de ridiche n-am apucat sa pun :(
    Dani, vad ca ai anghinare. Imi poti povesti cate ceva despre cultivarea ei? E pretentioasa, e mare, cere pamant special sau se multumeste si cu pamant mai sarac?
    M-as incumeta sa cultiv si eu, tot am cumparat o punga cu seminte.
    Si narcisele mele si-au inaltat trupul, si-au umflat bobocelul, dar inca nu au curaj :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In loc de zapada, ploaie ... Te inteleg perfect, Simona, cateva zile ploioase sunt suportabile, dar cand se face saptamana, deja e prea mult. Aici, din fericire, s-a inseninat si desi soarele e inca timid si vantul e cam rece, sunt semne ca intram in normalitate. Iti tin pumnii, sa se schimbe vremea si la voi !
      Anghinarele le am din rasad cumparat de la pepiniera. Nu sunt pretentioase, nu trebuie sa le ingijesti aproape deloc, nici nu au nevoie de pamant special. Rezista la seceta si le place soarele, cele salbatice cresc in locurile cele mai aride, insula Tinos e renumita pentru anghinarele ei, iar peisajul acolo e aproape selenar. Sunt plante perene, cel mai bine merg puse pe langa gard, fiindca frunzele sunt nitel tepoase. Trebuie doar taiate in vara -toamna, ca sa creasca frunzele noi in primavara. Eu le tai aproape de sol.
      Curaj narciselor si tie ! Duminica frumoasa !

      Ștergere
  6. Mi-a placut plimbarea prin gradina:) Abia astept sa pot manca si eu verdeturi din gradina. Asa frumos arata salata din strat..sa nu mai zic de lalele si narcise. Asteptam sa vedem si roadele frumosului lamai.:) Un weekend insorit iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine, Marc ! Cred ca deja poti semana salata si in cateva saptamani o sa te bucuri de primele frunzulite verzi. Daca ai stii cum asteptam si noi roadele lamaiului ... pana acum am avut probleme cu el, mereu isi pierdea rodul imediat dupa ce se ofileau florile ... L-am altoit si acum ramane de vazut rezultatul. O seara perfecta de duminica !

      Ștergere
  7. La mulți ani,DANI!
    Ai o grădină superbă,îmi place tare mult!
    Îți doresc un weekend frumos și plin de iubire!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Elena ! La multi ani cu intarziere si din partea mea :)
      Duminica placuta si o saptamana buna in continuare !

      Ștergere
  8. Tot uitandu-ma la tine o sa doresc sa merg cu sora mea, la vara, in Grecia (ca ma tot bate la cap ) :D
    Tare frumos este la voi ! Te imbratisez si ma bucur de muzica ta si de gradina ta avansata mult .
    Caldura afara si caldura sufleteasca, cu tot dragul :) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca va faceti planuri de vacanta si sper sa se implineasca, Elisa !
      E frumos acum in gradina, ca a stat ploaia :) Ieri am trebaluit si-apoi am stat la soare cu ochii inchisi si m-am simtit ca o sugativa ce absoarbe caldura :)
      Iti urez, sa ai parte de vreme buna si sa vezi in curand salati si alte cele in gradina ! Te imbratisez, cu mult drag !

      Ștergere
  9. Frumoasa gradinuta ta,narcisele sunt de acasa? pentru ca si eu am inflorite la fel. Va imbratisez cu drag si mai ales pe nepotelul meu cel mare. La Multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astea din poza sunt de cumparat, dar am si narcise de la tine, mama, din cele cu o dungulita rosie pe marginea cupei, si sunt printre cele mai parfumate din gradina mea. Si noi va imbratisam si va sarutam cu mult drag si dor !

      Ștergere
  10. La multi ani de ziua femeii, Dani! Ai o gradina minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Cristina ! Multumesc ! Gradina iti multumeste si ea :)

      Ștergere
  11. tocmai am scris despre Bacovia şi poezia ''Lacustră'' - cam aceasta este atmosfera de pe la mine... la tine, care eşti dintr-o lume minunată, admir şi nu mă satur, toate aceste minunate fotografii ... iar muzica, e atât de plăcută sufletului meu ...
    e o zi cu dedicaţie, aşa că îţi urez : LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga mea ! A trecut deja ziua femeii, dar tin si eu sa iti urez toate cele bune si multe bucurii in primavara asta ploioasa ! Sunt sigura, ca nu mai tine mult, soarele incepe sa priveasca spre Balcani :)

      Ștergere
  12. Si la noi ploua si nu se mai opreste si asa 'ne mananca manutele' sa iesim in gradina!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa m-am simtit si eu saptamana trecuta, Myky. Si acum in weekend am facut prea putine din ce mi-am propus ... culmea ar fi sa revina ploaia. Ar mai trebui vreo doua zile, ca sa se poata sapa pamantul ...
      La multi ani, in ceasul al treisprezecelea :)

      Ștergere
  13. Wcale się nie dziwię, że świeżej sałaty szybko ubywa. W Twoim ogrodzie już jest tak bardzo wiosennie, że tylko podziwiać. Pozdrawiam i buziak.
    Eu nu sunt surprins de faptul că salată proaspătă dispare repede. In gradina ta este deja atât de mult încât wiosennie doar admira. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dispare intr-adevar repede din salatiera, toti suntem doritori de verde proaspat :)
      Daca va fi soare, in cateva zile voi avea ce sa pozez in gradina :) Pozdrawiam i buziak, Gigo !

      Ștergere
  14. La tine este primavara in toata regula. Astazi vad ca iese si la mine soarele, dupa o saptamana de ploaie,dar, cred ca doar azi o sa fie soare, de maine se anunta iarasi ploi. Intr-un fel ma bucur ca nu am florile inflorite, pentru ca ar fi fost distruse de ploaie. Gradina ta este foarte frumoasa, te bucuri deja de salata din gradina, de flori...eu mai am de asteptat . Te imbratisez cu drag, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e mult verde peste tot si plantute noi apar ca ciupercile dupa ploaie :)
      Ma necajeam cu ploaia, fiindca imi chinuia frumusete de narcise si le gaseam cu florile grele de apa atingand pamantul ... Nu zic, sa nu ploua deloc, dar sa mai vedem si o raza de soare :) In general nu ma plang de vreme, dar de data asta mi-a pus capacul .
      Sper sa ajunga si la voi primavara si sa va bucurati de zile frumoase in gradina. Te imbratisez, Danuta !

      Ștergere
  15. S-ar zice ca am fost cu totii sub un mare nor ploios, ca si la noi tot de ieri, azi s-a oprit ploaia si am vazut cateva raze de primavara. Numai ca la tine, categoric mai caldute, razele. Si gradina mai avansata si foarte imbietoare :). Numai bine , spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa-i, Mihaela :) Si greu s-a urnit norul asta de deasupra noastra. Daca da soarele de-a binelea, o sa am si trandafiri acusica. Saptamana buna si spor la rasaduri si semanat !

      Ștergere
  16. salata verde, proaspata...din gradina ursului :)...hmmm...vreau!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ursii sunt departe :) Doar ceva vulpi, arici si bursuci circula prin zona. Te-as cinsti cu o salata asortata cu mare drag, Coco :)

      Ștergere
  17. Ce frumos si colorat e la tine :) la noi au fost -2 grade asta noapte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma trec fiorii numai cand citesc, Green ... e frigggg tare la voi !!! Nici aici nu-i cald, avem temperaturile lunii Decembrie, 10 grade noaptea, dar macar e soare si nu se pune problema de inghet.

      Ștergere
  18. E sărbătoare în grădina ta!
    Laleaua îmi place cel mai mult, dar totul arată minunat ca un semn bun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laleaua e un soi botanic, nu-mi aduc aminte numele, dar am preferat-o celor olandeze in speranta ca se va adapta verilor fierbinti. A inflorit doi ani la rand si sper sa nu dispara in anii urmatori.
      Sarbatoarea deabia incepe :) Si e asa de bineee ! Imi vine sa chiulesc o zi de la birou, ca sa ma bucur mai mult de gradina :)

      Ștergere
  19. Chiar ca e ca o acadae laleaua aia! Am avut doua zile splendide aici si sambata mi-a adus sotul meu un brat de narcise galbene, cu trompeta. Miroase toata camera! Iti doresc ca soarele sa te mangaie toata saptamana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, sa citesc, ca s-a indreptat vremea si la voi si ca ai primit asa un buchet frumos :) Merci de urare si iti doresc si eu la fel, Adriana ! Sa ne rasfete soarele de primavara pe toti !

      Ștergere
  20. Cât de frumos ai surprins toate aceste minunăţii din grădină! Atât de gingaşe, delicate... Şi câte frumuseţi vor mai urma!
    O primăvară frumoasă în continuare, dragă Dani! :-)

    RăspundețiȘtergere
  21. Adorabili, bobocii de frezii. Ador floricelele astea așa frumos colorate și atât de parfumate.

    Zile frumoase, Dani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja s-au deschis :) Si mi-e mai mare dragul sa le vad in gradina :) Seara frumoasa si duminica placuta, Zina !

      Ștergere