Wikiplayer

miercuri, 26 martie 2014

Amintiri din bucatarie

   La noi acasa se impletesc multe influente gastronomice si, desi n-am renuntat la felurile traditionale romanesti, incercam sa pastram traditia dietei mediteraniene. 
   Am invatat sa gatesc sarmalute in foi de vita cu orez si mirodenii privind la mainile soacrei mele. Si imi amintesc de felul ei minutios de a le impatura de fiecare data cand le pregatesc.
    Ingredientele sunt putine, dar timpul necesar prepararii nu-mi permite sa incadrez reteta asta in categoria celor simple. Le-am facut duminica trecuta si le-am servit langa un pilaf cu midii.
    Frunzele de vita de vie pe care le-am folosit erau conservate in apa cu sare. Umplutura se face cu ceapa verde si praz, taiate marunt si sotate in ulei de masline peste care se adauga o ceasca de orez cu bob rotund. Se stinge cu putina apa sau un pahar de vin alb si se amesteca in orez o mana buna de marar, patrunjel tocat si cateva frunze de izma creata ( e o menta cu frunze mai subtiri, de un verde mai deschis, pe care o folosim mult la gatit aici in Grecia ). Se sareaza si se pipereaza. Se umplu frunzele cu cate o lingurita de umplutura si se aseaza sarmalutele in oala una langa alta. La sfarsit se adauga apa doar cat sa ajunga la stratul de sus, putin ulei si o lingura de pasta de rosii. Se acopera cu o farfurie intoarsa si se lasa pe foc mic sa fiarba inabusit, sub capac, cam 15 minute. Se trag apoi de pe foc si se lasa sa absoarba lichidul ramas. Sunt bune calde servite cu o lingura de iaurt, dar mie imi plac mai mult reci, ca o gustare langa un pahar de vin alb.
    In curand o sa avem frunze fragede, numai bune pentru sarmalute. Daca pana acum le faceati doar cu carne si orez, poate incercati si reteta mai simpla. Pofta buna  !

26 de comentarii:

  1. ce mi-ai facut, ce mi-ai facut! :))
    pana la momentul cand voi merge la masa mai e ceva timp si cu siguranta in meniu nu va exista asa o bunatate...mmmm :)
    le voi incerca, trebuie, altfel mor de pofta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca as putea, ti-as servi acum o portie :) Daca iti place gustul frunzelor de vie, o sa-ti placa sigur si sunt ideale pentru zilele cu meniu vegetarian.

      Ștergere
  2. Cu carnita fac si eu, si mi se par mai simple decat cele in foi de varza acra, poate pentru ca se impacheteaza mai usor. Foile le congelez.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot face si amestecate, cu varza si cu foi de vita. Anul asta vreau si eu sa congelez frunzele, nu ocupa mult loc si e o metoda simpla de pastrare. Te sarut, Vasi !

      Ștergere
  3. Le fac fara praz si izma creata - dar prazul e o idee buna, indulceste foarte placut mancarurile in general, asa ca o sa adaug si praz de-acum! Si mie-mi plac mai mult reci, ca si sarmalutele cu varza murata si orez (si ciupercute si condimente!) - de fapt cam toate mancarurile "de post" (ca asa le consideram noi aici!) parca sunt mai bune reci! Multumim pentru reteta! Te imbratisez, Dani, sa-ti fie bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu pun ciuperci uneori :) O alta varianta e cu si stafide negre sau seminte de pin in umplutura, dar am zis sa dau reteta clasica. Eu nu sunt mare amatoare de carne si iar sarmalutele astea chiar sunt mai bune in varianta de post.
      Te imbratisez si eu Maria ! O zi frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  4. Adevarate delicatese! Arata super si sunt convinsa ca sunt delicioase, avand in vedere ce se pune in ele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mie imi plac sarmalutele in foi de vita dar cele in varianta cu carne :) si mai pun printre ele si ardei kapia tot cu aceeasi umplututa(kapia pentru ca este mai carnos si mai dulce). Eu le-am congelat, mai am si acum o punga care trebuie consumata pana apar frunzele de vita.
    O zi buna Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarmale sau legume umplute gatim toti cei ce am avut tangente cu otomanii si cu cat mergi mai la nord, cu atat apare mai mult carnea macinata in umpluturi. Imi inchipui, ca sunt foarte bune si cu ardei :)
      O dupa amiaza placuta, Aurelia !

      Ștergere
  6. O, ce bine arata, salivez deja! :) Si eu mananc destul de des dupa reteta libaneza, dar si reteta ta suna foarte bine, chiar muuult mai bine. ;) Multumesc pentru idee. Seara buna, Dani! Cu drag, MihaelaT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cat de bine arata, pe atat sunt de bune :) Am dat un search, sa vad cum prepara libanezii sarmalutele ( si ei le spun tot dolmas, asa se cheama si aici in Grecia, astea de post sunt dolmades yialantzi ). Diferenta e ,ca pun rosii si naut in umplutura si nu folosesc mararul. Incearca si reteta noastra, sunt sigura, ca o sa-ti placa :) Ma bucur, ca ti-am dat idei noi :) Seara placuta, Mihaela !

      Ștergere
  7. δολμαδες + τζατζίκι... :)))
    Asi manca si noaptea, cand mergem la restaurantul grecesc fiul patronului deja stie... :)))
    Am pile acolo, a fost indragostit lulea de fiimea! :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, Minnie ! Scrii si greceste :)))
      Stii tu ce-i bun :)))

      Ștergere
  8. Jammmy that's must be delicious Dani. Overhere the wineleaves are only to buy in tins. But the taste is quit different from those who are made with fresh leaves.
    Great you published this recipy.
    Have a wonderful evening.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I love simple food, Marijke, and this is a classic dish in the greek cuisine. The fresh leaves are always better, you are right :) Hope you will try to prepare someday stuffed wineleaves :) Hugs and kisses, my friend !

      Ștergere
  9. Nu am mancat sarmalute in foi de vita,decat cu carne.Am pus niste frunze dupa o reteta noua.Osa verific cum au stat si daca e totul ok,v-o transmit,pentru ca e foarte usor de conservat.Cu bine,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intereseaza metodele noi de conservare, asa ca, astept reteta ta, Flori. Seara frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  10. La pensie, ma mut in Grecia :)
    Ahhh, ce vis frumos...papica buna, vreme pe placul meu, apa clara peste tot, fructe de mare, muzica greceasca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum e momentul sa cumperi o proprietate :) Din cauza crizei preturile au scazut ... Si nimic nu-i exclus, Simona :) Nu se stie niciodata.

      Ștergere
  11. Delicioase ! cum se va face frunza de vita buna de sarmalute, fac si eu. Atat doar ca eu le fac cu carne, sau...as putea sa incerc si reteta ta ...si zambesc si stii de ce? credeam ca doar eu pun o farfurie intoarsa peste sarmalutele din oala :)) se apropie sfarsitul de saptamana, sa fie asa cum ti-l doresti ! Pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa incerci sa le faci si fara carne, Danuta, sunt grozave mai ales cand e cald afara :) Farfuria intoarsa peste sarmalute e un must si o folosesc toate gospodinele aici :) Te imbratisez cu drag si iti urez zile frumoase la sfarsit de saptamana !

      Ștergere
  12. Acestea se inscriu la capitolul 'gustosenii':). Noi nu punem menta, e o idee, in schimb punem ciuperci si stafide, nu foarte multe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt la capitolul " heirloom " :) Nu-i menta din care facem noi ceai, e menta cu frunze de un verde deschis, care se foloseste la mojito :) Poti pune si maghiran sau frunze de fenicul.

      Ștergere
  13. Interesanta reteta, voi incerca si eu cand apar frunzele de vita. Si mai interesanta, propunerea cu vinul alb:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vinul ii da o aroma aparte si se potriveste cu frunzele :)

      Ștergere