Wikiplayer

duminică, 30 martie 2014

In sfarsit !

Ciorchinii galbeni ai trandafirului din stanga intrarii ii echilibreaza movul glicinei din partea opusa. A ajuns sa imbratiseze balustrada pe toata lungimea si e plina, plina de flori, cum n-a mai fost ea niciodata. Am asteptat-o cinci ani sa infloreasca asa si n-a fost deloc usor, nu sunt un gradinar rabdator. A fost mai greu de fotografiat, fiindca balconul e inca inchis cu folia transparenta, de dragul rasadurilor de rosii. Azi am umblat mai mult privind in sus, ca sa ma bucur de frumusetea ei.

Am avut doua zile cu soare si am finalizat plantarea bulbilor de dalii in gradina : Arabian Night, Cafe au Lait si o dalie mai speciala, " dalia copac " sau " tree dahlia ", o specie botanica pe care am luat-o fiindca imi placeau florile mai altfel, ca sa descopar apoi cu surprindere, ca e o planta foarte inalta. Ati mai auzit de dalii care pot atinge cinci metri inaltime  ?  Sunt curioasa, cum se va comporta pe meleaguri grecesti.
Sa aveti o saptamana rodnica  !

38 de comentarii:

  1. Hi Dani, congratulations on your profusely flowering wisteria. It looks indeed very beautiful. I didn't know that it could take them that long to come into there own, but I am so glad that you were patient and waited, even though that is not your nature ;-)! I have read about tree dahlias on another blog and became quite interested in them. I am curious how yours will be doing! Wishing you a good week!
    Christina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Christina ! She is a beauty indeed, it was worth waiting for those lovely flowers :) The gardening is helping me to be more patient :) It is exciting to wait and see how young plants will grow and develop their personality. Have a great week, my dear !

      Ștergere
  2. Te inteleg, Dani.
    Nici eu nu sunt rabdatoare...da' deloc :)
    Este spectaculoasa glicina. Ca o draperie naturala :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa imi vine cateodata, sa trag plantutele de frunze, sa creasca mai repede :) Noroc, ca imi spusese sora mea, sa nu ma descurajez cu glicina ... altfel ii faceam felul. Pentru noi, gradinaritul e un exercitiu de rabdare, Simona :)

      Ștergere
  3. Goodmorning Dani, in a garden it's always difficult to be patient. After 5 years of waiting it brings you beautiful flowers. And again I wish I could smell the scent it brings. I have no dahlia's in my garden but i know there are very hudge ones. Overhere we must dig them out and bring them inside during the winter. I think you don't have to do that, is it? Enjoy the beauty your garden is bringing you.
    Have a wonderful day Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi, Marijke !
      I am so happy with my wisteria now :) Even more because it was a gift from my mother's garden. Dahlias are doing ok in the winter, but I must water them heavily in the summer and sometimes the rain can be a problem. Bulbs rot with too much moisture ... so i dig them when I remember :) Thank you, for your nice comments, dear friend ! Wishing you a good week and happy gardening !

      Ștergere
  4. Superb, o adevarata gradina botanica in gradina ta.
    Impresionanta glicina, o adevarata draperie naturala frumos parfumata, iar combinatia cu galbenul trandafirilor este minunata. Ti-ai inveselit ziua numai cand le privesti asemenea minunatii de flori.
    Si mie-mi plac daliile dar n-au vazut si n-am auzit inca de dalie copac. e drept ca acum vre-o 2 ani am avut in curte o dalie mov inalta de vre-o 2 metrii de nu stiam cum sa o temperez din crestere dar n-am scos tuberculii din pamant in toamna si a inghetat peste iarna asa ca am luat-o iar cu daliile la ghiveci, deci nu prea inalte.
    Sa ai o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea eu sa am o gradina botanica :) Cred ca glicina a inflorit in sfarsit, fiindca am taiat-o drastic in toamna trecuta. Se zice, ca nu infloreste frumos, daca nu-i tunsa cum trebuie.
      Intotdeauna m-au atras speciile botanice si cum am vazut dalia asta, am pus-o pe lista :) Sper sa se adapteze bine si sa infloreasca frumos. Chiar ieri am citit, ca se poate inmulti si prin butasi. Mereu e ceva nou de aflat :)
      O saptamana buna, Vasile !

      Ștergere
  5. O, da - ce frumos, combinatia asta de verde crud cu lila este spectaculoasa! Cred ca ar trebui s-o aplicam si in vestimentatie. :) Rabdarea care ti-a fost pusa la incercare uite ce roade a dat - superb!
    Multumim ca ai impartasit cu noi o asa spelndoare. O saptamana rodnica si tie, draga Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu ? Verdele si movul se potrivesc asa de bine :) Glicina asta e de o culoare foarte deschisa, petalele sunt translucide, in soare puternic apare aproape roz ... mereu ma uimesc nuantele in care se " imbraca " plantele la ore diferite ale zilei.
      Ma laud si eu, ca tot gradinarul :) Si iti multumesc pentru cuvintele frumoase, Mihaela ! E o placere sa impartasesc cu voi culorile si emotiile zilnice.

      Ștergere
  6. Azi am mai invatat ceva... glicina! Eu o stiam de wisteria sau "ploaia mov"! :))
    Oricum ar fii este superba, dar face o mizerie can se scutura.... :))
    Iti doresc o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, glicina se numeste stiintific Wisteria. Exista Wisteria chinensis si Wisteria sinensis si, ca sa fie treaba mai interesanta, fiecare se roteste in alt sens cand isi infasoara lastarii in jurul suportului pe care se catara :) Dar, trebuie sa recunosc, ca eu n-am urmarit-o pe a mea ca sa o identific, daca e chinezoiaca sau japoneza :) Sunt fericita, ca infloreste !
      Nu ma supar, ca terasa se va acoperi cu petale in curand. Mereu e ceva de adunat, acum petale de glicina, mai incolo de trandafiri, in vara si in toamna vine randul petalelor de Cestrum si in final, al frunzelor ruginii ...
      Numai bine, Minnie !

      Ștergere
  7. Un soi de glicina nou pentru mine.Maine imi vine trandafirul galben.Patru ore am stat sa-l pot comanda si il plantez.Un caou pentru Pasti,Eu am rabdare cu plantele,numai ca unele daca nu le tai serios,te umplu de vrabii,soaceci cum am patit recent de la o glicina.Nu plantez dalii,s-au altele.Iau rasad din piata,cum imi vine bine.Frumos la tine,te urmaresc pas cu pas. O saptamana rodnica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur pentru tine, Flori ! Sa fie intr-un ceas bun si sa-l vezi inflorit cat de curand, trandafirasul galben !
      Glicina trebuie tunsa mereu, ai dreptate , e destul de mult de lucru cu ea in vara. Sper sa nu apara soareci pe veranda, am avut destul de furca in iarna cu unul intrat in bucatarie ... De vrabii nu ma supar :)
      Anul trecut n-am avut dalii si le-am dus dorul, asa ca le-am invitat din nou in straturi :) Rasaduri din piata .. da, vine si randul lor. Am pe lista busuiocul si craitele in primul rand, dar parca vad, ca se vor adauga si altele.
      Multumesc de vizita, draga mea ! O zi frumoasa si spor la toate !

      Ștergere
  8. N-am auzit de o asemenea dalie dar omul cat traieste, invata!
    La noi la mall, au pus asta toamna o gramada de glicine, acoperind un perete intreg. Le-au plantat gata mari si ma asteptam sa nu iasa nimic din treaba asta. Ieri, trecand pe acolo, am avut surpriza sa vad mai multi ciorchini infloriti. Ma bucur tare, fiindca se vad si de la mine de pe balcon:)

    Succes la plantat pe mai departe, ca de roade ne vom bucura si noi ochii:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mereu e de descoperit ceva nou, nu ? :) Glicinele o sa se faca mai frumoase an de an si presupun ca o sa acopere buna parte din mall daca le vor lasa in legea lor. Tie cred ca iti amintesc de Orientul indepartat :)
      Merci de urare, Adriana ! Ar trebui sa-mi fac timp de presadit ardeii ...
      O zi perfecta, la sfarsit de Martie !

      Ștergere
  9. Dani, îţi multumesc! nu ştiam cum arată o glicină. Îţi doresc o săptămână cu multe bucurii şi împliniri inclusiv în cultura florilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine, ca ti-am facut cunostinta cu ea :) E o planta extraordinara, mai ales daca are loc sa se desfasoare. Plus, ca traieste foarte multi ani :) Toate cele bune !

      Ștergere
  10. E foarte frumoasa glicina ta! E sensibila la ger? Oare merge si in zona mea (Moldova)? Sincer nu cred ca am vazut vreuna pe aici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O poti cultiva chiar si in nordul Moldovei, cel putin asa scrie in cartela cu informatii despre glicina ( gasesti amanunte daca dai search ptr. Growing Zones for a Wisteria Vine ) . Rezista pana la minus 29 grade Celsius, temperatura minima pentru zona 5, care e zona cea mai friguroasa la noi. Dar presupun, ca trebuie protejata in primii ani, pana isi dezvolta radacinile, teoretic o planta tanara e mai sensibila la frig. Eu as incerca in locul tau, ai spatiul necesar si glicina ar face un umbrar fara pereche :)

      Ștergere
  11. Arata grozav Glicina ta! Multa bafta cu daliile, si mie imi plac foarte mult! Nu am mai auzit de o dalie de 5 metri dar ar fi interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Adriana ! Sper sa le mearga bine daliilor. O sa ma straduiesc sa le ingrijesc cum se cuvine. Sunt minunate si in plus, daruiesc culoare in gradina atunci cand trandafirii intra in repaus. Dalia imperiala trebuie chiar taiata, ca sa se ramifice bogat :) Anul asta o sa experimentez :)

      Ștergere
  12. Superbisima!
    A mea nu vrea sa infloreasca nicicum,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ma plangeam si eu in primii ani, Myky. Cat de mare e a ta ? Eu am plantat-o acum cinci ani, dar cred ca avea deja doua primaveri. E crescuta din seminte cazute in curtea mamei si imi faceam griji, ca n-o sa fie nimic de capul ei ...

      Ștergere
  13. Şi eu îmi pun răbdarea la încercare cu glicina. Anul trecut am găsit butaş, dar l-am plantat prea devreme şi l-a prins ultimul îngheţ.
    Anul ăsta am făcut rost de seminţe... care au răsărit dar s-au dovedit a fi de fasole ornamentală.
    Aventuri... :)

    De dalie de 5 metri chiar nu am auzit. Dar cred că o să-i priască clima caldă, cu soare.
    O să fie spectaculoasă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e mai sigur cu butasi decat prin seminte. Semintele nu-ti asigura 100% caracteristicile plantei mama, mergi la noroc. As zice sa plantezi butasii in glastre, ca sa-i poti feri de ger pana se prind si isi dezvolta radacina. O sa reusesti, sunt sigura :)
      Dalia gigantica va fi vedeta sfarsitului verii :) Parca vad, ca va trebui sa montam o pergola si pentru ea ...

      Ștergere
  14. Tare frumoasa e glicina! Dalii de 5 m inaltime? Nu am auzit de asa ceva... astept postarea cu ele sa vedem cum sunt:)

    RăspundețiȘtergere
  15. nu stiam ca asa arata glicina, e frumoasa dar cum altfel pot fi florile? :)
    despre dalii inalte de 5 metri nici gand sa fi auzit, de vazut oae vedem ceva aici la tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A mea e mititica :) Au japonezii niste parcuri cu glicine ...
      Cu dalia uriasa o sa vedem, e prima data si pentru mine ca am asa ceva in gradina :)

      Ștergere
  16. Such a beautiful image of the wisteria -- wonderful!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Sweetbay ! She brings me joy after many years :)

      Ștergere
  17. Ce fotografie spectaculoasa; m-ai lasat fara cuvinte! Ador aceasta planta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar de sub glicina, privind cerul ... Ai si tu una liliachie, daca imi amintesc bine :)

      Ștergere
  18. E frumoasa glicina ta Dani. Eu tocmai am primit-o pe a mea. Mi-a prins-o mama din glicina de acasa. Sper doar sa nu trebuiasca sa astept 5 ani sa infloreasca ca nu cred ca-mi ajuge rabdarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti urez noroc cu ea, Mira ! Inarmeaza-te cu rabdare, din cate stiu, nu infloreste usor. Ajuta daca tai constiincios lastarii laterali. Si ai grija unde o pui, poate sufoca usor alte plante.

      Ștergere