Wikiplayer

luni, 8 decembrie 2014

Sapaturi

Stiu ca mai peste tot ploua indarjit si soarele e scump la vedere. 
Si la noi e la fel, doar ca termometrul nu scade sub zece grade.
Ieri am profitat de o dimineata mai calma si am reusit sa ducem la bun sfarsit o misiune in gradina. Am transplantat una din cele doua hortensii, pe cea mai mica, ce se revarsa de-a dreptul pe alee.

Parca se zice ceva cand se face nod ata in urma cusaturii. Cred ca de bine. 
Ei, la hortensia asta s-a rupt de doua ori coada harletului in timp ce incercam sa ii eliberam radacinile. Cu chiu cu vai am reusit sa o asezam la casa noua. In locul ramas am tras toate frunzele murate de ploaie, am afanat pamantul deasupra si am infipt o duzina de Muscari armeniacum si cativa bulbi de anemone primiti la pachet de la Mos Nicolae din Romania. 




16 comentarii:

  1. Buna seara, frumos arata plantutele, nici nu spui ca-i Decembrie. O saptamana linistita plina de spor in tot ce ti-ai propus si " cumpara manere de calitate la unelte ca superi florile".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Vasile ! Merci de urare ! De unelte se ocupa mesterul casei, o sa-i transmit sfatul :)

      Ștergere
  2. Príroda sa aj u nás trošku zbláznila. V novembri som fotila kvitnúcu forzítiu, orgován a tiež aj fialky.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă s-a rupt coada hârleţului, da, e semn bun.
    Planta ta e minunată!

    Am pus şi eu pentru prima dată muscari. Îi aştept cu emoţie în primăvară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi s-a parut si mie, ca e semn bun :) Muscari sunt atat de delicati, o sa fie o frumusete cand vor inflori. Eu ma necajesc, ca nu rezista decat cativa ani, cred ca bulbii lor sunt gustosi si se indulcesc cu ei ceva vietuitoare :)

      Ștergere
    2. Nu am ţinut minte că am mai văzut hortensiile tale. :(
      Se pare că numai când ne loveşte pasiunea pentru ceva, remarcăm şi ţinem minte pe termen lung. :)

      Eu nu o să le pot planta, deocamdată. La clima noastră... cine ştie când se va dezgheţa pământul?
      (Am scris un e-mail la firma care a produs butaşii de hortensii, să întreb cum este mai bine să le păstrez până la plantare, dar, în bună tradiţie românească, nu mi-au răspuns. Mai sper... :) )

      Ștergere
    3. Daca au destul pamant si radacinile nu dau pe dinafara, le poti pastra chiar si o luna. Altfel le poti pune provizoriu intr-un vas cu pamant adus din padure. Din cate stiu, compostul obtinut din frunze e ideal pentru hortensii. Nu stiu daca vor inflori in primavara asta, dar sper sa devina doua tufe mari si frumoase :)

      Ștergere
  4. Foarte bine arata hortensiile tale, chiar zici ca e primavara! Am avut una care nu a apucat sa infloreasca, in primul an mi s-a parut ca e ok, insa in al doilea s-a uscat. Cred ca ar fi trebuit sa aiba mai multa umbra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le merge nesperat de bine. Au umbra aproape toata ziua si de cand a crescut gardul viu al vecinului am conditii ideale pentru ele. Tufa transplantata am tuns-o ca sa o mutam mai usor, pe cealalata am lasat-o cu florile uscate, de frica sa nu sufere daca scade temperatura. Dar e plina de frunze noi si cred ca o sa ma ocup in curand si de ea.
      Sa mai incerci, am avut si eu doua esecuri cu hortensiile. A treia si a patra s-au prins :)

      Ștergere
  5. Hei Dani,
    arata a primavara la tine...verdele ala crud ma face sa tanjesc dupa primavara. Nu ca nu as indragi iarna dar cu incalzirea asta globala nu cred ca o vom mai vedea zapada.
    PS: faina melodia- si superb filmul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E verde crud amestecat cu frunze maronii :) Da, incalzirea asta o percepem tot mai acut ... si e sigur ca o sa ne rezerve surprize in anii ce vin.
      Filmul mi-a placut si mie si de cate ori aud melodia ma gandesc la " casa din cer " ... si la rosiile cultivate in gradina cabanei ascunse :)

      Ștergere
  6. Bine ca la tine e cald! Aici a fost rece, din cauza vantului, doar azi am mai vazut niste raze de soare!

    Sa-i mearga bine hortensiei in casa noua! Muscari se inmulteste fantastic, am si eu o gramada dar anemonele nu mi-au rezistat mai mult de un sezon:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca azi a vazut soarele cam toata Europa :) Era si cazul :)
      Merci de urare ! Sper sa se inradacineze si sa creasca frumusel acolo unde am pus-o. Flori s-ar putea sa nu aibe multe anul asta, dar trebuie sa am rabdare :)
      Macar de s-ar inmulti bulbii de muscari ... am avut si in gradina din fata si incet, incet au disparut. Cred ca era prea uscat pentru ei. Acum i-am pus la umbra, poate rezista. Cu anemonele n-am nici eu experiente pozitive, doar cele salbatice mi-au facut placerea sa infloreasca pana acum. Daca am noroc, o sa fiu tare bucuroasa sa le pozez, sunt foarte fotogenice :)

      Ștergere