Wikiplayer

luni, 11 mai 2015

Grindina si vant


  Cred ca o buna bucata de timp n-o sa mai scriu pe blog, cel putin pana imi trece jalea dupa gradina. Elisa a patit-o ieri seara si ma gandeam ca poate ajunge si la noi vremea cea nebuna ...  A ajuns.  De ce-mi era frica, n-am scapat. 
  A dat grindina peste noi acum cateva ore si nu s-a jucat. Trandafirii sunt in picioare, chiar daca-s ferfenita si jumuliti. O sa-i tund si unii o sa infloreasca din nou. Dar rosiile au fost compromise grav. Nu stiu cate vor supravietui.
  Acum bate un vant furios si zboara glastrele de ici colo ...  Asta e  ! 



54 de comentarii:

  1. Îmi pare rău, Dani!
    Sper să găsești cât de curând motive de bucurie în grădină și eroii vegetali să nu întârzie să apară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca o sa vad frunze noi, o sa-mi treaca. E o experienta neplacuta, dar n-am ce face.

      Ștergere
    2. Dani, să știi că mie mi-a mâncat o ciupercă un răsad de roșii. A fost rapid - l-am plantat și în câteva zile nu mai era nimic.
      N-a fost jale mare că aici oricum nu prea se fac roșiile, dar l-am lăsat acolo iar acum au dat lăstari noi de pe tulpina rămasă.
      Tu nu mai ai de unde să cumperi răsaduri să pui unele noi?

      Ștergere
    3. N-o sa le scot pana nu vad ca se usuca.
      Soiuri traditionale cum am pus eu, din seminte, nu se gasesc de cumparat. Hibrizi as putea gasi, dar rosii hibride cumpar si la piata.

      Ștergere
  2. Of, imi pare rau sa aud vesti asa de rele...ma asteptam sa vad doar poze cu frumusetile din gradina :( Stiu ce frustrant e cand vezi ca toata gradina poate fi ravasita in cateva ore... noi am scapat deocamdata de asa ceva...a plouat dar marunt si "cuminte", fara vant, dar in perioada asta te poti astepta oricand la o furtuna cu grindina. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cateva minute, Marc ... in alti ani am scapat, acum ne-a venit si noua randul.

      Ștergere
  3. Dani si la voi sunt fenomene din astea extreme? Stai sa-ti spun, daca mie mi-a trecut, o sa-ti treaca si tie. Mi-a trecut ca asa vreau, ca nu a murit nimeni (al meu vroia sa iasa sa puna pe lamai o prelata si putea sa-l loveasca gloantele alea cat alunele), asa ca plantele se regenereaza ele, vor face rod mai tarziu dar vor face. La noi a prognozat pe vineri iarasi, asa ca, desi am vrut sa ma duc sa iau ardei gras sa-l schimb, nu ma duc inca.
    Rosiile tale cred ca aveau deja gogonele. Pacat! Dar, cu toate astea, stiu ca rosiile de solar nu au calitatea celor de gradina, ca daca nu-s vazute direct de soare,ma rog, era o informatie din asta ca atunci cand cumparam rosii sa intrebam daca-s de solar au ba.
    Imi pare rau pentru tristetea ta dar stiu ca trandafirii tai minunati, care vin in serii, ne vor imbunatati starea de spirit. Te pup, Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, Elisa, cat te-am pomenit !
      Gogonele inca nu aveau saracutele de rosii, dar erau pline, pline de floare. Si asa de frumoase, cum n-am mai avut, imi crestea inima in piept cand treceam pe langa ele ... Daca tu zici ca se regenereaza, imi dai o speranta. Multumesc pentru imbarbatare, mai ales ca si tu esti patita ! Sa speram in mai bine !
      Te imbratisez !

      Ștergere
    2. Draga mea, stii cum se spune, timpul vindeca, asa ca va vindeca si plantele afectate, vor renaste din "surcelele" in care le-a transformat grindina.
      La noi in gradina nu a mai fost asa o distrugere mare fiindca , de data asta, a durat mult si a fost si deasa; nicio planta nu a ramas neatinsa.Si faptul c-a fost imediat, adica la 10 zile de la plantare. Am inocuit o parte din ele si cand le-am smuls am vazut ce radacini isi trasera pe tulpinile ingropate in pamant, ce rosii faine as fi avut daca....
      Te imbratisez si-ti doresc o calatorie de vreo saptamana prin locurile voastre minunate si la intoarcere sigur vei vedea diferenta. Caci, asa, uitandu-ne zilnic la ele, nu percepem vreo imbunatatire. Toate bune, Dani !

      Ștergere
    3. Nici la mine n-a scapat nici una, toate sunt atinse si cel mai rau inimile si rosiile ananas, pe care le pretuiesc cel mai mult. Ieri cand le-am curatat, am gasit cateva plante cu boboci de floare si parca am mai prins curaj. Acum ca le-am aranjat cumva, ma simt cat de cat impacata. N-am scos nici una, le-am lasat cum sunt si ma gandesc sa le pun niste saruri de magneziu la radacina. Sper sa fie bine !
      Calatoria e programata peste doua saptamani :) Ma gandesc sa le fac si o poza, ca sa documentez schimbarea.
      Elisa, iti multumesc mult, draga mea ! Iti urez sa ai cele mai frumose rosii in vara asta, in ciuda grindinii !

      Ștergere
  4. Regret ca ai avut parte de grindina. Face si ea parte din natura chiar daca ne produce suparare.
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu vremea nu ne putem pune. Dar nu pot sa nu ma necajesc, Gabi !

      Ștergere
  5. Vaaai, ce rau imi pare. :( Poate-si vor reveni rosiile si te vor rasplati cu o recolta bogata. Doamne, nici nu stiu ce sa mai scriu. Imi pare atat de rau. :( Sunt cu gandul la tine si la gradina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o mare dezamagire. In timp gradina o sa-si revina si impreuna cu ea si eu. Multumesc pentru cuvintele bune, Mihaela !

      Ștergere
  6. Nu mai fi supărată, Dani, își vor reveni. Îmi pare foarte rău, grădina ta era un exemplu și un imbold pentru mine. Avem, însă de învățat și din asta: să nu ne dăm bătuți. Nici plantele tale nu se vor da, vei vedea.
    Numai bine, draga mea ! ☺ ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zina, draga mea, nu pot sa nu fiu suparata. Nu ma dau batuta, dar am muncit atat la ele ... Mi-e ciuda, de nu se mai poate ! Trandafirii ca trandafirii, dar rosiile ...

      Ștergere
    2. Știu, știu că ai muncit, și cât... Dar ce poți să faci în fața naturii ?... Dacă erau pagube produse de oameni, te puteai supăra pe ei, îi puteai urmări, pedepsi... Dar cu grindina ce să faci ?! Hai, sus inima, române !

      Ștergere
    3. N-am cui cere socoteala, asa-i, Zina ... Daca o sa fac curatenie si o sa inceapa sa se vindece ranile gradinii, o sa fiu si eu mai bine.

      Ștergere
  7. Imi pare tare rau! Inteleg ce simti!
    O sa treaca, va iesi soarele in curand!
    Te pup, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soarele a iesit la propriu. Celalalt soare e nitel mai intarziat ... Merci pentru cuvintele de incurajare, Vulpito ! Te imbratisez !

      Ștergere
  8. sincer, îmi pare rău de ceea ce ţi s-a întâmplat! cu natura - în continuă schimbare - nu te poţi pune!
    eu zic să ai curaj şi încredere în revenirea la normalitate în grădina ta - Doamne ajută!
    cu drag, îţi doresc multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viata merge inainte si timpul le vindeca pe toate. Multumesc, draga mea japoneza !

      Ștergere
  9. Subscriu la tot ceea ce s-a comentat si conchid cu ceea ce e constructiv:''Avem, însă de învățat și din asta''. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi pare nespus de rau pentru ce ti s-a intamplat.Stiu ce inseamna sa muncesti si sa vezi cum totul se naruie.Bine ca sunteti sanatosi,ca celelalte se vor reface.Cand am venit la Fagaras,la cateva sute de metri de casa fica-mii a dat o piatra de era stratul 2-3 cm .Eram convinsa ca totul era zob in gradina,dar la o mica distanta totul era uscat.Nici macar nu plouase.Natura se dezlantuie,nici nu ne putem opune.Sper sa iesi cu bine din acest necaz.Nu te pot ajuta decat cu vorba:sa fi sanatoasa si multa putere de munca! Floarea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa a fost la noi, grindina a albit pamantul. Copii s-au bucurat si au iesit sa se joace cu bulgari de gheata. Alte dati am scapat, acum ne-a lovit din plin. Sanatosi sa fim, Flori !
      Iti multumesc, ma ajuti chiar daca e numai cu vorba !

      Ștergere
  11. Off, nici nu știu ce aș putea să zic/scriu să te încurajez...Da, cu vremea nu te pui :(
    Eu te voi...pândi în continuare și aștept cu interes articole noi pe blog. Îmi pare tare-tare rău.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai am cateva fotografii dinainte de furtuna, dar acum mi-e greu si sa ma uit la ele ... E ca un mic doliu, Gy. Dar o sa-mi treaca. E prima data ca patesc asa ceva de cand am gradina, trebuia sa se intample si asta odata si odata. Iti multumesc !

      Ștergere
  12. Trece, Dani, gradina te va bucura oricum nespus, rosiile vor rodi mai tarziu, dar nu te vor dezamagi. Priveste in vara si... va fi mai usor un pic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In privinta rosiilor sunt sceptica, Simona. Au ramas doar tulpinile si multe din ele frante. Nici o frunza. Totul e tocat si amestecat cu pamantul. Daca se vor regenera din radacina, o sa gustam rosii in Septembrie si o sa fiu in al noualea cer. E si asta un experiement si ramane de vazut cum o sa se termine. Ma gandesc sa pun niste seminte direct in pamant, n-am ce sa pierd ...
      Multumesc ! E mai usor, cand impart grijile cu voi.

      Ștergere
    2. DA, sa pui niste seminte acum in pamant caci vor creste cu viteza mult mai mare. Eu am inmuiat niste seminte din soiul care mi-a placut mai mult si le seman azi. Nu vreau sa le pierd samanta, asa ca in august-septembrie vor fi si astea, daca scapam de intemperii.

      Ștergere
    3. Asa voi face, Elisa. Si cand o sa le vad, o sa ma gandesc la rosiile tale :) Iti multumesc !!!

      Ștergere
  13. Uf, cum sa nu iti para rau? Imi pare si mie tare rau, d-apoi tie? Trandafirii aia minunati trebuie sa isi revina. Si rosiile la fel, nici nu stiu ce sa-ti mai zic. Te imvratisez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trandafirii o sa-si revina si cativa, care infloresc mai tarziu o sa ma bucure cu flori. Dar am pierdut inca odata un sezon perfect la roze. De trei ani se intampla asta. Intr-un an a fost prea cald si s-au dus florile in zece zile, apoi anul trecut a plouat incontinuu si nu le-a mers bine ... Anul asta aveam mari sperante ca o sa decurga totul normal ... N-a fost sa fie.
      O iau de la capat. Mereu o luam de la capat ...
      Rosiile le trec la pierderi. Daca revin, o sa cred in miracole.
      Merci, Mihaela !

      Ștergere
  14. Nu ma gandeam ca si la voi poate veni grindina cu asa de mari stricaciuni...
    Pe noi ne-a ferit.
    Curaj, Dani! E abia inceputul verii. Toate isi vor reveni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fiti feriti de asa ceva, Iulia ! Gandeste-te cum ar fi, sa fie rosiile plantate de o luna in gradina si sa ramai cu niste bete ...

      Ștergere
  15. :( sa avem incredere in forta cu care natura se vindeca singura! :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Speranta ta le va ajuta. Sa nu te uiti la ele cu mila, cu disperare cu amaraciune. Priveste ce-a mai rămas cu incredere si cu dragoste, asta le va da putere.

    Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca nu ma uit, Ilinca. Mi-a ajuns ce-am vazut ieri. Peste cateva zile ... Asa cum ma simt acum, nu le pot ajuta.

      Ștergere
  17. Îmi pare rău de grădinuța ta! Eu aș zice să nu te grăbești cu tăiatul chiar dacă vrei să uiți repede prăpădul făcut de grindină. Peste o zi-două grădina o să-ți arate ce ai de făcut...Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum pana in weekend n-am timp sa fac nimic. Plus ca trebuie sa imi fac curaj ...
      Multumesc, Marta !

      Ștergere
  18. Vai, ce pacat, poate totusi isi revin si rosiile si trandafirii, o zi buna iti doresc Dani !

    RăspundețiȘtergere
  19. Fruntea sus si incapatanare maxima! Nu cumva sa te grabesti sa smulgi totul , mai ales rosiile!
    Acu cativa ani am avut parte de-o vara bezmetica care-mi mitralia straturile cu gheata de cateva ori pe luna. Dupa fiecare intamplare dintr-asta ziceam ca gata, nu mai are ce sa se aleaga de rosiile mele. Si ele se incapatanau si-si reluau treaba, parca numa-n ciuda vremilor.
    Acuma cred ca ale tale nici macar nu au apucat sa lege rod, deci sansa de a-si reveni este mult mai mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rod n-aveau inca, doar ciorchini de flori, ca anul asta le-am pus tarziu. Tare as vrea sa se adevereasca si sa renasca saracutele de ele. Eu sunt incapatanata de pomina, sa vedem daca si rosiile sunt :) M-ai facut sa zambesc, Laura !

      Ștergere
  20. Mare pacat dar stii cum se spune: speranta moare ultima! Curajul stiu ca nu-ti lipseste, asa ca vei trece peste asta, tu si gradina va veti ajuta reciproc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana ... cred ca in momentul de fata mai mult am eu nevioe de ajutor decat gradina.

      Ștergere
  21. Iti dau o veste buna, Dani! L-am intrebat pe sotul meu (care e agronom) si mi-a spus ca rosiile se vor regenera, chiar daca sunt doar bete, fara frunze. Recolta insa va fi mult mai tarzie. Ai facut bine ca nu le-ai smuls. Ingrijeste-le in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a fost mila de ele si acum ma bucur ca nu le-am scos :) Radacinile n-au patit nimic si daca nu o sa dea alta napasta peste ele, sper sa mancam salata din gradina macar in August ! Multumesc mult, ca te gandesti la mine ! Salutari sotului !

      Ștergere