Wikiplayer

joi, 24 septembrie 2015

Santier cu rodie


Dupa ultimele ploi furtunoase dar generoase, pamantul s-a inmuiat destul cat sa inceapa schimbarile de toamna. Cu toate astea, coada harletului a cedat in fata radacinilor caprifoiului si a fost inlocuita cu un arac de la rosii. Trandafirul roz e inca in asteptare. Nu stiu daca sa il las pe loc sau sa il mut mai langa perete. Am scos o multime de bulbi de frezii si narcise, unii din ei deja incoltiti. Dumnealor asteapta intr-o jardiniera sa le gasesc locul. 
Dupa ce o sa scoatem si lamaiul, pamantul va fi sapat si ingrasat si probabil ca o sa seman mazare timpurie in asteptarea primaverii, cand acolo vor fi plantate o parte din rosii. De dragul lor mut si trandafirii.

Weekend asa cum va doriti  !  


27 de comentarii:

  1. Da, deși e toamnă în grădină e încă de lucru. De fapt, acum se pregătesc deliciile anului viitor :)
    Un weekend frumos și spornic îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, acum se pun bazele gradinii de anul viitor :) Multumesc, Adriana !

      Ștergere
  2. Îmi place rodia; ce cuminte așteaptă să fie culeasă :) Weekend fain, cu spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre rodii știam doar din basme. Ele au apărut la noi în magazine acum cîțiva ani. Eu am cumpărat și am mîncat rodii într-o toamnă, cînd am petrecut vreo două săptămîni acasă singură. Vreau să zic în casa părintească. Să poți culege o rodie în grădina ta, mi se pare ceva ireal și în același timp minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu le-am gustat tarziu, dupa ce m-am mutat in Grecia. Sunt atat de frumoase, mai ales cand le deschizi si vezi o bogatie de boabe rubinii ...

      Ștergere
  4. Dani, cand se coc rodiile? In Toscana, avea unul in curte si atat m-am invartit pe langa el ca pana am plecat tot nu erau rosii. :) In schimb, am mancat 4 zile la rand somochine, direct de la sursa. Si pere, si struguri albi. :)
    Un weekend minunat, Dani! Sa ai spor cu gradina si sa iasa asa cum iti doresti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varful de sezon e in miezul toamnei, sfarsitul lui Octombrie, inceputul lui Noiembrie. Ale noastre o sa le culegem treptat in urmatoarele saptamani, pe masura ce se vor inrosi. La piata inca n-am vazut, nici la magazine.
      Smochinele sunt minunate mancate imediat ce sunt culese. Mai ales in compania perelor si strugurilor :)
      Merci de urare, Mihaela ! In weekend mergem la munte, la gradina o sa revin saptamana viitoare :)

      Ștergere
  5. Am adus pamant din albia unui rau, Luiza, si il imbogatim cu compost si ingrasamant natural an de an. Cu toate astea vara e atat de tare, ca nu se poate sapa ... In zona noastra pamantul e rosu si argilos.
    Am planuri multe, da :) Daca pun in practica macar jumatate din ele, ma declar multumita :)
    Numai bine, draga mea !

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, draga mea Dani! Da, ai dreptate, acum e de muncit in gradina mai ales ca a plouat si la noi. Oare cat dureaza de cand apare bobocul de rodie pana la fruct si in cat timp creste fructul pana la maturitate? Al meu isi pierde frunzele toamna si, culmea, acum a aparut un smoc de patru boboci intr-un loc. Oricum , fiind in ghiveci, il ducem in casa, dar ma intreb eu, fara frunze cum se descurca florile? Nah...n-am io norocul asta sa vad rodie la mine in casa si in pom :( Spor la treburi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ordine si curatenie :) Si ca intotdeauna, mai multe planuri decat o sa pot pune in practica.
      Rodiile infloresc mai tarziu decat ceilalti pomi fructiferi, in luna Mai. Iar fructele se culeg tarziu, in Octombrie, Noiembrie. Ma gandesc ca pomisorul tau daca da de caldura in casa, poate da frunze noi. Nu se stie. Sper sa ramana macar un fruct. Iti tin pumnii ! Spor si tie, Elisa !

      Ștergere
  7. Deci, am vazut si o rosie in copac! Este inca necoapta, inteleg si vei culege cand se inroseste. Imi pare fascinant sa ai rodie in gradina proprie. Si frunzele ei sunt simpatice, au o culoare foarte sanatoasa. Mie imi pare rau ca muti trandafirul, ai o mare dragoste pentru rosioare. Seara frumoasa, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In vreo zece zile o sa fie buna de cules. Frunzele sunt foarte frumoase, da, micute si lucioase :) Arata bine si in vaza in lipsa de flori.
      Trandafirul n-o sa pateasca nimic, Mihaela. O sa-l mut ca sa se poata sapa pamantul fiindca e plin de radacini de caprifoi. Va trebui sa dam pamantul prin sita daca vrem sa punem rosii la primavara. Am ajuns la solutia asta, fiindca in majoritatea gradinii de legume umbra e deja prea deasa ( gardul viu al vecinului a crescut prea mult ). Nu putem scurta gardul, asa ca mutam rosiile :)
      Weekend placut !

      Ștergere
  8. este bine că te ocupi de împrospătarea pământului dar îmi pare rău pentru trandafiri - în fotografiile anterioare erau minunaţi ! nu avem rodii, ştiu sunt interesante, am mâncat o dată ! avem 2 smochini plini de fructe dar se coc încet şi le dăm roată zilnic, luăm câte o bucată !
    cu drag, îţi doresc weekend plăcut şi spor la grădinărit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trandafirii o sa-si revina si anul viitor vor inflori chiar mai frumos :) Pofta buna la smochine ! Sper sa aveti parte de vreme buna si sa rodeasca in continuare.
      O saptamana frumoasa, draga mea japoneza !

      Ștergere
  9. Dani, de ce scoți lămâiul ?

    Ce știi despre cultivarea unui pom care se numește în Italia nespole, dar mai se numește și loquat,, în românește moșmon?
    Am primit doi sâmburi pe care i-am plantat separat. Unul a încolțit și am acum în ghiveci o plăntuță (sau două, nu-mi dau încă seama) cam de 7-8 cm înălțime. De când s-a făcut mai frig noaptea, l-am adus în casă, dar nu sunt prea sigură că am făcut bine și nici nu știu ce să fac mai departe. Acum e pe fereastră la bucătărie, dar vine curent pe el când deschid geamul. Și când nu deschizi geamul la bucătărie?!... Am căutat pe internet, dar nu prea m-am lămurit. Pomișorul ăsta crește și în Grecia?

    Săptămână ușoară și spor la grădinărit! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scot lamaiul fiindca nu rodeste, Zina, si in plus, am nevoie de stratul cu pricina pentru rosii, pe care nu le mai pot cultiva in alt loc din cauza lipsei de soare.
      Mosmonul creste la noi mai ales amestecat cu portocali si lamai in livezi. Infloreste din Octombrie pana in Decembrie si rodeste din Aprilie pana pe la sfarsitul lui Mai, in functie si de soi. Ca planta, rezista la temperaturi mai scazute, dar florile nu rezista sub -4 grade Celsius. Daca vei planta pomisorii in gradina o sa te bucure cu frunzisul lor decorativ, nu-i sigur ca o sa vezi fructe de la ei. Cei obtinuti din seminte rodesc dupa 6-7 ani. Cam atat despre mosmon, nu l-am cultivat si nu stiu prea multe despre el. Sper ca ti-am fost de folos :)

      Ștergere
    2. Mulțumesc frumos! Voi încerca.

      Weekend plăcut!

      Ștergere
    3. Cu placere, Zina ! Sfarsit de saptamana frumos si voua !

      Ștergere
  10. Spor la treaba!
    Avem si noi un rodiu mic, deocamdata intr un ghiveci mare, astept sa l plantez direct in pamantul din gradina de langa Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Myky ! Iti urez sa vezi rodii in pomisorul tau peste cativa ani !

      Ștergere
  11. wow, e impresionant 'rodiul' si sunt si mai impresionata de stradania voastra de adus pamant din albia raului...imi dau seama ca deseori nu stiu sa apreciez ce cadou am, atat de firesc, de la Dumnezeu... ma comport de parca mi se cuvine.

    Eu am o micro gradina pe balcon, in containere, si am refuzat sa cumpar pamant asa ca il produc din compost. Fiecare kg de pamant gras e o comoara si o reusita in armonia cu natura.... si produce! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodiul creste aici in toate gradinile. In schimb, meri se intalnesc mai rar. A trebuit sa aducem pamant mai afanat, solul nostru e argilos si greu.
      Si noi facem compost si adaugam in fiecare an in gradina. Iese un pamant negru si bun pe care l-as cumpara pe bani seriosi la pepiniera. Plus ca se micsoreaza apreciabil volumul gunoiului menajer.
      Sper ca ai poze pe blog cu gradinuta din containere, o sa vin sa trag cu ochiul :)

      Ștergere