Wikiplayer

luni, 19 octombrie 2015

Fructe


Nu sunt masline, desi seamana mult, mai ales cu cele salbatice. Le-am fotografiat ieri, in curtea Muzeului de Istorie Naturala Goulandri, la Atena.

Am mai povestit despre ele pe scurt undeva pe blog, dar n-am intrat in amanunte. Sunt fructe de dafin, la fel de pretioase ca si frunzele, dar nu in gastronomie. Din ele se obtine uleiul de dafin, un ulei verde si foarte parfumat, folosit mai ales pentru ingrijirea podoabei capilare. Intra in componenta vestitului sapun de Alep.

Uleiul intareste firul de par, il hidrateaza si ii inchide culoarea. 
In plus, produce hiperemia scalpului in urma masajului si are efecte benefice impotriva alopeciei. Face bine si la matreata. 
Intr-un cuvant, e leacul minune pentru sanatatea parului.

Eu il folosesc inainte de baie, la radacina firelor de par. 
Infasor apoi un prosop in jurul capului, In cateva minute pielea se incalzeste si simt ca ma furnica din loc in loc. Dupa o jumatate de ora ma spal pe cap cu samponul obisnuit. De prisos sa adaug, ca in baie mirose dumnezeieste iar parul si palmele mele raman parfumate ore in sir.

Se gaseste de cumparat in farmacii si in magazinele naturiste. De notat, cel mai bun ulei de dafin provine din Creta si de la manastirile Muntelui Athos.

19 comentarii:

  1. Am să-ncerc și eu. Mulțumesc. Chiar nu știam.O seară frumoasă și o noapte bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am aflat destul de recent. As vrea sa fi stiut despre uleiul de dafin cu multi ani inainte ...

      Ștergere
  2. Cauta-le in dafinii cei mai varstnici si in locurile cele mai insorite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aș fi jurat că-s măsline! :)
    Mirosul uleiului e ca al frunzelor de dafin pe care le punem la mâncare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, miros la fel, dar mult mai puternic. Frunzele proaspete, daca le frangi intre degete, si fructele strivite au un miros mult mai intens decat frunzele uscate. Asta e si motivul pentru care la bucatarie le preferam pe cele cu aroma mai discreta :)

      Ștergere
  4. Este un păcat că nu știam despre aceste măsline înainte pentru că am Fiind pe insula Creta, în căutarea unor astfel de copaci pentru a vedea roadele. Voi trimite cele mai bune urări și un sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa le gasesti intr-o calatorie viitoare, Giga :) Pozdrawiam cieplo i buziaki !

      Ștergere
  5. Interesant ! Nu am stiut. Multumesc pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. pai daca stiam, cand am fost la Atena... acum unde gasesc eu ulei de dafin :))? sa stii ca si noi am vazut fructele astea si ne minunam ce masline or fi :)), ca niste necunoscatori! e mereu o placere sa vin la tine pe blog, aflu cate ceva nou si folositor intotdeauna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur aveti magazine care vand uleiuri eterice. E foarte probabil sa comercializeze si asa ceva.
      Tocmai de aia am scris despre ele, nici eu nu stiam pana de curand ca dafinul e bun si la altceva decat la gatit :)

      Ștergere
  7. Nici eu nu stiam de ele. Daca imi amintesc bine ne-ai aratat si floricelele? Erau cele micute, albe, ale copacului secular pe langa care treci in oras, sau ma incurc eu? Chiar seamana cu maslinele si daca pot fi folosite pentru inchiderea parului sunt bune de retinut. Adica, daca coloreaza radacina alba a parului, chiar as incerca si eu. Si chiar si pentru alopecie, ca deeee, avansam in varsta, haha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am postat si poze cu florile de dafin in primavara :) Fructele astea sunt ale altui copac, din alt oras :) Cel din care am cules crengutele inflorite n-are fructe, cel putin nu se vede nimic pe crengile de jos.
      Daca incerci, sa-mi scrii ce rezultate are, Mihaela.

      Ștergere
  8. Ce interesant, nu stiam! O sa caut uleiul de dafin la Plafar si voi aplica si eu tratamentul. Acum foloseam un tratament compus din galbenus de ou amestecat cu ulei de ricin. Multumesc, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pe primul loc in topul tratamentelor naturiste pentru par. Si daca poti, lasa-l cat mai multe ore, chiar peste noapte.

      Ștergere
  9. chiar seamana cu maslinele salbatice, am vazut la Bodrum in Turcia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu anul asta am vazut pentru prima oara pe viu, dar adevarul e, ca pana acum nu le-am cautat :)

      Ștergere
  10. M-am intors de la Shanghai (sa vezi ce colectie de crizanteme, Dani!), asa ca incep sa rcuperez si la tine pe blog. Lucruri interesante aici! N-am mai vazut fructe de dafin. Probabil ca se gaseste uleiul la magazinele naturiste dar nu de aceeasi calitate, depinde de unde provine. De baza ramane tot viitoarea calatorie in Grecia :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit, Adriana ! Da se gaseste la magazinele cu produse naturiste si uneori in farmacii. Se poate comanda si on line. Si nici nu e scump :)

      Ștergere
    2. P.S.- De-abia astept sa vad crizantemele :)

      Ștergere