Wikiplayer

miercuri, 4 noiembrie 2015

Evolutie


Titlul ar putea fi la fel de bine si " Exercitiu de rabdare "

Peste vreo doua luni se implinesc doi ani de cand am pus in pamant semincioarele de Echium fastuosum , in amintirea unei calatorii in nordul Italiei. Dupa o indelunga asteptare, au rasarit doua plantute firave. 
Le-am transplantat in glastre, in rand cu rasadurile de rosii, in primavara lui 2014 si si-au petrecut vara la umbra. Una s-a uscat, fara vreun motiv anume. Cealalata a fost mutata in gardina de flori acum un an. A trecut iarna cu bine si a crescut aproape fara nici o ingrijire din partea mea. A fost udata rar, cam o data pe luna, chiar si in lunile fierbinti ale verii. Acum incepe sa formeze o tufa frumoasa, ce bate in argintiu cand o lumineaza soarele. Sper ca in primavara ce vine, o sa vad prima floare.


Ma bucur, ca am adagat in gradina o planta ce e vesnic verde si cere putina apa. Dar mai am mult de lucru, pana ce gradina o sa arate bine in orice anotimp. 

19 comentarii:

  1. Minunat. Si eu tot asta urmaresc, peren, culoare tot timpul anului, usor de intretinut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am schimbat mult prioritatile de cand am inceput sa gradinaresc. Intai imi doream doar trandafiri, acum realizez ca e imposibil sa arate bine gradina doar cu ei. Plus ca multe din plantele pe care le visam pur si simplu nu merg bine in zona noastra. Dar ma adaptez si eu, ca si gradina :)

      Ștergere
  2. Parca ai mai scris tu ca gradinaritul este un exercitiu de rabdare si exersezi serios :) Am fost in spate si am vazut "facliile albastre" impresionante, zic. Si am vazut si trandafirii din Gradina Hanbury, ce frumusete si ce vacanta. Cred ca nici nu ai postat o jumatate din cele 300 de fotografii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rabdare, perseverenta si optimism :)
      Gradina Hanbury, Riviera italiana, Genova, Portofino, Euroflora. Da, a fost o vacanta perfecta. M-as intoarce in 2017, cand va fi urmatoarea expozitie, dar mai sunt atatea de vazut in Italia, ca nu stiu ce mi-as dori mai mult. Cat despre poze, asa fac mereu, niciodata nu ajung sa le postez pe toate.

      Ștergere
  3. Înțeleg cît ești de mulțumită pentru că ai avut răbdare...Ce frumos! În plus, planuri de viitor... Îmi place tare mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o mare satisfactie, Marta. Planta asta n-am vazut-o deloc in Grecia si se pare ca o sa-i mearga bine. Poate din semintele ei o sa apara si alte plante in alte gradini si uite-asa o sa avem o picatura in plus de albastru :) Plus ca o indragesc mult albinele si asta inseamna ca rosiile mele se vor poleniza mai usor.

      Ștergere
  4. Este un inceput...macar la voi clima permite ca gradina sa arate bine in orice anotimp...la noi, iarna in afara de conifere, gradinile sunt cam goale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o transformare continua si gradina e golasa doar in sectorul legumelor, dar si acolo doar fiindca umbra nu-mi permite sa ma desfasor :)

      Ștergere
  5. planta arată superb şi fără flori - nu ştiu cum va fi înflorită !
    într-adevăr este minunat gândul de a avea o grădină frumoasă, bine organizată, ca să fie perpetuum frumoasă !
    mult succes !
    şi până acum ai avut o grădină minunată, ca un colţişor de rai !
    multă sănătatate întregii familii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inflorita e plina de " lumanari " albastrii, cu multe floricele mici ce se deschid pe rand. Dar intr-adevar si asa e tare frumoasa :) Merci, Mary ! Cele mai bune urari. draga mea !

      Ștergere
  6. Citind articolul, mi-am amintit de zicala: "cu vreme si cu răbdare, și frunza de dud se face mătase." :) Aștept primele fotografii cu floarea :) O seară faină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoasa zicala, de care nu stiam. Pe vremuri am avut si viermi de matase :)
      Iti dai seama, ca de-abia astept sa pozez floarea :) Seara linistita, Gy !

      Ștergere
  7. Rabdarea e intotdeauna rasplatita! Arata bine tufa, probabil cu flori va fi si mai frumoasa. Ce e minunat este ca ii trebuie atat de putina apa! Florilor mele de la munte nu le trebuie nici lor foarte multa fiindca noapte e mereu roua. In schimb aici, acasa, am pe balcon doar Sedum, care rezista bine vara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e remarcabil ca ii merge bine intr-un coltisor arid unde de multe ori, chiar si cand ud,apa nu ajunge din abundenta. Incet, incet sper sa am cat mai multe plante care nu-mi vor da bataie de cap. Sedum-ul e si el un favorit :)

      Ștergere
  8. Multumesc, Luiza ! Ai dreptate, se cheltuie ceva si cu gradina, mai ales in prima etapa. Apoi e mult mai usor. Planta asta am obtinut-o din seminte primite in dar, dar am adus si plante din Italia. Trandafiri, irisi si un bujor :)
    Din fericire acum se pot transporta plante si seminte fara probleme intre tarile uniunii europene. O sa fie usor sa iti iei muscatele cu tine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. imi plac tare mult plantele care sunt vesnic verzi, buna treaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus ca am impresia ca nu va trebui taiata des. Poate doar daca creste prea mare ...

      Ștergere
  10. Am căutat florile pe net, chiar sunt foarte frumoase.
    Planta ta pare suficient de robustă, ca să urmeze florile.
    Chiar că exercițiu de răbdare...
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cati ani ii trebuie sa infloreasca, dar merita sa o astept. Multumesc !

      Ștergere