Wikiplayer

marți, 5 ianuarie 2016

Vise si narcise


Primele narcise s-au trecut. 
Au preluat stafeta cele din tura a doua.



De la Anul Nou incoace a plouat mult si indesat. Au cazut cam toate frunzele uscate. Azi a iesit soarele, sa sublinieze contrastul corolelor albe pe fondul cafeniu, mustind de apa.

Fac planuri in gand, privind la gradina de iarna. Am semanat multe caldaruse, ar trebui sa rasara dupa ploaie ... Vreau salvii si carciumarese, garofite turcesti si creasta cocosului, o hortensie noua si cat mai multi capucini. In toamna o sa caut si cativa trandafiri noi, rosii-purpurii, cat mai parfumati. Am timp sa aleg pana atunci. 

Lista rosiilor e deja intocmita. Ramane sa urmaresc fazele lunii si sa caut o zi buna de semanat. N-o sa ma grabesc, am constatat ca nu castig prea mult daca pun semintele in pamant la sfarsitul lui Ianuarie. 
O sa astept luna noua din Februarie. 



31 de comentarii:

  1. Ha, ce surpriza, narcise! La noi e zăpadă de 10 cm. Bine, la țară deja înflorisera ghioceii, dar pana la narcise... mai e cale lungă.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, narcise :) In majoritatea Greciei a nins, la noi nici macar pe munte nu se vede zapada.
      10 cm nici nu-i mult inainte de Boboteaza pentru Romania :)
      Seara frumoasa, Ina !

      Ștergere
    2. Eu sunt mai la sud, am doar 10-15 cm de zăpadă dar am "mancat" un friiig... De mâine aud ca se încălzește. dar n-aș vrea nici sa se topească zăpadă. Sucită sunt ☺

      Ștergere
    3. Nu esti deloc sucita :) Zapada e buna si protejeaza solul si plantele de frig. Fara zapada e mult mai periculos.

      Ștergere
  2. Ce frumoase sunt, albe ca zapada :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult ca sigur, singurul alb pe care o sa-l vad in gradina la vremea asta :)

      Ștergere
  3. Albe ca zapada si un soi altfel, cu mai multe flori pe tija si din cate imi dau seama ceva mai micute decat stiu eu narcisele. Cele pe care ni le-ai aratat ultima data, adica cele ce s-au tercut deja, parca erau cu o singura floare, nu ca astea, gresesc? Sunt foarte - foarte frumoase, delicate si imaculate. Si da, la noi este foarte frig. De Craciun era primavara si acum este ger adevarat. Asa trebuie sa fie iarna, dar in afara de zilele in care ninge, mie nu prea mai imi place frigul. Ma imbrac ca un pom de iarna, pun straturi-straturi pe mine... si tot mi-e frig. Te pup, draga Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt putin diferite de primele, da, dar si celelalte infloresc cu mai multe flori pe tija, doar ca nu atat de bogat.
      Gerul de Boboteaza ? M-am dezobisnuit de frig. Daca stau sa ma gandesc bine, ultima zapada in Romania, in afara de Semenic, am vazut-o in Bucuresti, acum 20 de ani si ceva :)
      Te imbratisez si iti urez o zi frumoasa !

      Ștergere
  4. La noi in gradina au inflorit ghioceii, iar narcisele sunt imbobocite, ceea ce nu prea este normal pentru clima de aici. Dar cum iarna asta a fost mai degraba o toamna tarzie, sau o primavara timpurie, au cam luat-o inainte :)). Nu-i rau, doar sper sa nu vina vreun ger napraznic lunile acestea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fiecare an e simtitor mai cald ... Si la mine ar ingheta o gramada de plantute, daca ar da gerul acum, mai ales ca eu nu am protejat nimic. Dar ce-o fi, o fi ! Cele care vor rezista o sa-si revina si vor inflori mai tarziu. Mai ales trandafirii :)

      Ștergere
  5. Vaaai ce frumoase si gingase sunt! Iar raza aceea de soare care cade pe ele e superba! La tine au dat narcisele si la noi e zapada. :)
    Sambata trecuta ma uitam si eu prin gradina noastra. Parca zarisem pe geamul din bucatarie niste moate de ghiocei si narcise. :) Ma gandeam la ele saracele sa nu inghete pentru ca a fost ger. Na ca a venit zapada. :) Tot ma gandeam la ea, spre disperarea sotului meu care uraste sa dea la zapada prin curte. :)Acum au hainuta sa le tina de cald. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ploaie iese soarele :) Azi e o zi foarte frumoasa si daca nu ar fi sarbatoare, tare as iesi la treaba in gradina.
      E bine ca a nins, plantutele tale o sa stea sub paturica :)
      O zi buna si luminoasa, draga mea !

      Ștergere
  6. Ah, cu ochii la narcise, am uitat sa-ti urez spor cu rasadurile de rosii, iar visele sa ti se implineasca cat mai repede!
    Asteptam sa rasara caldarusele. Sunt curioasa ce culori vei avea anul acesta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :)
      Caldaruse inflorite n-o sa am multe, sunt plante ce infloresc dupa doi ani, dar merita asteptate. Sunt seminte din gradina mamei si le-am adunat la nimereala, nici eu nu stiu ce culori o sa aiba. Cateva mai speciale, primite de la Ioana, din Luxemburg, o sa le pun in paharele, ca sa le pot urmari de aproape. Astea ultimele nu le-am semanat inca, am intarziat. Dar o sa am grija de ele in rand cu rosiile :)

      Ștergere
  7. Tu te referi la cele salbatice :) Imi inchipui, ce e un rai in livada din jurul casei cand sunt inflorite ...
    La noi n-a fost iarna friguroasa nici anul trecut, ce sa mai zicem de anul asta. Acum, ca sufla vantul din Sud, la pranz ajunge termometrul la 20 de grade la soare.
    Rosiile le fac rasad. Intai le pun in cutii de iaurt de 1/2 de kg, mai multe la un loc, dupa o luna le transplantez in paharele de plastic si in final, la sfarsit de Aprilie le pun in gradina. E destul de mult de lucru cu ele, dar nu renunt, fiindca soiurile mele favorite nu le gasesc la piata.
    Ce soiuri ti-ai dori sa cultivi, Luiza ? Daca vrei, iti pot trimite din ce am eu surplus.
    O zi buna si voua !

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunate si cand te gandesti ca azi e Boboteaza. Mai visam mult pana vor aparea narcisele si in gradinile noastre. Noapte linistita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Narcisele de Boboteaza, da :) Azi a mai inflorit un soi, cu petale galbioare ... Noapte buna, Vasile !

      Ștergere
  9. Wow, narcise?! Hm, suntem rămași în urmă :) Noi, tot cu ghiocei și toporași...

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoase...am avut si eu din astea si multe alte soiuri, in gradina care nu mai e a mea acum. Ma gandesc insa ca la munte, in curtea mea vor fi narcise inflorite in...aprilie. Multe sunt in jurul celor doi mesteceni si arata tare frumos. Am transplantat acolo si o tufa mica de caldaruse indigo. Stii ca ele se inmultesc tare mult, se autoseamana. Ma gandesc si la trandafiri. Cei pe care i-am pus in 2014, toamna (cumparati din supermarket), au inflorit dar sunt si bolnavi aproape toti si, fiindca vreau sa schimb ceva si in gradina, va trebui sa-i mut. Asa ca ma gandesc sa cumpar altii, noi, de la producatorii din acelasi judet (Alba), sa fie mai obisnuiti cu clima din zona si sa-i plantez in primavara, adica prin aprilie. Astfel, vor avea timp sa se intareasca pana in iarna. Cercetez acum site-urile producatorilor, sa vad ce au si sa ma hotarasc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu timpul o sa aduni in gradinita de la munte florile tale favorite. Cu trandafirii ai dreptate, e bine sa alegi exemplare crescute in aceleasi conditii. Sper sa gasesti soiuri pe placul tau :) Cat despre narcise, cred ca sunt in elementul lor acolo, la poala padurii. Eu as incerca sa pun si phlox, imi place tare mult si de cate ori urcam pe Semenic il admir in gradinile de pe langa drum :) Ce zici ? Aeara bine printre trandafiri.

      Ștergere
    2. Sa te bucuri de ele si sa-ti infloreasca bogat !

      Ștergere
  11. Cand vad narcise mi-e dor,de primavara. Sunt superbe! eu nu am din soiul acesta. Acum totul doarme in gradina.A nins In camera a inflorit spadifilium. Daca nu ar fi nins aveam si ghiocei. Sunt cu gandul la primavara. Noapte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai e mult, cateva luni si o sa ai si tu narcise :) Bine ca a nins. sa fie gradina protejata de frig. Imi inchipui, ca stai inconjurata de flori ... Noapte buna, somn usor !

      Ștergere
  12. Vai, la noi e zapada care nici macar nu mai arata a zapada, e un fel de 'fleoshcaiala'. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea cea mai neplacuta e asta cu zapada care nu mai e zapada, doar ceva amorf si de o culoare nedefinita. Sper sa ninga deasupra si sa arate totul alb si curat :) Te imbratisez, Myky !

      Ștergere
  13. Mie imi plac mult cele negre si cele portocalii :) Daca va fi primul an ca o sa cultivi rosii, incearca ceva clasic si o sa le diversifici pe parcurs.

    RăspundețiȘtergere
  14. sper sa le vad si eu curand, nu prea ma impac cu gerul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saptamanile trec atat de repede, Coco. In curand e jumatatea lui Ianuarie. Si nu cred ca o sa fie iarna grea.

      Ștergere
  15. Si eu am inceput cu rosiute cherry :) Nu iei tratament pentru hipotiroidism ? Ar trebui sa te simti mai bine daca hormonii isi revin la valori normale.
    Eu mai primesc si rosii de la tara, dar chiar si taranii deja cultiva numai hibrizi. Asa ca imi pastrez semintele din ce am primit de-a lungul anilor si cumpar in fiecare an cate ceva nou, ca sa imi fac damblaua :)

    RăspundețiȘtergere