Wikiplayer

vineri, 4 martie 2016

Insamantari


Am pus rosiile, in sfarsit. Tarziu, stiu, dar din diverse motive ( se stie cum functioneaza legile lui Murphy ), am semanat rosiile in 3 Martie. Oricum nu le pun in gradina pana la sfarsitul lui Aprilie, asa ca ma incadrez cu repicatul, chiar daca la limita.

Anul asta o sa pun mai putine fire, ca sa le pot ingriji cumsecade. 
Cu toate astea, nu pot renunta sa incerc diversele soiuri adunate in cutia de seminte. Chiar daca vor fi doar 2-3 fire din fiecare, trebuie sa le vad crescand in gradinuta.

Lista de anul asta  :

Pisanello (plisata, precoce si productiva )
Costoluto Fiorentino ( asemanatoare cu Pisanello, dar cu fructe mai mari, foarte productiva, chiar si in conditii de seceta )
Inima de bou ( zemoasa, gustoasa si cu coaja foarte subtire, din pacate destul de sensibila, dar de neinlocuit )
Cherry galbene ( micute si dulci, rodesc pana tarziu in toamna si se pasteaza foarte bine pe vrej )
Ananas ( una din cele mai dulci rosii pe care le-am gustat pana acum, cu fructe mari si decorative, galbena cu dungi rosiatice )
Negre de Crimeea ( prima rosie neagra pe care am cultivat-o, revine periodic in gradina pe motive de gust si precociate )
Rosii mari ( no name, din seminte de la tata, de la Vasi si dintr-un pachet cu seminte amestecate de anul trecut )
White Queen ( prima rosie alba din istoria gradinii, cu referinte foarte bune in catalogul de seminte )
Orange Queen ( a doua regina, printre favoritele mele portocalii )
Persimmon ( o noutate portocalie )
Fahrenheit Blues ( o rosiuta micuta indigo, in premiera si ea )
Paul Robeson ( neagra, cu descrieri exceptionale pe blogurile iubitorilor de rosii )



32 de comentarii:

  1. Eeee, ce ne mai plac rosiile :)))) Avem cam aceleasi gusturi dupa cum vad. Soiul ananans si pe mine m-a dat pe spate. La mine insa a fost foarte haios, pentru ca semintele le-am primit de la o prietena din Franta, alaturi de mai multe soiuri, insa, primindu-le mai tarziu, am facut rasaduri si le-am pus evident mai tarziu in gradina. Nu stiam cum arata, pentru ca nu am mai avut in gradina si, in momentul in care printre firele de rosii roz de Berna si cherry...am gasit si aceste rosii ananas coapte, galben auriu cu irizatii rosii ....minune, crede-ma ca m-am uitat spre cer si ma intrebam ce mi-a dat mie Domnu' in gradina si nu mai ajungeam la Gioni sa ma laud. Intr-un final mi-am adus aminte de soiul primit si am revenit cu picioarele pe pamant :))) Din cele albe nu am avut, asa ca abia astept sa le vad la tine, si pe cele indigo :) Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara rosii in gradina nu-mi pot inchipui vara. Stii tu bine cum e :))
      Rosiile Ananas le am si eu din Franta, de la Kokopelli :) Acum doi ani am avut si Hawaian Pineapple, care seamana mult cu Ananas, doar ca dungile sunt mai mult roz decat rosii si mi s-a parut ca fructele sunt ceva mai mari.
      Sper sa fie gustoase cele albe. Daca imi plac si adun seminte, iti trimit sigur :) Cele indigo sunt de data mai recenta, au fost introduse pe piata in 2011 dar m-au intrigat enorm prin felul in care arata si nu m-am abtinut sa cumpar seminte.
      Spor si tie, Vasi ! Sunt sigura ca ai o multime de treaba in perioada asta. Te imbratisez !

      Ștergere
  2. Bravissimo! Ești foarte harnică și metodică. Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Metodica, da. Harnicia ma apuca din cand in cand :) Merci, Marta !

      Ștergere
  3. Dani, sa se prinda bine, sa fie sanatoase si sa dea recolte asa cum iti doresti! Abia astept sa le vad aranjate si bibilite in straturi, apoi pozate pe masa intr-o décor superb.
    Si pentru ca am ratat momentul (stii tu de ce), iti urez si eu o primavera frumoasa cu momente minunate!
    Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intai sa rasara :) Si sa speram ca o sa am la ce face poze in vara :) Merci de urare, Mihaela !!!
      O primavara frumoasa sa fie !!! Te imbratisez si eu cu mult drag !!!

      Ștergere
  4. doar la tine am aflat atâtea informaţii despre soiuri atât de diferite de roşii. să fie într-un ceas bun - tot ce ai pus în grădină!
    la noi este încă frig, mami se pregăteşte şi ea ca să pună, săptămâna viitoare, răsadurile dorite...
    cu drag, îţi doresc weekend cât mai plăcut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga mea japoneza ! Noroc cu internet-ul, ca asa am descoperit si eu ce minuni de rosii exista pe lumea asta :)
      Spor la insamantat si sa rasara plantute viguroase, ca sa va bucurati de roade din belsug la vara !
      Weekend frumos si nu foarte friguros !

      Ștergere
    2. Vezi daca nu am gradina de legume, nici nu stiam ca exista aceste(atatea) soiuri!

      Ștergere
    3. Gradina mea de legume e foarte limitata, dar la rosii nu pot renunta :) Si cand te gandesti, ca nici nu planuiam initial sa cultiv altceva in afara de flori ...

      Ștergere
  5. E-hei, ce de soiuri! Roșiile mă duc inevitabil cu gândul la bunici și la pita cu untură :) Nu exista vară fără untură, slană și-obligatoriu-roșii imense din grădină.
    Să ai parte de vreme bună și să te bucuri de roade!
    Week-end fain, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In amintirea gustului rosiilor de altadata, m-am apucat si eu sa cultiv soiuri traditionale. Dar am trecut de la untura la ulei de masline :)
      Multumesc de ganduri bune ! Duminica frumoasa, Gy !

      Ștergere
  6. Am numarat ca sunt aici la tine 12 soiuri de rosii.Daca pui numai 2 cuiburi sunt 24,dar cred ca pui mai multe.Eu am atatea conserve de anul trecut ca imi ajunge inca vreo 4 ani.Important sa fie un an bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa plantez cam 40 de cuiburi, cu doua plante in fiecare cuib. Sunt mai mult pentru salata si pentru gatit, dar daca am surplus fac si bulion de rosii, plus ketchup, pe care il folosim si pentru pizza.
      Anul trecut am avut ghinion cu grindina, sa speram ca anul asta nu se va repeta povestea. Ma socotesc sa le protejez cu o plasa, cel putin in faza initiala. Patitul sufla si in iaurt :)

      Ștergere
  7. Cand credeam ca am destule soiuri sa pregatesc salate deosebite, iata ca citesc la tine despre alte minunatii de rosii pe care ar trebui neaparat sa le cultiv! Partea rea este ca nu ma pot abtine sa le cresc pe cele pe care le am deja, chiar daca unele sunt sensibile si imi fac probleme.
    Unde o sa ajungem, Dani, cu atatea soiuri care ne fac cu ochiul?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu pastrez cateva soiuri din cele vechi, dar incerc si altele noi. Nu ma pot abtine :) Le rotez an de an. Niciodata nu le voi putea cultiva pe toate concomitent ... Pe cea alba am ales-o de curiozitate :) Negrele si portocaliile sunt favoritele mele.

      Ștergere
  8. De rosii albe nu am mai auzit...a trebuit sa caut pe net ca sa imi fac o imagine. :) Spor la treaba sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa rasara si sa faca fructe. Sunt tare curioasa ce gust o sa aiba :)
      Toate cele bune, Marc !

      Ștergere
  9. Si la noi tot rosiile conduc gradina, de fapt cred ca acestea l-au convins pe sotul meu de necesitatea unei gradini cu legume. Roade bogate iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamne! Grădina ta e raiul roșiilor! Îmi închipui cu câtă mulțumire le culegi! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepand cu semanatul si terminand cu culesul, de-acum incolo tot in jurul lor o sa ma invart :)

      Ștergere
  11. ai zguduit, iar, echilibrul gracil al perioadei, in care-mi tot repet ca nu e bine sa ma slobod la insamantari de rosii , ca e prea devreme, ca la noi e mai frig...pfoai, ma furnica buricele degetelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu care ma consideram intarziata :) Cand le plantezi in gradina ? Cu doua luni inainte poti incepe sa te joci cu semintele.

      Ștergere
  12. cateva rosii? wow, tu ai pus cateva soiuri vad!!

    Eu am semanat doar...semintele recoltate de mine. An dupa an e un soi care ... s-a descurcat singura, din lada de compost: rosioare mici, aromate, ce au crescut in sinea lor din ce aruncam in lada de compost. Ce mai, selectie naturala.
    Asta toamna am salvat semintele din 2 rosioare din alea, si le-am insamantat. Am vreo 10 fire iesite. Nu stiu cand sa fac repicarea, deja au cativa cm :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boala grea :) Si ma mandresc ca o parte din seminte sunt recoltate de mine :) Greu a fost sa fac selectia, ca mai am si alte soiuri si nu incap mai multe in gradina. Si-asa am pus mai multe decat am nevoie si o sa impart plantute doritorilor.
      La tine chiar e selectie naturala :) Repicarea o faci cand au deja prima pereche de frunze adevarate. Mult succes !

      Ștergere
  13. Oho, ce de soiuri, Dani! Inutil sa iti spun ca de 90% din ele nici nu am auzit. Dar avand in vedere placerea cu care citesc despre gradinarit, cine stie...
    Rosii negre, indigor, galbene si bineinteles, rosii...o sa ai un curcubeu de recolta. Ai facut o adevarata pasiune pentru rosioare, am vazut eu de anul trecut. Parca ieri scriai despre ele, anul acesta sa le fie biene de la inceput pana la sfarsit, asa le dorim!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca o sa ai vreodata gradina, Mihaela, iti garantez ca o sa te molipsesti de boala rosiilor :) Sa speram, ca n-o sa avem parte de fenomene extreme. Asta e unul din motivele pentru care nu m-am grabit cu semanatul. Mai bine mai tarziu, decat prea devreme !

      Ștergere
  14. Hi Dani, wow, that is quite a long list of tomatoes! I can't help but thinking pizza, salads, all kinds of Mediterranean dishes. Yum! Hope you get a good tomato harvest this year.
    Warm regards,
    Christina

    RăspundețiȘtergere
  15. o sa fie o productie record...sa vezi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa vedem. Nu-mi fac socoteli mari. Sa am de salata imi e de-ajuns.

      Ștergere