Wikiplayer

vineri, 15 aprilie 2016

Soare si umbra


Mai dam o tura prin gradina  ?  

De obicei privesc plantele de aproape, dar schimbarile le vad mai mult in pozele de ansamblu. Si asta ma ajuta sa inteleg ce vreau sa schimb.

Pe latura estica se rasfata in soare in fiecare dimineata cateva tufe de trandafiri si o multime de plante aromatice. Maghiranul e gigantic ( in poza a doua, la baza celui de-al doilea trandafir ) si de-abia astept sa infloreasca, ca sa il pot aranja cat de cat cu foarfeca. Salvia cea rosie la fel. Frunzele de narcise si irisi arata inca bine. Clematita alba a inflorit in secret, de-abia de am apucat sa o vad si deja se scutura. In fiecare an imi propun sa o hranesc cu ingrasamat lichid, ca sa infloreasca mai frumos, si inca n-am reusit. In spate, unde nu creste nimic, e stratul in care o sa se cuibareasca rosiile. 


In dosul casei, acolo unde e umbra si racoare, stau sub cais salatele crete, usturoiul, ce a mai ramas din ceapa verde, rucola ce migreaza te miri unde si cateva randuri de mazare pipernicita.  Asta e  !  Anul asta mancam mazare de la piata. Ma gandesc, sa o inlocuiesc cu cateva cuiburi de cartofi ... 
Daca nu merge, prevad o gradina cu hortensii.


Clipe placute in gradina  !


26 de comentarii:

  1. E atat de frumos la tine in gradina, Dani !
    Imi place cum ai separate straturile de verdeturi, iar salatele mi se par niste dodoloate. :) Nu te necaji cu mazarea, o sa fie din ce in ce mai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Straturile sunt separate ca sa nu spele ploaia pamantul, fiindca terenul e in panta in partea din spate a casei.
      Salatele sunt chiar prea rotunjoare si se impune sa le consumam, pana nu dau in floare. Numai bine de Paste o sa fac doua castroane uriase cu salata, unul cu ceapa verde si unul mai gourmet cu mar si portocale. Si le dau si cumnatelor :)
      Nu ma necajesc cu mazarea, ceva n-a fost bine de la inceput, am semanat de doua ori si n-a rasarit grozav. O sa fie mai bine anul viitor :) Anul asta o sa avem cartofi frumosi, sunt deja gata sa infloreasca, dar lor nu le-am facut poza :)

      Ștergere
  2. Frumos, foarte frumos.
    De anul ăsta, diversific și eu plantele aromate. Am pus, pentru prima dată, măghiran.

    Cum faci salata verde cu portocale, ce mai pui și cum o asezonezi? Îmi sună foarte bine combinația.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti creasca mare maghiranul ! Eu nu stiu ce sa mai fac cu el. Il pun si in vaza pe post de verdeata :)
      Salata o fac dupa inspiratia de moment, dar de cele mai multe ori pun un mar taiat feliute subtirele ( stropite cu lamaie sa nu se oxideze ), portocala bucati ( tai portocala pe mijloc si scot cu varful cutitului miezul taind de jur imprejurul fiecarui triunghi - si sucul il scurg in salatiera ), cojite de parmezan sau bucatele de branza de capra prajita in tigaie scurt, cat sa se inmoaie, uneori stafide blonde, alteori cativa mieji de nuca. Plus o lingurita de miere, ulei de masline si sare de mare. Merge si roca, spanacul baby sau alte frunze comestibile. De notat ca salata verde o tai maruntel fasiute, e mai gustoasa fiindca absoarbe mai mult ulei.
      In loc de mar, merge si o para :)

      Ștergere
    2. Sună foarte bine, mulțumesc pentru rețetă.

      Iar apropo de măghiran, că nu știi ce să mai faci cu el, așa pățesc eu cu salvia. M-am chinuit s-o prind și mi-am dorit mult de tot, am reușit s-o prind din semințe. La început o priveam cu mare îngrijorare, să nu se piardă. Acum, nu știu ce să mai fac cu ea. :)
      La un moment dat, eram îngrijorată că nu înflorește. Acum e plină de bobocei, deci s-a rezolvat și asta. :)
      Sper să pățesc la fel și cu măghiranul. Văd eu pe urmă ce fac cu el... :)

      Ștergere
    3. Cu placere !

      Daca ii merge bine salviei, o sa se descurce si maghiranul, se aseamana. Salviile mele deja au inflorit :)

      Ștergere
  3. Ma uit la tine in gradina si maine o sa am un mare elan,ca-ti dai seama cata traba am si as vrea sa-ti calc pe urme.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la treaba, draga Flori ! Si vreme frumoasa, sa poti petrece toata ziua printre flori ! :)

      Ștergere
  4. O gradina ordonata si bine intretinuta, imi place la tine, sigur n-ai fost militar (cel putin intr-o viata anterioara) ca prea sunt toate ordonate. Sa ai un weekend cu spor si bucurii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ordinea in sange, Vasile :) Uneori chiar mai mult decat trebuie. Noroc ca plantele nu se revolta :) Seara placuta si un frumos sfarsit de saptamana !

      Ștergere
  5. E totusi o frumoasa ordine dezordonata, care ne place.Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La legume e mai strict, la flori e altfel :) Merci, Anca ! Weekend perfect !

      Ștergere
  6. Clematita albă e undercover :) Mă tooot minunez uitându-mă la poze și-mi dau seama că ești cu un anotimp înaintea mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e camuflata :) Anul asta am zis sa n-o tai prea mult si umarea e ca a facut flori doar la varf. Dar nu-i bai, invatam din greselile noastre.
      Sunt mult mai la Sud, Gy :)

      Ștergere
  7. Să ai spor la treabă în grădina ta frumoasă, Dani! Eu m-am răsfăţat azi la soarele de munte (18 grade, in sfarşit) şi mi-am tot admirat narcisele galbene (trei soiuri). Am plantat azi margarete, Echinaceea, Phlox şi Geranium, iar luni va fi rândul Astilbelor şi Hostelor. Am cumpărat la piaţă şi câţiva pomi fructiferi. Datorită climatului rece, sunt cam sceptică în privinţa fructelor dar macar le îi voi admira câns înfloresc :-) :-) :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu la fel, in gradina de la munte ! Sunt sigura ca o sa devina un rai de flori. Toate plantele ce le-ai ales imi plac :) Poate ar trebui sa ma gandesc si eu la Hosta pentru gradina din spate ...
      Cat despre pomi, trebuie plantati, ca sa ai sansa sa vezi fructe :)

      Ștergere
  8. Foarte frumoasa si ordonata gradina ta, Dani! Chiar daca unor plante nu le merge atat de bine, compenseaza prin frumusete si bogatie celelalte. Exact cum spui, experimentam si invatam pentru anul viitor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe de schimbat si de imbunatatit, dar asta e farmecul uni gradini, nu ?

      Ștergere
  9. So beautiful to see what your garden is looking like at the moment.
    Have a wonderful sunday Dani.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu cand dau de bloguri despre bucatarie si/sau gradina mi se deschid larg ochii :) Ai o gradina foarte frumoasa, Dani! Ce s-a intamplat cu mazarea? Lasa, anul acesta iei din piata. Tare mi-ar placea sa vad cum cresc legumele, salata arata minunat!!
    O Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca iti place, Evelyn :)
      Nu stiu ce s-a intamplat cu mazarea. Nu e prima data ca o cultiv, dar anul asta am dat in bara. E foarte buna si din piata :) Cu salata am avut rezultate atat de bune, ca avem prea multa.
      Seara placuta si o saptamana reusita !

      Ștergere
  11. Deci toate complimentele mele pentru gradina! si frumoasa si diversa si sofisticata si eleganta! Ce mai, felicitari pt munca! Inteleg de ce atatia din jur isi cumpara locuinte sa se mute in Grecia: Dumnezeu e generos prin natura oferita! restul e facut de om prin munca. bravo mainilor harnice din casa, vorba de acasa e ca omul sfinteste locul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru apreciere !!!
      Dar trebuie sa recunosc, ca fara ajutorul sotului, care pune umarul la lucrarile mai serioase, gradina n-ar arata mici pe departe asa. Si oricat ar fi natura de darnica, e nevoie sa ne murdarim mainile cu pamant :)
      Iti urez din suflet, sa realizezi un coltisor verde asa cum ti-l doresti langa casuta voastra !

      Ștergere