Wikiplayer

miercuri, 5 octombrie 2016

Rodii si planuri de Octombrie


Rosii, dulci si acrisoare. 
Anul asta rodiile sunt enorme si atat de frumoase ... 


Inca e cald, aproape vara ( 28 de grade Celsius ieri la pranz, la umbra ). Gradina trebuie udata din cand in cand, mai ales stratul in care am plantat salata. Pana de Craciun o sa fie numai buna de servit langa friptura. Cred ca mai pun un rand peste vreo saptamana, dupa ce termin cu ceapa, andivele si spanacul. Bulbii de narcise si doua pungute cu crocusi au prioritate.

18 comentarii:

  1. Ce frumoasa e rodia! Mi s-a si facut pofta :)
    Iti tine salata pana la Craciun? Nici andive nu am mancat demult. De obicei cumpar cand am invitati si prepar aperitive delicioase si bine-aratatoare, umplu andivele cu verdeturi taiate cubulete marunte si pe deasupra pun o "vinaigrette", de obicei de mustar cu miere. Arata colorat si e bun.
    Aici a venit frigul, incet incet ne imbracam tot mai gros. Eu deja visez la Craciun :D
    O zi minunata, draga Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul asta rodiile sunt mai colorate decat in alti ani si au boabele mai mari. A fost o vara pe placul lor.
      Salata acum am plantat-o, are trei frunze. Pana de Craciun o sa fie mare si infoiata. Sigur ca tine, la noi salata se cultiva mai mult iarna, vara nu rezista in conditii de canicula, e prea frageda.
      Andivele mele sunt din alta categorie, dar n-am stiut sa le gasesc denumirea in romaneste. Sunt ca niste frunze de papadie uriasa cu nervurile rosii. Au un gust amarui si de aceea se consuma fierte, cu ulei si suc de lamaie. Iarna e anotimpul salatilor cu frunze verzi in Grecia :)
      Eu inca nu visez la Craciun, mai degraba la o baie in mare la mijloc de Octombrie ...
      Zile frumoase, Evelyn !

      Ștergere
  2. Imi pare atat de exotic sa iei rodii din propria curte, abia anul trecut am invatat si eu cum sa le desfac ca sa nu mai stropesc toata bucataria si hainele de pe mine :) Cald si frumos la voi, aici au fost 7 grade dimineata. As veni si eu la salata de Craciun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o arta sa cureti rodiile fara accidente :) Cat avem, rup cate una pe zi din pom, cand se termina o sa ma aprovizionez din piata. Dar ce e din gradina, e intotdeauna mai bun :)
      Azi au fost 19 grade de dimineata cand am plecat la servici. Sandale, maneca scurta si cafea cu gheata :)
      Daca ai reusi sa vii in Grecia, esti invitata mea la salata :) Laptuci cu roca, frunze de spanac si miez de portocala. Poate si cu sirop de rodii in vinaigrette :)

      Ștergere
  3. Buna dimineata. Frumoasa si diversificata recolta ai, iar rodiile o minunatie, avantajul zonei climatice.Se zice ca rodia contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde sau vinul rosu.
    Sa le savurati cu placere si sa aveti o toamna linistita plina de roade bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Vasile ! E singurul pomisor fructifer care a rodit considerabil. Sper sa avem o recolta mai variata anul viitor.
      Rodia e un super aliment, ai dreptate. Si cum copii nu consuma nici vin rosu, nici ceai verde, sunt fericita ca le plac boabele de rodie :)
      Multumim de urari !

      Ștergere
  4. Ahoj Dani! Včera som si kúpila dve granátové jablká, ale ešte som ich neotvorila. Nemajú takú peknú farbu, ako tie tvoje. Ty ich máš nádherné. Mám rada toto ovocie. V poslednom čase som aj ja prispela na blog článkami o rôznom ovocí, aj keď, bohužiaľ, nebolo vypestované mnou :-)
    Pozdravujem a to teplo ti závidím. U nás je momentálne asi 10 stupňov a dnes už dvakrát spadol drobný ľadovec. Fúka studený vietor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahoj Danka !
      Jablká nemáme vôbec tento rok, ale máme granatove jablká :) Trochu teplotu bi som ti rada poslala aj košík ovocia. Pozdravujem a prajem krásny jeseň !

      Ștergere
  5. Frumoasa rodia. Esti o norocoasa ca poti culege rodii :)

    RăspundețiȘtergere
  6. minunata rodia! nu stiu eu sa o apreciez la adevarata valoare ca nu am rabdare sa o curat. O sa mai cumparam!
    Ma bucura pozele tale!

    La mine gradina incet se strange si pregateste de iarna. Azi 6 gr, am mai cules un castravete, kale, macris, patrunjel, mai am rosii pe balcon, dar stiu ca e ultima strigare si mai ca m-as muta iarna in gretziile tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ceva mai greu de curatat, dar poti sa faci si suc din rodii, storcandu-le exact ca si portocale. Doar sa faci operatia in chiuveta, ca sa nu te stropesti :)
      Mi-au trebuit multi ani ca sa ma obisnuiesc cu ideea ca aici se gradinareste tot anul :) Recoltele sunt impartite intre anotimpuri. Rosii vara, salata si varza iarna. Muraturi aproape deloc :) Poate te muti la pensie, ce zici ?

      Ștergere
  7. Asta da placere de gradinar!Sa te bucuri de ele!

    P.S.Mie mi-au disparut de pe blog acum cateva zile toate linkurile catre alte bloguri si acum trebuie sa le refac. Ti s-a intamplat cumva si tie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Anca !

      Nu, nu mi s-a intamplat sa am probleme cu blogroll-ul, dar am citit si la altii ca au patit la fel. Se pare ca Blogger-ul face ceva schimbari in sistem.

      Ștergere
  8. Au aparut si la noi, in...magazine! M-am grabit sa cumpar una dar a fost tare acra! Probabil inca insuficient de coapta, desi era tare frumoasa, rosie.

    Joi plantez si eu narcise si lalele, la munte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei cand invelisul e rosu, boabele sunt coapte. Dar nu sunt toate rodiile la fel. Sper sa nimeresti mai bine data viitoare :)

      Iti urez vreme buna pentru plantat !

      Ștergere