Wikiplayer

joi, 16 martie 2017

Stafeta


Sau cum se schimba plantele in gradina.
Dupa o iarna friguroasa si in Grecia, care bineinteles ca nu se compara cu iarna de anul asta din Romania, am pierdut tufa de Echium fastuosum
Mi-a parut tare rau, a fost o aventura sa o vad crescand dintr-o  semincioara mai mica decat cea de mac. A ajuns sa infloreasca o singura data si apoi s-a uscat fara drept de apel. Am asteptat sa vad daca da lastari noi din radacina si apoi, cand mi-am pierdut orice speranta, am inlocuit-o cu un leandru galben. Presupun ca o sa reziste fara probleme. 

Weekend placut  !

29 de comentarii:

  1. E frumos si leandrul,sa ai noroc cu el !
    O seara buna,Dani !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mare pacat! Semana cu lupine, asa e? Eu pe wiki am gasit-o ca Echium candicans! Poate o mai gasesti ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as zice ca seamana cu lupinii :) Pe plicul de seminte scria E. fastuosum, dar se pare ca e sinonim cu E. candicans. Popular englezii o numesc Pride of Madera.
      In Grecia n-am vazut planta asta. Mi-am dorit-o dupa o vizita in Liguria, acum cativa ani. Oricum, acum nu mai am loc, pana se mai intampla vreo schimbare in gradina :)

      Ștergere
    2. M-ai facut asa curioasa ca am cautat aici la gradinarii mei daca o au. Desigur ca am gasit-o dar este destul de scumpa. Costa intre 25-35 de euro si depinde de sort si marime. Din cate am inteles eu chiar si in verile racoroase (tipice la noi) trebuie sa o bagi ori in sera ori in casa. Este extreme de sensibila la frig. Florile au culoarea violeta si planta ajunge pana la 180cm înaltime! Atunci ma intreb cum sa o bagi in casa? Hahahahaha....

      Ștergere
    3. In Italia crestea libera in gradinile de pe malul Mediteranei. Am socotit si eu ca o s-o pot cultiva in gradina, dar socoteala nu s-a potrivit. A fost mai frig decat de obicei ... In casa nu as aduce asa un monstru :)

      Ștergere
  3. îmi pare rău pentru victima iernii grele !
    îi doresc viaţă lungă noului leandru - o să fie foarte frumos (ştiu - am o fotografie cu tăticuţu meu aflat sub un leandru minunat, undeva printr-o ţară arabă!
    cu drag, îţi doresc weekend cât mai plăcut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Mary ! Imi inchipui ca o sa invadeze la un moment dat marginea terasei :) Si va trebui sa il disciplinez :)

      Ștergere
  4. The echium is a real beauty. Helas i have no space inside my house during the winter. It does not survive the cold we have in winter. But a yellow orleander is also a beautiful flowering shrub.
    Have a lovely weekend ahead Dani.
    Rosehugs
    Marijke

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi pare rău, Dani. Succes cu leandrul! Weekend fain și ție!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost un experiment ce s-a terminat neasteptat de repede. Dar tot a inflorit o data vara trecuta :)

      Ștergere
  6. Si nu ai facut o autopsie la rădăcina?sa vezi-poate vreun carcalac ticălos?.... A avut pete pe frunze?ceva virusi?suruburi nestranse???păcat!tre'sa caut pe net s-o vaz si io

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am stat sa caut la radacina, fiindca s-a uscat de-a-n picioarelea dupa primele zile cu temperaturi sub zero din iarna asta, Daca vrei sa vezi florile da clic pe Echium fastuosum de la etichete, in josul paginii si o sa apara si postarile cu pozele din Italia. Atunci m-am indragostit eu de planta asta :)

      Ștergere
  7. Am uitat !!!sanda...pup...

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu știu dacă am văzut leandru galben, eu am unul roz, însă nu-i merge prea bine. Galben e o culoare frumoasă. Abia aștept să văd fotografii. O grădină de basm îți urez, Dani,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi cresc pe toate drumurile, mai ales din cei roz, de asta nu am pus pana acum leandru in gradina. Dar trebuie sa ma multumesc cu plante carora le merge bine in clima noastra :) Multumesc de urare, Marta !

      Ștergere
  9. Si mie imi pare rau cand vad cate o floare ca moare... ma tot gandesc cum trebuia oare sa o ingrijesc... sa ai mana buna la noul locuitor!!!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se intampla destul de des. Dar e si asta o latura a gradinaritului. Merci de urare, Ioana !

      Ștergere
  10. Stiu si eu ca leandri cresc pe toate drumurile la voi, dar nu am vazut galbeni, ma gândesc ca pe fi mai rari.Merg sa vad si planta aceea, dupa mintea mea climă voastră nu a diferita de cea din Italia, as fi zis ca avea sanse si la voi. Dar tu esti un grădinar ce nu se dezamageste, ai tu destule plante din care sa alegi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si galbeni si crem :) Mai rari, adevarat. Si eu ma gandeam la fel legat de Echium, mai ales ca il vazusem in nordul Italiei, langa San Remo. Probabil ca in alte ierni ar fi rezistat, dar anul asta a fost mai frig ca de obicei. Si iasomia s-a uscat in mare parte, dar da lastari noi din ramurile mai batrane, asa ca ea a scapat :)
      Nu e loc de dezamagire in gradina :) O iau mereu de la capat.

      Ștergere
  11. Nu stiam cum arata.M am documentat.Imi place leandrul galben.Am avut si eu doi ,unul alb si altul roz.Pentri ca ereau copaci m am gandit sa i pun in gradina, cum mai vazusem prin alte tari,dar iernile noastre i au rapus, asemenea trandafirului galben...Mai schimbam, noi sa fim sanatoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca ai pierdut copaceii de leandru si trandafirul galben ... Dar ai dreptate, noi sa fim sanatoase si sa ne bucuram de ce avem ! Toate cele bune, Flori !

      Ștergere
  12. Îmi pare rău pentru planta răposată, dar mă bucur pentru leandrul galben! Îmi plac tare mult leandrii și am făcut nenumărate fotografii în Grecia, numai cu acești copăcei înfloriți. Mi-ar plăcea și mie unul, dar ștu că în sezonul rece trebuie să stea în casă și chiar nu mai am loc. Mă tot bate gândul să închid cu termopane una dintre terase...
    Apropo, lămâiul a înebunit cu totul! A făcut zeci de flori, care acum au început să se scuture și toată ziua le culeg de pe covor. Oare când aș putea să-l scot afară?...

    Zi frumoasă, dragă Dani și spor la grădinărit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E de preferat un lamai in locul leandrului :) Din cate imi amintesc in Toscana scoteau glastrele cu citrice din sera in Aprilie. Dar pana atunci sa il obisnuiesti incet, incet cu temperaturile exterioare, sa nu pateasca un soc cand va iesi in aer liber.
      Zi frumoasa si tie, Zina !

      Ștergere
  13. Abia astept sa-l vad inflorit! Nici nu stiu daca am vazut vreodata unul galben!

    RăspundețiȘtergere