Wikiplayer

vineri, 4 august 2017

Meniu estival


 E cea mai simpla mancare de vara dupa salata. Legume amestecate, pregatite la cuptor. Punem in tava cam tot ce se gaseste in gradini la ceasul asta. Vinete ( cu tot cu coaja ), dovlecei ( cu sau fara floare ), cartofi noi, un ardei gras, suc de rosii sau rosii curatate de seminte si taiate cuburi. ceapa uscata, cativa catei de usturoi, sare, piper, rigani si putin cimbru. Totul se taie si se toaca dupa gustul bucatarului apoi stropim cu ulei de masline din belsug si dam la cuptor la foc potrivit cam trei sferturi de ora.

Se cheama briam sau tourlou. Se serveste cald, cu o bucata de branza grasa langa si neaparat o felie groasa de paine proaspata, ca sa avem cu ce curata farfuria de sos.


Pofta buna  !

20 de comentarii:

  1. Mie imi place mult rozmarinul. Ai pus vreodata in acest "tourlou"?
    E un fel de mancare minunat. Desi cand e cald, prefer ceva fara foc. O salata pur si simplu!
    Imi permit o intrebare: vinetele le mai lasi putin la scurs sau le calesti direct?
    Pofta buna si un weekend excelent, Dani! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, la felul asta de mancare nu pun rozmarin, nici macar patrunjel, doar rigani si uneori cimbru. Rozmarin pun la cartofi.
      Salata e si la noi pe primul loc, dar trebuie sa gatim si vinetele care nu le putem pune in salata :) Vinetele le tai bucati si le amestec in tava cu tot restul. Nu le sarez inainte, nu le scurg si nu le calesc. Direct in tava, amestec cu mana si dau la cuptor. E foarte bun si rece, dar nu de la frigider, fiindca " ingheata " uleiul.
      Weekend placut, Suzana !

      Ștergere
  2. Sa va fie de bine, o masa simpla si gustoasa in aceste perioada de valvataie. Noi am trecut la supa rece de rosii. Weekend placut fara canicula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vasile ! Supa rece de rosii e in meniu maine :)

      Ștergere
  3. yummyyy, ceva de genul fac si eu, in plus pun putin vin alb!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. apetisant ! nu gătim aşa ceva dar avem acum o idee de la tine ! mulţumesc pentru reţetă !
    multă sănătate ! weekend plăcut !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu mare plăcere aș fi încercat acest fel de mâncare. Cred că este delicios. N-am mâncat așa ceva. Cu stimă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cea mai simpla metoda sa gatesti legumele de vara. Daca iti plac vinetele, trebuie sa o incerci :)

      Ștergere
  6. O idee excelentă! Am să fac și eu. O zi frumoasă, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu prefer vara sa pun mancarea la cuptor decat sa stau langa masina de gatit. Sper sa iti placa, Marta. O saptamana buna !

      Ștergere
  7. În comentariul meu am uitat să trimită un sarut, astfel încât trimiterea acum doi. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Am facut si eu ieri. In loc de cartofi, am pus cartofi dulci. Am presarat deasupra si frunze de salvie. Un deliciu. Poate ca n-ar strica sa completezi in postare temperatura cuptorului (eu a trebuit sa caut pe net informatia asta ieri :) ) La mine, de ex., au stat la 200 grade Celsius, programul cu ventilatie, circa 50 min. Cel mai greu s-a copt brocoli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartofii dulci sunt un deliciu, dar inca nu i-am recoltat si nici nu gasesc pe piata productie autohtona pana prin Octombrie. Dar vine si randul lor :) Broccoli nu pun in felul asta de mancare, il fierb si il gatesc cu branza si sos alb la cuptor. E in meniul de iarna.
      Nu m-am gandit sa pun temperatura, eu gatesc la 180 de grade, tot cu ventilatie si tin legumele la cuptor aproximativ o ora.
      Salvie, cimbru, patrunjel, variatiile sunt infinite :)

      Ștergere
  9. Am vrut sa iti spun ca am facut si eu mancarica ta!!! O vazusem, doar ca nu am lasat semn, vroiam sa iti spun dupa. Eu am o vechitura de aragaz, nu arata gradele...Am pus rosii si nu mi-a ramas sos, data viitoare pun suc. Ca mi-a placut ideea cu felia de paine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie ssa pui mult suc de rosii, dar vezi tu cum iti place dupa cateva incercari. Pune ceva mai mult ulei de masline. Poti adauga si direct in farfurie cand servesti.

      Ștergere