Wikiplayer

joi, 7 iulie 2011

Rosii

    Si frumoase si gustoase !
    Toate sint bune, dar cele negre, " Black Cherry " si " Noire de Crimee ", sint cele mai dulci. Sigur o sa figureze pe lista anului viitor.  Mai sint citeva soiuri tirzii care se coc mai incet si imi place, ca le culegem pe rind . Deja sint atit de multe, incit trebuie sa facem ceva cu ele - chiar daca o sa fie doar citiva litri de bulion . 
    E o mare satisfactie, sa ai rosii crescute de tine din seminte. Si cind ma gindesc, ca nici pe departe nu planuiam sa avem o gradina de legume ... E bine sa ai cite putin din toate .





27 de comentarii:

  1. Ei, ce te invidiez pentru productia asta frumoasa, la mine rosiile sunt destul de greu de crescut, e rece.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, rosiilor le place caldura. Corina, ai putea incerca sa le cultivi in solar. La spatiul pe care il ai, eu mi-as face o mica sera. Dar asta-i alta poveste ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniel, multumesc ! Tocmai ti-am vazut gradina pe blog. Arata foarte bine si, in curind, o sa se faca si rosiile tale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Coco,tu pui rosii ? E alimentul meu de baza, vara.
    Uite-acum, iti fac si eu o vizita !

    RăspundețiȘtergere
  5. Super rosiile tale, eu nu am pus niciodat soiuri "negre", desi mi-au facut cu ochiul prin reviste. Ieri am vazut de vanzare in piata tot asa un soi de rosii normale, nu cherry, negre si scria ca sunt pentru diabetici.
    Castraveti ca ai tai am avut si eu ani de zile,dar de vreo trei ani pun numai cornison si delicates, iar anul trecut am avut un soi de vara dar se faceau prea mari si am renuntat la soiul ala.
    Dar gradina de legume e facuta din acest an? Nu ai mai avut pana acum?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sint foarte gustoase, Vasi, cele negre. Zemoase si cu coaja subtire. Cu diabetul, nu cred sa aibe vreo legatura. Scriu oamenii ceva acolo, ca sa atraga clientii.
    Eu nu ma omor cu castravetii, pun doar citeva radacini. Nu rezista mult. Dupa primul val de caldura incep sa-si piarda frunzele. Anul asta am pus si din seminte si rasad cumparat. Nu vad nici o diferenta. Mai am de invatat la capitolul asta .
    Gradina de legume intra in a-l treilea an. In primul an am avut doar rosii cherry ( o padure, de nu le puteam culege ), vinete si ceva ardei. "Culturile " s-au diversificat pe parcurs.
    Tu ai doctoratul, in materie de gradinarit ! Si asta ma face, sa fiu tare mindra, cind citesc laude de la tine .

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat sunt de frumoase !! cu siguranta sunt gline de gust.. gustul ala pe care nu mi-l pot scoate din minte.. cand mancam la buni rosii proaspete din gradina !! Arata minunat!! esti o fericita ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, cu amintirea asta am inceput si eu aventura gradinii de legume ... gustul rosiilor culese in gradina bunicilor si mincate pe loc, calde de soare si cu sucul dulce prelingindu-se pe buze ... Am vrut, sa simta si copii mei, cum e, sa musti dintr-o rosie, ca pe vremuri.
    Anto, tu iti bucuri familia cu niste mincaruri de exceptie. Poate la anul, pui si citeva rosii in balcon . Asa, de incercare .

    RăspundețiȘtergere
  9. Wow, that's an impressive harvest! Mine are still green... I wish you could send some over...

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu sunt doar la stadiul de gogonele. Pana sa mananc rosii mai am de asteptat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cara Dani,che soddisfazione raccogliere le verdure dal proprio orto,dopo averle assistite lentamente nella crescita. I tuoi pomodori sono bellissimi e sani e i tuoi piatti saranno più gustosi.Un abbraccio Ornella

    RăspundețiȘtergere
  12. Masha, are you growing tomatoes to ? You must have some late varieties . Only the early one, are ripening for now. I would send you, if I could ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Gogonelele se coc asa de repede, Florin. Ma uit la unele, sint verzi de tot si, in citeva zile, sint de cules ... Daca vine caldura, o sa se faca rapid !

    RăspundețiȘtergere
  14. Grazie, mia cara Ornella ! Sono molto contenta di miei pomodori . Un abraccio, anche a te !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Dani...faine rosii...sa le mananci sanatoasa....La noi s-au copt rosiile cherry....cele inima de bou urmeaza....in schimb am mancat ardei copti,salata de vinete si fasole verde din gradina noastra...si dovlecei.....

    RăspundețiȘtergere
  16. Codrina, multumesc ! Rosiile cherry sint printre primele ce se coc si la mine.
    Bravo, pentru recolta ! Cind ai legume din gradina ta, parca sint mai gustoase decit altele ...
    Salata de vinete n-am facut inca, desi imi place mult. Cu prima ocazie, cind aprindem carbunii la gratar, va fi in meniu ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Those tomatoes look wonderful. Love the black ones and wish they performed better here than they do.

    RăspundețiȘtergere
  18. The black tomatoes are the best for me, Sweetbay. Have you tried the Black Krim tomatoes ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu pot sa spun decat ... miam!!
    Sunt mare amator de rosii. Si sa le mananc si sa le cresc. Sunt gustoase si ... tolerante!

    Anul asta am si eu o curiozitate: ardei negru. La anul, cu siguranta, am sa ma dau peste cap sa gasesc pe undeva si seminte de rosii negre.

    RăspundețiȘtergere
  20. Rosiile sint esenta verii, pentru mine. Si le cultiv, fiindca vreau variatie in materie de rosii.
    Cele negre le-am ales, fiindca citisem un articol intr-o revista italiana si erau foarte elogiate. Au mers de minune in gradina mea si au ramas pe lista. Daca citesti aici : http://www.kokopelli.asso.fr/ ,o sa gasesti site-ul de unde am luat semintele.
    Sint curioasa de ardeii negri - sint iuti ?
    Daca ies gustosi, caut si eu seminte. Ma pasioneaza culorile in gradina si in farfurie.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ardeii negrii nu sunt iuti. Sunt din neamul celor grasi.
    Nici nu stiu cum am sa-mi dau seama când sunt copti, pentru ca se fac direct negri.
    Cei de pe balcon au mers foarte bine, sunt 4 sau chiar 5 deja destul de mari, pe o tufa. Cei din "gradina de la balta" nu au mers prea grozav. Probabil ca din cauza vanturilor puternice care au fost dupa ce i-am rasadit. I-a cifulit destul de rau... Sâmbata trecuta am gasit singurul ardei mai mare care se formase, crapat. Initial am crezut ca ne-a vizitat vreun animalut. N-avea rost sa-l las asa si, cum eram ros de curiozitate, l-am "cules". Nu era muscat/ciupit ci pur si simplu pleznit. De ce, nu stiu. Bineinteles ca nu era nici pe departe facut. Nu avea mai deloc "carne" pe el. Negru pe dinafara si verde intens pe dinauntru. Avea un parfum splendid de ardei, de negasit la ardeii cumparati din magazin, dar era amar. Probabil pentru ca nu era copt. Nu m-am ostenit sa-i colectez semintele pentru ca, foarte probabil, nu erau mature.

    RăspundețiȘtergere
  22. Wow! Site-ul recomandat este, pentru mine, ca pestara lui Alibaba!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Alex, cel mai probabil, ardeiul a avut de suferit din cauza udatului neregulat, si aici intra si ploile la socoteala. Seminte, n-avea rost sa aduni, era prea tinar ardeiasul.
    La Kokopelli, au o mare varietate de seminte traditionale,si sint o organizatie, care se lupta pentru binele planetei, in ciuda celor ce incearca, sa ne impuna culturile hibride si pe cele modificate genetic, etc.
    Cam asa ma simt si eu, cind intru acolo ...

    RăspundețiȘtergere
  24. Excelent diagnostic. Asta trebuie sa fie!
    In timp ce pe balcon udam foarte regulat (manual sau automat, cu picatura), "la balta" le uda Dumnezeu si noi in weekend (cand mergem acolo), daca nuc cumva tocmai a plouat. Din pacate acolo nu avem, inca, sper, curent electric. Deh... România cu "metehnele" ei!

    RăspundețiȘtergere
  25. Cam asta mi-am inchipuit si eu, dupa ce am vazut pozele tale, Alex, si am citit, ce ai scris despre " gradina de la balta ". Acelasi lucru se intimpla si cu rosiile, cind primesc apa neregulat.

    RăspundețiȘtergere