Wikiplayer

marți, 31 ianuarie 2012

La sfirsit de ianuarie

   A trecut deja o luna din 2012 si nu-mi vine-a crede. Parca ieri a fost Craciunul ...
   Mai sint mai putin de doua luni pina la echinoctiul de primavara.  Afara e ud, pamintul e negru si gradina dormiteaza. Semintele si-au gasit locul in cutiute, in casa.  E o perioada cenusie ...   
   Dar ieri, in drum spre casa, ceva alb-roz mi-a atras privirea. O pata luminoasa in labirintul copacilor desfrunziti. Doar o creanga stinghera, plina de flori albe, la marginea drumului. Am incetinit, am intors masina si am oprit. E primul pom inflorit pe care il vad anul asta si, ca de fiecare data, cind vad florile de migdal, ma minunez de indrazneala lui.  Cum infloreste el asa, nebunul ? Noaptea temperatura coboara la limita brumei, ploua inghetat si taios si vintul sufla in rafale, dar lui nu-i pasa.  
   E un simbol al sperantei si al renasterii, nelipsit din ciclul naturii.  



                     Ma bucur si zimbesc la amintirea crengii inflorite ...

                        
   

vineri, 27 ianuarie 2012

O idee pentru vara

    Se zice, ca vara trebuie sa ne facem sanie si iarna car, asa ca, eu va dau o idee de amenajare ( a curtii, a terasei sau chiar a balconului ) cu petunii sau alte plante ce curg frumos din glastre si sint puse in valoare de inaltime.
   Fotografiile le-am facut la Syvota, in Septembrie trecut, pe o mica terasa unde am stat la o inghetata. Mi-au placut enorm petuniile, culorile alese si felul in care erau aranjate pe " rafturile " inguste. Nu par greu de facut si poate va organizati, sa realizati ceva de genul asta. 

joi, 26 ianuarie 2012

Copaci

Eucalipti majestuosi, fosnind in vintul dinaintea ploii.
Imi plac copacii. Fiecare are farmecul lui. 
Eucaliptii ii simt matasosi, frunzele le sint netede, argintii si parfumate,
scoarta e neteda si ea, cu desene fantastice in nuanta scortisoarei.
Daca as putea, as planta cit mai multi copaci.

M-am bucurat, sa aflu ca pot face asta cu ajutorul blogului.
Initiativa a avut-o Coco si ii multumesc, ca s-a gindit si la mine.

duminică, 22 ianuarie 2012

Acuarela de iarna

    Gri argintiu, urme de verde si citeva tuse de negru. 
Si totusi, rezultatul e de exceptie.

Padurea doarme. 
Respira usurel in aerul inghetat ...
 sa nu-si desprinda inca de pe ramuri ultimele podoabe.

vineri, 20 ianuarie 2012

Flori albe

  Ce mai infloreste in Ianuarie ? 
  Desi e frig, incit nu-mi vine sa ies deloc afara, citeva floricele albe ma asteapta curajoase in gradina.
   Ghioceii s-au deschis si isi etaleaza mijlocul cu dungulite verzi. 

marți, 17 ianuarie 2012

Lady Banks

  Lady e grabita. S-a lasat inselata de soare si a inflorit, cind afara sint temperaturi de minus citeva grade la primele ore ale diminetii. In ultimele zile se simte un val de frig din nord, iarna isi arata puterea si gradina intra in hibernare. Dar am apucat, sa o fotografiez intr-o  zi cu soare. 

luni, 16 ianuarie 2012

Marmelada de portocale

  E sezonul citricelor si la ordinea zilei e marmelada de portocale .
  Acum doi ani am descoperit o reteta foarte simpla. Imi place enorm dulceata din coaja de citrice, dar necesita mult timp si uite-asa, am adoptat marmelada. O fac des si o impart in familie, vecinilor si prietenilor.
  De sarbatori am terminat a doua sarja si acum, am facut-o a treia oara.
  Se folosesc portocale necerate ( 4 - 5 fructe, depinde de marime, eu le prefer pe cele mijlocii ), care se fierb in apa cam 40 de minute. Intregi. Fierb pina se inmoaie. Apoi se taie putin la baza si la virf si se arunca cele doua capacele. Se injumatatesc si se scot simburii si mijlocul. Se feliaza si se taie in bucati mai mici, avind grija, sa nu se piarda sucul ce se scurge in decursul operatiunii. Se cintaresc portocalele, cu tot cu sucul lor. Se da totul prin blender, fara a insista, ca sa ramina si ceva bucatele de coaja. Se pun in vasul de dulceata si se adauga aceeasi cantitate de zahar si sucul de la doua portocale . Se fierbe marmelada pe foc mic. Cind e aproape gata, adaugati suc de mandarina sau de lamiie si lasati pe foc mic, sa se lege. 
  De obicei, o las sa se raceasca inainte de a o pune in borcane, ca sa-i controlez mai bine consistenta finala. O acoper cu un servet curat si sta pina a doua zi, cind o incalzesc si o pun in borcanele fierbinti, sterilizate la cuptor. Uneori mai pun salicilat deasupra, inainte de a pune capacele, dar in ultima vreme am cam uitat si n-a patit nimic. 
   E minunata pentru micul dejun si nu numai. Imi place, sa o servesc cu iaurt, ca desert dupa o masa mai copioasa, cind se simte nevoia de dulce, dar o prajitura e prea mult. Iar vara, merge grozav si cu inghetata, pe post de sos sau intr-o salata de fructe. 


duminică, 15 ianuarie 2012

Pe veranda


Azi am iesit doar in veranda. Sint lenesa tare. 
E frig si inorat, muntii-s inveliti in ceturi ... o zi de iarna.
Va plac conurile ? Mie da. Mereu adun conuri, castane si nuci. 
Sint decoratiunile mele favorite in anotimpul rece. 

Pe veranda, in cele doua nise, 
si-au gasit locul niste frumoase conuri de pin ...

vineri, 13 ianuarie 2012

duminică, 8 ianuarie 2012

Rosii - 2012

  Am inceput sa-mi fac planuri de rasaduri. Sortez semintele, scriu liste, desenez straturile viitoare si ma uit la calendarul lunii. Si visez la rosii ... Vara sint dependenta de rosii. 
  Anul asta o sa pastrez doua din soiurile de anul trecut : Noire de Crimee si Orange Queen. Prima are un gust nemaipomenit in salata iar a doua imi place grozav sa o folosesc pentru umpluturi .
  Am fost multumita si cu Black Cherry si cu Inima roz, dar vreau sa incerc si alte rosiute.  
  O sa pun semintele primite de la Elisa , cele de la Bia, citeva  italienesti cumparate anul trecut la Genova, un soi rusesc, comandat prin Internet, seminte din soiul traditional de Santorini ( adaptate la seceta ) si citeva ramase din cele primite de la tata in 2010. Doar citeva fire din fiecare si sincer, nu stiu unde o sa incapa in gradina, dar intii fac rasadurile si pe urma mai vedem. 
  Mai am de asteptat vreo trei saptamini pina dau startul la semanatul esalonat. In avanpremiera rosiilor o sa seman si ceva ardei, ca ardeii sint mai lenesi cu germinatul.
  Intre timp am pus mazarea si astept sa rasara.
  

Frunze de iarna

Frunze brumate,
culorile toamnei,
 pudrate cu praf de argint ...


vineri, 6 ianuarie 2012

De Boboteaza

Azi se sfintesc apele si se termina sirul sarbatorilor de iarna.
 Se potriveste sa pun ceva cu apa, asa ca va impartasesc citeva fotografii 
dintr-o excursie la munte de acum citiva ani.
E o cascada in muntii Tzoumerka, 
cu un lac limpede si  rece la picioarele stincilor.
O lume de piatra ... la capat de lume.

marți, 3 ianuarie 2012

Vestitori

Flori de ianuarie.
Frumosii ghioceii, asa cum se cade, incep parada florilor . 
Ghiocei adusi din Romania,  din gradina mamei si asteptati cu drag in fiecare an. Imi amintesc de padurea din fundul gradinii ...
Au rasarit la radacina unui trandafiras rosu ce pare decolorat de-atita ploaie. Linga ei se rasfata in soarele diminetii o tufa de Alyssum mov.
Alb, rosu-roz si mov, culorile unei zile la inceput de an.