De foarte multa vreme, tot planuiam sa coc piine. Si de fiecare data intervenea ceva si o lasam balta. Acum doua zile am vazut o reteta la Zina si m-a pus pe ginduri. Pe urma s-a intimplat sa maninc ieri piine de casa la cumnata mea. M-am ingindurat dublu. Ultimul pas a fost achizitia unei carti de retete cu portocale. Avea si o reteta de piine cu suc si coaja rasa de portocale.
Am facut-o astazi, fara sa ma gindesc prea mult. Parca nu-mi vine sa cred. Si a iesit foarte buna. Deja patru felii le-au mincat copii, cum a iesit din cuptor.
E o piine aromata si are o culoare de parca-i cozonac.
Pentru cine-i amator, reteta de Piine aromata cu portocale :
Se cerne faina si se amesteca in ea zaharul si sarea. Drojdia se dizolva in lapte caldut. Se face o gropita in faina si se toarna acolo laptele cu drojdia. Se acopera si se lasa pina se fac niste balonase pe suprafata lichidului. Apoi se adauga sucul de portocale, untul sau uleiul si ouale si se framinta bine. La sfirsit se adauga coaja de portocala.
Se lasa la odihnit vreo ora la cald. Pe urma se formeaza piinea si se pune in forma unsa. Mai sta la cald vreo ora, pina se umfla bine, apoi intra in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 50 de minute.
Urmatoarea reteta vizata e cea de halva cu portocala, ca se apropie postul Pastelui. Parca ieri era Craciunul.
Am facut-o astazi, fara sa ma gindesc prea mult. Parca nu-mi vine sa cred. Si a iesit foarte buna. Deja patru felii le-au mincat copii, cum a iesit din cuptor.
E o piine aromata si are o culoare de parca-i cozonac.
Pentru cine-i amator, reteta de Piine aromata cu portocale :
- 500 g faina alba
- 1/2 cupa lapte
- 1/2 cupa suc proaspat de portocale
- 30 g drojdie proaspata sau 9 g de drojdie uscata
- 25 g unt sau ulei de masline
- 3 oua
- 1 ligurita de sare
- 3 linguri pline de zahar
- 1 lingura si 1/2 de coaja rasa de portocala
Se cerne faina si se amesteca in ea zaharul si sarea. Drojdia se dizolva in lapte caldut. Se face o gropita in faina si se toarna acolo laptele cu drojdia. Se acopera si se lasa pina se fac niste balonase pe suprafata lichidului. Apoi se adauga sucul de portocale, untul sau uleiul si ouale si se framinta bine. La sfirsit se adauga coaja de portocala.
Se lasa la odihnit vreo ora la cald. Pe urma se formeaza piinea si se pune in forma unsa. Mai sta la cald vreo ora, pina se umfla bine, apoi intra in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 50 de minute.
Urmatoarea reteta vizata e cea de halva cu portocala, ca se apropie postul Pastelui. Parca ieri era Craciunul.
That bread must taste delicious. One for me please, warm from the stove with creamy butter, yammy.
RăspundețiȘtergereHave a lovely sunday
Marijke
Right away Marijke ! With butter or with jam, even with cheese. This recipe is a keeper for me. Hugs and wishes for a nice evening !
Ștergereparca simt aroma de portocala raspandindu-se din painea coapta in cuptor...mmmm...
RăspundețiȘtergereoricum...arata ca un cozanecel...cred ca o sa-mi iau inima in dinti si o sa incerc si eu reteta iarna asta :)
Miroase a piine dar mai dulce. A iesit neasteptat de gustoasa si a crescut frumos. Incearca fara frica, nu poti da gres.
ȘtergereSa nu crezi ca eu ma pricep, sint amatoare la facut piine si in general mi-e frica de aluaturile dospite. De Paste, asta voi face pe post de cozonac. Macar e incercata reteta .
Iti urez o seara frumoasa !
Interzis celor la regim:)
RăspundețiȘtergereNici macar un coltisor ?
ȘtergereCred ca e tare buna si o sa o fac si eu in curand. Ce capacitate are cupa ta? (cati ml?) Si eu breau sa fac paine de catva timp si tot aman, asa ca a picat bine reteta asta. Multumesc1
RăspundețiȘtergereCupa o masor cu paharul de la blender, care are trei scari de masuratoare ( in ml, oz si cup ). Iese cam 220 de ml cupa, deci e cit un pahar de apa.
ȘtergereSper, sa-ti reuseasca. Succes !
Multumesc!
ȘtergereAs fi jurat ca-i chec! :))
RăspundețiȘtergereForma in care am copt aluatul e de chec. :)
ȘtergereDa da si eu la fel.. tot la chec ma gandeam! Arata cum nu se poate mai bine! ii simt si eu parfumul de porto .. de vis!
RăspundețiȘtergereChec pare dar nu e. La chec pun muuulte fructe glasate si stafide. Si e asa de usor de facut ... poate peste citiva ani, o sa zic asa si de piine.
ȘtergereTe sarut, Anto !
Na pohľad to vyzerá ako nejaké sladké pečivo, nie chlieb. Rada by som ho ochutnala, musí to byť zaujímavá chuť. Až počas mojej návštevy Cypru som prvý raz jedla rôzne ochutené chleby, ale s pomarančami nie. Spomínam si na chlieb s olivami, s rajčinami, syrom.
RăspundețiȘtergereMoje tajomstvo je už prezradené, môžeš sa prísť pozrieť ku mne na blog :-)
Pekný večer!
Aj ja by som ti rada poslala taky chlebicek ! Je velmey dobry.
ȘtergereSom videla uz tvoje fotky. Dakujem ! Bol to krasny vylet !
Ďakujem Dani :-) aj za chlebík aj za odpoveď, kde bývaš. Pozerala som to na mape. Napríklad do Heraklionu na Kréte to máš skoro tak ďaleko, ako ja z Bratislavy do Venezie /Benátok. Juj, ale je to Grécko veľké.
ȘtergereN-am avut placerea sa mananc un asa sortiment de paine.. arata fantastic! :)
RăspundețiȘtergereSeara placuta!
Si la gust e fantastica. Ma bucur, ca mi-a reusit de prima data, imi da curaj, sa experimentez si cu alte retete.
ȘtergereO seara buna, de luni !
Arata absolut minunat.Stiu ca este foarte gustoasa.Eu paine cu suc de portocale coc destul de des pentru Diana,dar inca nu am apucat sa o postez,dar ii vine si ei randul.Numai bine iti doresc.
RăspundețiȘtergereDeci, ti-am luat-o inainte ! Eu nici n-am mai facut, nici n-am mai gustat. Am multe portocale, nu stiu, ce sa le mai fac si am zis, sa incerc reteta asta. Si, bingo, a reusit !
ȘtergereO sa incerc si reteta ta, se intelege. Te imbtatisez !
Arata foarte bine, nu am mai mancat asa ceva, oare se poate gasii si prin magazine!?
RăspundețiȘtergereNu cred, sa gasesti asa ceva prin magazine. Curaj, e o reteta simpla !
ȘtergereThank you for the recipe, it looks delicious!
RăspundețiȘtergereI am so excited with this bread. Something good I backed my self ...
ȘtergereThank you, Masha, for passing by !
Pâine cu portocale?! Se manânca pe post de desert?
RăspundețiȘtergereMai degraba pentru micul dejun, cu unt, marmelada sau miere. E grozava cu marmelada de citrice ... Ieri am servit-o si simpla, la ceai.
ȘtergereAzi am mincat o felie cu iaurt in pauza de prinz. Minunata !
Data viitoare incerc sa o coc in formele de muffin, o sa iasa ca niste briose.
eu puteam sa jur ca este cozonac...bravo !
RăspundețiȘtergereEeee, trebuia sa ma laud. Nu fac ispravi din astea zilnic. Merci, Coco !
ȘtergereEi, dar parca nu ar fi chiar paine, ci mai degraba cozonac sau chec, ca este cu zahar . Si cred ca e foarte bun cu lapte sau iaurt, asa cum spui , la mic dejun. Ai talent si la bucatarie, nu numai in gradina :), bravo!
RăspundețiȘtergereNu-i dulce, zaharul doar echilibreaza aciditatea portocalei. Dar e tare buna si cred, ca voi incerca si cu coaja de lamiie. Copiilor le-a placut si asta inseamna, ca o sa se repete reteta. :)
Ștergerenoi aici, ne-am îndopat cu gogosi, ca nu mai pot vedea dulciuri. Doua saptamâni, zi de zi! E perioada de vârf a Carnavalului...
RăspundețiȘtergereLa cât de fin arata checul tau, zau ca m-as încumeta sa iau o felie... Multumesc. Te pup Dani
Doua saptamini ? Asta-i un record !
ȘtergereAici de carnaval se pregateste traditional o placinta dulce cu lapte, oua si gris, insiropata. Se cheama galaktobureko si in saptamina asta e protagonista la cofetariile si patiseriile grecesti.
Piinica mea e mai saraca in calorii. Iti ofer cu drag o felie groasa. Te imbratisez !
Arata bine! Vazand la tine ce bine arata painica asta, poate ma mobilizez sa fac si eu pentru ca nu prea ma atrage domeniul brutarie-patiserie (desi produsele le apreciez).
RăspundețiȘtergereToate cele bune, Dani!
Nici eu nu ma aventurez mult in directia aluaturilor, dar am zis, sa iau taurul de coarne.
ȘtergereA fost usor. Imi era frica, sa nu ramina cruda in mijloc. Ultima incercare, acum citiva ani, a avut ca rezultat o piine rotunda, necoapta bine in interior, fiindca era uriasa si pusesem tot aluatul in tava, neportionat. Invatam din greseli ... acum am copt minunea in forma lunguiata si cu mai multa rabdare.
Succes !
Multumesc pentru citare ! As zice ca painea asta e mai apropiata de chec decat de painea obisnuita. Ma gandesc ca e excelenta pentru micul dejun si o voi incerca, fireste !
RăspundețiȘtergereO zi minunata, Dani !
Cu placere, Zina ! Sper sa iti placa, e aromata si totusi e piine.
ȘtergereO zi frumoasa !
Bună DANI!
RăspundețiȘtergereDupă cum arată..îmi lasă gura apă!
Cred că a fost bună de consumat simplă
și caldă!
O seară excelentă draga mea!
A fost minunata calda, dar e buna si a doua zi. O sa repet figura cu suc de mere la cererea copiilor. Numai bine, Elena !
ȘtergereIt looks wonderful. :)
RăspundețiȘtergerechiar ca arata ca un cozonac si parca parca se si simte o arma de portocale :) :) :)
RăspundețiȘtergereAre trei oua si suc de portocala rosie in aluat. Si culoarea e ca de cozonac, dar e o varianta cu mai putine calorii. :)
ȘtergereIn trecere, cu obisnuitul bagaj de ganduri bune si urari de multa sanatate! Nu te-am vazut la WW, credeam ca m-am chiorat de tot!
RăspundețiȘtergereAzi a fost o zi plina. De vreo saptamina o tin intr-o alergatura. O sa postez acum, printre ultimii ... O zi buna, Robert !!!
ȘtergereFoarte frumos ai scris...:XImi place felul tau de a fi:>Tine`o tot asa..in curand voi face un grup de bloggeri:)Poate vei voii,sa te inscrii!Iti poti face publicitate mereu!:>x
RăspundețiȘtergereAniela, ma bucur, ca iti place ! O zi frumoasa !
ȘtergereReading the ingredient it sounds like a really delicious bread cake.
RăspundețiȘtergereIt was a great bread. I will bake it again, we have a lot of oranges at this time of year. Thank you, for passing by, Diana !
ȘtergereArata a chek insa chiar si asa cerd ca este foarte gustoasa! O sa incerc si eu mai al ales ca fetiteti mele ii plac amandoua foarte mult!
RăspundețiȘtergereSper, sa-i placa. Baietii mei mi-au dat comanda sa mai fac.
ȘtergereReteta dumneavoastra mi-a facut pofta si cred ca vreau sa incerc si eu aceasta paine aromata cu portocale!
RăspundețiȘtergereSper sa reusesti, nu-i greu. Doar timp sa ai, aluatului ii trebuie citeva ore, ca sa creasca frumos. Succes !
Ștergere