Wikiplayer

sâmbătă, 4 februarie 2012

Masline stafidite

    Niste masline negre si zbircite, care imi plac mai mult decit orice alte masline.  Noi sintem norocosi, ca le prepara socrul meu si nu le cumparam. Anul asta i-au iesit minunate. Nici nu stiu cum sa descriu gustul lor ... e ca o esenta de masline, dulce, picanta si putin amaruie.
    Am vazut in linii mari cum se procedeaza, ani la rind, dar trebuie sa incerc si eu ca sa invat sa le conserv asa. 
   Se folosesc masline coapte, negre si carnoase, Kalamon. Se freaca virtos cu sare groasa apoi se pun intr-un saculet de iuta ( inghesuite bine si legat apoi sacul ). Se lasa citeva saptamini sa stea asa cu o lespede de piatra pe deasupra. Se intorc tot la doua zile. Dupa ce se  deshidrateaza, se scutura de sare si se intind pe o pinza curata la uscat. Dupa alte doua saptamini se pun in ulei de masline cu felii de lamiie si, eventual, cu crengute de oregano. Asta-i tot.
   Asa arata : 



Va sfatuiesc daca dati peste masline stafidite in urmatoarea calatorie in Grecia, sa le incercati neaparat. Sint foarte gustoase. Se cheama thrumbes.

33 de comentarii:

  1. Foarte interesant! Le arat si alor mei:). O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca as putea, sa-ti dau sa gusti ...

      Ștergere
    2. Cred ca as manca de-a binelea:). Inca sunt la regim/cura sau cum i-o mai zice, ca nu observ nici o schimbare.

      Ștergere
  2. ce pofta mi-ai facut...sunt innebunita dupa masline...iar cele din descrierea ta arata delicios...mmmm
    am plecat pana la frigider :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint asa de bune ... si am incercat multe feluri pina acum. Pofta buna !

      Ștergere
  3. Mai,si eu sint o impatimita a maslinelor!!! trebuie sa fie teribile!!!Eu am si companie la mincat masline. Una din pisicile mele e inebunita. Zici ca-i gata sa lase carnea pentru masline.Faza cu oregano si felii de lamiie suna interesant. Am sa iau si eu niste masline nesarate sa incerc sa le fac asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, Gabi, trebuie sa fie proaspete, ca sa le prepari asa. Da, poti pune lamii si oregano peste masline si sa le pastrezi in ulei de masline, o sa fie mai gustoase.
      Tu chiar ai o pisica gurmanda ??? Am ris, de m-am terminat !!! Te sarut !!!

      Ștergere
    2. Mai...are gusturi simple...Chestia frumoasa e ca mininca legumele gatite cu aceeasi placere ca si carnea.

      Ștergere
  4. ce pofta mi-ai facuuuttt ...si nu am in casa...cu ce sa inlocuiesc ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu muraturi, Coco ! Maslinele sint nelipsite la noi, cum sint muraturile in Romania.
      Stii, batrinii din familie maninca masline cu piine si beau o cana de lapte sau un ceai la micul dejun. E o reteta de viata lunga ...

      Ștergere
  5. Jammy must taste delicious. I like the small green one.
    Have a lovely weekend
    Marijke

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The small green olives are another story. I like them too but this ones are my favourite.
      Have a nice sunday !!!

      Ștergere
  6. Daca am dimineata masline si o felie de paine nu-mi mai trebiue nimic altceva.Sunt grozav de bune.O seara buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gusturile simple sint cele mai bune. Eu nu mincam masline in Romania, aici am dat de gustul lor. Mai ales in zilele de post, sint la loc de cinste.
      Seara frumoasa !

      Ștergere
  7. Cred că am găsit şi aici aşa ceva (nu sunt chiar sigur că modul de preparare este similar), dar mi-au plăcut într-adevăr mai mult decât altele, chiar aveau un gust precum cel descris de tine, dulce-amărui şi puţin picant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea, sa se vinda la magazinele mari, la delicatese. Daca erau asa ridate, ai mincat thrumbes. Bravo !

      Ștergere
  8. Arata super, le-ai manca goale! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge si asa, cu un pahar de vin rosu alaturi. Si pe urma iti lingi degetele de ulei ...
      Te imbratisez !

      Ștergere
  9. Mie imi plac maslinele, dar pana acum imi placea sa le simt mari si carnoasa.Stafidite inca nu cred ca am incercat, ca eu le aleg asa cum ti-am zis, consistente.Daca voi vedea, voi incerca macar o data :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei da, trebuie gustate, ca sa poti face comparatie. Au cu totul alt gust.

      Ștergere
  10. Am mancat vara trecuta masline uscate, mi-au placut tare mult, insa nu erau conservate in ulei de masline cu felii de lamaie. Cred ca erau uscate pur si simplu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar fara nimic, se usuca de tot. Or fi fost din astea si erau bine scurse de ulei ...

      Ștergere
  11. cum sti tu sa ne intarati papilele!N-am fost inca in Grecia dar parca sunt grec.Imi place atmosfera,muzica si mancarea de acolo.Esti o norocoasa!Toate cele bune!TIN APROAPE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca te simti atras de Grecia. Chiar daca trece printr-o perioada grea, ramine o tara frumoasa. Sint norocoasa, da ! Multumesc, pentru cuvintele frumoase ! Sanatate si numai bine !

      Ștergere
  12. Eiii, eu gasesc masline grecesti aici. Avem un magazin care aduce multe produse din Europa. De la greci caut branza organica, iaurtul (este bun bun) si maslinele. O sa ma uit si dupa masline stafidite :) pana acum nici daca le vedeam nu le cumparam. :)))

    Duminica frumoasa!

    cititorul de noapte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna, ca stii ce e bun :) Feta greceasca, iaurtul strecurat si maslinele sunt extraordinar de bune. Sa te uiti si dupa pasta de masline, e minunata pe paine prajita unsa cu ulei si cu niste oregano presarat pe deasupra.
      Arata ciudat maslinele stafidite, dar au un gust deosebit. Daca iti plac maslinele in general, cred ca te vor castiga :)
      Seara frumoasa !

      Ștergere
  13. Nu am vazut, dar o sa caut. Da, suntem mari consumatori de masline si ulei de masline. O pasta din branza, sau unt, cu masline tocate foarte marunt am mai tot timpul in frigider. O sa incerc si cu oregano presarat deasupra. O placinta cu masline si branza feta o pregatesc destul de des alor mei. Ma opresc aici ca mi se face foame si-i tarziu :)
    O zi cu spor iti doresc!


    Thank you!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca stii sa faci placinta, trebuie sa o incerci pe cea cu spanac, marar si feta, e regina placintelor :) Acum mi-e foame mie :)
      Numai bine si sa ai parte de zile frumoase de iarna !

      Ștergere
  14. aici vazui masline verzi de vanzare, la sac. Am gustat una: nasoaaaalaaa!
    oare pot sa le murez eu? scriii si reteta, te rog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crude sunt amare rau. Le pui in apa sa stea 8-10 zile si tot la 2 zile le schimbi apa. Le gusti si daca nu mai sunt amare le faci o saramura din 70-100 gr de sare la 1 lt de apa. Le pui in vase si torni deasupra ulei de un deget, ca sa nu vina in contact cu aerul. Socrul meu le taie pe lung cu lama inainte de a le pune in apa ca sa se faca mai repede.

      Ștergere