Niste masline negre si zbircite, care imi plac mai mult decit orice alte masline. Noi sintem norocosi, ca le prepara socrul meu si nu le cumparam. Anul asta i-au iesit minunate. Nici nu stiu cum sa descriu gustul lor ... e ca o esenta de masline, dulce, picanta si putin amaruie.
Am vazut in linii mari cum se procedeaza, ani la rind, dar trebuie sa incerc si eu ca sa invat sa le conserv asa.
Se folosesc masline coapte, negre si carnoase, Kalamon. Se freaca virtos cu sare groasa apoi se pun intr-un saculet de iuta ( inghesuite bine si legat apoi sacul ). Se lasa citeva saptamini sa stea asa cu o lespede de piatra pe deasupra. Se intorc tot la doua zile. Dupa ce se deshidrateaza, se scutura de sare si se intind pe o pinza curata la uscat. Dupa alte doua saptamini se pun in ulei de masline cu felii de lamiie si, eventual, cu crengute de oregano. Asta-i tot.
Asa arata :
Am vazut in linii mari cum se procedeaza, ani la rind, dar trebuie sa incerc si eu ca sa invat sa le conserv asa.
Se folosesc masline coapte, negre si carnoase, Kalamon. Se freaca virtos cu sare groasa apoi se pun intr-un saculet de iuta ( inghesuite bine si legat apoi sacul ). Se lasa citeva saptamini sa stea asa cu o lespede de piatra pe deasupra. Se intorc tot la doua zile. Dupa ce se deshidrateaza, se scutura de sare si se intind pe o pinza curata la uscat. Dupa alte doua saptamini se pun in ulei de masline cu felii de lamiie si, eventual, cu crengute de oregano. Asta-i tot.
Asa arata :
Va sfatuiesc daca dati peste masline stafidite in urmatoarea calatorie in Grecia, sa le incercati neaparat. Sint foarte gustoase. Se cheama thrumbes.
Foarte interesant! Le arat si alor mei:). O seara buna!
RăspundețiȘtergereDaca as putea, sa-ti dau sa gusti ...
ȘtergereCred ca as manca de-a binelea:). Inca sunt la regim/cura sau cum i-o mai zice, ca nu observ nici o schimbare.
Ștergerece pofta mi-ai facut...sunt innebunita dupa masline...iar cele din descrierea ta arata delicios...mmmm
RăspundețiȘtergeream plecat pana la frigider :)
Sint asa de bune ... si am incercat multe feluri pina acum. Pofta buna !
ȘtergereMai,si eu sint o impatimita a maslinelor!!! trebuie sa fie teribile!!!Eu am si companie la mincat masline. Una din pisicile mele e inebunita. Zici ca-i gata sa lase carnea pentru masline.Faza cu oregano si felii de lamiie suna interesant. Am sa iau si eu niste masline nesarate sa incerc sa le fac asa.
RăspundețiȘtergereAh, Gabi, trebuie sa fie proaspete, ca sa le prepari asa. Da, poti pune lamii si oregano peste masline si sa le pastrezi in ulei de masline, o sa fie mai gustoase.
ȘtergereTu chiar ai o pisica gurmanda ??? Am ris, de m-am terminat !!! Te sarut !!!
Mai...are gusturi simple...Chestia frumoasa e ca mininca legumele gatite cu aceeasi placere ca si carnea.
ȘtergereBravo ei !
Ștergerece pofta mi-ai facuuuttt ...si nu am in casa...cu ce sa inlocuiesc ? :)
RăspundețiȘtergereCu muraturi, Coco ! Maslinele sint nelipsite la noi, cum sint muraturile in Romania.
ȘtergereStii, batrinii din familie maninca masline cu piine si beau o cana de lapte sau un ceai la micul dejun. E o reteta de viata lunga ...
Si eu ma duc dupa pandhora! :)
RăspundețiȘtergereOoops, azi va fac pofta de ciugulit !
ȘtergereJammy must taste delicious. I like the small green one.
RăspundețiȘtergereHave a lovely weekend
Marijke
The small green olives are another story. I like them too but this ones are my favourite.
ȘtergereHave a nice sunday !!!
Daca am dimineata masline si o felie de paine nu-mi mai trebiue nimic altceva.Sunt grozav de bune.O seara buna iti doresc.
RăspundețiȘtergereGusturile simple sint cele mai bune. Eu nu mincam masline in Romania, aici am dat de gustul lor. Mai ales in zilele de post, sint la loc de cinste.
ȘtergereSeara frumoasa !
Cred că am găsit şi aici aşa ceva (nu sunt chiar sigur că modul de preparare este similar), dar mi-au plăcut într-adevăr mai mult decât altele, chiar aveau un gust precum cel descris de tine, dulce-amărui şi puţin picant.
RăspundețiȘtergereS-ar putea, sa se vinda la magazinele mari, la delicatese. Daca erau asa ridate, ai mincat thrumbes. Bravo !
ȘtergereArata super, le-ai manca goale! Pupici!
RăspundețiȘtergereMerge si asa, cu un pahar de vin rosu alaturi. Si pe urma iti lingi degetele de ulei ...
ȘtergereTe imbratisez !
Mie imi plac maslinele, dar pana acum imi placea sa le simt mari si carnoasa.Stafidite inca nu cred ca am incercat, ca eu le aleg asa cum ti-am zis, consistente.Daca voi vedea, voi incerca macar o data :).
RăspundețiȘtergereEi da, trebuie gustate, ca sa poti face comparatie. Au cu totul alt gust.
ȘtergereAm mancat vara trecuta masline uscate, mi-au placut tare mult, insa nu erau conservate in ulei de masline cu felii de lamaie. Cred ca erau uscate pur si simplu!
RăspundețiȘtergereChiar fara nimic, se usuca de tot. Or fi fost din astea si erau bine scurse de ulei ...
Ștergerecum sti tu sa ne intarati papilele!N-am fost inca in Grecia dar parca sunt grec.Imi place atmosfera,muzica si mancarea de acolo.Esti o norocoasa!Toate cele bune!TIN APROAPE!
RăspundețiȘtergereMa bucur, ca te simti atras de Grecia. Chiar daca trece printr-o perioada grea, ramine o tara frumoasa. Sint norocoasa, da ! Multumesc, pentru cuvintele frumoase ! Sanatate si numai bine !
ȘtergereEiii, eu gasesc masline grecesti aici. Avem un magazin care aduce multe produse din Europa. De la greci caut branza organica, iaurtul (este bun bun) si maslinele. O sa ma uit si dupa masline stafidite :) pana acum nici daca le vedeam nu le cumparam. :)))
RăspundețiȘtergereDuminica frumoasa!
cititorul de noapte :)
Inseamna, ca stii ce e bun :) Feta greceasca, iaurtul strecurat si maslinele sunt extraordinar de bune. Sa te uiti si dupa pasta de masline, e minunata pe paine prajita unsa cu ulei si cu niste oregano presarat pe deasupra.
ȘtergereArata ciudat maslinele stafidite, dar au un gust deosebit. Daca iti plac maslinele in general, cred ca te vor castiga :)
Seara frumoasa !
Nu am vazut, dar o sa caut. Da, suntem mari consumatori de masline si ulei de masline. O pasta din branza, sau unt, cu masline tocate foarte marunt am mai tot timpul in frigider. O sa incerc si cu oregano presarat deasupra. O placinta cu masline si branza feta o pregatesc destul de des alor mei. Ma opresc aici ca mi se face foame si-i tarziu :)
RăspundețiȘtergereO zi cu spor iti doresc!
Thank you!
Daca stii sa faci placinta, trebuie sa o incerci pe cea cu spanac, marar si feta, e regina placintelor :) Acum mi-e foame mie :)
ȘtergereNumai bine si sa ai parte de zile frumoase de iarna !
aici vazui masline verzi de vanzare, la sac. Am gustat una: nasoaaaalaaa!
RăspundețiȘtergereoare pot sa le murez eu? scriii si reteta, te rog?
Crude sunt amare rau. Le pui in apa sa stea 8-10 zile si tot la 2 zile le schimbi apa. Le gusti si daca nu mai sunt amare le faci o saramura din 70-100 gr de sare la 1 lt de apa. Le pui in vase si torni deasupra ulei de un deget, ca sa nu vina in contact cu aerul. Socrul meu le taie pe lung cu lama inainte de a le pune in apa ca sa se faca mai repede.
Ștergere