Wikiplayer

marți, 8 mai 2012

In gradina de legume

   De mult n-am mai scris despre gradina de legume.
   Melcii mi-au mincat doua rinduri de fasole si unul de salata. Rucola semanata in primavara a inflorit aproape inainte de a face frunze, patrunjelul da si el in floare ... Valeriana s-a facut toata deodata, de n-am ajuns, sa o culeg si a jnflorit si ea. Sper, sa adun seminte. Salvia e foarte frumoasa, am inmultit-o si am pus deja si la uscat. 
   Am plantat rasadurile de rosii in trei ture si am semanat trei soiuri de dovlecei. La ardei sint inca deficitara, anul asta am facut doar rasaduri de ardei iuti.
   Dar mazarea da recital, e plina de flori si pastai, de imi creste inima, cind ies in gradina. Mai ales cea din boabele adunate de mine anul trecut, cu toate ca n-au fost tratate in nici un fel.  I-a placut sistemul de sustinere cu betele de bambus. Deja am gatit simbata mazare proaspata din gradina bunicului si acum asteptam recolta noastra. Si ma bucur enorm, sa ii vad pe cei mici, cautind dupa pastai coapte, le place mai mult cruda, decit gatita.
   In final, declar inchis sezonul la conopida. Ultimul mohican din recolta de iarna asteapta in frigider - o sa devina o salata racoroasa cu iaurt .
  Si-acum, pozele :









     Urmeaza sa fotografiez si rasadurile de rosii ... 

30 de comentarii:

  1. Tak vy už hladom neumriete :-) v záhrade začínajú dozrievať rôzne druhy zeleniny. Pekne sa o to staráš, tak toto je teraz odmena. Zase som si článok nedala preložiť, ale na prvom obrázku je asi rukola, ktorú poznám iba z obchodu. Ešte som ju nikde nevidela rásť. Pekný deň ti prajem!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O hladom neumrieme ale tato politika z nas robí blaznov.
      V zahrade mam aj pomoc od manzela :)
      Rukola je velmej lachko pestovat a sa mi velmej paci s paradickami aj na vrh pizze. Len ze nacim vzdi listi trhat abi boli cerstve, inak sa horke ...
      Pekny den prajem aj ja, Danka !!!

      Ștergere
    2. Nemáme to tu, čo sa politiky týka, o nič lepšie :-(

      Ștergere
  2. Dani, stii ca eu nu am uscat salvie si nici nu stiam ca se usuca?
    A mea infloreste si pentru prima data am facut un sos de smantana cu multa salvie pentru friptura de pui si mi-a placut, mai ales ca aroma a fost mai persistenta a doua zi.
    Mazarea ta este superba si mi se pare foarte inalta. Si a mea este frumoasa dar deacum incolo infloreste.
    De rucola si valeriana nu stiu mai nimic, pentru ca nu am cultivat.
    Rasaduri de rosii am plantat si eu in ture din cauza salatei si spanacului care mi-au tinut locul ocupat in solar.
    Mai astept poze cu legume :)) pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate pastra pentru iarna uscata, Vasi, pentru ceai sau ca mirodenie la gatit. E foarte buna la friptura de miel si in general la carne. Italienii o folosesc mult si dupa ce am gustat acolo o portie de saltimbocca, am inceput, sa o pun mai mult in farfurie. O sa incerc si eu sa pun salvie in sosul de smintina :)
      Mazarea are deja doua rinduri de pastai si mai are si flori. S-a comportat minunat anul asta. E inaltuta dar se tine bine.
      Rucola e foarte usor de cultivat. O sa-ti caut seminte. Si ce-i grozav la rucola, e ca o rupi si din radacina da frunze proaspete mereu, asa ca, o semeni o data si o recoltezi de multe ori. O salata picanta, ideala pentru vara.
      Valeriana si eu am pus anul asta pentru prima data. E frageda si cu gust placut, dar nu foarte intens, se pierde printre celelalte frunze in bolul de salata.
      Trebuie sa fac o sedinta foto si cu rosiile. Incep sa arate bobocei de flori :)
      Te sarut, Vasi !!! Spor la treburi in frumoasa ta gradina !!!

      Ștergere
  3. Aveam o mare placere sa lucrez in gradina, asa aveam ce ne trebuia. La bloc e diferit, confort fara nimic:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E diferit, da, mai ales daca ai trait si la casa ... Daca ar avea cel putin blocurile din Romania balcoanele mai mari ...

      Ștergere
  4. Deci ma oftici...ai o mazare superba si a mea este mica...a facut deja pastai dar e mica. La tine acolo se pare ca a venit vara mult prea devreme daca toate au inflorit brusc.
    Ai o gradina minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a venit caldura foarte brusc. Am ajuns la 28 de grade ... Si plantele se grabesc, sa infloreasca.
      De-acum in gradina o sa inceapa perioada legumelor iubitoare de caldura ( rosii, ardei si vinete )si udatul tot a doua zi ( nu vreau, sa ma gindesc la nota de plata la apa ...)
      Ma bucur, ca iti place !!!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Cam pina in talie imi ajunge, unele tulpini chiar mai sus.

      Ștergere
  6. Olá DANI!

    Seus legumes são belos!

    Com as flores então Estupendos!

    Parabéns!

    Saúdações do Brasil!

    Adriano.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ola Adriano !
      Thank you, for passing by ! Have a wonderful day, my friend !

      Ștergere
  7. E frumos si reconfortant in gradina ta, Dani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Planta din a doua poza nu o cunosc. In rest, ce sa zic, arata bine gradina ta! Mazarea am admirat-o inca de cand era mica.
    Copiilor le plac boabele crude de mazare?
    Cum e reteta de conopida cu iaurt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E valeriana. Si eu am vazut-o pe viu prima data anul asta.
      Copii isi numara boabele de mazare, sa nu piarda vreuna :):):)
      Aveam si niste boabe de mazare decorativa, dar n-am ajuns, sa le pun in primavara ...
      Reteta de salata de conopida e foarte simpla : se face fie cu conopida cruda ( folosind doar virfurile inflorescentelor, nu si coditele ) fie cu conopida fiarta, cit sa se inmoaie putin. Se taie maruntel si se amesteca conopida cu iaurt gros, citeva linguri de ulei de masline, suc de lamiie, doi-trei catei de usturoi rasi, sare piper si patrunjel tocat. Daca vrei, pui si maioneza.
      O zi buna, Vulpito !!!

      Ștergere
    2. Multumesc pentru reteta! Cred ca am sa fac si eu cat de curand pentru ca imi place conopida iar reteta suna apetisant!
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  9. wow! sesti demna de toata admiratia, Dani draga!
    am avut incercari de legumarit, dar le-am abandonat... nu mai am decat un rondou pentru verdeturi- mirodenii. Am abandonat rosiile, zucchini, ardeii, dovleceii si chiar si capsunii :( Din cauza de ploi si melci... Frumoasa gradina ta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint bune si mirodeniile si foarte necesare la gatit si nu numai.
      Initial nici nu ma gindeam la legume, dar in primul an am pus niste rosii cherry si niste broccoli la sugestia socrului meu si ne-am dedulcit la legume dulci din gradina :)
      Nu-mi reusesc nici mie toate cum as vrea, dar perseverez :)
      o zi minunata, Carmen !

      Ștergere
  10. grozava gradina ta,grozava tu, pasionata de tot ce se intampla in gradina ta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, Pandhora, daca as avea mai mult timp ... Te imbratisez !

      Ștergere
  11. Must be great having space in your garden to grow your own vegetables.
    gr. Marijke

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1/3 of the garden is for vegetables. Not to much space ... but enough for a working mom :) Hugs, Marijke !

      Ștergere
  12. mi-am pus si eu cate ceva in ghivece....menta , busuioc , lavanda :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe se pot cultiva in ghivece si mirodeniile sint ideale pentru balcoane. Pe cind iti vedem lavanda inflorita ?

      Ștergere
  13. Eu stau prost cu legumele. În ultimul weekend, doamna mea a plantat câteva fire de roşii, care se pare că s-au prins toate. Sunt curios ce soi or fi, că n-am păstrat seminţele de la roşiile noastre "tradiţionale".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca ai pierdut soiul "traditional", dar la urma urmei ce-i important, e sa ai rosii sanatoase, fara chimicale, pe care sa le culegi din gradina si sa le faci imediat salata :)
      Daca vrei ceva seminte de rosii de la mine, da de veste. Anul asta ma voi stradui, sa adun din fiecare, numai sa faca rosii frumoase :)

      Ștergere
  14. Frumoase legume!Eu nu am uscat niciodata salvia...la mine in gradina isi mentine cat de cat frunzele si iarna ( daca nu e foarte aspra ).Valeriana e minunata in salata.Eu o folosesc in combinatie cu putina rucola si ii fac un dressing cu lamaie,putin ulei de masline,putina smantana, un varf de lingurita de mustar, sare si piper proaspat macinate. Mai adaug si cateva cubulete de pere cand vine sezonul lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la mine sta salvia proaspata aproape tot timpul, dar mai rup din ea, fiindca se intinde in carare si mi-e mila sa o arunc. O pun la uscat in manunchiuri si fac ceai sau o farim si o amestec cu sare si piper si o folosesc la fripturi.
      Valeriana o pun si eu in salate cu laptuci, spanac, rucola si ceapa verde. Si masline neaparat, uneori chiar folosesc la salata uleiul in care pastram maslinele. Si fiindca ai amintit perele, incearca o data si cu portocala. Merge grozav cu salatile verzi ( feliile curatate de pielite si taiate cuburi ).

      Ștergere