Wikiplayer

luni, 28 mai 2012

Petale de matase

    Din cei sapte pomisori fructiferi ce cresc in gradina noastra, rodiul e cel mai productiv si an de an infloreste tot mai frumos. 
    Sint poze facute in urma cu doua saptamini si de atunci, unele flori au legat rod, iar altele s-au desprins si au ajuns la pamint. A inflorit foarte bogat si daca se pastreaza macar o zecime din flori, o sa avem multe rodii la toamna. 
    Ca in fiecare an, admir petalele rosii-portocalii si translucide. Au o lumina aparte si se detaseza net printre frunzele lucioase, mai ales, cu cerul de peruzea in fundal ( si nu l-am vazut de muuult asa, azi e prima zi insorita dupa doua saptamini in care a plouat aproape zilnic ) .




     Cind petalele se scutura si incepe sa se prefigureze forma viitorului fruct, apare coronita zimtata a rodiei, ce-mi aminteste de basmele copilariei cu printese insetate ascunse sub coaja fructului fermecat.



                                                    Va plac rodiile ?

55 de comentarii:

  1. Ce frumoase sunt! Nu stiam cum arata florie de rodiu!
    Si pe aici ploua de vreo doua saptamani si nu da semne ca s-ar opri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata exotic pentru noi, ce le-am cunoscut intii din povesti ...
      Aici e soare, in sfirsit ! Azi a fost zi de cafea frappe :)

      Ștergere
    2. Superb rodiul,Dani....La noi vremea este asa capricioasa....Uffff...ploua torential zi de zi...ne chinuim sa punem gazonul in curte,dar nu se poate....il spala ploaia..in jumatate de ora se umple curtea de apa,inunda si capsunile din gradina de legume.....Uffff...speram la vreme mai buna.....

      Ștergere
  2. Daa, ne plac rodiile :).Dar si florile rodiului, din cate am vazut in pozele tale.Asa sunt deschise sau se pot deschide si mai mult?
    Par a fi cupe inflacarate pe fondul cerului albastru, luminos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se deschid de tot, ramin asa, ca niste cupe, apoi se scutura ... Chiar au culoarea focului, Mihaela, e o comparatie reusita :).

      Ștergere
    2. Rectific: ca niste torțe aprinse :).

      Ștergere
    3. Nu pot, decit sa subscriu :)

      Ștergere
  3. arata superb, n-am mai vazut pana acum. eu n-am mancat niciodata rodie, dar nu stiu daca pentru fruct as vrea si eu un pomisor din asta, cat pentru florile astea splendide.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si fructele-s minunte, ca niste globuri rosii. Poti incerca sa cultivi un rodiu, dar intr-o glastra marisoara, ca sa-l muti iarna la adapost, nu prea-i place frigul ... Exista si specii pitice, foarte decorative, ideale pentru glastre.

      Ștergere
  4. Owoce granatów są pyszne. Kwiaty, których nigdy nie widziałam na drzewie, są śliczne i dziękuję Ci za pokazanie ich. Pozdrawiam i buziak.
    Fructe de rodie sunt delicioase. Flori, pe care nu am văzut un copac, sunt frumoase şi vă mulţumesc pentru a le arăta. Eu salut şi sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Giga, ce nume frumos au in poloneza ! Granate ! Da, asa e miezul lor, ca pietrele pretioase :) Dar nici florile nu-s mai prejos. Pozdrawiam cieplo !

      Ștergere
  5. ce minuni, am ramas un minut fara grai, admirandu-le. prima data cand am mancat rodie aveam peste 20 de ani si tare dezamagita am fost. ce-i drept, dupa ani am aflat ca nu era prea coapta. nu fac o pasiune pentru rodii, dar nici nu ma dau deoparte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai gusta o rodie coapta, cred, ca ti-ai schimba parerea, Simona. Mai ales una cu boabe rubinii ... La piata, cei ce le vind toamna, cind e perioada lor, sparg un fruct, ca as vada cumparatorul ce ia. E pe gustate :)
      Sint considerate adevarate bombe antioxidante si-s mai bogate in vitamina C decit portocalele.

      Ștergere
  6. Už v príspevku o rajčinách som si na jednej z fotografií všimla aj strom granátového jablka. Mne sa toto ovocie nespája s detstvom, jedla som ho prvý raz až dospelá a vtedy som ho aj prvý raz videla kvitnúť. Bolo to v Tunise. Ovocie je to výborné, máte sa na čo tešiť. Bola tu chvíľu búrka, ale veľmi málo pršalo. Už zase svieti slnko. Potrebovali by sme viac dažďa. Prajem ti príjemný večer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teraz aj u nas svieti slnko, ale dazd sme mali dost. Inokedy v maj sme sa kupali v more ...
      Granatove jablka som aj ja jedla prvi raz v Grecku. To sa velmej oblubene ovocie. Na Novom Roku sa zvikne rozbit jedno na stastie :)
      Krasny vecer, Danka !

      Ștergere
  7. Bună DANI!
    Wow cât sunt de frumoși bobocei!
    Te invidiez puțin(glumesc)că ai mutat Grădina
    Botanică la tine!
    Felicitări draga mea pentru toate minunățiile
    pe care le împarți cu noi!
    Îți doresc o săptămână frumoaă și plină de culoare!
    Cu mare drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea eu o Gradina Botanica, Elena :):):)
      O saptamina minunata si tie cu soare si intimplari bune !!!

      Ștergere
  8. Gradina ta este cu adevarat minunata si exotica.
    Trimite-ne si noua o raza de soare :) caci aici iar este cod portocaliu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Angelikue !
      Azi a iesit soarele mai serios si la noi si sper, sa nu se schimbe iar vremea miine. Numai de n-ar ajunge si aici codul portocaliu ...
      Iti urez vreme buna, cit cuprinde !

      Ștergere
  9. Foarte frumos!
    Eu, draga Dani,m-am lecuit de a incerca sa cultiv fructe ne-neaose, nu-mi iese cu avocado, am avut trei, erau destul de mari-20 cm si cu frunze frumoase si deodata, toamna, au inceput sa se innegreasca frunzele si sa cada. Acum este al treilea caruia ii pleaca frunzele.
    Mi-au rasarit cativa arbusti de goji si-s toti intr-un ghiveci mic, nu indraznesc sa fac transbordarea si rarirea, habar n-am cum le place. Deci, una e in Grecia si alta clima aici la noi unde, momentan, este o toamna rece-rece si de durata.
    Dar smochinul imi place cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu in Romania, e-adevarat. E nevoie de o sera, ca sa cresti plante iubitoare de caldura. Smochinul rezista in Banat, are si mama unul in gradina, dar trebuie si el protejat, o iarna grea il poate distruge ...
      Avocado si in Grecia nu-i intilnit peste tot, doar in Creta merge cultivat in aer liber dar greu fructifica, asa ca, nu te necaji ca l-ai pierdut. Mai bine un lamii :)
      Cu goji nu stiu ce trebuie facut, nu am avut tangente cu plantuta. Stiu doar, ca e foarte la moda in ultima vreme. Sper, sa vezi fructe de la arbustii tai.
      Seara frumoasa, Elisa !

      Ștergere
  10. Sunt extra frumoase florile.Nu am vazut niciodata asa copacel.Nu am mancat niciodata rodie,asa ca nu stiu gustul.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boabele de rodie-s zemoase, dulci-acrisoare si lasa o unda de racoare si prospetime-n urma. Se folosesc si la gatit si dau un suc foarte bun. Plus, ca sint foarte aspectuoase :) Dar e nevoie de tehnica la curatat, altfel pictezi totul in jur cu picatele roz :)
      Numai bine, Mihaela !

      Ștergere
  11. Doamne ce frumusete, santem binecuvantati pe pamant cu atatea minunatii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine, sa fim optimisti si sa vedem partea frumoasa a lucrurilor ... Copacelul de rodiu e in categoria asta :)

      Ștergere
  12. Foarte frumoase! Cer asa albastru nu am mai vazut de ceva timp, aici ploua si e inorat. Numai bine va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca si in Grecia au trecut doua saptamini, ca sa se insenineze, imi inchipui ce-i in Romania ... Sa speram, ca va sta ploaia.
      O seara frumoasa, Robert !

      Ștergere
  13. nu am vazut niciodata rodiu...e minunat ! daca ne plac ? fiica-mea e inebunita dupa ele , cumpara mereu...intr-o zi , imi zice trecand pe langa un chiosc de fructe...mama , cumpara tu 2 rodii ...astazi ar fi a 8-a zi cand intru si cer 2 rodii...deja se uita vanzatoarea ciudat la mine :)))am intrat pana la urma amandoua si ea a ceut ...4 rodii...vanzatoarea se intoarce si o intreba...aveti musafiri ??? :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, imi inchipui scena si ma apuca risul :):):) E tare bine, ca ii plac rodiile lui Monik, e sanatate curata, sint in topul celor mai benefice alimente. Daca le tai in doua, le poti stoarce, ca pe portocale si iese un suc minunat.

      Ștergere
  14. sunt atat de frumoase....
    imi plac si frunzulitele...parca ar fi din ceara :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frunzulitele-s inguste si pieloase, ca o adaptare la clima calda, ca sa nu piarda multa apa. Majoritatea arbustilor ce cresc pe dealuri aici sint asa. Un deficient e, ca are spini pe crengute, de aceea e folosit mult la gardurile naturale :)

      Ștergere
  15. DH really wants to get a pomegranate tree. They do look wonderfully exotic. Great descriptions of the flowers and fruit! So magical..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It's a beautiful and very strong plant, perfect for a mediterranean garden.
      Mine is four years old and I am very happy with my little tree :)
      Glad you liked the post, Sweetbay ! Thank you !

      Ștergere
  16. Flori cu petale din matase naturala... splendide. Ador sucul rodiilor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, matase rosie, cum sint voalurile mireselor in Asia :) Culoarea bucuriei si a pasiunii ...
      Stii, ca sucul si boabele de rodie sint printre cele mai puternice afrodisiace ? Fructul e considerat un simbol al fertilitatii si in unele zone din Grecia, unde traditia se mai pastreaza, primul lucru inminat unei mirese ce trece pragul viitoarei ei case, e o rodie .

      Ștergere
  17. Cat de delicate sunt! Intr-adevar ca de matase! Superbe!
    Multumesc Dani ca ai impartasit cu noi splendoarea lor!
    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  18. Superbe si florile si fructele. La inceput cand am incercat prima data fructe de rodie mi s-au parut ingrozitor de complicat de mancat acum ca stiu cum imi plac la nebunie. Parca te invidiez cateodata ca stai intr-o zona mai calda :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La temperaturile din ultima luna, nu ma simt, ca stau intr-o zona mai calda :)
      Nu-i usor de curatat rodia, dar merita. E un fruct miraculos :)

      Ștergere
  19. De unde se poate cumpara copacul de rodie? Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun, ca la vreo pepiniera de plante exotice, poate gasesti si prin Internet. In Grecia sint peste tot, daca vii in concediu, iti iei unul de amintire :)
      Incearca aici :
      http://www.hodnik.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=Punica+granatum+&x=81&y=9

      Ștergere
  20. Planute de rodii se pot obtine semanand seminte luate de la fructe bine coapte,asa am obtinut si eu, au crescut foarte frumos, infloresc dar nu fructifica, nu stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca sa uzi rodiul foarte rar si putin. Ii cad florile sau fructele tinere daca e udat mult.

      Ștergere
  21. Hello! Your photos are very beautiful!

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi plac la nebunie rodiile, insa anul asta la noi in Constanta pe la supermarket-uri s-au gasit numai rodii necoapte sau cu coaja foarte-foarte tare si uscata. Am luat si asa si am mancat, ca nu am avut incotro. Obligatoriu, Ionut mi le curata, imi pune bobitele in bol la frigider si cand se racesc le mananc cu lingura. Imi place cum pocnesc intre dinti si elibereaza sucul acela bun. Sa incerci si cu tequila, in loc de lamaie. E foarte bun. Cu toate ca imi plac, recunosc ca este prima data cand var un rodiu in carne si oase. Nu am stiut ca este atat de frumos. Pe masura frumusetii lui sunt si fructele. Multumesc pentru iluminare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodiile incep sa se coaca prin Octombrie - Noiembrie. Se pastreaza un timp, dar cu cit stau mai mult, cu atit coaja lor devine mai tare si se curata mai greu. Acum nu exista rodii de fel. Cine stie, de unde-or fi aduse rodiile de la magazinele constantene ...
      Daca ajung la frigider, e bine :) La noi bobitele dispar in gurite lacome pe masura ce se curata. Tequila ? Aaaa, e prea tare pentru mine :) Eventual suc de rodie cu rom alb :)
      Ma bucur, ca eu ti-am facut cunostinta cu pomisorul de rodiu !

      Ștergere
  23. Imagini pline de prospetime! :)
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  24. Rodii...printre preferatele mele in bucatarie!Insa flori de rodii vad pentru prima data in fotografiile tale...absolut superbe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inchipuie-ti, ca exista si soiuri cu flori duble, roz, somon si chiar rosii cu margine alba. Ce am eu, e cea mai simpla varianta :)
      La bucatarie eu le folosesc in salate, fie de laptuci, fie de fructe. Dar stiu, ca se folosesc si in retete mai serioase :)
      Numai bine, Cosmin !

      Ștergere
  25. Imi cer scuze, n-am stat sa citesc toate comm-urile... poate scrie pe sus asa ca daca ai spus mai spune-mi si mie odata: ce faci iarna cu acest rodiu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic :) Dar eu stau in Grecia si iarna am cel mult citeva grade sub zero pentru citeva zile ...

      Ștergere
  26. aaaaaaaa, sorry, abia acum am vazut.........:))

    RăspundețiȘtergere
  27. Welcome DANI !
    I have a little time and look through your wonderful blog.
    It is wonderful.
    Photo grenade,fantastic!!!!
    Lucia

    RăspundețiȘtergere