Wikiplayer

vineri, 12 iulie 2013

De vara

E cald, e aproape normal de cald pentru noi ... am pus in functie ventilatoarele, rufele se usuca in timp record, ne bucuram cand bate putin vantul si udam gradina tot a treia zi.

S-au trecut crinii cei albi, mai apare cate un trandafiras pe alocuri, levantica devine tot mai argintie, glicina iar bate in fereastra bucatariei cu lastari noi iar lamaiul a fost altoit si scoate frunze proaspete ...

Am planuri de reamenajare pentru doua zone ce au ramas fara prea multe plantute si o lista lunga cu plante rezistente la seceta. Trebuie sa ma hotarasc ce-mi doresc mai mult si ce se potriveste mai bine. Eu fac vara ce faceti voi iarna, fiindca plantarea va trebui sa coincida cu perioada propice a ploilor de toamna.

Pe marginea drumului au crescut mormane de pepeni parfumati, lubenite vargate si dovleci uriasi cu coaja portocalie si miez dulce. In fiecare zi, trecand pe langa ei imi spun, ca trebuie sa fac o placinta ... dar stiu, ca n-o sa ma apuc de ea pana nu se vor intoarce baietii acasa. 
Suntem la regim de vara - rosii in tot felul de salati, pesmeti de secara, branza, vinete, dovlecei si masline. As putea face o zacusca ...

Leandrii, care in traducere directa din limba greaca ar fi " dafini amari ", au inflorit in valuri. Chiar si piticii mei au avut flori pentru prima data, dar n-am apucat sa-i fotografiez ... In toropeala estivala parca nu-mi vine sa pun mana pe aparatul foto. Visez cu ochii deschisi ... 



Un sfarsit de saptamana linistit la mijloc de Iulie  !  

18 comentarii:

  1. Bună draga mea DANI!
    Îmi închipui câtă frumusețe și parfum
    este la tine în grădină!
    Să ai un weekend înmiresmat!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-s multe flori si e destul de uscat, dar parfumul e prezent, fie el de levantica, de rosii sau de Cestrum :) Un weekend frumos, Elena !!!

      Ștergere
  2. un weekend minunat iti doresc si eu , Dani !

    RăspundețiȘtergere
  3. U nas też było prawdziwie polskie lato. Ciepło, ale nie upał. Dzisiaj się trochę pogoda zepsuła. Wszystko Ci pięknie wyrosło i mam nadzieję, że wszystko też wykorzystasz. Pozdrawiam i buziak.
    Ai fost cu adevărat o vară polonez. Cald, dar nu fierbinte. Astăzi, vremea a rupt un pic. Tot ce frumos crescut, și sper că totul a fost folosit. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pare ca ne-am intrat in normal cu vremea in Europa :) Clipe frumoase in gradina, draga mea ! Pozrawiam i buzik, Gigo !

      Ștergere
  4. Inteleg foarte bine sentimentul asta de leneveala:) Si la mine e la fel. Aseara m-a apucat asa, o harnicie mare, si am restructurat cate ceva prin dulapuri. Azi insa nu-mi vine sa fac nimic.
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi fac o multime de planuri si-apoi le las pe toate balta ... Dulapurile le-am aranjat inainte de calatoria in Romania, tot trebuia sa fac bagajele :)
      Maine e zi de gradina, apoi e zi de mare :) Sa petreci minunat si tu !!!

      Ștergere
  5. Trebuie sa arate nemaipomenit in gradina,desi zici tu ca nu prea ai flori,nu te cred eu ca e chiar goala gradina:)Chiar ma gandeam ca la anul sa incerc si eu sa pun pepeni;cred ca nu se compara cu cei de cumparat, cei de la tine din gradina.
    Un weekend frumos!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede-ma, nu arata nemaipomenit :) E in faza de reconstructie si de curatenie si mai sunt multe de facut ca sa arate bine si in lunile fierbinti. E si asta o provocare :)
      Pepenii ocupa mult spatiu, asa ca nu le acord prea multa atentie, am avut doua fire dintr-un soi portughez ce s-au uscat deja. Noroc, ca in zona noastra se cultiva din belsug si ii putem cumpara direct din ogor :)
      Numai bine, Marc !!!

      Ștergere
  6. How beautiful that your garden brings you so much fruits that you can prepare a meal of it. It must be difficult to bring in perrenials in your garden who can stand the heat.
    Have a wonderful weekend Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. We are so lucky to eat a lot of organic fruits and vegetables ... they need a lot of work, but the taste is amazing.
      Every summer I think to change some plants in the garden ... not everything can grow like I dream ... I hope in time the garden will be beautiful all year long :)
      Greetings, my dear Marijke !!! Have a great weekend !!!

      Ștergere
  7. cred ca e caldura si la tine...te-a toropit - daca nu mai ai tragere de inima sa fotografiezi!
    curios, dupa ce ne-au speriat cu anunturi de seceta si caldura mare - am avut parte de o lunga perioada ploioasa! e cald dar acceptabil! pacat ca la noi a mai venit cate o ploaie sarata sau vine cate o ceata care ne arde cate ceva prin gradina! pepenii nostri (putini, de pofta!) sunt cam nefacuti bine! incolo, avem si noi cate ceva care sa ne bucure ochiul si sa gustam un produs natural: castraveti, rosii (si dintre acestea, unele au fost arse de ploaie), vinete, ardei ...! si avem porumb in gradina mare - ploile l-au facut mare!
    te pup si iti doresc o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e cald ... ne mai racorim seara :) De ploaie nici vorba ... dar asa e la noi vara, suntem obisnuiti.
      Ma bucur, ca ati inceput sa culegeti legume din gradina, iar porumbul imi inchipui, ca in curand va fi bun de fiert. Pofta mare ! O seara frumoasa si o duminica linistita tie si parintilor tai !

      Ștergere
  8. Ale ten čas veľmi rýchlo letí. Polovica júla je za nami. Aj tu u nás je teplo, každý deň fúka vietor, zase dlho nepršalo, kvetom na mojom záhone chýba voda. Bohužiaľ, musia čakať na vodu z oblohy. Aj tebe prajem krásny zvyšok leta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dakujem, Danka !!!
      Ano, cas rychlo leti ... Ja polievam zahradu, viem ze dazd ne uvidime este dva mesiace ... Dufam ze bude padat v Bratislave a tvoje kvety budu stasne :) Pozdravujem a zelam krasne letne dni !!!

      Ștergere
  9. Dani, ai pus degetul pe rana. Te rog, cand vei avea timp, spune-mi ce pretentii au leandrii. Iubesc mult acesti copacei, imi maintesc de copilarie. Am primit unul in dar si am avut surpriza dureroasa ca, inca din seara zilei respective, s[ inceapa sa-i cada frunzele. Intr-o saptamana i-au cazut toate si s-a dus...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu consider leandri foarte nepretentiosi, Zina, aici cresc pe toate drumurile, chiar si in cele mai uscate locuri. Iarna trecuta am gasit pe tulpinile celor din veranda cativa paduchi testosi dar i-am curatat cu spirt si si-au revenit imediat. In Romania problema cea mai mare dupa parerea mea, e sa-i poti adaposti iarna, nu rezista la frig si cu cat cresc mai mari, operatiunea asta e mai greu de facut. Leandrul tau probabil era deja bolnav ca sa-si scuture frunzele asa de rapid. Ai mei au sosit din Franta ( da, sunt asa de nebuna, ca i-am cumparat de acolo ) si au calatorit o saptamana inchisi in cutia de carton fara probleme ...
      Poate te-ar ajuta sa citesti blogul Anamariei, ea e specialista in leandri si ii cultiva in conditii si mai vitrege, la ea iarna e mai grea decat in Bucuresti. Adresa ei e : nerium-leander.blogspot.com.

      Ștergere