Wikiplayer

luni, 8 iulie 2013

Gandacii si rosiile

     In fiecare an, cam in aceeasi perioada, dupa ce se coc primele rosii, isi fac aparitia gandacii puturosi sau plosnitele verzi . Si incepe distractia zilnica. Ii adunam si ii strivim pe loc iar ei se joaca de-a v-ati ascunselea ...
    Se zice ca e bine sa plantezi in apropierea culturilor amenintate menta, busuioc, coriandru si condurasi, plante care atrag pradatorii gandacului cu pricina. Busuioc am din belsug, menta la fel, condurasii au iesit miniaturali anul asta iar coriandru nu rasare in gradina mea. Am tot cautat o metoda naturista, ceva cu care as putea stropi rosiile. N-am avut noroc sa gasesc vreo reteta pana acum. Zilele trecute am aflat ceva de la TV, urmarind o emisiune de gradinarit si va impartasesc si voua leacul contra gandacilor. N-o fi el suta la suta, dar merita incercat.
    Gandacii sunt atrasi de mirosul plantei, zicea domnul de la televizor, asa ca noi trebuie sa schimbam nitel aroma rosiei. El recomanda stropirea cu apa vanilata, obtinuta prin adaugarea esentei de vanilie in apa curata ( la noi esenta se gaseste sub forma de praf si se pun trei doze la un litru de apa, trei doze fiind cantitatea necesara pentru o portie de chec ). Usor de preparat si usor de administrat. A fost o placere, sa le fac un dus rosiilor cu apa aromata. Pe deasupra am dat si cu piatra vanata. Azi trebuie sa repet operatiunea, sunt patru zile de la prima incercare si sper din suflet, sa nu mai gasesc vizitatori urat mirositori pe rosiutele mele. Ramane de vazut.


12 comentarii:

  1. Imteresanta metoda! O fi buna si la trandafiri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am vazut gandaci puturosi pe trandafiri :) Oricum, ei au un parfum prea puternic, ca sa poata fi acoperit de apa vanilata ...

      Ștergere
  2. Ma gandesc ca acum gandacii vor servi rosii de vara, cu miros de vanilie :)
    Tu ai probleme cu puturosii, eu am probleme cu scarboseniile de purici la meri. Am tot spalat frunzele cu solutii bio, dar nu vor sa plece...pur si simplu s-au indragostit de copaceii mei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca n-o sa se intample asa :) Dar nimic nu-i exclus. La pomi e mai greu, e o suprafata mult mai mare de stropit. Am avut si eu ceva pureci pe mar dar nu multi, am rupt frunzele afectate si e in ordine.

      Ștergere
  3. sper sa fie de folos ! nu stiam...o sa incerc daca vad ceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai ca trebuie stropite des ... in ziua aia si in ziua urmatoare gandacii au ocolit rosiile, apoi au aparut din nou, noroc, ca nu s-au extins, stau la gramada :)

      Ștergere
  4. Mi se pare mie sau ai pus poza cu susu-n jos? :) Ca vad coditele rosiilor in jos si pare nefiresc .Metoda o fi buna, insa eu pana acum n-am auzit de domnii aceia puturosi, poate or fi stabiliti in tari cu clima mediteraneana .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, asa sunt rosiile astea, cresc anapoda. E un soi pastrat de tatal meu, poza am facut-o acasa, la parinti. Pe mine ma necajesc in fiecare an domnii puturosi .. anul trecut erau cafenii, acum sunt verzi ... n-au ce sa manance, si se dau la rosii.

      Ștergere
  5. Eu nu am avut pana acum gandaci la rosii.Sper sa nici nu apara. Mult succes cu metoda.Sper sa scapi de ei. Va fi o placere sa te plimbi printre rosiile vanilate :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt o pacoste greu de alungat. Si chiar daca vanilia da rezultate pe moment e greu sa stropesti la nesfarsit ... Iti urez, sa n-ai probleme de genul asta.

      Ștergere
  6. Buna ziua! Ati reusit sa scapati de Plosnita verde a rosiilor (Nezara viridula)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul asta am avut foarte putini gandaci puturosi, fara sa fac ceva special. Rosiile au fost neatinse.

      Ștergere