Wikiplayer

joi, 3 octombrie 2013

In gradina uda

    Ce mai face gradina ... e uda, in sfarsit. Apa a patruns adanc si e numai bine de sadit varza si de semanat spanacul si salata. Am pregatit si un strat afanat pentru morcovii de iarna ... In weekend o sa-mi fac de lucru cu degetele in pamant.
    Am cules ultimele rosii, niste italenesti cu pliseuri ... si le-am mancat cu capere si omleta cu ciuperci.
    O, cum as face, sa fie ziua mai lunga acum, ca e posibil sa stau afara fara sa ametesc de caldura. Ziua sunt cam 2o-24 de grade Celsius, noaptea de-abia scade temperatura la 16-17 grade. Jachetele le-am scos, dar stau atarnate in cuier... 
    Am gustat primele mere din marul nostru. Trebuia sa fie ionatane ... s-au dovedit a fi aurii ... Macar la mine sunt mere, tata a pus in gradina un mar cumparat, care a rodit scoruse. 
    Citesc o carte despre gradinile mediteraneene si ma straduiesc sa pun in practica sfaturile autoarei. Gradina trebuie sa ajunga la un echilibru si sa fie prezentabila in fiecare anotimp. Pana acum n-am ajuns la performanta asta. Perseverez. Invat sa apreciez si plantele mai putin impresionante, dar mai tenace si adaptate la mediu. 
    Si ca sa nu fie cuvintele orfane, fara poze, le insotesc cu ultima floare de vineta. O steluta luminoasa in mijloc de toamna ... 




32 de comentarii:

  1. Oh, ce bine de tine, la noi e un frig de n-ai vazut, au fost aproape de zero grade asta noapte, asa toamna rea de mult n-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate se mai indreapta ... ar fi o nebunie sa inceapa iarna asa de brusc. Va tin pumnii !

      Ștergere
  2. Ce placut trebuie sa fie la tine la 20-24 grade, la noi a venit iarna direct, eu deja mi-am pus bocancii si haine groase! Cat despre gradina...n-am fost de doua saptamani si nu plec nici in weekend, a plouat foarte mult si nu cred sa gasesc in piata gogosar, asa ca mai astept o saptamana sa revina si la noi temperatura la 20 grade. Floarea de vanata este printre cele mai frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma asteptam sa vina si la noi frigul dupa ce-am vazut ce se intampla in Romania ... Dar se vede, ca norii s-au imprastiat pe drum. Iti urez sa stea ploaia si sa termini cu succes conservele pentru iarna, Aurelia ! Ma bucur, ca ti-a placut floricica :)

      Ștergere
  3. Acolo cred intr-un echilibru al gradinii.La noi poate mai mult verde iarna,ca zapada deja a sosit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu de realizat echilibrul asta ... dar cred, ca se poate si fac pasi mici in directia corecta. Gradina se schimba an de an si eu ma straduiesc sa o inteleg. Oare ce se zice din batrani, cand ninge asa de devreme ?

      Ștergere
  4. Ce noroc aveti..24 de grade, la noi e ca un vis. Ne consolam cu pomii carora incep sa li se coloreze frunzele.
    Florile de vinete mi se par cele mai frumoase dintre florile de legume, iar a ta nu face exceptie:) Succes in weekend la plantarile de toamna!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac si inflorescentele cartofilor privite de aproape :)
      De iarna grea pot spune ca m-am dezobisnuit si daca ma gandesc bine, nici ultimele ierni petrecute in Romania n-au fost friguroase, cel putin in Banat.
      Cu plantarile am luat-o inainte, am reusit sa pun primele salati si cateva fire de praz azi dupa masa :) Ca deja ma simteam codasa privind gradina socrului :) Merci pentru urare, Marc !
      O seara linistita si zile frumoase de toamna !

      Ștergere
  5. U nas w dzień nie jest tak ciepło jak u Ciebie w nocy. Ogródek zaczyna być smutny. Pozdrawiam i buziak.
    În zilele noastre nu este atât de fierbinte ca și în tine în dimineața. Copilul începe să fie trist. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti mult mai la nord, Giga ... si-apoi aici mai e si marea aproape si indulceste clima ... Gradina ta se retrage sa-si refaca puterile, la mine se trezeste dupa somnul de vara ,,, natura se comporta diferit, dar intotdeauna lasa un ragaz de odihna.
      Pozdrawiam i buziak !!!

      Ștergere
  6. Am recunoscut imediat floricica de vanata, imi place! Sunt curioasa, o sa aibe timp sa si rodeasca?
    Mi-a placut mult si muzica de azi :-)
    Toate cele bune Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta din poza nu cred sa mai apuce sa rodeasca, dar mai sunt mici fructe vinetii ascunse printre frunze. Poate le culeg sambata si punem de-o dulceata :)
      Ma bucur, ca ti-au placut melodiile, n-am mai pus demult muzica greceasca :)
      O seara frumoasa, Vulpito !

      Ștergere
  7. Ce bine ca poti sat mai mult in gradina1 Sunt sigura ca ea arata foarte bine la tine. La a mea, nici nu ma gandesc cum o fi:( Cu ploile din ultimele zile, iar nu ne-am dus acolo.

    Voi comenta acum cu Ochiul babei, fiind un blog generalist, fiindca vreau sa-i dau silui drumul in lume si are nevoie d eputina promovare:)

    Iti doresc un soare bland, care sa te indemne la munca in weekend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea sa nu se lase seara asa de repede ... Gradina de legume arata din ce in ce mai bine. E sapata si primele rasaduri se itesc timid din pamantul afanat. In gradina de flori mai e muuult de lucru, dar incet, incet s-o urni si-acolo treaba :)
      Tu daca ajungi la tara, trebuie sa protejezi ce-i mai sensibil la frig, ai alte prioritati. Am inteles, ca a stat ploaia la Timisoara :) Merci de urare si sper sa aveti si voi un sfarsit de saptamana luminos !

      PS - Vin imediat sa vad ce-ai mai scris pe blogul cel nou :)

      Ștergere
  8. Dar stiu ca ai pus la loc de cinste ultima steluta de la vanata, singura poza cu care ai ales sa iesi pe blog de data asta...parca nu ai mai facut pana acum asa ceva. E adevarat ca are si codita lunga, numai buna de prins intr-un buchet cu ...flori de toamna :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai facut poze in gradina de multisor, in septembrie am pus mana pe aparat doar o singura data :) Ma gandeam, sa nu pun poze deloc, apoi mi-am amintit de frumusica asta.
      Daca duminica vom avea parte de soare, sper sa recuperez . As putea face chiar un mic buchet ...

      Ștergere
  9. What a lovely temperatures you still have. Overhere the mornings are from 3 till 8 C. But the sun is shining almost every day. I love the sunlight. It's difficult to find plants who love to grow in your own garden. Every year is like a schoolyear. I am 55 now but never to old to learn.
    Have a wonderful evening my friend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. That's great, Marijke ! The autumn sun is sooo precious :) And you are right, we are still learning :) Hugs an wishes for a lovely evening, my dear !

      Ștergere
  10. Na balkóne pestujem chilli papričku a tá má podobný fialový kvietok ako ten tvoj baklažán. U vás je ešte krásne počasie. Vonkajší teplomer mi v tejto chvíli ukazuje 0°C. Cez deň by malo byť 13. Prajem pekný víkend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dufam ze tvoja chilli paprika ne zamrzne ... 0°C ? Tak uz je tu zima ...
      Pozdravujem, draha Danka, a zelam slnecny vikend !

      Ștergere
    2. Ďakujem. Asi o pol hodiny na to, ako som ti tu písala, teplota klesla pod nulu, bolo až mínus jeden :-( Ale to bolo iba na chvíľu, teraz je už 11 stupňov.

      Ștergere
    3. !!!! A ja som zapla klimatizáciu :)

      Ștergere
  11. N-am mai vazut cartofi infloriti din copilarie, vinete nici atat, dar am spus in gand "floare de cartof"!
    Oricum e o steluta, asta e important!
    Ma pricep de nu se poate, ca doar de-aia sunt roman, dar eu cred ca echilibrul gradinii e in tine!
    Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seamana mult cele doua flori, doar ca cele de cartofi sunt mai delicate si mai micute. Oricum, sunt solanacee amandoua :)
      Echilibrul, armonia, starea de bine din noi se reflecta in straturile gradinii si viceversa. Pe mine ma ajuta mult plantele si semintele, chiar daca nu intotdeauna am rezultatul scontat :)
      Multumesc, Vasile ! Un sfarsit de saptamana reusit !

      Ștergere
  12. Ce bine de tine cu asemenea temperaturi. Aici a plouat 3 zile la rand de am zis ca o sa putrezim :)) si frig de am trecut la haine groase si ghete. Eu am un mar in gradina de flori care a inflorit, a facut vreo 10, 15 flori si chiar ma gandeam ca are sa fie toamna lunga, se pare ca m-am inselat . Sper sa se mai indrepte vremea de luni si sa mai fie si aici temperaturi de 20 de grade( in jurul pranzului) nu de alta dar mai am flori si trandafiri infloriti si mi-e mila de ei :( Pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiiiu, am vorbit cu parintii si am vazut si la buletinele de stiri ... e o nebunie. Cred ca florile sunt toate aplecate ... saracul mar ... Eu iti urez, sa fie bine si sa se molcomeasca vremea, ca prea furtunos a inceput luna asta. Weekend frumos, draga mea !

      Ștergere
  13. Îmi place cu câtă pasiune te ocupi de grădină! Să ai parte de roade bune şi numai flori frumoase. Oricum, clima mediteraneeană este tare bună.
    Weekend plăcut, dragă Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex, tu esti intotdeauna foarte amabil :) Zile frumoase la sfarsit de saptamana cu cei dragi !

      Ștergere
  14. Hei Dani, de ce ai nevoie de jachete la 24grd? glumesc doar, pt ca eu inca nu le-am scos la vedere. Ignor complet luna octombrie, si inca mai port sandalele. :) Gradina ta se bucura un pic de apa si odihna, sa prinda puteri pentru urmatorul sezon. Sa ai o toamna bogata si plina de bucurii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut cateva dimineti mai umede si am pregatit jachetele pentru orice eventualitate :)
      Si mai stiu pe cineva care trece de la sandale direct la cizme :)
      Toamna frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  15. am avut si eu cateva vinete care s-au incumetat sa ramana cu floricele...dar a venit brusc frigul! iti doresc sa ai un weekend asa cum ti-ai dorit! multumesc pentru frumoasa muzica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc !!! Ti-as trimite niste soare, dar n-o pot face decat virtual :) O duminica frumoasa !

      Ștergere