Wikiplayer

luni, 21 octombrie 2013

La padure

     Ne-am intors din excursie cu febra musculara si o multime de fotografii. Ciupercile mai mult le-am pozat, decat le-am cules. Am ales sa parcurgem defileul raului Vikos, un traseu de 12 km, pe care l-am parcurs in 7 ore. Si cum la munte se insereaza mai devreme si drumul s-a dovedit mai salbatic decat ne asteptam, am mers contra cronometru, sa nu ne prinda noaptea din urma.
    Am stat la o mica pensiune de familie, intr-o conac construit in 1875. O recomand cu caldura celor ce doresc sa viziteze muntii Pindului. M-am simtit ca si cum timpul a stat in loc ... Imi pare rau, ca nu am avut mai multe zile la dispozitie ... dar sigur o sa ne intoarcem, mai sunt multe de explorat.
   Padurea ne-a primit cu bratele deschise, cu aer tare si parfumat, cu coarne rumene si porumbe liliachii, cu pietre albe ca de creta, ochiuri albastre de apa si urme de ursi pe carare ... Iarba noua crescuta dupa ultimele ploi era impodobita cu ciclame salbatice si la tot pasul salvia argintie se infoia pe langa carare.
   Am mancat ciuperci salbatice, am cules si noi cateva palarii ( " Palaria sarpelui " ) pe care cei din zona le numesc " prepelite ", am gustat lichiorul de galbiori si am aflat reteta de la doamna Ana, gazda noastra de weekend. Mi-a spus, ca usuca intai ciupercile, taiate fasiute, apoi le pune in alcool ( ei folosesc un fel de rachiu obtinut din struguri, care aici se cheama tsipuro ) si in final adauga siropul facut cu zahar. 
   Fotografiile sunt doar o oglindire ... 















67 de comentarii:

  1. Bajeczne miejsce. Cudowne widoki. Niebieska woda. Grzyby w lesie i wspaniali gospodarze pensjonatu. To był z pewnością świetna wycieczka. Pozdrawiam i buziak.
    Loc fabulos. Vederi extraordinare. Apă albastră. Ciuperci în pădure, iar gazdele sunt minunate. A fost cu siguranță un turneu mare. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e un loc fabulos, Giga. Iar raul acela are cea mai curata apa din Europa. E o minune sa vezi cum izbucnesc izvoarele din pamant ... A fost un weekend special :) Pozdrawiam serdeczne i buziak !

      Ștergere
  2. Impresionantă lume Dani! De fiecare dată ne arăți lucruri și locuri de o bogăție și frumusețe care mă invadează brusc și-mi pare că-mi taie respirația. Cred că nu aș putea să trăiesc atât de intens cum s-ar cere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doua zile am fost ca un burete ... am sorbit lumina si culoarea si aromele. De ani de zile mergem acolo, in " lumea de dupa munti ". De fiecare data ne uimeste. Ma bucur, ca am reusit sa transmit macar o farama de frumusete. Multumesc, Ilinca !

      Ștergere
  3. Ce imagini superbe, ce locuri frumoase, imi inchipui ce weekend frumos ati avut! Iaginile astea imi intaresc parerea ca Grecia este o tara minunata!
    Ma bucur pentru voi, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vulpito ! A fost o evadare indelung planuita :)
      Zile frumoase !

      Ștergere
    2. Aproape ireale imaginile, insa le-ai descris atat de sugestiv, ca - practic - le-am vazut mai intai cu ochii mintii si abia apoi in fotografii!
      Cu siguranta Grecia a fost taramul zeilor! :)

      Ștergere
    3. Ma bucur mult, ca ti-au placut descrierea si pozele, Mirela. E unul din cele mai frumoase parcuri nationale ale Greciei.

      Ștergere
  4. Superb, Dani
    Am savurat fiecare imagine, ca si cum as fi fost acolo, cu tine :)
    Apa are o culoare ireala, de basm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inchipuie-ti cum e sa faci rafting pe raul asta ... Anul viitor trebuie sa mergem acolo in vara, ca sa incercam si aventura asta :) Si daca vom fi destul de curajosi, poate facem si-o baie :)

      Ștergere
  5. Cata frumusete Dani! nici nu stiu ce as mai putea spune, ma bucur ca ne-ai aratat si noua minunatiile din excursia ta. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oh what a beautiful landscape Dani. I can imagine you had a great trip.
    Have a wonderful day.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Beauty and serenity ... Thank you, Marijke ! Have a lovely day too, my friend !

      Ștergere
  7. Wow, ce locuri superbe, ce poze fabuloase, oh cat te invidiez pentru asta Dani :) dar ma si bucur pentru ca le imparti cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. tare-mi plac traseele montane, din pacate nu prea gasesc doritori sa mearga cu mine...omu meu, doar daca il tarasc ar merge :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu cauta-ti tovarasi de drumetie, Coco. Poate asa il atragi si pe el :)

      Ștergere
  9. Postarea ta de azi, Dani, este o terapie pentru mine :muzica si imagini de dincolo de realitate, parca. Multumesc. Sper ca nu te superi daca nu mai plec, curand, de pe pagina ta incantatoare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, Elisa ! Eu multumesc, pentru cuvintele frumoase !

      Ștergere
  10. Krásne fotografie! Páči sa mi, ako aktívne žijete, stále niekde cestujete. Vďaka tebe môžem spoznať Grécko aj z iného pohľadu, nie iba more. Na jednej mojej dovolenke na polostrove Kassandra som si tiež urobila túru do lesa, kde bolo aj jazierko s korytnačkami.
    http://www.primori.sk/chalkidiki/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dakujem, Danka ! Ano, Grecko nie iba more :) A cestou sme stretli sme aj dvoch Čechov :) Aj oni fotografovali huby.
      Idem sa pozerat na tvoje fotky. Pozdravujem a zelam krasny den !

      Ștergere
    2. Ten link nie sú moje fotky, iba adresa webu, kde sa píše o mieste, o ktorom som písala. Fotky z tej dovolenky mám iba papierové, vtedy som ešte nemala digitálny fotoaparát.

      Ștergere
  11. Ce as putea sa mai adaug...doar sa repet ce s-a spus mai sus... minunat, absolut superb, taramuri de poveste... Te imbratisez ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce locuri frumoase si linistite ! Mi-ai facut dor de munte, dar munte pe unde rar calca picior de om !
    Numai bine, Dani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe prima portiune cararea era neumblata, gaseam doar urmele ursilor si primul din pluton aduna panzele de paianjeni tesute printre crengi ... Ne-am simtit privilegiati, de parca tot muntele era al nostru.
      O zi frumoasa, Zina !

      Ștergere
  13. Ce frumooossss.Ador sa cutreier padurile si sa culeg ciuperci.
    Ai niste copii foarte curajosi :)

    RăspundețiȘtergere
  14. I am delighted, charmed.
    Unbelieveable views ... Turquoise water, limestone cliffs.
    Dani, I lack the words to describe the beauty that you watched ...
    Greetings.
    Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I am so glad you liked the photos, Lucja :) It's a magical place in the mountains ...
      Have a lovely evening, my dear ! Pozdrawiam !

      Ștergere
  15. Si frumos si periculos!Dar baietilor le-a placut? Ce pacat ca pe vremuri cand ne cataram in Retezat nu am facut asa fotografii,bine ca v-ati intors fara accidentari. Va doresc o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai acolo le-a placut unde era mai greu. La final cel mare si-a inmuiat picioarele in apa incercand sa faca echilibristica pe un bolovan. Trebuia sa avem si o peripetie, ca de obicei.
      Va sarutam !!! Seara frumoasa !!!

      Ștergere
  16. Asta da excursie la padure,nu cum merg eu cativa kilometrii cu masiana.Totul e la superlativ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi mergem mai rar, dar cand mergem, umblam din zori pana-n seara :)

      Ștergere
  17. Спасибо,Дани! Это сказка! Восторг! Фото завораживают. Следы медведя и тернослив! Спасибо за рассказ, я получила удовольствие! Удачи!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale frumoase ! Ma bucur enorm, ca povestea ti-a placut, Tatiana !

      Ștergere
  18. Ca deobicei , nu stiu cum faci dar imaginile tale transmit atat de multe incat parca m-as afla acum , acolo:)
    Frumoase peisajele si ciclamele alea sunt superbe :) Nu stiam ca si pe la voi sunt ursi..bine ca nu ati avut vreun musafir nepoftit:)) O saptamana frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Marc ! Se pare, ca am ales fotografiile potrivite :)
      Sunt ursi in muntii Pindului, mai ales in cele doua parcuri nationale. Egnatia a fost construita de asa natura incat sa nu fie intrerupte traseele lor de circulatie. In sat ne-au spus, ca au fost ani in care au venit ursii la struguri :) Dar nu s-a inregistrat nici un incident, niciodata. Gazda noastra, ne zicea, ca el considera un noroc sa intalneasca un animal salbatic in padure, chiar si un urs. Si a trait multi ani acolo, la munte :)
      O saptamana buna si tie, prietene !

      Ștergere
  19. Ooo! Am citit despre Defileul Vikos! Deci asa arata pe acolo? Foarte frumoasa imaginea aia, de sus. Ca ai amintit de Egnatia chiar imi amintesc ca am mers pe ea in anul in care s-a deschis si am fost uimita sa aflu ca pe acolo traiesc ursi (datorita tablitelor cu "habitat de ursi). Nu asociam deloc ideea de Grecia cu ursii! Dar, in fond, e munte, nu? Poza nr.2 mi-a ramas la inima:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E unul dintre cele mai adanci din lume ( cred ca doar defileul Samaria din Creta il intrece ) si are o flora fantastica in materie de plante aromatice. Satele din zona erau renumite prin tamaduitorii care foloseau bogatia plantelor medicinale.
      A doua poza e facuta in curtea pensiunii pe terasa unde vara se serveste micul dejun. Asa sunt toate casele, din piatra gri, chiar si acoperisurile sunt de piatra ... o frumusete ...
      La cate urme de ursi am vazut, ma mir ca n-am dat nas in nas cu un exemplar :)

      Ștergere
  20. absolut superb!
    pare locul ideal pentru reîncărcarea bateriilor

    RăspundețiȘtergere
  21. fotografiile sunt adevarate tablouri,gusturile si mirosurile,deh,fiecare dupa imaginatia proprie :)
    te imbratisez draga Dani! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte frumos weekendul vostru, locurile sunt tare faine! Na, mai o zi si iarasi este weekend! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai doua zile, la mine vinerea e zi lunga, stau pana seara la birou. Dar avem zi libera luni, e sarbatoarea nationala a Greciei :) Tot e bine :)

      Ștergere
  23. tare mult mi-a placut excursia ta, iar pozele sunt superbe! hmmm, pot doar sa-mi inchipui cu ce delicii culinare ti-ai desfatat gustul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Red, ma bucur, ca ti-au placut pozele !
      Deliciile culinare-s vinovate, ca n-am pierdut nici un gram in greutate, desi am umblat o zi intreaga pe coclauri :)

      Ștergere
  24. Mi-am umplut sufletul de frumos cu aceste imagini superbe .Stii cat de mult ador eu drumetiile si tot ce tine de munte si padure , nu ? La cat e de frumos acolo , a meritat pe deplin efortul depus .
    Hmmmm , sa stii ca e prima data cand aud de acest lichior de galbiori !! ;)
    O seara linistita va doresc !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca iubesti muntele :) E frumos la munte in orice anotimp, dar parca toamna e si mai si.
      La tine am vazut ciupercile alea minunate si m-am hotarat sa la cunosc si eu mai bine. Lichiorul a fost grozav, daca as avea galbiori l-as face sigur. Poate incerci tu :)
      Numai bine, Magda !!!

      Ștergere
    2. Asa este Dani .Toamna e si mai si .Ador verdele intens al brazilor combinat cu toate nuantele toamnei - un tablou care mereu ma lasa fara grai !!
      Ma bucur ca ti-am dat un impuls ptr a cunoaste acele minunatii ale naturii !! ;)
      Lichiorul sigur vreau sa-l incerc , dar trebuie sa gasesc galbiorii prima data ! :(
      O saptamana frumoasa iti doresc !!

      Ștergere
  25. na, dar mi s-a parut ca am comentat si eu la postarea asta, dar n-a mai aparut. intrebam daca la voi ciclamele cresc in padure ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am gasit alt comentariu, Cristina, nici macar la spam ...
      Da, ciclamele cresc in padure, la marginea drumurilor, pe costisele pietroase, oriunde isi gasesc un locsor potrivit. Sunt mai micute si culoarea variaza de la alb la fuchsia. Podoabe de toamna :)

      Ștergere
  26. Foarte frumoase locurile si plantele pe care le-ai prins in poze :).Ciclame pitice din padure din Grecia am luat si eu o data un bulb, dar nu i-a placut la noi, nici in casa unde abia s-a tarat in primul an, nici afara unde a inghetat in al doilea an. In general eu nu am reusit pana acum sa cresc ciclame.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar de-as putea da o fuga acolo mai des ...
      Eu am doi bulbi in gradina intr-un coltisor unde nu ud deloc. S-au adaptat incet, au inflorit de-abia in al treilea an si nu au inca multe flori, dar sper sa faca mai multe toamna viitoare. Si, poate in viitor, acolo va fi un covoras de ciclame ... imi plac mult si frunzele lor cu modele maiastre :)

      Ștergere
  27. Superb, superb, superb!
    Peisajele, ciupercutele, fotografiile, casa din piatra - mi-ai incantat duminica!
    Am vrut sa postez o fotografie pe Pinterest si nu am reusit. Ai renuntat la el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt locuri uimitor de frumoase :) Ma bucur, ca ti-au placut ! La Pinterest n-am renuntat, dar blogul nu-mi permite nici mie sa incarc fotografii, e o modalitate de protectie contra copy-paste ...

      Ștergere
  28. Adica frumuselele acelea de ciclame sunt salbatice, zici? Doamne ce fotografii si ce locuri minunate, sa nu spui ca te-ai catarat si tu pe acolo pe unde am vazut baietii? Sa-ti traiasca si sa fie sanatosi, mi-a facut mare placere sa ii vad si eu, uite e bine ca mai pui link si spre postarile mai vechi, ca asa ma citesc si eu. De parca m-ar opri cineva sa citesc si fara link :) Iar ma innebunesc pozele cu ziduri de piatra, pare a fi acelasi loc. In Muntii Pindului au trait bunicii mei dinspre tata - aromani- pana ce au venit in Romania, intai in Cadrilater si apoi in Jud. Tulcea, cand am pierdut Cadrilaterul. Te imbratisez, draga mea. Mai merg sa vad si pensiunea doamnei si mai vin io!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt salbatice :) Cyclamen graecum.
      M-am catarat si eu, era singurul loc de trecere. Eu eram incheietor de pluton :) Am stat la acelasi pension, la Kapesovo. A fost prima data ca ne-am cazat acolo si ne-a placut tare mult, dovada ca l-am preferat si anul asta.E o familie deosebita, care a ales sa se intoarca in locurile de bastina. Gazda e profesor de filologie si greaca veche si e o placere sa porti o conversatie cu el despre istoria si traditiile locului dar si despre gradinarit si plantele salbatice. Iar sotia lui face niste prajituri de li s-a dus vestea. Anul asta m-am intors cu cateva retete pe care intentionez sa le incerc de sarbatori.
      Sunt sigura, ca o sa-ti placa pozele de pe site :)
      Deci ai sange aroman in vine. Stii ca in unele sate inca se mai vorbeste limba :) Daca ajungi vreodata la Metsovo, o sa-i auzi pe batrani vorbind si o sa intelegi cuvintele. Se face chiar o serbare la mijlocul verii si se aduna neamurile imprastiate prin lume ...
      Te imbratisez si eu ! O zi buna, draga mea !

      Ștergere
    2. Trebuie sa fii foarte curajoasa sa treci pe acolo!!! Mi-au placut la nebunie, am inceput sa visez aici, cu ochii deschisi. Intotdeauna am admirat poporul grec pentru multitudinea de mici afaceri. Aproape ca nu am vazut magazin, hotel, atelier sa nu fie mica afacere de familie. Chiar ma intrebam cum or reusi sa isi tina familia asa de aproape si sa lucreze cu totii, fara certuri si despartiri. La fel si la ei, am presupus ca fata este autoare micilor bijuterii handmade, margelele acelea atarnate mi-au placut, iar nucile facute mici papusele m-au impresionat. Nu mai spun si de frumusetea locului, de bucatele pregatite de doamna si acum imi spui si ce simpatic si interesant este si capul familiei. Frumoasa familie si afacere!
      Da, am! Tatal meu este o persoana foarte speciala si puternica. A fost unul din putinii aromani, care la acea vreme, s-a insurat cu o romanca. Deci sunt pe jumatate. Am auzit de Metzovo, am citit ceva despre locul acesta. De cate ori am fost in Grecia, am intalnit aromani si am simtit ceva pe acolo, ceva vibratii sufletesti, adica :)
      O zi buna si tie, draga mea artista sensibila si buna!

      Ștergere
    3. Mai mult mi-a fost frica pana am vazut baietii iesiti din zona periculoasa :) Eu eram si cu aparatul foto si ma straduiam sa nu dau cu el de piatra :)
      Da, e admirabil ca reusesc sa pastreze echilibrul. Au doua fete, una e chef si se ocupa de restaurant, cealalta se ocupa de restaurarea operelor de arta si administreaza micul magazin din sat, care pune in vanzare produse facute din ce ofera pamantul locului ( marmelada, lichioruri, vin. ciuperci uscate, ierburi pentru ceai ), prajiturile si peltelele facute in casa si obiecte decorative lucrate de ea. E o placere sa le stai alaturi si nu neg, ca sunt invidioasa pentru felul in care traiesc, desi recunosc ca n-as avea curajul sa ma aventurez in directia asta.
      Poate reusim sa ne intalnim odata si odata la Metsovo :)

      Ștergere
    4. Hihi, deci ai avut emotii mari, si cu baietii si cu aparatul!
      Chiar ca este o familie de exemplu. Si eu sunt invidioasa, a astfel de viata cu asemenea preocupari, mi-ar placea si mie deosebit de mult. Despre curaj nu prea stiu ce sa zic. Am avut de doua ori, la o scara infinit mai mica decat a lor si nu mi-a iesit nimic. Acum, principalul impediment pentru un asmenea vis, il consider a fi lipsa resurselor financiare necesare, dar nici curajul nu prea mai da pe dinafara in mine. Dar tot visez, who knows...
      Ar fi minunat daca ne-am intalni vreodata, la Metsovo, dar nu m-as da in laturi nici in alt loc. Imbratisari pentru week-end!

      Ștergere
    5. A fost ca la Adventure Park, dar fara centura :)
      Suntem norocosi ca avem locuri deosebite la distanta mica de casa, altfel nu stiu cum ne-am permite. Eu sunt cea care programeaza vacantele si excursiile si ii trag si pe ceilalti dupa mine. Anul asta mi-au reusit toate. Anul viitor se intrevede cam incetosat ... Sanatosi sa fim si o sa fie bine !
      La vise e liber si cum munte cu munte se intalneste, de ce nu si noi :)

      Ștergere
  29. Cu cata placere am recitit comentariile acestea. Si iar am admirat floricele si pozele 😊😊😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca mai conversam la postul asta 😊 Si uite-asa recitesc si eu comentariile. Merci, draga mea Mihaela, pentru ca tii aproape de atata timp !

      Ștergere