Wikiplayer

joi, 12 martie 2015

Flora Graeca - de primavara

Arum italicum Marmoratum, sau iarba sarpelui, in traducere directa din limba greaca. O planta premiata de RHS, care se pare ca e ideala de folosit in combinatie cu hosta. Cand tufele de hosta se ofilesc, decorativele frunze de arum le iau locul. In zona noastra cresc din abundenta pe marginea culturilor si  traditional era folosita faina obtinuta din radacinile bulboase ale plantei, din care se pregateau cataplasme pentru  durerile de incheieturi. De notat ca planta e otravitoare in intregime si mai ales copii pot fi atrasi de fructele ca un struguras cu boabe rosii si gust dulce.

Fotografia e facuta in pridvorul unei bisericute din mijlocul campului , 
intre lacuri ...


16 comentarii:

  1. Imi place sa aflu despre cat mai multe plante din alte zone si la tine e locul potrivit unde gasim informatii de genul acesta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am aflat recent ce si cum cu planta asta. Englezii ii spun " Lords and Ladies " :) E amintita in " De materia Medica " a lui Dioscorides cu multe efecte benefice. N-am intrat in amanunte, fiindca e totusi otravitoare si nu e bine de experimentat cu ea.

      Ștergere
  2. Ce planta frumoasa!Nu am mai vazut pana la tine aici,sau nu am luat-o in seama.De doua zile sunt si eu pe gradina,cu sapat,brazde ,taiat trandafirii,care s-au uscat masiv(cu ajutoare ca eu...) O seara buna!.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte aspectuoasa si se inmulteste nebuneste. Ma gandesc, ca daca ii fac loc in gradina, pe urma nu mai scap de ea :)
      Spor la treaba, Flori ! O sa te doara spatele, dar satisfactia va fi mare cand o sa fie totul pus la punct :) Seara placuta, draga mea !

      Ștergere
  3. Ek het hierdie plant in die tuin, en ek weet dat die vrugte is giftig, maar hulle lyk goed. Beste groete en soentjies.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, frumoasa si periculoasa :) Pozdrawiam i buziaki, Gigo !!!

      Ștergere
  4. Cu plantele invazive chiar că trebuie precauție maximă.

    Eu mi-am dorit napi, iar când i-am avut, în anul următor am smuls o zi întreagă din ei, că tuberculii se întinseseră de cinci ori mai mult. Dacă scapă de sub control, e vai și amar!

    Altfel, da, arumul e decorativ, atrăgător.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca pun asa ceva in gradina, o sa aleg un spatiu intre perete si dalele aleii, ca sa nu se extinda peste tot. Inca ma mai gandesc :)

      Ștergere
  5. Doamne, Dani cate-am invatat si voi mai invata de la tine?! Esti o sursa de informatii inepuizabila!
    Multumesc. Sa aveti un sfarsit de saptamana cu soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In materie de plante sunt ca o sugativa :) Mai ales daca e vorba de ceva ce imi place. Frunzele astea m-au atras in ultima excursie cu bicicleta si am zis sa vad ce-i cu ele. Spre surprinderea mea sunt cultivate in multe gradini, mai ales in Anglia. E interesant de stiut ca pe vremuri oamenii le foloseau si la altceva.
      Merci de urare, Mihaela ! Sa stii ca s-a adeverit :) Ieri ploua cu galeata iar azi e soare :)

      Ștergere
  6. grecii au avut mereu o imaginatie bogata si artistica. imi pare ca planta asta chiar seamana cu niste serpi, cu pielea lor, dar si dupa modul in care sunt dispuse frunzele pare o intrunire serpeasca :). minunata natura si darurile ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca numele i se trage mai degraba de la obiceiul de a trata muscatura de sarpe cu pulberea obtinuta din radacina plantei. Desi e adevarat ca frunzele pieloase si lucioase aduc cumva cu pielea unui sarpe pestrit :)

      Ștergere
  7. Eu am Arum italicum in gradina cu flori (de trei sau patru ani), nu a format pana acum fructele acelea colorate, doar un soi de pistil (pe care presupun ca ar trebui sa se dezvolte fructele) asemanator cu cel de 'rodul pamantului' cu care este si ruda:). Este insa foarte decorativ prin frunze mai ales in perioada rece si imbraca un ghiveci de ceramica ce ramane peste iarna in gradina.
    Pe mine nu m-a invadat inca, nu stiu de ce, nici nu-mi doresc asta.
    A propos de invadat, eu am reusit sa tin menta fara sa se imprastie ingropand in jurul ei un ghiveci fara fund, o am asa de patru ani si inca nu a dezvoltat plante in afara lui.
    Un weekend minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca nu ajunge sa fructifice din lipsa de timp. E foarte buna metoda cu ghiveciul desfundat si imi place si ideea cultivarii in glastra. Mi-ai dat material de studiat. Merci, Myky !

      Ștergere
  8. Rodul pamantului apare si in padurile noastre dar ce ai tu aici e chiar frumos! Cred ca merita sa-i oferi un locsor in gradina:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cateva plante din astea, dar din cele simple, nemarmorate. Se pare ca semintele sunt aduse de vant sau de pasari ... Pana acum le smulgeam. O sa las cateva de proba :)

      Ștergere